• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2024 in gent aan!

Glas op glas ramen en verzonken schuifraam

Lid geworden
20 jun 2017
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
Hallo,

Ik schijn te merken dat er heel wat mensen zijn met problemen bij het plaatsen van ramen door SOD firma's.
We zijn precies geen uitzondering.
We bouwen momenteel een huis met ****.
Van in den beginnen was altijd gevraagd naar verzonken schuiframen, wat in de opstartvergadering is gemeld en ook is bevestigd door *****.
We hebben er 2: eentje met een hoekraam en een gewoon schuifraam. 
Het is dus tijdens de bouw ook bevestigd door hen en daardoor gingen we er logischer wijze ook van uit.
Dat is tijdens de ruwbouw ook nog eens gevraagd met zelfs een foto als voorbeeld en dan ook bevestigd door hen.
Nu hebben we gemerkt dat na de plaatsing beide schuiframen helemaal niet verzonken zijn.
Ik heb dit uiteraard gemeld en de uitleg die ik nu krijg is deze:
 
Hoewel op de oorspronkelijke plannen geen melding was van een verzonken dorpel heb ik (na de opstartvergadering) in overleg de dorpel verzonken laten uitvoeren (-50 mm). Deze info had ik gekregen van Winsol.

Op deze arduindorpel moesten we echter opstanden kleven van 2 cm om:

De blinde afwatering van de ramen (glas op glas systeem) langs de onderzijde van profiel mogelijk te maken. Je kan zien dat er nergens afweringskapjes of openingen zichtbaar zijn
De onderste glaslat van het hoekraam (glas op glas systeem) boven het niveau van de afgewerkte tegelvloer te houden

Mijn schets om het uitzicht van de opstanden (buitenzijde) uit te leggen is inderdaad niet volledig correct omdat het onderprofiel van het schuifraamkader zelf ook 2 cm boven de vloer uitkomt. Het schuifraam verloopt immers in het verlengde van het hoekraam.

Ik besprak dit nog eens met de werfleider van Winsol. Het is technisch onmogelijk om het raam nog meer verzonken te plaatsen. De glaslatten moeten immers steeds boven de afgewerkte vloer blijven. Het moet ten allen tijde mogelijk zijn om in geval van glasschade van het hoekraam, deze ruit te kunnen vervangen.

Als de glaslatten onder het vloerniveau zitten dient de vloer te worden uitgebroken om het glas eventueel te kunnen vervangen. Dit is ook voor geen enkele partij aanvaardbaar of bespreekbaar.

De huidige plaatsing van het raamgeheel (deels verzonken) is dus eigen aan het glas-op-glas systeem (hoekraam).

Het is dus onmogelijk om het raam nog meer verzonken te plaatsen.

 
De rails van het schuifraam zitten inderdaad ± 25 mm boven de dorpel van de voordeur. Er zal dus steeds een opstap van 25 mm zijn aan de schuiframen. In een niet verzonken situatie zou dit 55 mm zijn.

Ze hebben nooit gezegd dat deze afwatering hier invloed zou op hebben en ik kan ook niet de link maken tussen glas op glas ramen en een onzichtbare afwatering.
Ik vraag me dus sterk af wat er klopt van deze uitleg, want ik heb het gevoel dat het allemaal gezever is om toch maar geen nieuwe ramen te moeten plaatsen.
Kan iemand hierin adviseren?
 

Bijlagen

  • img_5790.jpg
    img_5790.jpg
    761,9 KB · Weergaven: 152
  • img_5898.jpg
    img_5898.jpg
    820,4 KB · Weergaven: 153
Heb je de uitleg eigenlijk gelezen? Het is niet omdat je het niet begijpt dat het daarom leugens zijn.

Glaslatten moeten ten alle tijden bereikbaar blijven.
 
Wat is je binnenniveau? Het is toch tov binnenniveau dat ze verzonken moeten staan neem ik aan?

Bij ons staan ze ook zoveel als mogelijk verzonken aan de binnenzijde. Maar dat klopt inderdaad dat je nog altijd wat profiel ziet van het vast raam. Het bewegende deel van het schuifraam zie je ook natuurlijk.
img_8982.jpg


Van het vast raam zie je nog +/- 1 cm raamkader, en dan nog de glaslat. Het is inderdaad not-done om deze glaslat te verzinken.
 
@Nu7s ja, ik heb de uitleg uiteraard gelezen en ook begrepen. Anderzijds bedankt voor uw reactie.

@Maaike Maai:

Ik begrijp dat glaslatten niet mogen verzonken zijn, maar dat is de reden toch niet dat een schuifraam niet verzonken kan zijn. Als het schuifraam open is, moet er een vlak geheel zijn, zodat het binnenvloer niveau overeenkomt met het schuifprofiel. Daartoe had ik hen gebriefed met dit voorbeeld op foto:

pvc-raamprofielen.jpg
Dat was in ons vorige huis ook zo, en lijkt me niet echt speciaal? Mijn kernvraag is: wat heeft dit te maken met het feit dat we een hoekraam hebben dat glas-op-glas is afgewerkt? Ik zie er geen link tussen. We bouwen samen met 3 andere huizen in hetzelfde Lot met exact dezelfde afwerking en daar zijn de ramen wel verzonken...
 
Bij de ene uitvoering een monorail en de andere een duorail?

Kan ook het verschil verklaren.
 
Maar wat is de hoogte van de binnenvloer ten opzichte van je foto's?

Je dorpel zit misschien lager dan op de foto, maar dat is buitenniveau?

Je schuifprofiel zit aan de buitenzijde, dat maakt dat daar water in kan komen, en dat moet dus afgevoerd worden. Misschien is profielafweteringniet nodig als de rail aan de binnenzijde zit, zoals op de voorbeeldfoto.
Ik ben echt geen raamexpert, probeer maar mee naar de oorzaak te zoeken.

Als het in de andere huizen wel exact is zoals je wil, en daar zijn de ramen op dezelfde manier opgebouwd, dan kan je misschien wel een punt maken via die weg? Heb je hun dat zo al gevraagd? Dan kunnen ze misschien concreet het verschil aanwijzen.
 
Wij hebben verschillende ramen die binnen verzonken zijn, dus waar de bovenkant van het onderste profiel gelijk komt met de bovenzijde van de tegels. Alleen de afdichtingsrubber komt er nog net boven. De glasplaatsers - en bij uitbreiding de fabrikant die voor een bepaalde uitvoering ter plaatse geweest is - maken daar geen enkel probleem rond, zo lang ze drie glaslatten bereikbaar hebben en de glaslatten aan de zijkant onderaan niet mee achter de tegel zitten (dwz dat de onderste glaslat verzonken mag liggen, als de twee dwarse daar dan "op" staan). 

Profielen zijn bij ons Reynaers, ook met onzichtbare afwatering. Zo'n afwatering zit uiteraard langs buiten, dus langs daar moet condenswater weg kunnen. Dat wil niet zeggen dat je aan de buitenkant geen terras of oprit op hetzelfde niveau zou kunnen leggen, je moet daar alleen de juiste waterdichtingsfolie en afwateringsgoot voor voorzien. @Lukanar heeft hier ooit eens een tekeningetje voor neergezet.

Volgens mij maakt het voor de afwatering niks uit of je een glashoek verlijmt (bij ons noemden ze dat "verstek") of in een hoekframe laat uitkomen, condenswater moet sowieso weg kunnen.

verzonken_profiel.jpg


 
 

Bijlagen

  • verzonken_profiel.jpg
    verzonken_profiel.jpg
    233,5 KB · Weergaven: 29
ik zou van veel forumbezoekers  toch wel wat terughoudenheid willen vragen. Jullie baseren jullie mening op zeer subjectieve gegevens met weinig kennis van zaken. Alleen al in kleine details in de vorm van de glaslat maakt dat je bij het ene merk wel kan doen wat je bij het andere niet kan. Dat de ene schrijnwerker er geen probleem van maakt wil niet zeggen dat gij niet gejost zijt en TS goed bedient is naar waarheid.

Maar wees gerust glas vervangen als de onderste glaslat moet blijven zitten is dikke shit zeker als het met rubbers is. Want aja met silicone hebt ge veel mee rplaats. Glazeke er in en binnen en buiten dikke streep silicone.

Ik ken de truuken van de foor

De uitleg van zowel de werfleider van **** of die van winsol lijkt mij zeer plausibel. Maar om voledig in hun uitleg mee te gaan kan ik alleen zeggen dat ik daarvoor het Winsol product van toepassing niet in voldoende detail ken.

In het tekeningetje van L**** zaten destijds een aantal hiaten en glas op glas in een hoek van 90 ° noemen we geen "verstek" maar koud gelast.Glas in verstek (onder 45 graden) slijpen en plaatsen is uiterst moeilijk, zeer kostelijk en zeer zwak. In dubbel glas quasi onmogelijk
 
Englishdude zei:
Maar wees gerust glas vervangen als de onderste glaslat moet blijven zitten is dikke shit zeker als het met rubbers is.

tja, die info komt van de glasplaatsers zelf - niet eens van hun verkopers. Het zal over een paar weken wel blijken, in één van die glasplaten zit een productiefout die ze onder garantie gaan komen vervangen - zal dan wel laten weten hoe gemakkelijk het gegaan is.
Glas in verstek (onder 45 graden) 

In de bouwwereld wordt wel vaker nogal losjes met termen omgegaan, voor mij betekent "verstek" ook dat in een bepaalde hoek gezaagd (of voor glas dus blijkbaar geslepen) wordt. Zo lang het correct volgens plannen en afspraken uitgevoerd is, maakt het mij niet zo uit hoe ze dat noemen. Bij ons is het zelfs drievoudig glas - voor alle duidelijkheid, het is dus niet onder 45° geslepen. In elk geval, het resultaat is een stuk mooier dan zo een brede aluminium raamhoek, als we van binnen naar buiten kijken, valt die hoek optisch bijna weg.
 
Dinsdag hebben we werfafspraak, waar ik zelf ook 2 raamexperts mee zal brengen. Ik breng verslag uit zodra ik uitsluitsel heb :)
 
Wij hebben verschillende ramen die binnen verzonken zijn, dus waar de bovenkant van het onderste profiel gelijk komt met de bovenzijde van de tegels. Alleen de afdichtingsrubber komt er nog net boven. De glasplaatsers - en bij uitbreiding de fabrikant die voor een bepaalde uitvoering ter plaatse geweest is - maken daar geen enkel probleem rond, zo lang ze drie glaslatten bereikbaar hebben en de glaslatten aan de zijkant onderaan niet mee achter de tegel zitten (dwz dat de onderste glaslat verzonken mag liggen, als de twee dwarse daar dan "op" staan).

Profielen zijn bij ons Reynaers, ook met onzichtbare afwatering. Zo'n afwatering zit uiteraard langs buiten, dus langs daar moet condenswater weg kunnen. Dat wil niet zeggen dat je aan de buitenkant geen terras of oprit op hetzelfde niveau zou kunnen leggen, je moet daar alleen de juiste waterdichtingsfolie en afwateringsgoot voor voorzien. @Lukanar heeft hier ooit eens een tekeningetje voor neergezet.

Volgens mij maakt het voor de afwatering niks uit of je een glashoek verlijmt (bij ons noemden ze dat "verstek") of in een hoekframe laat uitkomen, condenswater moet sowieso weg kunnen.

Ik plan ook Reynaers ramen. Ik heb een tweetal vaste panoramische ramen die door de architect ook voorzien zijn van een verzonken dorpel. De bovenkant van de raamdorpel ligt gelijk met de afgewerkte vloer binnen, maar ook het linker en rechter raamprofiel zitten volledig achter slag. Mijn leverancier doet nu moeilijk qua uitvoerbaarheid. Ze zouden mogelijk het glas er niet kunnen in zetten. @rdr2180 had jij ook je raam volledig acher slag in combinatie met die verzonken dorpel?
 
Om het glas van binnen te kunnen plaatsen, moeten er langs binnen minstens aan 3 kanten de glaslatten geplaatst kunnen worden.
 
Inderdaad, maar wat als je de glaslatten langs de buitenkant net bereikbaar maakt. Het linker en rechter raamprofiel dus volledig achter slag, behalve de glaslatten, die zijn wel zichtbaar/bereikbaar. De onderste glaslat EN raamprofiel zijn wel zichtbaar/bereikbaar. Waarom zou dat technisch niet lukken dan? Ik vind er helaas geen technische tekeningen daarvan.
 
Dat is in hoofdzaak omdat wat jullie theoretisch zien niet kunnen inschatten hoe het praktisch in elkaar zit en het in vele gevallen om details gaat die alles kunnen doen kantelen. Theoretisch gezien heb je zelfs maar 2 glaslatten nodig.
 
@rdr2180 had jij ook je raam volledig acher slag in combinatie met die verzonken dorpel?
onze opzet is een beetje anders omdat de woning als prefab betonbouw opgetrokken is en de ramen dus "tussen" de betonmuren gezet zijn, met de thermische onderbreking gelijk met de overgang van de muur naar de (buiten-)isolatie. Daardoor zijn de glaslatten aan de zijkanten en de bovenkant langs binnen volledig bereikbaar, enkel de onderste glaslat ligt gelijk met de binnenvloer en kan dus niet weggehaald worden.

Voor de initiële plaatsing maakte het allemaal niet zo veel uit, toen lag er nog geen chape en dus ook geen vloerafwerking, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat glas ten allen tijde vervangen of hersteld kan worden en dan klopt dit inderdaad:
Om het glas van binnen te kunnen plaatsen, moeten er langs binnen minstens aan 3 kanten de glaslatten geplaatst kunnen worden.
Dat is bij het vervangen van het glas met productiefout ook duidelijk gebleken - tegelijk gaat dat met die drie glaslatten weggehaald ook behoorlijk vlot.

Voor de plaatsing of de vervanging maakt het trouwens niks uit of de glaslatten langs binnen of langs buiten bereikbaar zijn, zo lang er maar drie van de vier weg kunnen. Voor inbraakveiligheid wordt er wel eens aangehaald dat glaslatten langs buiten niet veilig zijn, maar aan de inbreker die via het weghalen van glaslatten en dus het weghalen van drievoudige glaspanelen van meerdere m² probeert binnen te geraken, geef ik wel het advies mee om ofwel een goeie verzekering voor (arbeids-)ongevallen te nemen, ofwel en hydraulisch liftvoertuig met grote zuignappen mee te brengen, want zo'n glaspaneel weegt een paar honderd kilo... (ik kan je in elk geval voor onze situatie garanderen dat zo'n investering een stuk groter is dan wat er bij ons te halen valt :D)
 
Voor de plaatsing of de vervanging maakt het trouwens niks uit of de glaslatten langs binnen of langs buiten bereikbaar zijn, zo lang er maar drie van de vier weg kunnen. Voor
Dan daag ik u uit om zo eens een plaatsing tussen binnen en buiten mee te maken. Wat u aanhaalt dat het helemaal niks uitmaakt is een grove onderschatting en is dus alleen gebaseerd op uw eenmalige ervaring.
 
Om het glas van binnen te kunnen plaatsen, moeten er langs binnen minstens aan 3 kanten de glaslatten geplaatst kunnen worden.
Dat is theorie
ik vermoed dat het hier gaat over ramen van vloer tot plafond en ook vrij breed
glas is niet flexibel en weegt heel veel
in de praktijk dus net iets anders

plaatsen is één zaak, vloer ligt er nog niet, geen afwerking
vervanging bij breuk later zal anders zijn

TS is bezig met een SOD, deze zoekt goedkope OA om alles betaalbaar te houden
TS wil ook ramen met meest moeilijke details
vraag is of OA dit in de vingers heeft of niet
ik hoop dat TS dit heel duidelijk in zijn contract liet opnemen, anders ….
 
Ik kom nagenoeg wekelijks wel ergens op een nieuwbouw of waar de plannen voor een nieuwbouw zijn opgemaakt.
En het eerste wat ze zeggen : we hebben een verzonken schuifraam en we willen van binnen naar buiten stappen zonder trede.
En dan moet ik zeggen, na onderzoek.
Kan niet, je waterkering in het buitenblad steekt te laag .
Hoe ??? waarom kan dat dan niet ? We hebben dat gevraagd!?
Ja maar heb je ook rekening gehouden met de muren waar dat terras tegenkomt?
Euh, moet dat ?
Ja dus.

Oplossing we werken met tegeldragers of met een houten terras.
Enkel bij prefab gegoten betonmuren kunnen we zonder probleem aansluiten ( met dank aan architect Kris.... die dat eens haarfijn heeft uitgetekend samen met mij en de klant en heel goed door had waarom ik zo op die waterkering zat te kloeken)
Belt uwe architect en aannemer maar om effe en vraagt achter de waterkering.
Die latten dat laat ik over aan de specialisten maar mijne kleine teen zegt als je een groot raam van zoveel kilogram er uit moet halen zonder dat dit tegen die onderste lat of dorpel of tegel of betonplaat tikt ... dan zijde ne krak.
 
Ik kom nagenoeg wekelijks wel ergens op een nieuwbouw of waar de plannen voor een nieuwbouw zijn opgemaakt.
En het eerste wat ze zeggen : we hebben een verzonken schuifraam en we willen van binnen naar buiten stappen zonder trede.
En dan moet ik zeggen, na onderzoek.
Kan niet, je waterkering in het buitenblad steekt te laag .
Hoe ??? waarom kan dat dan niet ? We hebben dat gevraagd!?
Ja maar heb je ook rekening gehouden met de muren waar dat terras tegenkomt?
Euh, moet dat ?
Ja dus.

Oplossing we werken met tegeldragers of met een houten terras.
Enkel bij prefab gegoten betonmuren kunnen we zonder probleem aansluiten ( met dank aan architect Kris.... die dat eens haarfijn heeft uitgetekend samen met mij en de klant en heel goed door had waarom ik zo op die waterkering zat te kloeken)
Belt uwe architect en aannemer maar om effe en vraagt achter de waterkering.
Die latten dat laat ik over aan de specialisten maar mijne kleine teen zegt als je een groot raam van zoveel kilogram er uit moet halen zonder dat dit tegen die onderste lat of dorpel of tegel of betonplaat tikt ... dan zijde ne krak.
Amen ??
 
Mijn bijkomende vraag in dit ouder topic ging over panoramische ramen (vast paneel dus) van 3m B op 2,5m H en 1,5m B op 2,5m H (plafond is 2,7m H trouwens). Beide panoramische ramen zijn met een verzonken dorpel. Zoals wel vaker op mijn architect z’n ontwerpen. Ramen leverancier doet nu blijkbaar lastig bij het aanleveren van het dorpelplan. Tijdens offerterondes geen opmerkingen over gehad.
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan