• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2023 in gent aan! Niet geldig op zondag

hoe dampopen na-isoleren van buitengevel?

Lid geworden
10 apr 2020
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
1
Na-isoleren van de buitengevel gebeurt vaak met EPS of PUR platen, echter zijn die platen heel beperkt dampopen (waardes te vinden via deze link: https://cdn.nimbu.io/s/4tn7vz5/assets/3.1%20Isolatiematerialen%20algeme…) in vergelijking met minerale of natuurlijke materialen. Op de website van recticel wordt zo vermeld dat PUR niet dampopen is. De eerste plaat bij de grond is steeds een plaat die ongevoelig is voor vocht (bv. XPS), en ook XPS is ook niet dampopen.

Bij een renovatie lijkt het me cruciaal om de dampopen gevel (een opgevulde spouw met minerale wol + bakstenen) te behouden. Voor EPS zijn er tal van alternatieven die wel voldoende dampopen zijn en er komt een C+ ventilatiesysteem, maar niettemin blijft dampopen bouwen relevant. Maar wat te doen met de eerste plaat bij de grond, kan dat ook dampopen worden uitgevoerd? Ik stel de vraag ook omdat onze gevel (huis van 1955) misschien geen waterkerende folie heeft (hoewel er nergens opstijgend vocht is), en als de gevel dan wordt ingepakt kan de gevel niet meer ademen om eventueel opstijgend vocht uit te dampen (dat laatste is iets wat ik gehoord heb op Dobbit TV).

Dank je wel voor jullie raad en advies.
 

art

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2009
Berichten
7.047
Waarderingsscore
3.236
Punten
113
Waar haal je al die foute info?
ha ja, dobbit.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan