Heraanleg van oprit: vergunning nodig?

Lid geworden
2 jan 2021
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
1
Goeiedag,

onze huidige oprit bestaat uit asfalt maar is omwille van werken aan de woning op vele plaatsen stuk (opengebroken voor plaatsen van nutsleidingen, verzakt, ...).
We willen daarom de oprit heraanleggen: asfalt eruit, gepolierde betonnen oprit erin.

Nu las ik op het "omgevingsloket vlaanderen" dat herstellingen van kapotte verharding niet vergunningsplichtig zijn? Dat zou natuurlijk ideaal zijn, want de totale oppervlakte is ongeveer 150m², meer dan wat men standaard toelaat.

Mag ik die regel interpreteren dat deze ook geld voor een heraanleg? Heeft iemand hier ervaring mee?


Ter info: het grootste deel van die 150m² ligt naast ons huis, als smalle doorgang naar de tuin. Van die 150m² zal ongeveer 40m² overkapt worden door nieuwe carport (hemelwater gaat naar regenput) en wordt nog eens10m² voorzien voor groen.
 

bert2

Zeer Actief lid
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
677
Waarderingsscore
107
Punten
43
Een herstelling is niet vergunningsplichtig, maar dan moet de originele verharding natuurlijk wel vergund/vergund geacht of vrijgesteld van vergunning zijn.
 

invis

Gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jan 2018
Berichten
782
Waarderingsscore
322
Punten
63
Als je 100% zeker wilt zijn gewoon met de gemeente bellen. Die zijn er om op derglijke vragen te antwoorden... Als je bang bent om een antwoord te krijgen dat je niet wil horen, moet je ook de vraag niet stellen...

Een oprit moet "normaal" denk ik wel wel "leiden" naar een garage (of carport). Dus gewoon een verharding langszij omdat dat gemakkelijk is mag tegenwoordig minder denk ik. Maar ik ben geen specialist. De gemeente kan daar gewoon best op antwoorden.
 

knessel

Gewaardeerd lid
Lid geworden
8 jul 2006
Berichten
1.343
Waarderingsscore
123
Punten
63
Herstelling is niet onderworpen aan de vergunningsplicht, heraanleg echter wel. En je moet dan ook de Stedenbouwkundige Verordening hemelwater voldoen. Dus als je gepolierde beton voorziet, zal je ook moeten voorzien in een afvoer naar een infiltratievoorziening conform de Verordening, of zorgen dat het water naast je verharding kan infiltreren.

Je kan de eisen hier berekenen: CIW Watertoets (integraalwaterbeleid.be)
 

invis

Gewaardeerd lid
Lid geworden
7 jan 2018
Berichten
782
Waarderingsscore
322
Punten
63
Is wat er nu ligt correct vergund? Er was hier zo eens een situatie, denk ik, van iemand die een oprit had naar een garage die werd afgebroken (via aanvraag). Die wou de oprit behouden maar dat mocht dus niet want die werd zo niet langer vergund.

als je de gemeente belt, laat het hier ook eens weten, altijd leuk om te weten hoe het afloopt.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
17.957
Waarderingsscore
2.751
Punten
113
Asfalt , 1ste wat in me opkomt , met of zonder teer ?
Met teer jaagt de prijs de hoogte in voor verwerking in d breker, gaande van80-120€/ton
Zonder teer kun je het nog betalen om naar de breker te brengen , 10-15€/ton.

En ja je MOET asfalt afvoeren en laten verwerken, je mag het niet zelf breken en vermalen om als onderbedding te gebruiken . Dit wordt aanzien als sluikstorten.

Een herstelling is niet vergunningsplichtig .
Een volledige afbraak en terug opbouw wel.
Je zal rekening moeten houden met de TOTALE oppervlakte van alle nieuwe en bestaande verhardingen. Dus je moet in je optelling ook het terras, het hondehok of het paadje in klinkers rond het huis of naar de voordeur of naar de serre mee tellen.
Als de som onder de 80m² blijft ( hier niet het geval) dan is er geen vergunning nodig.... oja je zwembad, vijver moet meegeteld worden.

Je mag wel het pad naar de voordeur aftrekken van deze berekening ( noodzakelijk) en de oprit naar de garage ( inpandig of uitpandig )
Maar hier zijn ook weer beperkingen opgelgd/ Pad voordeur maximaal 1.50 m breed en voor de garage 3 meter breed. Oja en een carport is GEEN garage . EEn parkeerplaats is GEEN garage.

Dan speelt de watertoets ook nog een rol.
Je moet ervoor zorgen dat het water sowieso op EIGEN terrein kan infiltreren ! Dus drainage of goten of afloop naar de tuin voorzien.
Sowieso moet je voor deze gesloten constructies en of verhardingen rekening houden met een tijdelijke buffering van het water van 25 liter per m².
Je hebt voor je oprit 150m² x25 = 3750 liter water dat je moet bufferen en vertraagt laten infiltreren in je perceel. Nee je mag dit niet rechtstreeks naar het riool sturen.
Bijkomend je moet per 100m² ook zorgen voor 4 m² infiltratieoppervlak per 100m² gesloten constructie of verharding ; i, jouw geval dus 6 m².
Deze infiltratieoppervlak MOET verticaal gemeten worden, de bodem van het medium kan en mag nooit meegeteld worden !!!
Ook moet er rekening gehouden worden met de gemidddelde grondwaterstand . In gebieden met een hoge grondwaterstand moet deze hoogte dat overlapt met de hoogte van de infiltratiemedium afgetrokken worden.

Conclusie :
150m² uitbreken en vervangen door gepolierde beton kan een financiele aderlating worden voor waterbuffering en infiltratie.
Meer en meer worden GESLOTEN verhardingen niet meer toegestaan en dient er verplicht gewerkt te worden met een open of halfopen verharding.
 
Bovenaan