Glasschuim granulaten versus traditionele betonplaat

  • Tags isolatie verwarming vloeren vloeropbouw
  • Lid geworden
    26 nov 2009
    Berichten
    13
    Waarderingsscore
    0
    Punten
    0
    Hey,

    Zoekfunctie leverde welgeteld 0 resultaten dus start ik maar een nieuwe topic
    regular_smile.png
    . Ook op internet vind ik niet zo heel veel.

    Verbouwing bezig samen met een architect en normaal was alles van opbouw vrij klassiek (vind ik trouwens een vies woord, klassiek is niet ouderwets..)

    Het gaat hem nu vooral over de vloerplaat. Eerst was er voorzien 15cm beton, uitvullaag, 12cm isolatieplaten, vloerverwarming en dekvloer. Ideaal voor mij, hoop na de zomer wind- en waterdicht te zitten en ging dan beginnen met leidingen te leggen enzo. Nu ben ik zover dat de uitvoeringsplannen en meetstaat bijna klaar zijn maar begint hij plots over glasschuim granulaten... Vloerplaat zou dan veranderen in 30cm glaschuim, 4cm kurkisolatie, vloerverwarming en dekvloer.. In principe is het mij allemaal gelijk wat er onder de vloer zit maar heb zo mijn bedenkingen..

    1)Hij zegt dat de totale isolatiewaarde gelijklopend is in vergelijking met de traditionele opbouw. Maar mijn bedenking is dat dat dan wel over 34cm verspreid zit ipv 12cm.. Kan dan evengoed 2 meter beton storten zal ook wel wat isoleren dan.. Alsook, die glasgranulaten hebben een theoretische isolatie waarde maar het is toch ook niet homogeen? Het zijn brokken die aangedampt zijn.. Of zie ik dat allemaal verkeerd?

    2)Wat met het idee om in de herfst op men gemak de leidingen te leggen? Waarin doe ik dat dan? Eerst had ik een uitvul laag waarin ik alles kwijt kon maar nu? Er is door redenen geen druk bij het verbouwen. Maar heb geen zin om dan rap rap alles te moeten leggen en vlug de vloerafwerking te doen om dan achteraf te bedenken dat ik misschien beter daar of hier nog wat had bijgetrokken..

    3) Ik geloof wel in de stabiliteit en dat alles bewezen is. Maar naast mijn huis staat een oud huis met bejaarde mensen. Mijn gedacht is dat als het huis verkocht wordt alles zal platgesmeten worden en er een nieuwbouw gaat op komen. Wat als ze dan bij de uitbreiding op de scheidingslijn wat zitten te morrelen en graven? Geen zin in dat de hele boel verzakt, scheurt of 'hol' komt.

    4) Hij begon met 'Hij zou zicht willen specialiseren in glasschuim...' Die 'zou willen' vind ik ook al zo raar geformuleerd. Wat brengt mij dit op als ik als testcase fungeer? Heb dan liever dat 'hij al gespecialiseerd is'. Bij een klasieke opbouw ben ik helemaal mee en bij wijze van spreken doen ze dit al eeuwig zo... Door men wens om het budget vriendelijk te houden denk ik dat hij mij hierin wil bespelen door te zeggen dat ik veel meer zelf kan doen bij glasschuim.. maar dat zou ik dan zeker niet willen want achteraf als er iets misloop dan argumenteren dat ik dit of dat niet juist gedaan heb zeker..

    Zoals je hoort ben ik niet echt zo heel happig om erin mee te gaan. Maar mijn vraag nu naar het forum is of ik mij misschien beter toch bedenk? En of mijn argumenten niet kloppen? Of eerder in de zin van 'als je testcase bent vraag dan dit of dat als korting of extra service'? Zijn er mensen met ervaring in glasschuimgranulaten? Grootste struikelblok voor mij is gewoon: Is het een bewezen isolatie i.s.m. vloerverwarming en wat met mijn leidingen?

    thx !
     
    In vele gevallen heb je ook geen beton nodig. En kan je isoleren op de vaste ondergrond met daarop chape en afwerking.

    Wat is de impact op de prijs ? 

    Met gespoten PUR zonder uitvullaag ben je wss het goedkoopste af. Ben je tegen PUR, kies dan voor een alternatief ipv hetzelfde product in plaatvorm.

     

     

     
     
    Wie is die architect ? Ik weet een werf waar het zeker interessant is om met deze glasgranulaten te werken . Ik zie dat deze post van 2019 is hij zal intussen al wel wat ervaring vergaard en zich gespecialiseerd hebben zeker :)
     
    Wij hebben ook gewerkt met glasschuimgranulaten, 50 cm in totaal gestort (verdicht nog een stuk bij aantrillen). Hebben de keuze vooral gemaakt uit ecologisch standpunt en is volledig circulair te gebruiken. Maw compleet tegenovergestelde van PUR laten spuiten.

    Onze architect kende het materiaal ook niet echt, idee kwam van de aannemer (hebben die vrij snel bij elkaar gebracht zodat plannen met beide partijen samen uitgewerkt werden.

    Ivm isolerend vermogen, is idd geen homogene massa dus een pur plaat zal het op dat gebied iets beter doen maar weegt voor ons niet op tegen de ecologisch nadelen.

    Daarnaast ook een pak stabieler dan PUR schuim, met vorige verbouwing gemerkt dat PUR met tijd toch ietsje kan zakken was zichtbaar aan plinten/dorpels (gaat over paar mm niks dramatisch maar merkbaar)
    Kan je ook volledig zelf plaatsen, op dikke halve dag hadden we volledige gelijkvloers gedaan (iets meer dan 100m2) met paar helpers.

    Qua stabiliteit maak ik me geen zorgen integendeel, eens aangetrilt gaat dat nergens meer naartoe. In buitenland gebruiken ze het ook als fundering om huizen op te zetten en dacht ook als fundering voor grote wegenwerken.

    Leidingen hebben we gewoon op de aarde gelegd, daar dan een doek over en dan de glas schuim granulaten. Warm water leidingen heb ik wel apart geisoleerd.

    Tot nu toe heel tevreden dat we het zo gedaan hebben. Enige nadeel is het leggen van vloerverwarming op die granulaten, dan moet je werken met netten waar je die aan vastklikt en die durven al eens los te klikken als je over de netten stapt, op vaste platen of PUR gaat het leggen wel vlotter. Ipv 1dag werk hadden we 2 dagen nodig. Maar chappe is wel extra stevig nu.

    Weet niet meer of het een groot verschil was in prijs in vergelijking met traditioneel maar mocht het veel zijn zouden we wel een alternatief gezocht hebben. En prijzen durven de laatste 2j gek doen dus geen idee wat het verschil nu is.

    Zolang de chappe er niet was hebben we karton/platen voorzien om niet te veel vuil tussen die granulaten te krijgen, maar niks onoverkomelijks.

    Capture-min.PNG
     
    Ooit eens dokumentatie hiervan binnen gekregen voor glasgranulaat. Alleen niet gestockeerd in de docu en in mijn geheugen omdat we in den hof dit niet financieel konden aanbevelen.
    Wat ik me nog wel herinner is dat dit een firma was die grote loodsen en hangars zette.
    Dus meer voor industriële bouw.
    Daar eens je licht opsteken?
     
    Enige nadeel is het leggen van vloerverwarming op die granulaten, dan moet je werken met netten waar je die aan vastklikt en die durven al eens los te klikken als je over de netten stapt,

    2008 - mijn eerste ervaring met GGG glasschuimgranulaat
    Een kleine verbouwing en bij wijze van 'test' voor de leverancier dit product zelf geplaatst ;
    op de granulaten een geotextiel geplaatst, dan fermacell uitvullaag - losse korrels zoals een kattenbak :giggle: en daarover dubbele plaat fermacell & zwevende houten vloer

    -> 2012 meerdere verbouwingen zowel kelderuitvulling als vloerisolatie

    2019 - grote verbouwing met plint en vloeruitvullingen + vloerverwarmingen

    2020 - eigen woning met 47cm GGG, werkchape met vloerverwarming (daarop zijn buizen vastgelegd in U profiellaten, eigenlijk bestemd voor wandverwarming, maar dit waren recup materialen die anders in de afvalcontainer zouden belanden. dit werkt dus wel perfekt !)
    dan klassieke chape erop en houten zwevende vloer

    Schermafbeelding 2022-05-15 om 08.14.45.jpg

    Schermafbeelding 2022-05-15 om 08.16.00.jpg
     
    Waarop staan de buitenmuren en dragende muren dan? Op die laag glasbrokken? Of op een betonfundering? Is dat voldoende drukvast op de buitenranden? Of is dit ook gebonden met bvb cement en dienen de brokken enkel als granulaat (ipv bvb grind)?
     
    neen, hier geen beton ;)

    Wel een dubbele houten ringbalk losgelegd met prefab stro wand elementen daarop.
    De granulaten zijn breder gestort dan de woning zelf om de zijdelingse druk op te vangen.

    Bij afbraak zullen enkel de bovenste brokken vastkleven aan de werkchape,
    al de rest is circulair.
     
    HSB dan? Niet vastgemaakt in de bodem of op betonplaat?
    Living on the edge… sjans dat er hier niet veel grote boze wolven meer zijn.

    Maar als ik TS goed begrijp dan gaat hij er wel klassiek bovenop bouwen. Dat is toch een heel ander verhaal.
    Tenzij het granulaat bij hem enkel tussen de funderingen ligt natuurlijk. Want bouwen op een betonplaatfundering is zeker niet de standaard als de ondergrond goed genoeg is.
     
    Glasschuimgranulaten zijn sterk genoeg om op te funderen. Als ik het mij goed herinner kan dat 2,7MPa (27ton/m²) dragen wat doenbaar is voor klassieke ééngezinswoningen. Al is het wel belangrijk dat dat goed verdicht wordt! Ter illustratie, klassiek beton C25/30 heeft na 28 dagen minstens een druksterkte van 30 MPa.

    Persoonlijk zie ik het bij nieuwbouw toegepast in 2 omstandigheden: Als grondverbetering van minder dan 1m of uit ecologische overweging zoals @huisadvies aanhaalt. In andere situaties wordt het zelden toegepast omwille van de economische kost. Bij verbouwingen zie je het wel vaker.

    De granulaten kosten dacht ik ongeveer evenveel als andere isolatiematerialen (al is dat tegenwoordig moeilijk te zeggen met zekerheid), maar door de grote dikte die vereist is om deftige isolatiewaarden te halen is het ook nodig om meer af te graven waardoor de kosten weer stijgen. Die grote dikte maakt ook dat qua funderingstechniek glasgranulaten moeten concurreren met kruipkelders of zelfs volwaardige kelders, en vaak kiest men hiervoor omdat de meerkost van (kruip)kelders ten opzichte van glasgranulaten vaak niet opweegt tegen het bijkomend gebruiksgemak.

    Ook belangrijk, met glasgranulaten moet ook rekening gehouden worden met de grondwaterstand. Het is een goed drainerend materiaal maar als het grondwater te hoog staat wilt dat zeggen dat het zich vult met water waardoor je een deel van het isolerend vermogen verliest.
     
    HSB dan? Niet vastgemaakt in de bodem of op betonplaat?
    Living on the edge… sjans dat er hier niet veel grote boze wolven meer zijn.
    geen HSB maar wel de full monty stro variant (geen hout dat contact maakt tussen binnen en buiten, enkel stro )

    De granulaten kosten dacht ik ongeveer evenveel als andere isolatiematerialen (al is dat tegenwoordig moeilijk te zeggen met zekerheid),

    prijs is nu vanaf 135 €/m3
    hetgeen toch 45 € meer is dan 4 jaar geleden.
    Ik heb zelf een mooie korting gehad owv de grote hoeveelheid !
    extra graafwerken waren niet aan de orde, vermits het huis toch ietsje hoger moest komen.

    graafwerk+geotextiel+Granulaten
    tov klassiek opbouw
    beton+isolatieplaten

    k zou de berekening nog eens kunnen doen, maar destijds was er geen verschil in totaalprijs in vergelijking met gelijkaardige isolatiewaarde.
     

    Bijlagen

    • stro-kalk.jpeg
      stro-kalk.jpeg
      55,1 KB · Weergaven: 40
    .... Als grondverbetering van minder dan 1m of uit ecologische overweging zoals ...
    Kan volgen met alles behalve dit.
    Glasgranulaat en grondverbetering dat klopt niet hoor.
    Of bedoel je niet voor de plantjes
    :ROFLMAO:
    Sommige plantjes staan toch graag in een serre, dus waarom zouden die dan niet graag in van die glasgranulaten staan? :p
     
    even een ouder topic oprakelen.

    Wij willen een woning bouwen die 40cm boven het maaiveld uitkomt, HSB en passiefnorm qua isolatie. Enkel een gelijkvloers, dus ook vrij licht qua constructie. Glasschuimgranulaten lijken me dus een mogelijk goeie oplossing als alternatief voor beton. Maar ik zou toch graag een 'vaste' vloeropbouw hebben (dus niet met fermacell platen bijv. op de vloer).

    Paar vraagjes:

    - wel of geen ringbalk als je uitgaat van 60cm verdichte granulaten? Indien wel een ringbalk, wat met je dragende binnenmuren?
    - vloeropbouw: geotextiel - granulaat - dampscherm - eerste laag chape met hierop leidingen - tweede laag chape - afgewerkte vloer

    of alternatief:

    geotextiel - granulaat met hierin de sanitaire leidingen - dampscherm - VVW - chape - afgewerkte vloer

    - wat met een kelder onder een deel van het gebouw. Leg je die onder het niveau van de granulaten en daar ook mee dicht dekken (quid keldergat??). Of komt de kelder 15cm onder de hoogte van de granulaten en pak je die in met 15cm harde isolatieplaten?
     
    Ik heb er mij onlangs ook in proberen verdiepen en het leek mij ook heel interessant. Voor ons bleek het achteraf niet zo interessant te zijn en al een beetje te laat.

    Ik kan je enkel aanraden je architect zorgvuldig uit te kiezen. De meeste gaan er nog niet mee gewerkt hebben. En de aannemers al zeker niet.
     
    Als ik snel even reken, dan zou dit zelfs goedkoper uitkomen dan beton (als er geen ringbalk nodig is)
     
    Ringbalken (of liever vorstranden) gaan nog altijd nodig zijn. Ook zal je onder alle dragende muren (zowel binnen als buiten) een funderingsbalk moeten voorzien om te garanderen dat er geen differentiële zettingen optreden in de draagstructuur.
     
    net mail gekregen: beton vanaf januari met 8-15% omhoog, dus ik wil deze piste met glasschuimgranulaten niet zomaar opgeven.

    wat als we schroeffunderingen indraaien en daar een ringbalk in hout (of beton) op plaatsen? Granulaten kunnen hier onder door lopen en zo vocht reguleren en ook zorgen voor vorstvrije doorgang van leidingen.
    Bovenkant schroefpalen een 10cm boven het maaiveld, zodat je nooit vochtaantasting krijgt aan je ringbalk?
     
    En hoeveel goedkoper is een fundering met schroefpalen en daarop een houten draagstructuur ten opzichte van een betonnen ringbalk? Met hoeveel gaat de prijs van hout/staal omhoog in januari?

    Bijkomend, hoe ga je die granulaten die dat boven het maaiveld komen luchtdicht inpakken? Want zoals je op de foto's in dit topic kan zien is dat een heel poreuze laag. Als je niet voorkomt dat de wind daar gewoon door kan gaat dat geen enkel isolerend effect hebben.
     
    prijs is maar 1 aspect, ecologisch en circulair (indien haalbaar) is en ander aspect.

    luchtdichting is idd een belangrijk aandachtspunt. Zou je de buitenkant in kunnen pakken met EPDM tot tegen de ringbalk?
     
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Terug
Bovenaan