Systeem D met warmterecup is inderdaad ideaal... En perfect mogelijk in het geval van TS mits er nog een zolder aanwezig is:
De bovenverdieping behoeft geen uitleg, die zit onder de zolder dus aan- en afvoer van lucht kan eender waar in het plafond verwerkt worden.
Als de kleerkast van het kleinste slaapkamertje wat vooruit gezet wordt kan er een technische schacht achter gestoken worden voor de ventilatie. Die schacht komt recht boven de badkamer en nabij de keuken uit, dus qua afvoer zit dat meteen al goed. Voor de aanvoer zal er een ventilatiebuis moeten geleid worden naar de living toe, alsook een afvoer naar het toilet.
Ook over ventilatiesystemen zullen we later nog verder informatie opzoeken met daarbij zo veel mogelijk verwerking in de plafonds. Het dak van de volledige leefruimte wordt opengewerkt en vanuit de slaapkamers kunnen we ook gemakkelijk via het dak en eventueel de achtergevel weg dankzij de valse plafonds. Sowieso is het absolute minimum dat we moeten voorzien van ventilatie, een systeem in de gelijkvloers badkamer gezien deze niet meer zal verbonden zijn met een raam (dat is momenteel het enige nadeel dat we in onze lay-out ervaren).
Omdat het hier over een renovatie gaat, vinden we het niet altijd gemakkelijk om in te schatten welke verplichte systemen van een nieuwbouw ook zijn voordeel in onze woning opleveren. Om maar een voorbeeld te geven: de isolatie. Onze woning behoudt nu steeds goed zijn temperatuur, relatief koel in de zomer, lekker warm in de winter. De horrorverhalen van nieuwbouwbraadovens willen we liever niet in huis halen.
Als je het vorige week goed warm kon houden zonder de gasmeter overuren te zien draaien, zou ik eerlijk gezegd niet te veel wakker liggen van muurisolatie. Aan je plan te zien zit je in een smalle rijwoning, de buren hebben waarschijnlijk een ongeveer even diep gelijkvloers en verdiep, dus de enige plaatsen waar je veel warmte kan verliezen of ongewenst binnen halen zijn de voor- en achtergevel en de daken.
In die voor- en achtergevel zal je vooral je glas goed moeten bekijken, want zelfs het beste glas zal nog altijd een groter warmtelek zijn dan jouw ongeïsoleerde volle muren.
Denk vooral aan dakisolatie en een thermisch efficiënt ventilatiesysteem.
Dakisolatie: warmte stijgt in de winter en in de zomer bakt de hoge zon op uw dak, kijk dus vooral om dat zo goed mogelijk aan te pakken.
Ventilatie: De twee courante vormen tegenwoordig zijn systeem C en systeem D
Systeem C trekt buitenlucht binnen via roosters in de ramen en zuigt de vervuilde/vochtige lucht weg. In de winter zit je dus koude binnen te trekken en warmte buiten te blazen, en in de zomer doe je het omgekeerde, niet ideaal.
Systeem D regels aan- en afvoer van lucht volledig "geforceerd" waarbij een warmtewisselaar gebruikt wordt. De warme lucht die je in de winter naar buiten blaast wordt dus eerst voor een deel van zijn warmte-energie ontdaan, en die warmte-energie wordt gebruikt om de aangevoerde lucht voor te verwarmen, dus je gooit letterlijk minder warmte buiten maar je hebt wel alle voordelen van een ventilatiesysteem qua luchtkwaliteit en vochtregulering.
Zoals hierboven gezegd is systeem D perfect mogelijk in jouw geval, dus ik zou zeggen: grijp die kans met 2 handen aan, want het is zeldzaam dat dit zo gemakkelijk kan in een renovatie.