• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Het grote domotica topic

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Inleiding



Smart home, domotica, home automation, ... verschillende termen die min of meer dezelfde lading dekken. Maar wat betekent het nu juist?



Iedereen heeft al wel van domotica gehoord, maar vaak heeft men een onjuist of onvolledig beeld van wat het eigenlijk is. Het doel van een smart home is op de eerste plaats om het leven van zijn bewoners comfortabeler te maken. Dit omvat onderandere het automatiseren van bepaalde zaken zoals verlichting, verwarming en zonwering, maar ook bijvoorbeeld het verschaffen van informatie aan de bewoners wanneer zij die nodig hebben, het verzekeren van de veiligheid van de bewoners en het besparen van energie.



Er zijn 1001 manieren om je huis van wat intelligentie te voorzien en je kunt er zover in gaan als je budget en/of tijd het toelaat. De technologische ontwikkelingen draaien op volle toeren en er komt elke dag wel iets nieuws op de markt. Slimme thermostaten, slimme energiemeters, led lampen in alle kleuren die samen een sfeer creëeren, persoonlijke assistenten zoals Siri... "The future is now" zou een gladde verkoper zeggen. Maar de uitdaging is al die toestellen samen te laten werken zodat je een echte smart home krijgt in plaats van een huis vol individuele speeltjes met elk hun eigen bediening. En daar komt het eigenlijke onderwerp van deze post om de hoek kijken: welk systeem kies ik als basis om dit alles te bewerkstelligen?



Er zijn ook heel wat misvattingen over domotica. Het is duur, alleen iets voor grote villa's, veel te ingewikkeld, dat heb je toch niet nodig... Domotica hoeft helemaal niet duur te zijn. Zeker als je zelf de handen uit de mouwen steekt kun je, zoals met alles in de bouw, heel wat bereiken met een klein budget. De tijd dat domotica alleen iets was voor rijke mensen met een chique villa is al lang voorbij. In een klein appartement kun je net zo goed aan de slag met slimme systemen, en net omdat het maar een klein appartement is blijven de kosten beperkt. Een goed ontworpen installatie is ook helemaal niet ingewikkeld. Het doel van domotica is net om je het leven makkelijker te maken, dus als je 5 minuten op een schermpje moet turen om het licht aan te krijgen, dan schiet het zijn doel voorbij. Het is belangrijk om hierbij stil te staan tijdens de ontwerpfase en ervoor te zorgen dat alles zo intuïtief mogelijk werkt.



Wat betreft de noodzaak van domotica: tenzij je hulpbehoevend bent, heb je inderdaad geen smart home nodig. Maar een smartphone heb je ook niet nodig en toch heeft bijna iedereen het. Smart home is tegenwoordig een hot topic, en het zal steeds meer ingeburgerd raken. Als je nu bouwt of verbouwt is het zeker een goed idee om eens na te denken of je niet beter op de kar springt. Domotica kan, mits goed uitgevoerd, een echte meerwaarde betekenen voor je huis.



Ook als je geen boodschap hebt aan allerlei state-of-the-art toestanden en gewoon maar op zoek bent naar een systeem dat enkele simpele zaken kan automatiseren zit je hier aan het goede adres. Verderop in deze post worden enkele van de meest gangbare systemen op de Belgische markt besproken. Maar onthou vooral dat een degelijk, stabiel en uitbreidbaar systeem ook dan een belangrijke meerwaarde kan zijn.

Over de auteur



Ondergetekende is een 37-jarige software ingenieur met vrouw en 2 kinderen. Ik heb thuis mijn domotica-installatie volledig zelf geplaatst, maar dit project is nog lang niet ten einde :) Belangrijk voor mij en voornoemde vrouw en kinderen is dat de installatie stabiel is en intuïtief in gebruik.



Ik ben geen professioneel domotica expert. De enige redenen dat ik iets over dit onderwerp te vertellen heb zijn de research die ik gedaan heb voor mijn eigen domotica-installatie en de vele discussies waarin ik heb deelgenomen op (onderandere) dit forum. Ik heb verder geen belangen bij firma's of organisaties die iets met domotica te maken hebben en probeer alle informatie in deze post zo objectief mogelijk voor te stellen. Om volledige transparantie te bewaren wil ik ook nog kwijt dat ik zelf voor een KNX-systeem heb gekozen, en nog steeds uitermate tevreden ben met die keuze.

De mogelijkheden



Zoals al eerder aangehaald zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Maar wat zijn nu de verschillende mogelijkheden in een hedendaags domoticasysteem?

Verlichting



Dit is uiteraard het eerste en meest geautomatiseerde aspect in een huis. Een greep uit de mogelijkheden:
- Lichtscene's of sferen: een modern huis heeft soms 4 of 5 lichtkringen in een leefruimte. Het conventioneel bedienen daarvan is niet zo praktisch: niemand onthoudt welke schakelaar voor welke lamp is, en zo'n rij van schakelaars oogt verre van mooi. Door scene's of sferen te gebruiken schakel je met 1 druk op een knop alle lampen die je aan wil hebben, eventueel ook nog gedimd. Zo kun je scene's programmeren voor tv kijken, koken, eten etc.
- Automatische lichtsturing: nooit meer zoeken naar een knop in een donkere kamer, want het licht springt automatisch aan zodra je binnenwandelt dankzij een bewegings- of aanwezigheidsmelder. In een ruimte met vensters integreer je eveneens een lichtsensor, zodat het licht niet onnodig aanspringt als er voldoende buitenlicht is.
- De 'alles uit'-knop: zonder twijfel een van de meest populaire toepassingen: druk op de knop voor je het huis verlaat of als je gaat slapen, en alle lichten in het huis zijn gegarandeerd uit. Als je het wat slim aanpakt (bv met een elektrisch slot of combinatie met alarminstallatie) hoef je zelfs niet op een aparte knop te duwen.
- De 'paniek'-knop: hopelijk hebben we deze nooit nodig, maar stel dat je toch 's nachts gestommel hoort beneden, kun je met 1 druk op deze knop alle lichten aanschakelen zodat je met een geruster gemoed kunt opstaan (om uiteindelijk de kat buiten te jagen)
- Aanwezigheidssimulatie: vertrek zonder zorgen op vakantie zonder dat je vlak voor vertrek nog door het huis moet lopen met allerhande timers, want je verlichting gaat in je afwezigheid vrolijk aan en uit alsof je er nog gewoon was - en niet elke dag stipt op hetzelfde uur

Verwarming



Minder evident, want moderne verwarmingsketels en bijhorende thermostaten werken vaak optimaal. Zeker met vloerverwarming en een goed geïsoleerd huis heb je eigenlijk weinig tot geen nood aan bijsturen. Maar in vele gevallen zijn er toch heel wat mogelijkheden. Vooral in ruimtes die weinig gebruikt worden kun je bijsturen. Een bureau bijvoorbeeld waar je maar 1 dag per week werkt, hoeft de rest van de week niet op de volle 23° verwarmd worden. Ook in een badkamer wil je wel eens de temperatuur opdrijven voor gebruik. Dergelijke bijsturingen kun je ofwel op voorhand inplannen in een centrale kalender, of via je smartphone of tablet vanop afstand regelen. Hier nog enkele mogelijkheden:
- Verwarming afschakelen wanneer een raam wordt opengezet
- Verwarming afschakelen wanneer er langere tijd geen aanwezigheid wordt gedetecteerd in de ruimte
- Vakantie-instelling via centrale kalender (zie ook aanwezigheidssimulatie) ipv apart via de thermostaat van de ketel.

Zonwering



Onontbeerlijk in een modern huis met grote glaspartijen. Om te voorkomen dat in de zomer de temperatuur binnen al te hoog oploopt kun je de screens, rolluiken of luifel automatisch aansturen. Dit kan bv dmv lichtsensoren. Verder kun je ook nog:
- In de winter en de tussenseizoenen kun je de zon juist in huis halen door een slimme aansturing van de zonwering
- Laat de lamellen van jaloeziën de zon volgen, zodat je altijd zoveel mogelijk licht binnen krijgt zonder verblind te worden.
- Voorkom dat je screens bij stormwinden naar beneden gaan met een windmeter.
- Voorkom lichtinval als je tv kijkt door je screens mee in de 'tv kijken'-scene te programmeren.
- Beveilig je huis tegen inbraak door de rolluiken automatisch naar beneden te laten als je het huis verlaat.

Ventilatie



Sommige ventilatie-units laten zich in meer of mindere mate aansturen door een extern systeem. Enkele ideeën:
- Verhoogde afzuiging in de badkamer/toilet bij aanwezigheid of als bv de 'douche'-scene geactiveerd wordt.
- Verhoogde afzuiging in het waskot als de droogkast in gebruik is.
- Boost mode activeren na een hete zomerdag om wat koelere lucht binnen te trekken. Boost mode weer uitschakelen zodra de buitentemperatuur terug de binnentemperatuur benadert.

Energie



Verwacht geen wonderen van domotica om energie te besparen. Al die technologie gebruikt zelf natuurlijk ook energie, al valt dat bij de meeste systemen wel mee. Over het besparen op verwarming hebben we het al gehad, maar wat is er dan nog mogelijk?
- Het in kaart brengen van het elektriciteitsverbruik in je woning: schakelrelais met stroommeting kunnen je enorm veel data geven omtrent het verbruik van de elektrische verbruikers in huis. Een goed systeem kan al deze data consolideren en in mooie grafiekjes gieten. Dit geeft je een goed inzicht in waar en wanneer er veel stroom wordt verbruikt.
- De volgende stap is het uitschakelen van de sluipverbruikers: een veelgebruikt argument pro domotica dat door tegenstanders vaak van tafel wordt geveegd 'omdat die paar Watt niet opwegen tegen de kost'. Tot blijkt dat je sluipverbruikers hebt die samen tientallen Watts verbruiken, 24/7. Vooral dimmers kunnen wel eens notoir veel verbruiken in de nulstand. Deze kunnen dus makkelijk afgeschakeld worden als de lampen uit staan. Andere toestellen kun je bv bij afwezigheid uitschakelen door het stopcontact af te schakelen.
- Met stroommeting kun je ook defecten in of problemen met bepaalde toestellen detecteren. Verbruikt je koelkast verdacht veel stroom? Dan staat de deur misschien nog open of is de compressor versleten. Verbruikt de koelkast bijna niets meer? Dan is hij waarschijnlijk defect en zal je eten bederven. Geef een automatisch alarm in beide gevallen.
- Start grote verbruikers zoals wasmachine, droogkast of vaatwas automatisch wanneer de zon door de wolken breekt en je zonnepanelen dus goed beginnen produceren.

Beveiliging



Op dit vlak kan een grote meerwaarde gecreëerd worden door de integratie van verschillende systemen en sensoren: rookdetectie, camera's, toegangscontrole, deur- en raamcontacten... De mogelijkheden zijn eindeloos:
- Alle verlichting aan bij detectie van brand of inbraak.
- Alle rolluiken/screens omhoog bij branddetectie.
- Een geluid of boodschap afspelen op het geluidssysteem bij inbraak.
- Wanneer er iemand aanbelt wordt er automatisch een livestream geopend vanaf de camera aan de voordeur op je smartphone, of wordt er een foto gemaakt en gemaild. De verlichting in de inkomhal gaat automatisch aan.
- Vertrouw je de draadloze afstandsbediening van de garagepoort niet? Verbreek dan automatisch de stroom naar de motor als je smartphone zich buiten het bereik van je huis begeeft dmv GPS locatiebepaling en/of wifi connectiviteit.
- Laders die nodeloos in een stopcontact steken vormen een potentieel brandgevaar: gebruik stroommeting om te detecteren of er effectief een toestel aan het laden is. Zoniet, schakel het stopcontact af.

Media



Hier zijn de echte luxe-toepassingen te vinden. Fantaseer gerust mee:
- Wordt 's morgens gewekt met een rustig muziekje via het geluidssysteem in de slaapkamer.
- Als je in de badkamer komt wordt de weersvoorspelling van de dag weergegeven op een touchscreen zodat je ineens weet of je je warm of zomers moet kleden.
- In de keuken word je verwelkomd met je favoriete muziek zodat je de dag goedgeluimd kan inzetten. File-informatie wordt op het tv-scherm weergegeven, samen met de headlines van de dag.
- In de living worden het tv-toestel en de digibox automatisch aangeschakeld als je de 'tv kijken' scene activeert. Niets op tv vanavond? Activeer de 'lezen'-scene en er begint gezellige achtergrondmuziek te spelen.

Visualisatie



Met al die technologie in huis heb je graag een overzicht van de status van de verschillende sensoren, verlichtingskringen, het huidig en historisch energieverbruik... Hiervoor dient de visualisatie. Ook het aanpassen van parameters zoals gewenste kamertemperatuur, of simpelweg het schakelen of dimmen van verlichting is mogelijk met een visualisatie. Vroeger had je hiervoor meestal een (duur) touchscreen nodig dat ergens centraal aan een muur hing. Tegenwoordig nemen de smartphone of tablet die taak veelal over. Een andere vorm van visualisatie bestaat in de vorm van feedbackleds in drukknoppen of aanraaksensoren. Dit lijkt misschien te simpel en achterhaald, maar dergelijke leds geven wel direct informatie zonder dat je er expliciet een tablet moet bijhalen. Enkele voorbeelden van wat er mogelijk is met feedbackleds:
- Weergeven van de status van de verlichting in een technische ruimte of kelder.
- Weergeven van de status van ventilatie of verwarming.
- Aanduiden van systeemfouten (bv overbelasting van een dimmer).
- Drukknop aan de voordeur: een knipperende led kan aangeven dat er nog ramen openstaan in huis.
- Oriëntatieverlichting



Een tussenoplossing kan bestaan in de vorm van een klein grafisch of alfanumeriek display met daarnaast/onder enkele drukknoppen. Deze kunnen relatief veel informatie weergeven en toelaten om instellingen aan te passen, en terwijl toch een vlotte bediening toelaten dmv de drukknoppen. Voor eender welke visualisatie geldt in ieder geval altijd de regel dat het een toevoeging moet blijven van je systeem. Basisacties die je dagelijks meerdere malen uitvoert moeten mogelijk blijven dmv simpele drukknoppen. Als bv de enige mogelijkheid om een scene te kiezen via een smartphone app is, dan ga je dit al heel snel als onhandig ervaren.

De technische kant



Je kunt uiteraard geen domoticasystemen vergelijken zonder het technische luik te belichten. Hier zitten namelijk de grootste verschillen tussen verschillende systemen.

Bedraad of draadloos?



Draadloze snufjes en toepassingen zijn de toekomst. Je kunt geen elektrisch toestel meer kopen of er zit wifi op. En toch is de keuze voor een bedraad systeem de meest logische. Vooral als je bouwt of verbouwt, want dan heb je de mogelijkheid de bekabeling aan te brengen. Maar waarom dan niet draadloos? Wegens de volgende redenen:
- het is duurder
- het is minder betrouwbaar
- je hebt batterijen nodig



Het eerste is nadeel duidelijk, al worden prijsverschillen tussen draadloze en bedrade toestellen steeds kleiner, omdat de communicatiechips goedkoper worden. Wat betrouwbaarheid betreft heeft iedereen ook wel ervaring met slechte gsm ontvangst of haperende wifi verbindingen. Er zijn uiteraard betrouwbaardere manieren van draadloze communicatie, maar uiteindelijk blijven het elektromagnetische golven die zich een weg moeten banen door muren, welfsels en zonwerend glas (UV stralen zijn eveneens EM golven) en moeten concurreren met de straling van gsm-masten en wifi routers. En je wilt toch wel 100% zekerheid dat het licht aangaat als je een knop indrukt?



Draadloze systemen kunnen echter zeer nuttig zijn bij uitbreidingen op bestaande installaties waar het bijtrekken van bekabeling niet gewenst is.

Ster of bus?



Er zijn 2 manieren om alle knoppen, sensoren en andere toestellen in een bedraad systeem met mekaar te verbinden. Ofwel trek je van elke knop of sensor een aparte kabel naar de centrale verdeelkast waar je alles bijeenknoopt, ofwel vertrek je met 1 kabel naar de dichtstbijzijnde sensor, vandaar met een kabel naar de volgende drukknop, enzoverder.



De eerste manier noemen we stertopologie. Dit is de simpelste manier van bekabelen die bv ook gebruik wordt in een elektrische installatie met teleruptoren of relais. Als je veel toestellen te verbinden hebt, moet je vanzelfsprekend veel kabel aanleggen. De tweede manier is een bustopologie. Hier zetten alle toestellen hun signaal op dezelfde kabel. Meestal kun je zelfs eender waar op een kabel een nieuwe kabel aftakken. Deze aftakking mag je ook weer verder aftakken. Zo krijg je uiteindelijk een boomstructuur. Dit geeft het meeste flexibiliteit qua bekabelen.

Protocollen



Een protocol is de 'taal' die toestellen moeten spreken om met mekaar te kunnen communiceren. Dit kan gaan van het simpel kortsluiten van 2 draden om een logische '1' voor te stellen, tot het versturen van geavanceerde pakketjes versleutelde data. Een toestel dat enkel protocol A kent kun je dus nooit laten communiceren met een toestel dat enkel protocol B kent. Het is op dit vlak dat fabrikanten van domoticasystemen hun markt kunnen afschermen: door hun protocol geheim te houden, kunnen andere fabrikanten geen toestellen maken die werken met hun systeem. We spreken dan over een 'gesloten' protocol.



Een bekend voorbeeld van een protocol is IP: dit is de 'taal van het internet'. Elk toestel dat IP kan spreken kun je aan het internet hangen. Ook voor domotica heeft IP belang, want het is een 'open' protocol: iedereen kan toestellen maken die IP spreken. Iedereen kan dus in principe ook een domoticasysteem maken op basis van IP.



Een laatste belangrijk punt ivm protocollen gaat over toestellen die 2 of meerdere protocollen begrijpen: zogenaamde gateways. Hiermee kun je toestellen van het ene systeem laten spreken met toestellen van een ander systeem. Zowat elk domoticasysteem heeft wel een gateway naar IP in zijn gamma. Dit is namelijk belangrijk om bediening en visualisatie via een webinterface of via een app mogelijk te maken. Enkele voorbeelden van andere protocollen:
- OpenTherm en eBus voor interfacing met cv-ketels en andere HVAC toestellen
- Zigbee, Z-wave of gelijkaardige draadloze protocollen zijn domoticasystem op zichzelf waarmee je een bedraad systeem zou kunnen uitbreiden zonder kabels bij te trekken
- EnOcean voor draadloze en batterijloze sensoren
- 1-Wire is een bussysteem voor sensoren
- Dali en DMX voor lichtsturing
- Bluetooth
- Infrarood
- RS-232 of RS-485 wordt vaak gebruikt om bv audioreceivers aan te sturen, maar deze simpele seriële protocollen hebben nog oneindig meer mogelijkheden - zeker voor de knutselaars.

Centraal of decentraal?



Bij een centraal systeem zit alle intelligentie in 1 toestel (de controller), terwijl bij een decentraal systeem de verschillende toestellen die deel uitmaken van het systeem allemaal intelligentie bevatten.



Een centraal systeem is qua werking het eenvoudigst. De controller krijgt alle signalen binnen van de verschillende drukknoppen, sensoren en andere toestellen en verwerkt deze. Als resultaat van de verwerking kan de controller beslissen om outputs in of uit te schakelen waardoor bv een lamp of indicatieled aangaat, of een rolluikmotor wordt aangestuurd. De controller is het enige toestel in het systeem dat geprogrammeerd moet worden, alle andere modules zijn 'domme' toestellen. Deze kunnen bijgevolg dus ook relatief goedkoop zijn. Bij een decentraal systeem werken alle toestellen samen zonder dat er een centrale controller aanwezig is. Als er bijvoorbeeld op een knop gedrukt wordt verstuurt deze een berichtje. Een relaismodule ontvangt dit berichtje, ziet dat het voor hem bedoeld is en schakelt een uitgang waardoor er een lamp aangaat. De relaismodule kan hierop zelf een berichtje versturen dat zijn uitgang aangeschakeld is, dit wordt weer ontvangen door de drukknop die als gevolg zijn oriëntatieled uitschakelt.



Een belangrijk nadeel van een centraal systeem is dat als de centrale controller uitvalt, er helemaal niets meer werkt in je huis. De controller is vaak ook het duurste onderdeel dus als deze vervangen moet worden kom je er niet goedkoop vanaf. Daarbovenop moet de nieuwe controller opnieuw geprogrammeerd worden. Deze 'single point of failure' (SPoF) kun je vermijden door voor een decentraal systeem te kiezen. Als 1 toestel het begeeft zijn de gevolgen beperkt en de vervangingkosten lager. Al blijft er nog wel een SPoF in een decentraal systeem waarbij de toestellen via de buskabel gevoed worden: de voeding. Als deze uitvalt werkt er ook niets meer. Zo'n voeding is echter veel goedkoper en makkelijker te vervangen, en zou zelfs redundant uitgevoerd kunnen worden zodat de kans op uitval sterk gereduceerd wordt.



Merk op dat je een decentraal systeem ook kunt uitbreiden met een controller die extra intelligentie bevat om zaken te kunnen doen die niet of moeilijk te doen zijn op een decentrale manier. Dit geeft je een enorme flexibiliteit zonder aan betrouwbaarheid in te boeten: als deze controller zou uitvallen, blijft het basissysteem gewoon werken.

Een keuze maken



Om een keuze te kunnen maken uit het uitgebreide aanbod aan domoticasystemen, moet je jezelf enkele vragen stellen:
- Welke functionaliteiten verwacht ik?
- Welke technische keuzes zijn voor mij belangrijk?



Hiernaast zijn er nog enkele belangrijke overwegingen die nog niet besproken zijn.

Levensduur en ondersteuning



Domotica is elektronica, en elektronica zal het vroeg of laat begeven. Als dit voorvalt moeten vervangonderdelen nog verkrijgbaar zijn of je blijft achter met een mank systeem. Als je in het achterhoofd houdt dat een huis maar eens om de 30 of 40 jaar wordt gerenoveerd, dan wil je niet na 15 of 20 jaar in de situatie terecht komen dat je hele domotica-installatie aan vervanging toe is. Dit kun je vermijden voor een open systeem te kiezen: je bent niet gebonden aan 1 fabrikant voor de vervangonderdelen en je kunt de de componenten van je oude systeem systematisch vervangen door die van een ander systeem. Maar zelfs al kies je voor een open systeem dan kan het nog zijn dat dit over de jaren heen aan populariteit verliest en fabrikanten het links laten liggen zodat vervangonderdelen toch weer moeilijk te verkrijgen zijn. Niemand kan in de toekomst kijken, maar het kan wel helpen om naar het verleden te kijken: een systeem dat al even meegaat heeft een grotere kans om langer te overleven.



Als je je vertrouwen eerder wilt leggen in een systeem van een gerenommeerde fabrikant moet je er ook nog steeds rekening mee houden dat de fabrikant de ondersteuning voor hun eigen systeem ooit wel eens zou kunnen stopzetten.



Als je zelf je domotica-installatie niet plaatst, moet je bij dit verhaal ook nog rekening houden met het feit dat je een installateur moet kunnen vinden die je kan komen depanneren, of die aanpassingen kan doen als je noden veranderen.



Steek je zelf de handen uit de mouwen, dan heb je er veel baat bij als er een grote online community is rond je gekozen systeem. Zo kun je makkelijk hulp en antwoorden vinden als je een probleem tegenkomt en zijn er veel voorbeelden van andere zelfbouwers beschikbaar waarop je het ontwerp en de implementatie van jouw systeem kunt baseren.

Uitbreidbaarheid



De uitbreidbaarheid van een systeem kan ook een belangrijk aspect zijn bij de keuze. Zelfs al vind je dit nu niet belangrijk, dan nog kan over een paar jaar blijken dat je noden, inzichten en - niet te vergeten - de technologie veranderd zijn en dat je toch hier en daar een uitbreiding wil doen of nieuwe functionaliteit wil toevoegen.

De systemen



Nu zijn we op het punt beland waar we concreet een aantal systemen kunnen bekijken en bespreken.

Loxone



https://www.loxone.com
Het Oostenrijkse bedrijf Loxone dat in 2009 werd opgericht wou domotica voor iedereen toegankelijk maken. De oprichters vonden bestaande oplossingen te complex, onpraktisch en te duur, dus hebben ze hun eigen systeem ontwikkeld. Met een omzet van 45 miljoen in 2015, een exportaandeel van 71%, ruim 10.000 geregistreerde partners en 42.000 'Loxone Smart Homes' is Loxone vandaag een belangrijke wereldspeler op vlak van domotica.



Loxone heeft zijn succes voornamelijk te danken aan hun krachtige configuratiesoftware, waarmee je dmv bouwstenen en drag&drop in geen tijd een werkend systeem op poten zet. Dat is goed nieuws voor de doe-het-zelvers, waardoor Loxone specifiek in deze kringen ook zeer populair geworden is. Maar ook bij installateurs is Loxone geen onbekende. In Vlaanderen zijn tientallen Loxone partners te vinden. Dit zijn installateurs of adviseurs die een expert opleiding hebben gevolgd bij Loxone zelf. Uiteraard zijn er nog meer installateurs te vinden die Loxone aanbieden maar niet geregistreerd zijn.



Een ander groot voordeel van Loxone is dat je er zonder extra kosten ineens een visualisatie bij krijgt via een webinterface of via gratis officiële apps voor Apple en Android toestellen.

Technologie



Het hart van het Loxone systeem is de Miniserver, een centrale controller met een aantal digitale en analoge in- en uitgangen, een IP-interface en een KNX-interface (zie verder). De Miniserver kun je uitbreiden met een aantal Extensions om het aantal in- of uitgangen te verhogen en connectiviteit met andere systemen mogelijk te maken.



In de basis is Loxone dus een centraal systeem waarbij je domme drukknoppen en sensoren in ster bekabeld met de ingangen op de Miniserver verbindt. In dit opzicht zou je een Loxone installatie 1-op-1 kunnen vervangen door teleruptoren of een PLC-gebaseerde oplossing.



Echter maken de KNX koppeling en extensions zoals 1-Wire het perfect mogelijk om drukknoppen of sensoren dmv een bus te verbinden en op die manier heel wat (dure) ingangen uit te sparen. Loxone heeft ook zijn eigen (gesloten) bussysteem ontwikkeld: Loxone Tree. Hiermee ben je dan wel gebonden aan Tree-buscomponenten van Loxone zelf, waarvan er op moment van schrijven nog geen groot aanbod beschikbaar is.



Ook draadloze uitbreidingen zijn mogelijk met extensions zoals EnOcean en ook weer een eigen draadloze uitbreiding: Loxone Air.

Mogelijkheden



Gezien de beschikbare extensions zijn de mogelijkheden van een Loxone gebaseerd systeem enorm uitgebreid. Voor een aantal van de meest courante protocollen heeft Loxone gateways voorzien: denk aan 1-Wire, DALI, DMX, EnOcean, Modbus, RS-232 en RS-485. Grote ontbrekende echter is ondersteuning voor draadloze protocollen in de 433Mhz en 868MHz band zoals Z-Wave. De configuratiesoftware laat toe om een hele waslijst aan funtionaliteiten makkelijk te programmeren. Hiervoor zijn bouwstenen voorzien voor zowat alle toepassingen die je je maar kunt inbeelden. Hier een overzicht geven zou ons te ver leiden, maar via deze link kun je al een idee krijgen.



Verder biedt Loxone ook zijn eigen multiroom audio systeem aan, dat uiteraard naadloos integreerbaar is met de rest van je huis. Hiervoor heeft het bedrijf music servers in haar gamma in varianten van 4 tot maar liefst 20 zones. Hiermee kun je in elke zone muziek laten spelen vanaf verschillende bronnen zoals Spotify, Google Play, de muziekbestanden die op de server zelf opgeslagen zijn of een van de externe ingangen op het toestel. Verder is het ook mogelijk het audiosysteem in te zetten als alarm, deurbel, wekker etc.

Prijzen



De Miniserver zelf kost zo'n 500 euro. Voor deze prijs krijg je het volgende:
- 8 digitale ingangen (voor bv drukknoppen)
- 8 relais uitgangen (voor sturing van lichtkringen of zonwering)
- 4 analoge ingangen (voor bv temperatuursensoren)
- 4 analoge uitgangen (voor aansturing van bv traploze ventielen of 0-10V dimmers)
- LAN interface
- KNX interface
Een uitbreiding met 12 digitale ingangen, 4 analoge ingangen, 8 relais uitgangen en 4 analoge uitgangen kost zo'n 400 euro
Een uitbreiding met 14 relais uitgangen kost ongeveer 475 euro.
Een 4-kanaals dimmeruitbreiding kost zo'n 450 euro.
Gateways naar 1-Wire, RS-232 of RS-485 kosten zo'n 170 euro (elk). Een DALI gateway kost maar liefst 540 euro, DMX is voordeliger met 270 euro.
De extensions voor de eigen protocollen Tree en Air heb je elk voor 100 euro. Basiscomponenten voor de Tree bus (drukknoppen, bewegingsmelder, interfacemodule) kosten rond de 80 euro. Gelijkaardige componenten voor Air zitten tegen de 110 euro.
Een Music Server voor 4 zones kost 1380 euro.



Een volledige lijst met alle recente prijzen vind je in de Loxone shop. Loxone producten zijn ook op andere webshops verkrijgbaar maar de prijzen zijn overal min of meer dezelfde.

Conclusies



Door zijn opzet is Loxone een zeer open en uitbreidbaar systeem waar je alle kanten mee uit kunt. In geen moeite zet je een domoticasysteem op met alle toeters en bellen. Toch enkele kritische bedenkingen:
- In een klassieke opzet waarbij de drukknoppen en sensoren in ster bekabeld zijn, wordt het al gauw vrij prijzig wegens de vele uitbreidingsmodules die je moet aankopen. Ook feedbackleds op drukknoppen zijn duur, want je moet voor elke led een relaisuitgang voorzien.
- Maak je gebruik van hun eigen Tree en Air protocollen, dan zit je toch met een deels gesloten systeem met de eerder besproken nadelen.
- De KNX connectiviteit is een goed open alternatief voor het verbinden van drukknoppen en andere sensoren. Echter is de Loxone Miniserver niet KNX gecertificeerd. Dat houdt in dat je geen 100% garantie hebt dat alle KNX componenten foutloos samen zullen werken met Loxone. Meer over KNX hieronder.



Als je een niet al te uitgebreid systeem voor ogen hebt en aspecten zoals decentraliteit voor jou minder belangrijk zijn, is Loxone wellicht een goede keuze voor jou.

KNX



https://www.knx.org
KNX is enerzijds een standaard voor gebouwautomatisering en anderzijds een onafhankelijke organisatie.



De organisatie is ontstaan in 1999 toen drie aparte organisaties besloten om hun krachten op vlak van gebouwautomatisering te bundelen. Met hun ervaring ontwikkelden zij een nieuw protocol, KNX, dat ondertussen wereldwijd erkend is als enige open standaard voor gebouwautomatisering. Met een geschiedenis van bijna 25 jaar kan KNX dus beschouwd worden als een gevestigde waarde in de snel ontwikkelende technologische wereld.



De leden van de KNX organisatie zijn fabrikanten allerhande die niet alleen producten ontwikkelen voor de smart home en gebouwautomatisering, maar ook huishoudtoestellen of consumentenelektronica. Producten die het KNX logo dragen moeten voldoen aan een aantal kwaliteitseisen (waaronder het bekende ISO 9001) en uiteraard aan de specificaties van de KNX standaard. Hierop worden deze producten uitvoerig getest in een goedgekeurd laboratorium. Ondertussen kunnen we spreken van 370 KNX-leden wereldwijd en bijna 7000 KNX-gecertificeerde producten.



KNX en haar voorgangers (EIB, EHS en BatiBus) zijn historisch gezien vooral aanwezig in grote niet-residentiële gebouwen zoals kantoren en hotels. De standaard heeft echter ook al lang haar weg gevonden naar het residentiële segment en installateurs van KNX systemen zijn dan ook niet moeilijk te vinden. Door dit verleden staan KNX gebaseerde installaties over het algemeen bekend als stabiel en betrouwbaar, maar ook als zijnde duur en complex om te installeren. Dat deze laatste zaken niet waar hoeven te zijn zien we later.

Technologie



KNX is een decentraal bussysteem. Elke component die met de bus verbonden is (busdeelnemer) kan berichtjes op de bus zetten of lezen van de bus. Elke busdeelnemer wordt ook gevoed via de bus. De buslijn kan ook vertakt worden in een boomstructuur zolang de maximum lijnlengte en het maximum aantal busdeelnemers niet overschreden wordt. Meerdere lijnen kunnen aan mekaar gekoppeld worden in een zone, en meerdere zones kunnen ook weer gekoppeld worden. Zo kun je een systeem schalen tot 15.000 busdeelnemers, maar voor residentiële toepassingen volstaat 1 lijn met maximum 64 busdeelnemers doorgaans.



Busdeelnemers worden onderverdeeld in 2 groepen naargelang hun functionaliteit: sensoren zoals drukknoppen, bewegingsmelders of temperatuursensoren en actoren zoals relaismodules en dimmers. Simpele sensoren zoals deur- en raamcontacten kun je koppelen via een inputmodule in plaats van ze rechtstreeks aan de bus te hangen.



Naast de meestgebruikte communicatiemethode via de 'twisted pair' (TP) buskabel (ook gekend als eib-kabel), zijn er ook standaarden voor communicatie via powerline (PL) en draadloze communicatie (RF). KNX communicatie is ook mogelijk over IP, dus over een standaard thuisnetwerk. Toepassingen hiervoor zijn programmatie van de busdeelnemers, visualisatie en integratie met andere systemen.



Doordat het systeem decentraal werkt bevat elke component intelligentie die je dus ook voor elke component apart moet programmeren. Om dit te bewerkstelligen heeft de KNX organisatie een software tool ontwikkeld, genaamd ETS. Hiermee kun je je hele systeem configureren op een overzichtelijke manier en de configuratie voor elke component apart of in 1 keer downloaden in de toestellen zelf, onafhankelijk van het merk van de toestellen. Ik spreek expliciet over configureren en niet over programmeren want er komt geen letter programmacode bij te pas. Het programma zelf wordt door de fabrikant ter beschikking gesteld. Eens je dit programma gedownload hebt van de website van de fabrikant en geïmporteerd in ETS, moet je hier enkel nog de juiste functionaliteit instellen door parameters te wijzigen en zogenaamde groepadressen (zie verder) toe te kennen aan in- en uitgangsobjecten. Het is uiteindelijk dit programma met zijn parameters en groepadressen dat gedownload wordt in de busdeelnemer zelf.



Het hele concept werkt dmv de eerder vernoemde groepadressen. Dit zijn unieke gestructureerde nummers voor een bepaald stukje functionaliteit waaraan een waarde gekoppeld kan worden. Concreet voorbeeld: het groepadres voor 'verlichting eettafel' is 2/1/15. Het uitgangsobject van een drukknop in de keuken heeft dit groepadres toegewezen gekregen. De schakelactor die de lamp aan de eettafel schakelt heeft ook dit groepadres toegewezen gekregen aan zijn schakelobject voor het overeenkomstig relais. Als er nu op de drukknop gedrukt wordt, zet deze de waarde 'AAN' voor het groepadres 2/1/15 op de bus. De schakelactor ziet dit bericht en schakelt het relais waardoor het licht aan gaat. Naast binaire waardes als AAN/UIT of OPEN/DICHT kunnen er uiteraard ook numerieke waardes (temperatuur, lichtwaarde, percentage, ...) en tekstwaardes (media informatie, foutboodschap, ...) gecommuniceerd worden.

Mogelijkheden



Met 7000 KNX-gecertificeerde producten is de kans klein dat de functionaliteit die je zoekt niet beschikbaar is. Toch is een veelgehoord argument tegen KNX dat geavanceerde functionaliteit moeilijk te verwezenlijken is. Omdat je enigszins gebonden bent aan de logica die de verschillende fabrikanten in hun producten inbouwen, kan het zijn dat hetgeen je in gedachten had net niet op de gewenste manier mogelijk is - of misschien enkel door een nicheproduct van fabrikant X waar je nog nooit van gehoord had. Concreet voorbeeld: drukknoppen ondersteunen vaak kort en lang drukken, of 2x drukken, maar het is langer zoeken naar een drukknop waar je andere functionaliteit kan koppelen aan 3x of 4x drukken. Om dit soort problemen te omzeilen is het vaak wel mogelijk om logicamodules in te zetten die binaire en numerieke operaties kunnen uitvoeren op data die op de bus gezet wordt, maar dit wordt al snel omslachtig en onoverzichtelijk. In complexere installaties wordt daarom vaak gebruik gemaakt van een extra controller die wel uitgebreide programmatiemogelijkheden voorziet, vaak gecombineerd met een platform voor visualisatie.



Als je nood hebt aan zo'n controller - wat zeer waarschijnlijk is, want een visualisatie is in deze tijd bijna standaard - kun je 2 kanten uit. Ofwel koop je een 'native' controller die je rechtstreeks aan de bus hangt. Technisch gezien is dit de meest betrouwbare en performante oplossing, maar ook de duurste. De tweede optie is een controller die niet rechtstreeks op de bus hangt maar ermee communiceert via de IP-interface. Door de eigenschappen van IP is dit iets minder betrouwbaar en performant dan een native oplossing. Het grote voordeel is dat er gratis softwarepakketten bestaan waarmee je met een KNX installatie kunt communiceren. Mits wat geduld en technische kennis zet je zo je eigen visualisatie en complexe logica op zonder verder aan je (ver)bouwbudget te knabbelen. Het enige wat je nog nodig hebt is een stukje hardware waarop deze software 24/7 op draait zoals bv de Raspberry Pi die nog geen 40 euro kost.

Prijzen



Het is onbegonnen werk om nog maar een bescheiden representatieve lijst van prijzen op te stellen van KNX componenten. Ik zal me beperken tot courante producten, voornamelijk van budgetmerken. Deze zijn niet alleen het interessantst voor de doe-het-zelver, maar bieden ook nog eens veel functionaliteit aan in tegenstelling tot sommige producten van gevestigde merken die soms bedroevend beperkt zijn. Ik baseer me vooral op prijzen van Duitse webshops. Belgische en Nederlandse webshops zijn vaak beduidend duurder. Langs de andere kant als je je producten via een groothandel in België kunt bestellen, liggen de prijzen vaak in dezelfde lijn als die van Duitse webshops.
- voeding: 160-200 euro voor een 640mA versie (hiermee voorzie je tot 64 busdeelnemers van stroom)
- schakelactoren: 175-250 euro voor een 8-voudige, een 20-voudige is al voor 360 euro te vinden
- dimactoren: 180-200 euro voor een 2-voudige universele dimmer
- binaire ingangen: 150 euro voor een 8-voudige
- drukknoppen: hier zijn ontelbaar veel mogelijkheden en varianten. De simpelste enkelvoudige budgetknoppen kun je vinden voor 50-60 euro. Voor iets geavanceerde en meervoudige exemplaren zit je al snel rond de 150 euro. Designtasters gaan vanaf 200 euro en meer.
- aanwezigheidsmelders: voor 120 euro heb je al een exemplaar met lichtmeting en geavanceerde lichtsturing. Duurdere varianten (200 euro is geen uitzondering) moeten het hebben van hun onopvallend design, uitgebreide mogelijkheden (bv meerdere zones) of betere gevoeligheid.
- gateways: 170-200 euro voor een IP interface, 360 euro voor een DALI gateway
- visualisatie: touchscreens zijn zeer prijzig: vanaf 1000 euro, tot 2000 euro en zelfs meer. Een room controller (= drukknoppen of ander bedienelement gecombineerd met een klein scherm) zit meestal tussen de 300-500 euro. Een visualisatieserver zit ook meestal tussen de 1000-2000 euro, al zijn er ook producten vanaf 500 euro op de markt. Naast visualisatie voorzien deze ook geavanceerde logica, en soms ook connectiviteit met andere protocollen.
- ETS: de Lite versie (max 20 busdeelnemers per project - je kunt een installatie opsplitsen in meerdere projecten) kost 242 euro, maar je kan een korting krijgen via de KNX academy waardoor ETS Lite je nog geen 75 euro kost. De professionele versie zonder beperkingen kost 1210 euro. Deze is vooral bedoeld voor installatoren en integratoren. Bij een Pro versie kunnen wel tot 2 extra licenties gekocht worden tegen zeer voordelige prijs, waardoor je als je met 3 personen aankoopt 'slechts' 525 euro betaalt per licentie.



Wil je zelf wat prijzen opzoeken, dan kun je deze vinden op sites als Voltus, Eibmarkt of Avolta.

Conclusies



KNX heeft grote technische voordelen die voor de domotica-enthousiasteling ongetwijfeld de doorslag zullen geven: een open protocol dat al decennia meegaat, en een decentrale opzet met onbeperkte uitbreidingsmogelijkheden. Toch zijn er ook enkele nadelen:
- Voor een degelijke visualisatie moet al snel diep in de buidel getast worden, tenzij je zelf aan de slag wilt gaan met gratis alternatieven.
- De beschikbaarheid van duizenden componenten voor KNX is tegelijk ook een nadeel: de leek zal door de bomen het bos niet meer zien. Als doe-het-zelver moet je veel tijd spenderen om de juiste componenten te selecteren voor jouw systeem. De online community is ook beperkter - tenzij je wat Duits begrijpt is er relatief weinig info te vinden. Al is er de laatste jaren verbetering merkbaar door de stijgende populariteit van KNX (en domotica in het algemeen) bij zelfbouwers.
- Ga je daarentegen met een installateur in zee, dan bestaat het gevaar dat hij vasthoudt aan de merken waar hij ervaring mee heeft, waardoor je aan flexibiliteit kan inboeten en de kostprijs hoger kan oplopen dan wanneer je meer tijd zou spenderen aan het zoeken naar de juiste componenten. Het is dus van belang een installateur te vinden die mee blijft met de technologie en out of the box durft te denken.



Al bij al is KNX waarschijnlijk de beste keuze voor een toekomstgericht systeem. De huidige KNX markt is zo groot dat het ondenkbaar is dat er binnen 20 of 30 jaar geen gepaste vervangcomponenten meer te verkrijgen zijn.

Niko Home Control



http://www.nikohomecontrol.be
Niko is een welbekende fabrikant van elektrisch installatie- en schakelmateriaal in de lage landen. In Vlaanderen zijn huizen zonder Niko schakelaars en stopcontacten dungezaaid. Na Nikobus bracht het bedrijf in 2011 de opvolger Niko Home Control uit. Dit moderne systeem voldoet aan een groot deel van de noden voor huisautomatisering tegen een betaalbare prijs. Installateurs die NHC aanbieden zijn alomtegenwoordig, maar ook voor de zelfbouwer is dit een makkelijk systeem om mee aan de slag te gaan.

Technologie



De basis van NHC is de Connected controller. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een centrale controller. Drukknoppen en sensoren worden met een buskabel met de controller verbonden. De bus kan ook hier vrij vertakt worden tot een boomstructuur. Het protocol waarmee de componenten met mekaar communiceren is gesloten, wat zoals eerder besproken grote beperkingen legt op de uitbreidbaarheid van het systeem. De controller is weliswaar voorzien van IP-interfaces voor programmatie, visualisatie, en het connecteren van bv een deurstation, maar integratie met andere systemen is via deze interfaces niet mogelijk. Visualisatie, zoals zonet vernoemd, maakt integraal deel uit van de controller. Door middel van apps voor Apple of Android toestellen kun je je installatie bedienen en informatie uitlezen.



Niko biedt ook mogelijkheden voor draadloze uitbreidingen met Easywave, maar het aantal beschikbare componenten daarvoor is zeer beperkt.

Mogelijkheden



Alle gebruikelijke functionaliteiten die je van een domoticasysteem verwacht zijn mogelijk met NHC. Naast gangbare actoren om te schakelen, dimmen en motorsturing biedt Niko ook modules aan voor energiemeting, ventilatiesturing, ventielregeling, analoge en digitale ingangen en 0/1-10V sturing. Qua bedieningen zijn er drukknoppen in 1-, 2-, 4- en 6-voudige varianten met de bekende Niko afwerkingsmogelijkheden. Er zijn ook bedieningen met een klein schermpje specifiek bedoeld voor sfeerbediening, thermostaat en 'ecodisplay' waar je energieverbruik en -productie op kunt aflezen. Hiernaast is er ook nog een touch panel beschikbaar met uitgebreide bedieningsmogelijkheden. Verder zijn er ook sensoren verkrijgbaar zoals bewegingssensoren voor binnen en buiten, lichtsensoren en een schemerschakelaar. Voor deurcommunicatie zijn er 2 varianten van buitenposten met camera.



Uiteraard kunnen sensoren van andere fabrikanten wel aangesloten worden via de ingangsmodules. Ook zijn er nog enkele gespecialiseerde modules zoals een koppeling met specifieke HVAC units. Gateways voor andere protocollen zijn niet voorzien, NHC kan dus niet met andere systemen gekoppeld worden. Uitzondering hierop is Nikobus waar wel een gateway voor bestaat.

Prijzen



Voor de prijzen baseer ik me op de goedkopere Belgische webshops.
- de Connected controller kost rond de 620 euro
- de 3-voudige relaismodule kost ongeveer 140 euro, de 6-voudige 180 euro
- de 2-voudige dimmodule kost 240 euro
- de 3-voudige motormodule heb je vanaf 165 euro
- modules voor aansturing van ventilatie of ventielen variëren tussen de 200 en 250 euro
- drukknoppen zitten rond de 50-70 euro, voor de bedieningen met schermpje zit je aan bijna 170 euro
- bewegingssensoren variëren tussen de 70 en 125 euro afhankelijk van het type
- de nieuwste touch panel betaal je zo'n 700-800 euro, een videobuitenpost ongeveer 900 euro

Conclusies



Niko Home Control is een zeer degelijk en betaalbaar systeem voor kleinere maar moderne domotica-installaties. Zolang je wensen liggen binnen het gamma dat Niko aanbiedt is NHC een goede keuze.



Echter zijn er redenen genoeg om mogelijk niet voor dit systeem te kiezen:
- Grotere installaties met veel schakelbare en dimbare kringen worden al snel duur.
- Doordat koppelingen met andere systemen - zelfs de meest gangbare - niet mogelijk zijn, zijn uitbreidingsmogelijkheden beperkt tot de wil van de fabrikant om nieuwe modules uit te brengen. Integratie met de nieuwste producten op de markt (bv voor spraakbesturing) zal onmogelijk blijven voor de NHC bezitter.
- Ook qua levensduur van het systeem rijzen er vragen. Met Nikobus heeft Niko al bewezen niet veel belang te hechten aan de continuïteit van zijn eigen systemen en hoewel vervangcomponenten voor Nikobus nog probleemloos verkrijgbaar zijn wekt dit toch weinig vertrouwen op voor de lange termijn.

En verder



Uiteraard zijn er nog tientallen andere systemen, die we hier onmogelijk allemaal kunnen bespreken.



Een ander populair Belgisch systeem is Qbus. Dit is eveneens een decentraal bussysteem met draadloze uitbreidingsmogelijkheden. Het systeem is open in die zin dat er een programmeerinterface ter beschikking is gesteld waardoor iedereen in principe toepassingen kan schrijven die met een Qbus systeem kunnen praten.



Verder worden vaak ook PLC-gebaseerde systemen geïnstalleerd, doorgaans door zelfbouwers. Een PLC is een controller die in de industriële wereld gebruikt wordt voor automatisatie van machines, transportbanden en dergelijke. Vooral de low-end types PLC's (Siemens Logo!, Wago) worden voor thuisgebruik ingezet wegens hun betaalbaarheid t.o.v. de high-end industriële PLC's. Het programmeren van een PLC is echter niet zo simpel.



Voor de doe-het-zelver heeft tweakers.net enkele jaren geleden een interessant artikel gepubliceerd waarin verschillende systemen en protocollen, waaronder ook draadloze, besproken worden.

Tot slot



We hebben nu een heleboel aspecten van domotica bekeken maar er zijn ongetwijfeld nog meer aspecten, details, nuances en bedenkingen die over het hoofd gezien zijn of gewoon buiten de scope van deze post vallen. Wees echter niet bang om vragen te stellen over zaken die onduidelijk zijn of specifiek zijn voor jouw situatie.
De kenners onder ons nodig ik uit om mijn post kritisch te bekijken. Discussie is welkom. Ook toevoegingen en meer informatie over onbesproken domoticasystemen zijn meer dan welkom!
 

Bruno_D

Nieuw Lid
Lid geworden
10 jun 2012
Berichten
36
Waarderingsscore
0
Punten
6
Dat er in de software wat logische functies aanwezig zijn wil ik zeker niet ontkennen, het zou maar erg zijn moest dat niet zo zijn want dan was het echt maar een telerupter installatie.
Wat ik bedoelde met "systemen die enkel met drukknoppen werken" is heel eenvoudig, je haalt die drukknoppen uit die woning en niets werkt meer, ik denk dat je dit moeilijk zult kunnen tegenspreken.
Weet je wat er met een Loxone standaard woning gebeurt als men die drukknoppen verwijderd, niet veel want de basis sturing blijft gewoon verder werken, bij Loxone hebben die dezelfde functie als bv. de knop van de verlichting in een auto, die staat ernog maar worden zelden gebruikt, de installatie kan zonder knopjes evengoed werken.
Ik denk dat als ik dan beweer dat zulke systemen geen meerwaarde hebben ik zeker niet overdrijf, dit is zo passé.
Het blijft mij verbazen hoeveel mensen niet weten wat het verschil is tussen Domotica en een Smart Home.
Ik gebruik tegenwoordig deze beeldspraak, Tesla is een auto maar niet elke auto is een Tesla, haal alle sensoren uit een Tesla en je hebt terug een auto. Dit is wat er ook gebeurt als je alle sensoren uit een Loxone Smart Home haalt, dan blijft er ook een drukknoppen systeem over, meerwaarde 0.
Hoe denk je anders dat zij aan hun slogan" komen, "50.000 handelingen minder, meer tijd voor het leven", zeker niet door meer knopjes te plaatsen.
Bij Loxone wordt de woning op zulke manier geautomatiseerd zodat deze hetzelfde reageert zoals je zelf zou doen.
Je kunt de programmatie software van beide oplossingen hierdoor ook niet vergelijken, enkel knopjes programmeren is nu eenmaal eenvoudiger als een volledige geautomatiseerde woning realiseren.
Als je nog eens een half uurtje hebt kun je hier zien hoe ze dit klaarspelen; https://www.loxone.com/nlnl/release-versie-9-alles-nieuw/

Loxone bestaat ondertussen 8 jaar, dat is inderdaad niet super lang, maar is er wel in geslaagd om zonder hardware aanpassingen zijn systeem up to date te houden, geen enkel systeem heeft dit al voorgedaan, besef je wel welk groot voordeel dit is voor klanten. Je kunt dit vergelijken met een auto die je al 8 jaar hebt en die na al die tijd nog altijd evengoed is als het nieuwste model.
Niko heeft in die periode afscheid genomen van 2 hardware versies, Nikobus en NHC 1.
Wat voor mij niet duidelijk is, voor die laatste bestaan ondertussen al drie verschillende controllers, zijn dit gewoon drie verschillende modellen of zijn dit hardware updates?
controller: 550-00001
controller: 550-00002
controller: 550-00003
Ok, laat dit laatste maar, ik zie juist dat Niko hier een regeling voor heeft, je moet wel nog eens langs de Niko kassa passeren.;
https://www.bouwinfo.be/forum/technieken/elektriciteit/het-grote-nikobus-niko-home-control-topic?page=107#comment-2679075

Ik heb hier nog één bonus vraagje, herkent het Niko systeem als er een component kapot is of als bv. een drukknop uit het systeem verwijderd wordt?
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Stefaan Van Slycken zei:
2) Je zit hier een systeem op te hemelen dat ochot sinds 2009 bestaat. Dat is peanuts, voor mij is dat een veredelde startup. Dat hun systeem momenteel nog volstaat zonder hardware-updates ligt er alleen aan dat het nog zo recent is. Op een gegeven moment gaan ze ook moeten beslissen dat bepaalde functionaliteiten niet kunnen zonder hardware-update met meer geheugen. Dat is ook wat gebeurd is met de eerste generatie Home Control. In het slechtste geval  volstaat trouwens het vervangen van controller of touch screen als je echt zoveel updates wil doorvoeren.

En voor welke functies binnen een huisautomatisatie zou een nieuwe versie van de miniserver nodig zijn? Een nieuwe extension OK, maar de miniserver? Het geheugen is een SD-kaart en de processor die er in zit is meer dan krachtig genoeg. De rest is toch software? Waarom had Niko een nieuwe versie nodig?
3) Wat uitbreidbaarheid betreft is er geen enkel systeem dat kan wedijveren met de muurprintjes van Niko. Een extra toets zonder breken of kappen... En de meeste klanten prefereren nog steeds een drukknop om een licht aan te doen. Die Loxone-air-knoppen passen niet in Niko-afdekplaten en dat is helaas in België het meest gebruikte materiaal. Bovendien hebben die air-knoppen batterijen nodig...

Die batterijen moet je niet wekelijks vervangen, dus so what? En inderdaad, als je EN draadloos wil werken EN niko knoppen wil EN een drukknop EN voor de één of andere reden geen batterijtje dan is Niko de crème de la crème.
4) De configuratiesoftware van Niko is wat overzichtelijkheid betreft ver superieur aan die database-lijstjes zoals in Loxone vind ik. Je moet maar eens een installatie "erven" en gaan uitzoeken wat waar staat...

What the fuck? Heb jij eigenlijk al eens Loxconfig opgestart? Welke database lijstjes? Echt geen gedacht waar je dit uithaalt?
5) Systemen met "meerdere klikken" zijn in regel gebruiksonvriendelijk. Meestal heb je dan een kalende gebrilde techneut die heel zijn woning vol snufjes steekt en een moedeloze partner die begot niet weet hoe je het licht moet aansteken.

Mijn vrouw is allesbehalve techneut en ze vind het prima. Als je iemand niet uitgelegd krijgt dat voor de rolluiken te bedienen je lang moet drukken dan zal je beter ook beschermdoppen op alle scherpe voorwerpen in je huis plaatsen.
6) Wat apps blijven ontwikkelen en ondersteuning blijven bieden betreft zal Niko gezien het succes van Home Control de klant wellicht niet op z'n honger laten zitten. Ik heb er ook meer vertrouwen in dat een firma die tevens inkomen haalt uit stopcontacten en schakelaars zal blijven bestaan, dan een firma die draait op één systeem...

Dat zal alleen de toekomst uitwijzen. Maar je hebt wel een punt. Bij Loxone is het hun core-business,  bij Niko niet, dus voor Niko geen probleem om het op termijn gewoon te laten vallen. Bij Loxone gebeurd dat pas wanneer het bedrijf failliet gaat.
Ik geef onmiddellijk toe dat Niko qua interfacing met andere merken (nog) geen al te hoge toppen scoort. Maar waar dat nodig is gebruik ik dan QBus. Die hebben wel DALI, modbus,... en die bestaan ook al véél langer dan Loxone.

En dubbel zo duur.
Ik wil Loxone zeker niet afkraken want ik heb er nog geen ervaring mee, maar het kleine stijfje waarmee jij rondloopt als je het systeem ophemelt zorgt er wel voor dat je hier leugens komt vertellen.

Waarom vertel jij dan leugens hierboven?
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Bruno_D schreef:

Wat Loxone vooral toevoegt is een toekomst zekere installatie (updates gegarandeerd)

Waar is die clausule in de gebruiksovereenkomst dat Loxone updates garandeert? 'Toekomstzeker' in de context van een woonhuis mag toch wel minstens 20 jaar beslaan. Over 20 jaar bestaat Loxone misschien niet eens meer. Niemand die dat kan voorspellen uiteraard, en ik zou ook eerder mijn geld erop inzetten dat ze nog lang blijven bestaan, maar het woordje 'garanderen' geeft hier toch valse hoop.

Trouwens, je vergelijkt met smartphones. Veel fabrikanten brengen al geen nieuwe updates meer uit voor toestellen die slechts enkele jaren oud zijn. Slechte vergelijking dus. In die wereld merk je ook dat de hardware zelf snel verouderd is. Wil je met een echte smart home meeblijven, dan gaat je hardware ook snel verouderd zijn. @Nu7s je schrijft dat de miniserver krachtig genoeg is, maar denk eens aan AI. Geen miniserver of NHC die dat kan draaien hoor :)
waarmee dit allemaal (echt) geautomatiseerd wordt, zodat deze op een eenvoudig wijze door de klant gecontroleerde kan worden, maar ook, dankzij de uitgebreide diagnose functies, de bewoners verwittigd als er ergens een probleem is met het systeem.
Hier een paar voorbeelden
https://www.loxone.com/nlnl/meer-tijd-voor-leuke-dingen-in-leven/
https://www.loxone.com/nlnl/levensbestendig-wonen/
https://www.loxone.com/nlnl/wij-zijn-ben/

Door mijn beroep(...)

Wat is je beroep eigenlijk, verkoper van Loxone? :)

Je laat uitschijnen dat je enkel met Loxone een echte smart home kunt verwezenlijken. Niets is uiteraard minder waar, dus ik wil graag de toekomstige bouwers die nog een systeem moeten kiezen (als ze nog meelezen tenminste) enkele mogelijkheden samenvatten:

1) Je bouwt alles zelf met goedkope componenten, drukknoppen, controllers (arduino, RPI en dergelijke). Goedkoopste oplossing. Maximale flexibiliteit. Bedrijfszekerheid is matig tot slecht. Ondersteuning nihil, als er iets stuk gaat mag je het zelf oplossen.

2) Hetzelfde als hierboven, maar met iets meer standaardcomponenten en -protocols: off -the-shelve IoT-toestellen, 1-wire sensoren, ... Je hangt alles aaneen met een smarthome softwarepakket zoals OpenHab. Iets duurder, iets bedrijfszekerder, maar nog steeds maximale flexibiliteit.

3) Loxone. Duurder, maar je krijgt er bedrijfszekerheid en eenvoud voor terug. Flexibiliteit nog steeds zeer hoog, maar de Tree bus (als je die gebruikt) is wel gesloten en er is een zeer beperkte keuze in de daarvoor beschikbare componenten.

4) (Mijn eigen oplossing) Basisinstallatie in KNX, slimmere logica in een laag daarboven mbv OpenHab oid. Bedrijfszekerheid van de basislaag is zeer hoog, vooral wegens kwaliteitscomponenten (KNX certified) en nog belangrijker: het is een gedistribueerd systeem, dus geen centrale controller die uitvalt. De bedrijfszekerheid van de bovenste laag zit op het niveau van oplossing 2). Qua prijs zit je in dezelfde categorie als 3), tenzij je voor dure design drukknoppen of touch-sensoren gaat. Flexibiliteit is hier ook weer maximaal.

5) NHC zou ook interface mogelijkheden hebben met de buitenwereld wist Stefaan te vertellen eerder in dit topic. Je kunt dus een gelijkaardige oplossing als de vorige bereiken, maar mijn kennis van NHC is te beperkt om hier dieper op in te gaan.
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
teaser schreef:
 @Nu7s je schrijft dat de miniserver krachtig genoeg is, maar denk eens aan AI. Geen miniserver of NHC die dat kan draaien hoor :)

Maar de miniserver hoeft dat niet te draaien. Die Miniserver stuurt alle componenten aan, zoals de BCM module van je wagen. Hang aan de Miniserver een AI extension die op zijn beurt zegt wat de miniserver moet aansturen en je bent op weg. Maar volgens mij zal AI technologie wel nooit lokaal gedraait worden, maar eerder in de vorm van een Google Home, die op zijn beurt de domotica aanstuurt indien nodig.

 
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Die AI was maar een voorbeeld natuurlijk. Met de jaren kan het gewoon niet anders of die hardware raakt verouderd. Op den duur is er wel een vernieuwing nodig die je met een extensie niet kunt oplossen. Siemens blijft ook maar nieuwe PLC's ontwikkelen he. En zo'n ding doet ook niet meer dan ingangen verwerken en uitgangen aansturen.

En of AI al dan lokaal zou draaien, Goh langs de ene kant heb je nu al cloud services ja, maar langs de andere kant raken edge toepassingen ook steeds meer ingeburgerd. Omdat je lage responstijden wil om bv het licht aan te steken, en vooral om niet afhankelijk te zijn van een internetverbinding die er wel eens uit kan liggen, neig ik eerder naar lokaal. 
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
teaser zei:
Siemens blijft ook maar nieuwe PLC's ontwikkelen he. En zo'n ding doet ook niet meer dan ingangen verwerken en uitgangen aansturen.

Klopt, maar die nieuwe PLC's zijn vooral bedoeld om meer en sneller taken te vervullen. Gaat niet echt op in een huishoudelijke situatie, daar moet je geen 100.000 ingangen op kunnnen 10msec inlezen of complexe berekeningen maken. Op het werk draaien nog steeds PLC's uit de jaren 80 die enkel via DOS geprogrammeert kunnen worden lijn per lijn. Beesten zijn het, tot de spanning eens wegvalt, dan is het condensatoren vervangen aan de vleet. Worden wel één voor één vervangen door Allen Bradley, maar daar kruipen enige jaren in.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Nu7s zei:
Stefaan Van Slycken zei:
2) Je zit hier een systeem op te hemelen dat ochot sinds 2009 bestaat. Dat is peanuts, voor mij is dat een veredelde startup. Dat hun systeem momenteel nog volstaat zonder hardware-updates ligt er alleen aan dat het nog zo recent is. Op een gegeven moment gaan ze ook moeten beslissen dat bepaalde functionaliteiten niet kunnen zonder hardware-update met meer geheugen. Dat is ook wat gebeurd is met de eerste generatie Home Control. In het slechtste geval  volstaat trouwens het vervangen van controller of touch screen als je echt zoveel updates wil doorvoeren.

En voor welke functies binnen een huisautomatisatie zou een nieuwe versie van de miniserver nodig zijn? Een nieuwe extension OK, maar de miniserver? Het geheugen is een SD-kaart en de processor die er in zit is meer dan krachtig genoeg. De rest is toch software? Waarom had Niko een nieuwe versie nodig?

Net hetzelfde als waarvoor bijvoorbeeld NHC een nieuwe controller vereist: meer geheugen nodig, snellere processor nodig, nieuwe functionaliteiten,... allemaal de dingen die we nu nog niet kunnen voorzien.
Net zoals de eerste versie van de NHC controller al druk in ontwikkeling was toen de smartphones begonnen door te breken.
Daarom dat ik dat njènjènjènjènjènjè-toontje niet lust: voorlopig kan Loxone alles met de huidige miniserver, bravo.
Binnen 5 jaar zit je met een verouderde miniserver, tenzij je tevreden bent met wat hij op dat moment kan. Net zoals de klanten die met een Nikobus- of NHC1-installatie tevreden zijn met wat die installatie kan, indien ze correct opgeleverd is.
Update/upgrade- en uitbreidingsmogelijkheden zijn interessant maar voor pakweg driekwart van de klanten nooit noodzakelijk.
3) Wat uitbreidbaarheid betreft is er geen enkel systeem dat kan wedijveren met de muurprintjes van Niko. Een extra toets zonder breken of kappen... En de meeste klanten prefereren nog steeds een drukknop om een licht aan te doen. Die Loxone-air-knoppen passen niet in Niko-afdekplaten en dat is helaas in België het meest gebruikte materiaal. Bovendien hebben die air-knoppen batterijen nodig...

Die batterijen moet je niet wekelijks vervangen, dus so what? En inderdaad, als je EN draadloos wil werken EN niko knoppen wil EN een drukknop EN voor de één of andere reden geen batterijtje dan is Niko de crème de la crème.

Niko, of QBus dat met EnOcean kan werken en dus zelfs voor zijn RF geen batterijen nodig heeft.
Ondersteunt Loxone EnOcean?
Indien niet: toch wel stom voor zo 'n "open" systeem.
4) De configuratiesoftware van Niko is wat overzichtelijkheid betreft ver superieur aan die database-lijstjes zoals in Loxone vind ik. Je moet maar eens een installatie "erven" en gaan uitzoeken wat waar staat...

What the fuck? Heb jij eigenlijk al eens Loxconfig opgestart? Welke database lijstjes? Echt geen gedacht waar je dit uithaalt?

Ik ga af op hun website want zoals ik uittentreuren herhaal heb ik met het systeem geen ervaring ... maar geen ervaring met een systeem is in deze discussie blijkbaar helemaal geen bezwaar om het af te zeiken.
5) Systemen met "meerdere klikken" zijn in regel gebruiksonvriendelijk. Meestal heb je dan een kalende gebrilde techneut die heel zijn woning vol snufjes steekt en een moedeloze partner die begot niet weet hoe je het licht moet aansteken.

Mijn vrouw is allesbehalve techneut en ze vind het prima. Als je iemand niet uitgelegd krijgt dat voor de rolluiken te bedienen je lang moet drukken dan zal je beter ook beschermdoppen op alle scherpe voorwerpen in je huis plaatsen.

"I beg to differ". Ik heb in mijn huidige woning met Nikobus ook knoppen met dubbele functie, maar ik vind die specifieke bedieningen waarbij het voor iedereen duidelijk is dat het een dim- of rolluikknop is van Niko zeer goed gevonden.
6) Wat apps blijven ontwikkelen en ondersteuning blijven bieden betreft zal Niko gezien het succes van Home Control de klant wellicht niet op z'n honger laten zitten. Ik heb er ook meer vertrouwen in dat een firma die tevens inkomen haalt uit stopcontacten en schakelaars zal blijven bestaan, dan een firma die draait op één systeem...

Dat zal alleen de toekomst uitwijzen. Maar je hebt wel een punt. Bij Loxone is het hun core-business,  bij Niko niet, dus voor Niko geen probleem om het op termijn gewoon te laten vallen. Bij Loxone gebeurd dat pas wanneer het bedrijf failliet gaat.

Dan ken je Niko niet goed.
Hun parlofonie en hun Nikobus blijven ze ondertussen ook al al die jaren ondersteunen, ik heb al parlofoonvoedingen van 20 jaar oud binnen gegeven om te laten herstellen en voor zeer weinig geld.
Het is niet hun core business dus ze zullen niet failliet draaien op pakweg een problematisch systeem.
Ik geef onmiddellijk toe dat Niko qua interfacing met andere merken (nog) geen al te hoge toppen scoort. Maar waar dat nodig is gebruik ik dan QBus. Die hebben wel DALI, modbus,... en die bestaan ook al véél langer dan Loxone.

En dubbel zo duur.

Hangt er echt van af wat je wil doen.
En of je de programmering meetelt.
Ik wil Loxone zeker niet afkraken want ik heb er nog geen ervaring mee, maar het kleine stijfje waarmee jij rondloopt als je het systeem ophemelt zorgt er wel voor dat je hier leugens komt vertellen.

Waarom vertel jij dan leugens hierboven?

Jullie zijn begonnen :p
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Bruno_D schreef:

Wat ik bedoelde met "systemen die enkel met drukknoppen werken" is heel eenvoudig, je haalt die drukknoppen uit die woning en niets werkt meer, ik denk dat je dit moeilijk zult kunnen tegenspreken.

Jawel hoor. Zelfs Nikobus had al een touch screen, toen die gasten van Loxone nog pampers droegen. Kon je ook een heel huis zonder toetsen maken. Zowel NHC als QBus hebben smartphone-bediening, touchscreen-bediening, bewegingsmeldertjes, automatiseringen, dus wat heeft Loxone dan meer? Je kan met deze systemen (en zelfs met Nikobus) een hele woning maken die automatisch reageert hoor.
 

Hoe denk je anders dat zij aan hun slogan" komen, "50.000 handelingen minder, meer tijd voor het leven", zeker niet door meer knopjes te plaatsen.
Bij Loxone wordt de woning op zulke manier geautomatiseerd zodat deze hetzelfde reageert zoals je zelf zou doen.
Je kunt de programmatie software van beide oplossingen hierdoor ook niet vergelijken, enkel knopjes programmeren is nu eenmaal eenvoudiger als een volledige geautomatiseerde woning realiseren.
Als je nog eens een half uurtje hebt kun je hier zien hoe ze dit klaarspelen; ]https://www.loxone.com/nlnl/release-versie-9-alles-nieuw/
https://www.loxone.com/nlnl/release-versie-9-alles-nieuw/[/quote

Hoe, "alles nieuw", dat is juist waarover je zit te mekkeren met die software-wijziging tussen NHC1 en 2?
Loxone bestaat ondertussen 8 jaar, dat is inderdaad niet super lang, maar is er wel in geslaagd om zonder hardware aanpassingen zijn systeem up to date te houden, geen enkel systeem heeft dit al voorgedaan, besef je wel welk groot voordeel dit is voor klanten. Je kunt dit vergelijken met een auto die je al 8 jaar hebt en die na al die tijd nog altijd evengoed is als het nieuwste model.
Niko heeft in die periode afscheid genomen van 2 hardware versies, Nikobus en NHC 1.

 

Neenee, in 25-30 jaar! Zoals ik al zei, laat Loxone nog maar even verder doen, ik wil ze zeker niet afkraken, maar heel dat verhaaltje houdt geen 10 jaar stand, tenzij ze op bepaalde functionaliteiten toch zullen moeten toegeven dat ze het met deze hardware niet kunnen halen. Als je ziet hoe snel de vereisten van snelheid en geheugen in dat soort besturingen veranderen kan je zeggen dat Loxone wellicht een ruimere inschatting heeft gemaakt dan Niko, maar op een gegeven moment gaan ze toch eens iets moeten wijzigen aan de hardware.
Wat voor mij niet duidelijk is, voor die laatste bestaan ondertussen al drie verschillende controllers, zijn dit gewoon drie verschillende modellen of zijn dit hardware updates?
controller: 550-00001
controller: 550-00002
controller: 550-00003

Ik heb hier nog één bonus vraagje, herkent het Niko systeem als er een component kapot is of als bv. een drukknop uit het systeem verwijderd wordt?

Controllers: de 00001 is de eerste versie. Is compatibel met alle hardware, alleen niet met de 2.0 software. Zoals je zegt is er een regeling voor wie per se wil dat zijn installatie 2.0 ondersteunt - al is daar momenteel nog niet zo heel veel reden toe.

De 00002 is de prijsgunstiger basic-versie van de 00003 zonder netwerkfunctie maar daar heb ik nooit het nut van ingezien, aangezien je 'm niet kan uitbreiden naar netwerkfunctionaliteiten. Ik geloof dat dat een poging was om hun instap iets te verlagen, maar ik denk niet dat die veel verkocht is.

De 00003 is de huidige controller: meer geheugen, meer snelheid, ingebouwde switch. Werkt met versie 1.x en 2.x. Kwestie van een gratis software-update, zonder SD-kaart of gelijk wat.

Op je laatste vraag: NHC geeft bij programmering aan of alle componenten aanwezig zijn, dat is je eerste controle. Als er problemen zijn kan je heel eenvoudig (ook als eindgebruiker) de diagnosepagina van de controller oproepen op je pc, daarop zie je welke componenten er gevonden worden en vooral dewelke niet (ook touch screens en buitenposten via IP), welke besturingen er plaatsgevonden hebben door wie (bijvoorbeeld: "welke wietel doet er hier met zijn telefoon mijn licht uit? Ah, onzen Geovanni!").

Wat betreft je idee over "smart home", dat vind ik pure semantiek. Is een "smart home" voor jou dit? er wordt onmiddellijk herkend of "Jan" of "Mieke" thuisgekomen is afhankelijk van welke auto de garage binnenrijdt en dan speelt de juiste muziek, de temperatuur in de badkamer al wat omhoog gaat want Mieke neemt altijd een bad een kwartier nadat ze thuiskomt, en op de even weken hebben ze de kinderen van Jan en dan moeten de kinderkamers warm zijn, maar op de oneven weken niet. Het licht in het toilet gaat aan als je er binnen gaat, en als het Jan is dan gaat de ventilator alvast twee standen hoger. Als het buiten vriest en het licht in de living gaat aan dan gaat de gashaard automatisch aan en afhankelijk van de tijd van het jaar krijg je een ander kleurtje indirecte verlichting, en als ze in de zetel liggen dan zetten ze met hun gsm de verlichting op "gezellig". Als dat je bedoeling is, dat kan met Home Control, met Qbus,... dus voor mij is dat een intelligente woning.

Voor mij zou een echte smart home zijn dat de woning ook weet, aan de hand van traffic messaging en gps-signalen, in welke file Jan staat zodat Mieke via het audiosysteem melding krijgt "kom maar uit uw bad, binnen een kwartier is hij er en hij heeft grote honger volgens zijn fitbit". Ik denk niet dat Loxone echt al zo ver is, maar ik kan me vergissen. Ze beloven het misschien wel, voor "ooit". Anderzijds merk ik in de praktijk dat de gemiddelde klant er niet echt klaar voor is dat zijn huis als een bemoeizieke schoonmoeder kijkt waar hij zich bevindt en wat hij aan het doen is.

Meestal bestaat bij mij de vraag uit: verwarmingssturing met een mooi uitziende thermostaat, sfeersturingen verlichting, alles uit, automatisering ventilatie, bediening via mobiele toestellen en op afstand, toegangscontrole, en dan zijn we er ongeveer wel. Die vage parlez van "dit huis kan alles", dat blijft voor mij marktkramerspraat.

Laat het ons concreet maken: welke functies heb jij in je woning ingebouwd die jij echt vindt getuigen van "smart home" zoals geen enkel ander systeem het kan? Deze vraag geldt voor alle Loxone-fans en is geen provocatie maar echte interesse.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Ik gebruik tegenwoordig deze beeldspraak, Tesla is een auto maar niet elke auto is een Tesla, haal alle sensoren uit een Tesla en je hebt terug een auto. Dit is wat er ook gebeurt als je alle sensoren uit een Loxone Smart Home haalt, dan blijft er ook een drukknoppen systeem over, meerwaarde 0.

Bij mijn weten zijn de productietesla's nog altijd niet zelfrijdend. Pas dàn zou je van een echt intelligent syteem kunnen spreken, nu is het een geavanceerde automaat met wat snufjes op een groot uitgevallen iPad. Als je kan zeggen "ik moet om 10 uur in Brussel zijn" en je auto weet wat gedaan, heb je "meer dan wat anderen kunnen". Maar zie dus mijn bovenstaande vetgedrukte vraag als je me iets wil bijleren over echt slimme woningen.

Tenandere, als je dit als vergelijking wil gebruiken: je kan voor je Tesla wel updates "krijgen", maar als er een performante nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld wordt zal onze lieve Elon niet even alle totnogtoe geleverde Tesla's van een heel nieuwe batterijpack voorzien hoor. Tenzij ik verkeerd geïnformeerd ben en alle eigenaars van een eerste model roadster ondertussen op de technologische stand van de model S staan? Waarmee ik maar wil zeggen: op een gegeven moment is de hardware op.

Wat AI koppelen betreft: tja, als je de miniserver commando's wil gaan geven met een externe AI-module, dan kan je even goed zeggen dat je NHC via een digitale of 0-10V-sturing dingen kan laten doen, of Qbus via modbus of iets dergelijks. Dan is die miniserver echt geen exclusief beestje hoor.

Uitentreure: ik wil het systeem niet afbreken, maar doe dan niet alsof het zoveel meer kan dan een ander.
 
Lid geworden
9 jul 2006
Berichten
146
Waarderingsscore
0
Punten
0
Op de manier hoe deze discussie gevoerd wordt zal er geen duidelijkheid komen, er wordt hier vlug beweert dat alle systemen alles kunnen, in principe is het zeer eenvoudig, iedereen kan een bestaande woning aanbrengen om zijn argumenten te bewijzen;
"Ik beweer dat Loxone 50.000 handelingen per jaar kan weghalen bij de gebruikers, dat de basis functionaliteit aanwezig is zonder gebruik te maken van drukknoppen is het beste bewijs dat zij echt iets automatiseren."
Aanmelden voor een bezoek aan de Demo woning kan hier;
https://www.loxone.com/nlnl/smart-home/infosessies/

Iedereen mag hier een andere mening over hebben, maar dat hij zijn woorden dan ook in daden omzet en dit dan ook bewijst door een bestaande woning aan te halen, theorie hebben we al genoeg gehad.
 
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Stefaan Van Slycken schreef:
Net hetzelfde als waarvoor bijvoorbeeld NHC een nieuwe controller vereist: meer geheugen nodig, snellere processor nodig, nieuwe functionaliteiten,... allemaal de dingen die we nu nog niet kunnen voorzien.

Geheugen is al 128Gb. Ik kan mij geen situaties in een huisinstallatie inbeelden waar je meer processorkracht dan nu voor nodig hebt. Misschien een zwaardere visiualisatie? Zeer nauwkeurige monitoring van een toestel? Zoals je zegt, we gaan 10 jaar moeten wachten om het antwoord te krijgen. !Remind me 10 years
Niko, of QBus dat met EnOcean kan werken en dus zelfs voor zijn RF geen batterijen nodig heeft.
Ondersteunt Loxone EnOcean?
Indien niet: toch wel stom voor zo 'n "open" systeem.

https://shop.loxone.com/nlnl/enocean-extension.html

dance4.gif
Ik ga af op hun website want zoals ik uittentreuren herhaal heb ik met het systeem geen ervaring ... maar geen ervaring met een systeem is in deze discussie blijkbaar helemaal geen bezwaar om het af te zeiken.

Doe je zelf echt eens een plezier en download de configuratiesoftware. Je zal aangenaam verrast zijn. Of gewoon eens wat Youtube instructie videos bekijken.
"I beg to differ". Ik heb in mijn huidige woning met Nikobus ook knoppen met dubbele functie, maar ik vind die specifieke bedieningen waarbij het voor iedereen duidelijk is dat het een dim- of rolluikknop is van Niko zeer goed gevonden.

Als het voor iemand nieuw te moeilijk zou zijn is er nog altijd de app waar alles mooi aangeduid staat.
Dan ken je Niko niet goed.
Hun parlofonie en hun Nikobus blijven ze ondertussen ook al al die jaren ondersteunen, ik heb al parlofoonvoedingen van 20 jaar oud binnen gegeven om te laten herstellen en voor zeer weinig geld.
Het is niet hun core business dus ze zullen niet failliet draaien op pakweg een problematisch systeem.

Ik heb absoluut vertrouwen in Niko hoor, de opmerking was gewoon vanuit een ander standpunt dezelfde situatie geschets. Mijn drukknoppen zijn allemaal Niko, ben er zeker van dat ze een leven lang zullen meegaan en nog lang vervangstukken bieden.
Hangt er echt van af wat je wil doen.
En of je de programmering meetelt.

Jamaja, jij hebt hier wel je document online gezet met prijzen ZONDER PROGRAMMERING waar ik vervolgens dezelfde som gemaakt heb voor Loxone die beduidend goedkoper was. Geen veronderstellingen dus, maar feiten.
Jullie zijn begonnen :p

En we gaan het afmaken ook! 
aggressive.gif
biggrin.gif
Stefaan Van Slycken schreef:
 Ik denk niet dat Loxone echt al zo ver is, maar ik kan me vergissen.

Ik gebruik zulke functionaliteit niet dus ik kan het niet weten, maar wat voor mij Loxone de perfecte domotica maakte was het feit dat ik via UDP commando's of HTTP requests alles kan. Dus zelfs al bestaat deze functionaliteit niet in een dummyproof pakket in de software, dan kan het toch via third party apps.
Meestal bestaat bij mij de vraag uit: verwarmingssturing met een mooi uitziende thermostaat, sfeersturingen verlichting, alles uit, automatisering ventilatie, bediening via mobiele toestellen en op afstand, toegangscontrole, en dan zijn we er ongeveer wel. Die vage parlez van "dit huis kan alles", dat blijft voor mij marktkramerspraat.

En dat kan je dan met Loxone doen voor de helft van de prijs. Maar natuurlijk ook voor de helft van de winst 
sad_smile.png
Laat het ons concreet maken: welke functies heb jij in je woning ingebouwd die jij echt vindt getuigen van "smart home" zoals geen enkel ander systeem het kan? Deze vraag geldt voor alle Loxone-fans en is geen provocatie maar echte interesse.

 

Los van het hele smart home gebeuren, wat Loxone voor mij uniek maakt is het ruim gamma aan communicatieprotocollen. In plaats van €100 uit te geven per bewegingsmelder van Niko, heb ik met €10 onderdelen zelf bewegingsmelders in mijn blindplaten gebouwd die via UDP communiceren met de miniserver. Zelfde voor het weerstation, niveaumeter waterput en temp, vocht en lichtsensoren. Volgens mij biedt geen enkel ander systeem (behalve volledig homebrew) die aan. Wil jij je woning vol met temperatuursensoren, geen probleem, je schaft een 1-wire extension aan en per sensor kost het je 0,40€. Wil je niet zelf klooien? Dan hebben ze eigen versies die nog steeds minder kosten dan de concurentie. Heb je geen kabel? Dan hebben ze draadloze oplossingen.
Stefaan Van Slycken schreef:

Wat AI koppelen betreft: tja, als je de miniserver commando's wil gaan geven met een externe AI-module, dan kan je even goed zeggen dat je NHC via een digitale of 0-10V-sturing dingen kan laten doen, of Qbus via modbus of iets dergelijks. Dan is die miniserver echt geen exclusief beestje hoor.

Niemand spreekt hier over exclusief. Maar als er zoiets bijkomt als AI hoef je daarvoor niet je controller te vervangne. Je kan gewoon een extensions bijplaatsen die over het bussignaal communiceert met de controller. 
Uitentreure: ik wil het systeem niet afbreken, maar doe dan niet alsof het zoveel meer kan dan een ander.

In mijn ogen is het ook meer. Meer functionaliteit, meer gebruiksvriendelijkheid, meer openheid voor minder geld. 

Voor mij gaat het hier niet over andere systemen afkraken. De andere systemen die je opsomt hebben al bewezen dat het sterke spelers zijn, maar echt, bekijk Loxone eens in detail. Je bent duidelijk bedreven in je vak, ik denk dat je het wel kan waarderen wat ze doen. Trouwens, Loxone is destijds opgestart is omdat de 2 eigenaars zelf op zoek waren naar een systeem maar gewoon niks vonden dat alle functionaliteit bood dat ze wouden.
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Nu7s schreef:

Voor mij gaat het hier niet over andere systemen afkraken.

Voor jou niet, maar voor bepaalde anderen in deze discussie is blijkbaar geen ander systeem het overwegen waard en laat Loxone alle verwachtingen in vervulling gaan. Op zo'n niveau dat ik er vrij zeker van ben dat ze Loxone verkopen, maar ze willen het precies niet toegeven.

Niet zo vreemd dus dat daaruit discussie ontstaat en dat iemand die zelf andere systemen installeert (Stefaan is daar tenminste eerlijk over) daar zwaar tegenin gaat.
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Voor gebruikers die op zoek zijn naar een systeem en hier terecht gekomen zijn is één ding wel duidelijk. De systemen zijn beide sterk genoeg om over te discussiëren. Een miskoop kan je eigenlijk niet. 

En wat maakt het uit als Bruno een verkoper zou zijn? Stefaan is dat ook. Ik heb Bruno nog geen leugens zien verkopen over Loxone. Wat Bruno daaraantegen over Niko zegt is irrelevant. Als daar onwaarheden tussen staan zal Stefaan die weerleggen.

We hebben wel geluk dat er zoveel gepassioneerde leden op BI zitten. Die proffesioneel blijven, en niet hele lofzangen over hun eigen persoon afsteken. Die zijn ondertussen weg.
 
Lid geworden
31 mrt 2010
Berichten
14
Waarderingsscore
0
Punten
0
Indien flexibiliteit van groot belang is ben ik ook voorstander van het KNX-systeem.

Het is nu eenmaal het enige systeem waarmee je kan shoppen bij +400 fabrikanten met ieder hun specifieke specialiteiten. Afhankelijk van budget en smaak kan er dan een standvast systeem opgebouwd worden.

Als je begint bij de basis is dit maar een beperkte meerprijs tegenover de andere systemen die hier besproken worden. Echter zou ik dit eerder zien als een soort verzekering, hiermee bouw je een soort zekerheid in voor de toekomst. (uitbreidbaarheid, flexibiliteit, ondersteuning,… )

Zo zijn er veel jonge gezinnen die hun budgetten elders kunnen gebruiken, hier raden we steeds aan om bij de basis te starten, maar wel bij een standvast systeem. Alleen dan is dit geen verloren investering, indien er dan in de toekomst budgetten vrijkomen kan er steeds uitgebreid worden en hoef je geen schrik te hebben dat bijvoorbeeld de oude schakelaars niet meer compatibel zijn.

Naarmate de technieken vorm krijgen kan U dan ook kiezen voor een ventilatieunit rechtstreeks gestuurd door KNX of een verwarmingsketel/warmtepomp met KNX communicatie.

 

Zoals voorgangers al meerdere malen hebben aangegeven hangt de keuze van het systeem af van wat men ervan verlangt en welke prijs men hier aan wil besteden.

Wanneer men bijvoorbeeld enkel de basis technieken wenst te bedienen en zelf wil kunnen programmeren, durven wij ook Busch-free@home voor te stellen. De grote Duitse fabrikant ABB/Buschjaeger heeft hiermee een domoticasysteem op de markt gebracht dat voor +-80% van de particuliere woningen voldoende functionaliteiten biedt. Zij hebben hun KNX-expertise als basis genomen (hierin waren zij reeds actief) maar hebben hier een gebruiksvriendelijke configuratiemodule / Webserver rond gebouwd. Hierdoor is het als bouwheer mogelijk zelf te programmeren en is een systeem samenstellen/beheren zeer eenvoudig. Bijkomend is de bediening via netwerk (Smartphone/Tablet/PC/..) standaard inbegrepen en hoeven er hiervoor geen extra modules aangeschaft te worden.

Volgende basistechnieken kunnen perfect gestuurd worden:
  • - Verlichting
  • - Screens/gordijnen/rolluiken
  • - Ventilatie
  • - Verwarming

Maar ook komen er al enkele andere toepassingen in aanmerking, zoals SONOS en Philips HUE!
Homekit van apple zal ook vrij snel koppelbaar zijn. (software update wordt binnenkort automatisch uitgevoerd)

Voor renovaties is er in dit systeem ook een oplossing, er bestaan namelijk ook draadloze schakelaars met ingebouwde relais/dimmer zodat een traditionele installatie perfect kan omgebouwd worden.

Het betreft hier dus een decentraal systeem maar zonder open standaard. Het Busch-Free@home systeem is in Duitsland en Nederland reeds enkele jaren op de markt en verdringt daar stilaan andere systemen als bticino.

Mij lijkt het dus zeker opportuun hier ook even een blik op te werpen! Meer info op hun website: https://www.busch-jaeger.de/nl/producten/systemen/busch-freehome/

 
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Als het voor iemand nieuw te moeilijk zou zijn is er nog altijd de app waar alles mooi aangeduid staat.

 

Ik spreek juist over dat (grote!) deel van de bevolking dat niet wild is van apps en touch screens om een rolluik te laten zakken ;-)
Ik gebruik zulke functionaliteit niet dus ik kan het niet weten, maar wat voor mij Loxone de perfecte domotica maakte was het feit dat ik via UDP commando's of HTTP requests alles kan. Dus zelfs al bestaat deze functionaliteit niet in een dummyproof pakket in de software, dan kan het toch via third party apps.

En wat doe je dan via die commando's? Ik wil maar zeggen: als de app van het systeem het zelf niet kan, dan schort er iets aan die app. Of wil je een website maken waarbij er via een poll beslist wordt of het licht in je slaapkamer om "romantisch" moet komen? (Daar is wellicht een markt voor, met webcams en creditcards :))
 

En dat kan je dan met Loxone doen voor de helft van de prijs. Maar natuurlijk ook voor de helft van de winst 
sad_smile.png


 

Als je het enkel met de app gaat bedienen misschien wel. Met dedicated toesten durf ik hieraan twijfelen.
Los van het hele smart home gebeuren, wat Loxone voor mij uniek maakt is het ruim gamma aan communicatieprotocollen. In plaats van €100 uit te geven per bewegingsmelder van Niko, heb ik met €10 onderdelen zelf bewegingsmelders in mijn blindplaten gebouwd die via UDP communiceren met de miniserver. Zelfde voor het weerstation, niveaumeter waterput en temp, vocht en lichtsensoren. Volgens mij biedt geen enkel ander systeem (behalve volledig homebrew) die aan. Wil jij je woning vol met temperatuursensoren, geen probleem, je schaft een 1-wire extension aan en per sensor kost het je 0,40€. Wil je niet zelf klooien? Dan hebben ze eigen versies die nog steeds minder kosten dan de concurentie. Heb je geen kabel? Dan hebben ze draadloze oplossingen.

 

Enerzijds zeg je dat je de programmering ook moet meerekenen, anderzijds tel je de tijd die je in je hobbyisme steekt natuurlijk niet mee... Hoe lang ben je bezig om een (esthetisch mooi) geheel in elkaar te steken dat werkt? Je moet een onderscheid maken tussen de professional die aan zijn klanten moet garanderen dat de boel van de eerste keer werkt, en de liefhebber die er niet mee in zit om een paar dagen te proberen en te testen en daarna aan de slag te gaan met boormachine en vijl om alles min of meer goed te krijgen...

Ik hou me voor m'n eigen amusement ook wel eens bezig met zelfbouw, en dan vind ik die raspberry's en dat soort toestanden nog "voor jeannetten", ik zorg zelf wel voor een microcontroller met de nodige interfacecomponenten, ik weet nog wat een transistor is ;-)  --- maar dat doe ik dus niet bij de klant, daar moet ik een bewegingsmelder hebben die werkt en een systeem dat niet vastloopt.
Voor mij gaat het hier niet over andere systemen afkraken. De andere systemen die je opsomt hebben al bewezen dat het sterke spelers zijn, maar echt, bekijk Loxone eens in detail. Je bent duidelijk bedreven in je vak, ik denk dat je het wel kan waarderen wat ze doen. Trouwens, Loxone is destijds opgestart is omdat de 2 eigenaars zelf op zoek waren naar een systeem maar gewoon niks vonden dat alle functionaliteit bood dat ze wouden.

Ik sluit dat zeker niet uit. En om die "meerwinst" is het me niet te doen want dan verkocht ik wel duurdere merken domotica; momenteel zit er in de helft van mijn installaties home control of Qbus. Als die systemen het dubbele zouden kosten dan zou ik er misschien eentje per jaar doen schat ik. Dus zelfs als installateur ben ik zeker niet tegen een "betaalbaar" systeem. Maar al die nieuwe spelers bekijk ik toch met de nodige argwaan - zoek eens op "domotica" en huiver hoeveel spelers er zijn, sommigen bestaan al sinds de jaren '90 maar zijn daar ook in blijven hangen, anderen komen met veel beloftes net piepen (en 9 jaar is "net piepen" voor mij); ik ben van plan nog vele jaren te werken maar wil dus ook binnen 20 jaar een installatie die ik nu plaats kunnen servicen. Bij Niko kan dat. Bij QBus kan dat. Beiden bewijzen dat. Loxone kan dat niet bewijzen. Dat is het enige wat mij tegenhoudt - dat en hun rechtstreekse distributie naar de eindklant, wat mij er in eerste intantie op wijst dat ze mikken op een publiek dat geen installateur wenst.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
 

Iedereen mag hier een andere mening over hebben, maar dat hij zijn woorden dan ook in daden omzet en dit dan ook bewijst door een bestaande woning aan te halen, theorie hebben we al genoeg gehad.
 

Net wat ik ook vind. Een paar voorbeelden die ik geïnstalleerd heb, in diverse projecten:

Met Nikobus:
- sturing rolluiken: automatisch met (externe) astroklok, alles gaat omhoog bij zonsopgang (tenzij dit te vroeg is - dan ten vroegste 7h) behalve de slaapkamer -die moet manueel omhoog voor als er uitgeslapen wordt. Tevens zijn er een paar overrule-toetsen en "alles neer"-toetsen.
- met dezelfde afstandsbediening waar ik de garagepoort mee open steek ik de oriëntatielichten aan die naar de achterdeur leiden. (Bewegingsmelder was hier geen optie wegens lange garage en zeker niet altijd vereist dat die lichten gaan branden).
- uiteraard "alles uit"-knop.
- vakantiewoning: bediening met SMS: bij vertrek stuur je "alles uit"; alle lichten maar ook water wordt afgezet, verwarming gaat naar vorstbeveiliging. Als de brander toch defect zou gaan komt er een alarm-SMS indien temperatuur minder dan 6° bedraagt in huis. Tevens melding via SMS van water in de kelder (bij zware overstromingen). Omgekeerd: bij het vertrek naar de vakantiewoning stuur je "ik kom" (= water open, verwarming aan, 100l warm water) of "wij komen" (idem maar met 250l warm water). Nikobus kent dus al de nuances van de Nederlandse taal ;-)
- weersgestuurde terrasoverkapping, via touch screen manueel te overriden (bovenop de "gebruikelijke" lichtsturing waaronder RGB-ledstrips bij de sfeersturingen... ja, "toen al" ;-))
 

Met Home Control:
- strakke moderne woning: geen enkele drukknop in de open leefruimte: touch screen bij ingang, mood display achteraan, dagelijkse bediening gebeurt met GSM.
- Quasi standaard in mijn installaties: ventilatiesturing waarbij de ventilatie 's nachts naar een lager pitje gaat, zelfs bij toiletbezoek; overdag gaat de ventilatie wel naar maximale stand bij meer dan 5 minuten aanwezigheid in badkamer of toilet.
- Herinnering vervangen filters ventilatie en filters regenwater op touch screen/gsm.
- garage met privé-woonst: gescheiden verbruiksmetingen privé/praktijk, mooi op touch screen geïntegreerd maar ook downloadbaar als excel-file voor de boekhouding. Daglichtsturing in de werkplaats in functie van het licht dat door de lichtkoepels komt, alles ook met manuele override (vraag van de klant). Daglichtsturing houdt ook rekening met de openingsuren van de garage. Toonzaalverlichting ook licht- en tijdsgestuurd in functie van openingsuren; deze zijn door de klant zelf aan te passen.
- Klant die vaak in het buitenland verblijft: bediening en toegangscontrole vanop afstand (zelfs uit Abu Dhabi), sturing warmtepomp, sturing vloerverwarming en vloerkoeling, sturing bijkomende warmte- en koelingsventilo's, sturing home cinema (projectorlift + 100" scherm + geluid). Sturing verwarming jacuzzi vanop afstand.
- Grootste installatie: 164 modules => een 70-tal rolluiken/gordijnen, een zestigtal lichtpunten waarvan de helft gedimd op diverse wijzen, 12 verwarmingszones, 8 touch screens. Werkt foutloos.
 

Met QBus:
- verschillende projecten als voorbereiding op domotica, dus enkel teleruptorwerking met alles uit-knop.
- project parkingverlichting kantoren en feestzaal (met DALI-koppeling): nog uit te breiden parking wordt volgens een bepaald (door de gebouwbeheerder in te stellen) automatiseringsschema aangestuurd. Indien de feestzaal in gebruik is kan de uitbater van de feestzaal de verlichting manueel instellen volgens de sfeer die gewenst is (alles is dimbaar). Hierbij herkent de software automatisch dat er een manuele handeling gebeurt en wordt de automatisering op non-actief gezet tot 6h 's morgens de dag er achter. Via tellers en grafieken kan de gebouwbeheerder volgen welke verlichting hoe lang gebrand heeft. (Desgewenst zouden we hier heel eenvoudig een maintenance-herinnering aan kunnen koppelen ook.) De gebouwbeheerder kan zelf eenvoudig de toegang tot de verlichting toekennen of ontnemen aan derden (zoals dus de feestzaaluitbater).
Aan het laatste lichtpunt van de huidige parking ligt een 5G2,5mm² klaar. Hiermee kunnen nog een vijftigtal lichtarmaturen aangesloten worden en individueel geadresseerd worden bij een latere uitbreiding.
- Controle regenwaterbijvulling: bij leegkomen regenwaterput die dienst doet als waterbron voor de toiletten van kantoorgebouwen wordt er automatisch met leidingwater bijgevuld. Deze bijvulling wordt gemeten. Tevens is er een controle: indien het bijvulventiel gesloten is maar er toch water loopt (dus ventiel defect) wordt er een mail gestuurd naar de gebouwbeheerder. Hiervoor zijn (belangrijk!) geen abonnementskosten. Ook als één van de pompen die het regenwater naar de toiletten sturen defect gaan krijgt de gebouwbeheerder bericht terwijl de nog werkende dienst gaat doen als backup voor de defecte.

 

Veredelde lichtsturingen, zei daar iemand?
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
354
Punten
83
Stefaan Van Slycken schreef:

Ik spreek juist over dat (grote!) deel van de bevolking dat niet wild is van apps en touch screens om een rolluik te laten zakken ;-)

Mijn rolluiken zakken automatisch. Iemand die bij mij op bezoek komt die moet geen rolluiken sluiten, die moet hoogstens het licht in het toilet kunnen aansteken. En wonder boven wonder, dat is één keer op die knop klikken.
En wat doe je dan via die commando's? Ik wil maar zeggen: als de app van het systeem het zelf niet kan, dan schort er iets aan die app. Of wil je een website maken waarbij er via een poll beslist wordt of het licht in je slaapkamer om "romantisch" moet komen? (Daar is wellicht een markt voor, met webcams en creditcards :))

Niet beginnen belachelijk doen hé, we zijn hier tot nu toe als volwassennen aan het communiceren, laten we het zo houden. Die commando's gebruik ik om met third party hardware te communiceren. Wat heeft de app nu te maken met het feit dat ik eigen bewegingsmelders via wifi laat communiceren met de miniserver en op die manier €1400 uitgespaard heb? Echt, lees alles nog eens goed door, want je leest volgens mij maar diagoneel en mist de helft van de info die ik neerpen.
 

En dat kan je dan met Loxone doen voor de helft van de prijs. Maar natuurlijk ook voor de helft van de winst 
sad_smile.png

Als je het enkel met de app gaat bedienen misschien wel. Met dedicated toesten durf ik hieraan twijfelen.

Maar alé, we hebben de rekensom toch in het ander topic gemaakt?! Ben je het alweer vergeten. 

https://www.bouwinfo.be/forum/technieken/elektriciteit/poll-welke-domotica/automatisatie-heb-je-thuis?page=2#comment-2668508

Nog eens samenvatten:

Jouw berekeningen excl BTW uit 2015:

€4300 niko homecontrol 
€4900 niko bus
€4700 Qbus
€4400 Velbus
€7900 Teletask
€8300 KNX

Mijn berekening excl BTW uit 2017:

€2754,30 Loxone
Enerzijds zeg je dat je de programmering ook moet meerekenen, anderzijds tel je de tijd die je in je hobbyisme steekt natuurlijk niet mee... Hoe lang ben je bezig om een (esthetisch mooi) geheel in elkaar te steken dat werkt?

Als ik mijn installatie nu zou moeten herprogrammeren zal dat ongeveer een halve dag werk zijn. Ne normelen koopt zijn Niko bewegingsmelders van €120 i.p.v. er zelf te maken hé.
Je moet een onderscheid maken tussen de professional die aan zijn klanten moet garanderen dat de boel van de eerste keer werkt, en de liefhebber die er niet mee in zit om een paar dagen te proberen en te testen en daarna aan de slag te gaan met boormachine en vijl om alles min of meer goed te krijgen...

Ik heb het al in diverse topics herhaalt, maar zal het hier ook nog eens vermelden. Voor mij zijn er maar 2 types personen waar domotica voor geschikt is:

1. De liefhebber die er zelf mee aan de slag kan en dus zelf de programmatie kan aanpassen.
2. De welstellende persoon die er niet om geeft om de programmeur te laten terugkeren om zijn licht 60s i.p.v. 30s te laten branden bij beweging.

Wat die boormachine en vijl ergens mee te maken hebben ontgaat me.
Ik hou me voor m'n eigen amusement ook wel eens bezig met zelfbouw, en dan vind ik die raspberry's en dat soort toestanden nog "voor jeannetten", ik zorg zelf wel voor een microcontroller met de nodige interfacecomponenten, ik weet nog wat een transistor is ;-)  --- maar dat doe ik dus niet bij de klant, daar moet ik een bewegingsmelder hebben die werkt en een systeem dat niet vastloopt.

En maak je dan ook zelf je transistoren? Wat is het nut van het wiel opnieuw uit te vinden als het wiel reeds beschikbaar is, goed gedocumenteerd en dan nog eens goedkoper dan dat je het zelf kan maken? Niet slim hoor.
Ik sluit dat zeker niet uit. En om die "meerwinst" is het me niet te doen want dan verkocht ik wel duurdere merken domotica; momenteel zit er in de helft van mijn installaties home control of Qbus. Als die systemen het dubbele zouden kosten dan zou ik er misschien eentje per jaar doen schat ik. Dus zelfs als installateur ben ik zeker niet tegen een "betaalbaar" systeem.

Dan ga toch echt dringend je moeten verdiepen in Loxone. Het is je wel te doen om de winst, want je maakt net de rekensom waar je het meeste winst kan halen. Een domotica systeem met een gemiddelde prijs met de meeste pottentiële klanten. Niks mis mee, in mijn bijberoep doe ik net hetzelfde. Maar ik blijf wel bij met alle vernieuwingen.
Maar al die nieuwe spelers bekijk ik toch met de nodige argwaan - zoek eens op "domotica" en huiver hoeveel spelers er zijn, sommigen bestaan al sinds de jaren '90 maar zijn daar ook in blijven hangen, anderen komen met veel beloftes net piepen (en 9 jaar is "net piepen" voor mij); ik ben van plan nog vele jaren te werken maar wil dus ook binnen 20 jaar een installatie die ik nu plaats kunnen servicen. Bij Niko kan dat. Bij QBus kan dat. Beiden bewijzen dat. Loxone kan dat niet bewijzen. Dat is het enige wat mij tegenhoudt - dat en hun rechtstreekse distributie naar de eindklant, wat mij er in eerste intantie op wijst dat ze mikken op een publiek dat geen installateur wenst.

Ik moet dat niet opzoeken, want ik heb dat reeds gedaan. In mijn topic met de POLL welke domotica de mensen thuis hebben. Je weet wel, dat topic waar je het eerst reclame kwam maken:

https://www.bouwinfo.be/forum/technieken/elektriciteit/poll-welke-domotica/automatisatie-heb-je-thuis

En ben je daar terug met waarop Loxone mikt? Ze hebben een heel netwerk van professionals. Loxone is evenzeer gericht op de professional als de particulier.

https://www.loxone.com/nlnl/businesspartner/
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
417
Punten
83
Nu7s schreef:

Nog eens samenvatten:

Jouw berekeningen excl BTW uit 2015:

€4300 niko homecontrol 
€4900 niko bus
€4700 Qbus
€4400 Velbus
€7900 Teletask
€8300 KNX

Mijn berekening excl BTW uit 2017:

€2754,30 Loxone

 Hier nog eens op inpikken want destijds had ik daar geen goesting in denk ik. Uit de vergelijking van Stefaan:
Prijs (met modules Hager en aankoop ETS-software)
€8300,00

Dat kan een pak goedkoper.

Hager is 1 van die vele standaardmerken waar binnen de  KNX wereld vaak standaard naar wordt gegrepen, net zoals Gira, ABB, Jung, Siemens, Theben, ... De grootste gemene deler over deze merken is dat wat hun modules betreft (sensoren en drukknoppen buiten beschouwing gelaten dus) de prijs veelal hoog is en de functionaliteit beperkt.
De laatste jaren zijn low-budget merken als MDT en Zennio populair geworden, zeker bij zelfbouwers. Deze maken modules die gemiddeld 30% goedkoper zijn, en ook nog eens meer functionaliteit bieden. Qua kwaliteit moeten deze fabrikanten nog steeds voldoen aan de KNX normen, wat ook bv ISO 9001 compliance inhoudt.

Een tweede punt is dat je als zelfbouwer geen ETS Pro licentie nodig hebt, dus dat scheelt ook weer een 1000 euro. Met ETS Lite kun je eender welk project geimplementeerd krijgen. De beperking van max 20 devices per project kun je makkelijk omzeilen door met meerdere projecten te werken, dat is perfect mogelijk. Tip: volg online de gratis ETS training, dan krijg je een kortingscode voor ETS Lite.

Ik zal zien of ik straks de berekening eens kan maken volgens deze specs:
Om een prijsvergelijking te maken zijn we uitgegaan van een eengezinswoning met 18 geschakelde lichtkringen, 4 gedimde lichtkringen, 4 verwarmingszones met thermostaat, 20 viervoudige bedientoetsen en bediening via internet (smartphone/tablet). Programmering is nog niet inbegrepen in de prijs omdat dit enorm afhangt van de wensen van de klant.
Bedrading is niet inbegrepen in de prijs. De prijs is exclusief BTW.
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
Van uit het perspectief van een eindgebruiker die zelf ook wil begrijpen wat zijn installatie doet, heb ik na heel veel lezen, een vijftigtal gesprekken met installateurs en verkopers op beurzen en een vijftal kennismakingssessies van verschillende merken een vrij duidelijk beeld gekregen van hoe verschillende merken met hun product en daardoor met hun klanten om gaan. Bij de meeste systemen kwam ik hier of daar wel een gepassioneerde installateur tegen die het concept van een geautomatiseerd helemaal uitstraalde, maar kwam ik net zo goed installateurs tegen die het systeem dat ze officieel aanboden ofwel zelf niet zo goed kenden ofwel al op voorhand probeerden relativeren of zelfs ontraden (correctie, Loxone-partners die zelf niet enthousiast waren, ben ik niet tegengekomen). Ik kan dus heel goed begrijpen dat consumenten die zelf niet te veel aan hun installatie willen doen, vooral voor een installateur kiezen en niet noodzakelijk voor een systeem.

Als ik in mijn omgeving over smart home, domotica, huis-automatisatie spreek, krijg ik steevast ergens iemand die al lachend vraagt waarom je zou willen dat je auto het bad kan laten vollopen en hoe koud je bad wordt als je de laatste halve kilometer platte band rijdt en dus een half uur later thuis bent. Dat is een kwestie van informatie, niet van echte meningen. Het idee dat de meeste mensen nog altijd liefst het licht met een schakelaar aan doen past in exact diezelfde situatie, als je aan mensen vraagt of ze liefst hebben dat het licht in de gang vanzelf aan gaat of dat ze eerst naar een schakelaar moeten lopen, krijg je een heel ander antwoord. Er is bij ons nog niemand komen vragen of hij toch niet op een schakelaar zou mogen drukken - integendeel, vrijwel elke bezoeker die gemerkt heeft dat het allemaal vanzelf gaat (de meeste bezoekers staan er gewoon niet bij stil dat ze zelf niks moeten doen), is daar juist super enthousiast over en stelt vaak ook vragen over hoe dat bij hem zelf ook zou kunnen. Idem voor verwarming, zonwering, licht dat 's nachts zachter brandt, lichtkleur die zich aanpast aan het buitenlicht enz...

Iedere bouwer of iedere bewoner heeft andere voorkeuren, maar uiteindelijk gaat het om comfortabel gebruik. @Stefaan: Ja, Loxone kan zo gekoppeld worden dat het licht en de muziek aangepast worden aan de auto die op de oprit komt en ja, Loxone kan mijn zoon laten weten dat hij nu toch nog snel onder de douche moet omdat zijn mama op een kwartier rijden afstand is. Of die mogelijkheid bepaalt of een smart home systeemde juiste keuze is, betwijfel ik ten zeerste (al is mijn zoon over dat laatste wel te spreken ;) ). Ik heb er geen idee van of NHC dat ook kan, maar daarvoor geldt precies dezelfde redenering.
Ik wil wel dat als ik in een ruimte kom, het licht vanzelf aangaat op de lichtsterkte die bij dat tijdstip van de dag of bij die situatie past en dat het licht ook vanzelf uit gaat als het niet aan hoeft te zijn. Ik heb er echter weinig behoefte aan om daar via een app op mijn smartphone (voorlopig, wellicht binnenkort met een of andere wearable) de hele tijd aan te zitten prutsen. Net zoals ik wel wil dat mijn auto automatisch de lichten en de ruitenwissers bedient, maar geen zin heb om daar met een app aan te zitten bijregelen.

Na alle vergelijkingen bleven er voor mij nog twee systemen over als mogelijke oplossing voor ons huis: KNX en Loxone. Ze zijn het allebei geworden, heel flexibel geïntegreerd, heel hoge WAF (!!), wel met Niko stopcontacten en een paar Niko drukknoppen. Daarvan heb ik er wel een paar in reserve aangekocht omdat Niko me een jaar na een heel huis vernieuwd te hebben met PR20, flink in de kou heeft laten staan door die reeks gewoon te droppen (ik weet dat een paar distributeurs de witten en creme modellen nog een tijd gehouden hebben, wij hadden een speciaal kleurtje waar ik het hele land voor afgezocht heb na dat Niko me aan de telefoon gewoon zat uit te lachen).

Waarom voor ons geen Niko voor het smart home systeem ?
  • Updates - vier van de vijf installateurs in de ruime omgeving (allemaal via Niko website gevonden) zaten op een of meer plaatsen met een installatie die ze zelf een paar jaar geleden geplaatst hadden en waar ze nu niet op konden verder werken omdat Niko het systeem veranderd had. Met mijn PR20 ervaring, klonk dat voor mij als een déjà vu
  • Groot in België, maar volstrekt onbekend daarbuiten - dus heel wat minder kans om toch nog degelijke ondersteuning te krijgen als Niko het zelf opgeeft
  • Prijs - Niko kwam voor dezelfde basisfunctionaliteit gewoon dubbel zo duur uit als Loxone en gelijk welk "specialleke" dreef die prijs nog eens exponentieel op. Ik weet dat Niko installateurs veel betere prijzen krijgen en op basis daarvan dat een beter merk vinden, maar in mijn offertes zag ik dat niet terug en als ik zelf wil plaatsen al helemaal niet.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.650
Waarderingsscore
1.752
Punten
113
Mijn rolluiken zakken automatisch. Iemand die bij mij op bezoek komt die moet geen rolluiken sluiten, die moet hoogstens het licht in het toilet kunnen aansteken. En wonder boven wonder, dat is één keer op die knop klikken.

Een toilet is nu juist de plaats waar ik meestal een bewegingsmelder steek, tenzij men langs de buitenkant wil zien aan de led in de toets dat het bezet is. Voor rolluiken voorzie ik toch altijd een manuele bediening, zij het dan meestal op de touch screen. Mensen willen soms eens hun rolluiken wassen en daarvoor niet op het donker moeten wachten. Maar dat kan ongetwijfeld ook met Loxone.

Heeft loxone ook toetsen met een feedbackledje zodat je bvb ziet dat het licht op de oprit nog brandt? Of moet je dan naar die toets een aparte leiding trekken om die led aan te sturen?
Die commando's gebruik ik om met third party hardware te communiceren. Wat heeft de app nu te maken met het feit dat ik eigen bewegingsmelders via wifi laat communiceren met de miniserver en op die manier €1400 uitgespaard heb? Echt, lees alles nog eens goed door, want je leest volgens mij maar diagoneel en mist de helft van de info die ik neerpen.

Ik begreep dat je je eigen bewegingsmelders "gemaakt" hebt, vandaar dat ik met die boor en vijl afkwam: je moet die dan nog ergens gaan monteren in een houder of iets dergelijks, je bent wel even bezig met zoeken. Ik prefereer de kant-en-klaar-oplossingen voor installaties bij klanten, ik moet namelijk een prijs geven en dan kan ik me niet permitteren om al te veel te bricoleren.

Prijs: begrepen, 'k wou gewoon zeggen dat ik het nog niet nagerekend heb maar ik geloof je wel.
Ik heb het al in diverse topics herhaalt, maar zal het hier ook nog eens vermelden. Voor mij zijn er maar 2 types personen waar domotica voor geschikt is:

1. De liefhebber die er zelf mee aan de slag kan en dus zelf de programmatie kan aanpassen.
2. De welstellende persoon die er niet om geeft om de programmeur te laten terugkeren om zijn licht 60s i.p.v. 30s te laten branden bij beweging.

Dat is dus een misvatting vind ik, en daar zitten we dus niet op 1 lijn; net als de meeste domoticaforummensen ben jij er wel mee bezig, maar wil de gemiddelde klant (bij mij toch) zich niet bezig houden met op internet te gaan zoeken hoe hij het licht aan moet krijgen als zijn wifi er uit ligt. Die wil een duidelijk systeem waarmee nogal wat automatisatie gebeurt. Bij Niko kan de niet-deskundige gebruiker zelf sferen gaan wijzigen en andere "kleinigheden" gaan aanpassen zonder dat hij daarbij de programmering om zeep helpt. De praktijk leert echter dat 1 nabezoek nadat de klant de woning een half jaar betrekt meestal voldoende is om alles op punt te stellen. Ik heb soms de indruk dat hobbyisten vaak vanalles gaan wijzigen omdat het mogelijk is, niet omdat het nodig is.

Belangrijk is wel met de klant goed overeen te komen wat de verwachtingen zijn.

Daarbij inpikkend op het verhaal van de installateurs die niet overtuigd lijken te zijn: het vraagt inderdaad wel wat inspanning van de installateur om een goeie bruikbare installatie af te leveren, en sommigen volgen niet goed in de logica van de eindklant, of hebben geen zicht op de werkelijke mogelijkheden van het systeem. Als je enkel lichten met knopjes aan en uit doet, dan moet je geen domotica steken.
 
Ik hou me voor m'n eigen amusement ook wel eens bezig met zelfbouw, en dan vind ik die raspberry's en dat soort toestanden nog "voor jeannetten", ik zorg zelf wel voor een microcontroller met de nodige interfacecomponenten, ik weet nog wat een transistor is ;-)  --- maar dat doe ik dus niet bij de klant, daar moet ik een bewegingsmelder hebben die werkt en een systeem dat niet vastloopt.

En maak je dan ook zelf je transistoren? Wat is het nut van het wiel opnieuw uit te vinden als het wiel reeds beschikbaar is, goed gedocumenteerd en dan nog eens goedkoper dan dat je het zelf kan maken? Niet slim hoor.

 

Meestal doen die voorgemaakte dingen net niet wat ik wil, of zit je daar op den duur met een wanstaltige hoop uitbreidingsprintjes. Voor de simpele zaken neem ik een Logo; je kan dan ook weer zeggen dat dat te duur is tegenover Arduino's en dat soort dingen, maar een Logo past tenminste in een gewone zekeringkast en de keurder fronst zijn wenkbrauwen niet ;-)
 Dan ga toch echt dringend je moeten verdiepen in Loxone. Het is je wel te doen om de winst, want je maakt net de rekensom waar je het meeste winst kan halen. Een domotica systeem met een gemiddelde prijs met de meeste pottentiële klanten. Niks mis mee, in mijn bijberoep doe ik net hetzelfde. Maar ik blijf wel bij met alle vernieuwingen.

 

"Alle" vernieuwingen, dat is nogal moeilijk gezien de wildgroei aan domoticamerken, en het feit dat er alle weken wel weer iemand het warm water heeft uitgevonden. Ik sluit Loxone zeker niet uit, ik zie het gewoon nog even aan. Reden van mijn nogal forse commentaren is dat jullie doen alsof sint-loxone het enige systeem is dat een beetje performant is, en dat is dus niet waar.
https://www.loxone.com/nlnl/businesspartner/[/quote

Heren vertegenwoordigers op afspraak ;-)

 

Tot slot, betreffende het uitfaseren van materiaal zoals de PR20 of recenter bepaalde pure-afdekplaten: ik ben voorstander van het nemen van een beetje reservestock als je met speciale kleuren werkt.

Wat dat verhaal betreft van installateurs die zogezegd niet meer op hun Niko-installaties kunnen omdat het een nieuwe versie geworden is: dat is quatsch.Niko update nooit zelf een installatie bij de klant, de update wordt door de installateur uitgevoerd. En je moet gewoon zorgen dat je software op je laptop op de recentste versie staat (die is gratis te downloaden) en dan kan je overal aan. Het is wel zo dat je een installatie die met een recentere versie geprogrammeerd is niet kan gaan programmeren met een oude software, maar dat is maar logisch natuurlijk. Die installateurs lijken mij dus niet goed mee te zijn met het verhaal.

Betreffende KNX: als je allerhande workarounds moet doen om een installatie goedkoop te kunnen programmeren haak ik als professional af. Ik richt me daarbij vooral op de particuliere markt. KNX lijkt me een geweldig systeem voor gebouwenbeheer in een professionele omgeving, maar dat is dus mijn markt niet. De prijzen in KNX-materiaal variëren inderdaad enorm, ik heb me gebaseerd op een merk dat ik ken en vlot in België verkrijgbaar is, maar dat wil dus niet zeggen dat het de enige juiste prijs is.

Betreffende de ondersteuning van Niko in het buitenland: tja, ik zou geen home control gaan steken in Azerbeidzjan, maar is dat nu echt een zinvolle discussie? In de ons omringende landen is er een goeie support, in België is er een goeie support, je gaat je huis toch niet oppakken en ergens in Peru neerpoten? Als ik vergelijk met buitenlandse merken die op deze markt actief zijn dan merk ik duidelijk dat hun support wel opleiding krijgt van de fabrikant, maar dat daar ook hun kennis eindigt. En zij gaan niet bij R&D navragen hoe ze je probleem best kunnen oplossen; dat doen ze bij Niko desnoods wel. Feit is dat ik bij hen nog nooit met onoplosbare problemen blijven zitten - bij één intermitterend probleem (tweemaandelijks niet meer werkende videofoon) is de installatie van de klant op afstand gemonitord zodat het probleem opgelost raakte. Ik zie dat de Italianen (om geen merknamen te noemen) nog niet doen ;-)
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan