• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Gyproc scheidingswand

Joined
7 May 2014
Messages
7
Reaction score
0
Points
1
Dag iedereen,ik zit met enkele vragen betreffende een gyproc scheidingswand die moet dienen om onze grote slaapkamer op te delen in slaapkamer/dressing. Mijn eerste vraag is of het nodig is om deze te voorzien van isolatie, ik vraag me af of dit is om geluiden in de muur te voorkomen wanneer de muur zou "werken", of is dit enkel om het geluid tussen beide ruimtes te reduceren? In het laatste geval zou het voor ons dus niet nodig zijn.Ook is het de bedoeling om een tv op te hangen aan deze wand, het is mogelijk om een stevige plank te voorzien maar stel dat ik later nog iets wil bevestigen in die muur dan is het misschien toch interessanter om hem volledig te verstevigen, het is namelijk maar een muurtje van zo'n 2x2.5. Ik had gedacht van aan de slaapkamer kant, eerst osb te plaatsen tegen de metal studs, en daarop dan een laag gyproc van 12.5, aan de dressing kant enkel gyproc. Nu heb ik al wat uiteenlopende reacties hierop gelezen, maar ik vraag me af hoe ik deze best plaats dan, osb horizontaal? Steunend op akoestische tape of ook zwevend? Kunnen de profielen dit makkelijk dragen?En kunnen jullie je ervaringen misschien delen betreffende materialen? Waar kan ik deze best halen? Gespecialiseerde winkel of kan ik pakweg in de hubo ook alles vinden? Met welk merk van materiaal werken jullie het liefst van de volgende materialen:-gipsplaatvuller

-wapeningsgaas

-akoestische tape

-afwerkingskit voor het opvullen van spleten aan de onderkant/zijkantOok vroeg ik me nog af welke schroeven/pluggen men gebruikt om de profielen te bevestigen, gewoon schroeven van zo'n 6mm, 5tal cm lang, gat voorboren, plugje erin en vastschroeven? Of vergis ik me hierin?Stel dat ik profielen van 7cm ga gebruiken, osb platen van 1.25 ofzo, en gyproc van 1.25, dan dacht ik schroeven van 2.5 te gebruiken voor de osb vast te zetten, en 3.5 voor de gipsplaat die op de osb komt, is dit lang genoeg of beter nog langer? Welke schroeven gebruik ik hier best voor, speciale gyprocschroeven of gewoon zelftappers?Dan nog een laatste vraag, hoe werk je de 'rug' af van zo'n wand, dus de open zijde van de muur, gewoon wapeningsgaas ertegen en dichtsmeren met gipsplaatvuller ofzo?Vele vragen, ik weet het, ik heb nogthans al veel opzoekwerk verricht, maar kon op sommige vragen toch geen antwoord vinden of was er nog wat onzeker over, heb dit nog nooit gedaan en met het vele werk dat er nog aankomt als we in ons huis kunnen, wil ik graag zo goed mogelijk voorbereid zijn zodat we er dan niet teveel tijd mee moeten verliezen.Alvast bedankt!
 
Persoonlijk vind ik een enkele gyproc plaat als wand niet genoeg.De wand die wij gezet hebben is opgebouwd als volgt:

gyproc 12mm - OSB 18mm - Houten structuur met isolatie 60mm - OSB 18mm - gyproc 12mm

Zo heb je een vrij stevig geheel waar je al eens iets aan kan ophangen.Kijk ook eens op de site van gyproc:

http://www.gyproc.be/doe-het-zelver/plaatsen-en-afwerken/ms-scheidingswand/nlEr zijn handleidingen genoeg te vinden.
 
Ik vind dat persoonlijk misschien ook wel wat weinig qua stevigheid, maar aan de kant van de dressing zou er dus wel niks opgehangen worden, vandaar dat ik daar mss zou opteren voor enkel gyproc, daar komt een grote kast tegen aan die kant.Die handleidingen heb ik al meermaals gelezen eigenlijk maar toch zijn er dingen die onbeantwoord blijven dan voor mij, het zal zich allemaal wel wat uitwijzen natuurlijk maar zoals ik al zei wil ik zo goed mogelijk geïnformeerd zijn alvorens te moeten beginnen eraan.Als er nog mensen zijn die me kunnen antwoorden op mijn vragen zou ik het zeer op prijs stellen.Alvast bedankt Julien
 
Als je zeker bent dat er langs 1 zijde zeker altijd iets voor gaat staan kan je natuurlijk altijd opteren om maar aan 1 kant osb te voorzien.
 
heb overlaatst ook scheidingswand geplaats tussen badkamer en slaapkamer, bij mij was het als volgt...

gyprocplaat 1.25 - osb (horizontaal geplaatst) 1.5cm, metalstud, osb 1.5 en dan terug gyproc

dit omdat er in badkamer badmeubel moet opgehangen worden en handdoekradiator, en in de slaapkamer ook tv enzo. Deze scheidingsmuur is nu zeker zo stevig als een snelbouwmuur van 9cm.

 

grtz

matthias
 
Als je geen kasten of dergelijke aan de muur moet maken is dan een houten constructie + 2 gyprocwanden voldoende? Enige wat wel voorzien zal worden is een stopcontact en lichtschakelaar maar dat heeft geen gewicht. Dient om een zolder dicht te maken. (wand rond trapopening moet dichtegemaakt worden.

Ik zou werken met een houten kader van 95x22 ongeveer en om de 30cm hart-hart een nieuwe lat en hiertegen dan rechtstreeks de gyprocplaten.

Moeten die gyprocplaten dan horizontaal geplaatst worden of is dit nadien niet makkelijk om te plamuren?
 
Oorspronkelijk bericht geplaatst door Wesley182

Dag iedereen,

ik zit met enkele vragen betreffende een gyproc scheidingswand die moet dienen om onze grote slaapkamer op te delen in slaapkamer/dressing. Mijn eerste vraag is of het nodig is om deze te voorzien van isolatie, ik vraag me af of dit is om geluiden in de muur te voorkomen wanneer de muur zou "werken", of is dit enkel om het geluid tussen beide ruimtes te reduceren? In het laatste geval zou het voor ons dus niet nodig zijn.

Isolatie zal in julllie geval niet nodig zijn.

Ook is het de bedoeling om een tv op te hangen aan deze wand, het is mogelijk om een stevige plank te voorzien maar stel dat ik later nog iets wil bevestigen in die muur dan is het misschien toch interessanter om hem volledig te verstevigen, het is namelijk maar een muurtje van zo'n 2x2.5. Ik had gedacht van aan de slaapkamer kant, eerst osb te plaatsen tegen de metal studs, en daarop dan een laag gyproc van 12.5, aan de dressing kant enkel gyproc. Nu heb ik al wat uiteenlopende reacties hierop gelezen, maar ik vraag me af hoe ik deze best plaats dan, osb horizontaal? Steunend op akoestische tape of ook zwevend? Kunnen de profielen dit makkelijk dragen?

Osb platen horizontaal, zodat de gyproc platen hierover in kruisverband gezet worden. Dit voorkomt scheuren en bevorderd de stevigheid.

De metal-studs kunnen dit perfect dragen.

En kunnen jullie je ervaringen misschien delen betreffende materialen? Waar kan ik deze best halen? Gespecialiseerde winkel of kan ik pakweg in de hubo ook alles vinden? Met welk merk van materiaal werken jullie het liefst van de volgende materialen:

Mijn voorkeur gaat naar een gespecialiseerde winkel. Ik heb het niet zo voor de zelfbouwmarkt (duurder, lagere kwaliteit, ...). Maar het zou wel kunnen want je zal ook alles in bv. hubo vinden.

Ook vroeg ik me nog af welke schroeven/pluggen men gebruikt om de profielen te bevestigen, gewoon schroeven van zo'n 6mm, 5tal cm lang, gat voorboren, plugje erin en vastschroeven? Of vergis ik me hierin?

Kan perfect. Nog makkelijker zijn slagpluggen.

Stel dat ik profielen van 7cm ga gebruiken, osb platen van 1.25 ofzo, en gyproc van 1.25, dan dacht ik schroeven van 2.5 te gebruiken voor de osb vast te zetten, en 3.5 voor de gipsplaat die op de osb komt, is dit lang genoeg of beter nog langer? Welke schroeven gebruik ik hier best voor, speciale gyprocschroeven of gewoon zelftappers?

In jouw geval kan je ook profielen van 5 cm gebruiken. Osb is meestal 18 dik, maar 12,5 zal ook wel lukken.

Osb met gyprocschroeven 35 en gyproc met schroeven van 45.

 

Dan nog een laatste vraag, hoe werk je de 'rug' af van zo'n wand, dus de open zijde van de muur, gewoon wapeningsgaas ertegen en dichtsmeren met gipsplaatvuller ofzo?

Ik vermoed dat je hiermee de kop van de muur bedoeld (het gedeelte van de muur dat nergens tegenstaat en waarlangs je de dressing binnengaat.

Op die kop vijs je een repel gyproc en op beide hoeken zetten je een corner bead die je achteraf mee afsmeert.

 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top