Hoe zou de fabrikant UNI-T dan aan deze volgorde komen van kabels...?
Bekijk bijlage 96002
En niet gewoon... 12 34 56 78
In het buitenland nog een andere kleurvolgorde van aansluiten?
Dat is een andere manier van de TIA/EIA-568B weer te geven.
Normaal wordt de volgorde van de pinnen van de stekker gevolgd, een paar fabrikanten nummeren de kleuren van de kabel om gemakkelijker de pinout van de stekker te onthouden: 1-2 is oranje (oranje-wit en oranje), 3-4 is groen (groen-wit en groen), 5-6 is blauw* (wit-blauw en blauw) en 7-8 is bruin (bruin-wit en bruin). Bij een 568B neem je oranje-groen-blauw-bruin (ezelsbruggetje is dat ze de volgorde van voorkomen in de regenboog gebruiken waarbij bruin de kleur is die overschiet), telkens eerst de gestreepte en dan de volle kleur. Dan wissel je de volle blauwe en de volle groene van plaats en monteert ze in de stekker. Die wissel in de volgorde heeft te maken met de verschillende twist van de paren die elektromagnetische interferentie en cross-talk tegengaat.
* eigenlijk is de nummering dus 12 36
54 78, het foutje wordt door verschillende fabrikanten overgenomen en hun uitleg is dat visueel toch altijd de gestreepte eerst blijft komen. Beetje rare redenering, maar zo lang je zorgt dat de volgorde aan beide kanten van de kabel hetzelfde is, zal je in een normale situatie voor thuisgebruik geen enkel probleem ondervinden.
Hou er wel zo veel mogelijk rekening mee om UTP kabels wat afstand te geven van elektriciteitskabels - kruisen is geen probleem, maar een UTP-kabel die een paar meter parallel loopt met de elektriciteitsaansluiting van een elektromotor (wasmachine, droogtrommel, zaagtafel...) kan daar bij het uitschakelen van zo een motor wat last van ondervinden. Werk je met zwaardere machines dan heeft het zin om in de buurt van de elektriciteitskabels STP of FTP te gebruiken, al is de kans klein dat je in een normale situatie voor thuisgebruik echt problemen gaat krijgen.