Hey forum lezers dit is mijn topic betreffende mijn verbouwingstoestanden mega openingspost
veel prentjes en veel uitleg ...
Wij hebben de woning aangekocht in 006 en hebben de sleutel gekregen ergens in augustus. Direct de boel geverfd maar verder geen werken gedaan vanaf 2007. Wij zijn een jong gezin
ikzelf been zaakvoerder van een consulting bedrijf actief in de IT sector
Mijn vrouw werkt momenteel in de Hotel sector. We hebben een Zoontje genaamd Linus sins juli 2006. Ons geheel verbouwverhaal stond al op het nederlandse FOK forum maar ik heb alles samengevoegd en zal vanaf nu ook hier updaten

Grondplan
Het pand is gelegen in Loksbergen - Halen (Belgie tegen Diest). Het is een vrijstaande woning op 6 are gron, met vrijstaande garage voor 2 wagens. Toen wij
de woning hebben gekocht waren al behoorlijk wat renovatie werken gedaan.
- nieuwe badkamer in achterbouw
- electriciteit vernieuwd inclusief dag nacht teller
- dubbele beglazing (behalve op de zolder)
- nieuwe optimaz CV ketel+ verwarmingsinstallatie op huisbrandolie
- overal kliklaminaat en in badkamer tegeltjes
We hebben in eerste instantie dus gewoon alles goed gepoetst en geverfd, ik zal eens zoeken voor foto's van toen we er net woonden Nu de woning had wel wat mankementjes en ik ga dan ook proberen een mooi foto verslagje hier bij te houden gewoon omdat ik al heel erg veel plezier hebbeleefd met het lezen van andere kluservaringen!
we beginnen bij de kelder. We hadden soms wat vocht in de kelder, geen massa's maar moest toch structureel aangepakt worden. Hoe begin ja aan zo iets? Wel we hebben eerst een aantal vakmensen laten komen. Zowel aannemers als vochtbestrijdings experten. Uiteindelijk hebben we zelf gekozen voor de optie, meeste werk, beste oplossing. De woning was ondergronds niet afgecementeerd en ook niet geraard. Je kan dan wel vanalle troep tegen je muur smeren aan de binnekant maar het probleem blijft bestaan en je geraakt er niet helemaal vanaf. Dus ... graafmachiene gehuurd en aan de slag
een flinke gleuf tot onder de fundering!!! Fundering is mee getaard
onze woning vlak na aankoop zag het er zo uit. Direct een flinke berg gemaakt
eerste laag puur comactuna
dan laag compactuna met cementwater
dan dikke laag cement met compactuna
We hoopten dat de kabouterjes het werk gingen doen ... maar helaas.
we hadden een grote emmer taar gekocht geen idee hoeveel we presies nodig hadden ... gevolg de pot was pas leeg na 5 lagen. Het is dus wel goed dicht en er ligt dik halve centimeter taar tegen.
mooi zwart is niet lelijk
zeer tevreden met resultaat er is dan drenage buis gelegd in kiezel en terug opgevuld. Het vochtprobleem is volledig opgelost aan de voor en zijkant. De kant van de inrit had veel minder problemen en wordt aangepakt als we de garage en oprit heraanleggen. De oprit ligt vol steenpuin vandaar dat we dat appart doen.
Zoontje helemaal gek van graafmachienes dus hij had de atractie van het jaar!
Dit was denk ik zowat het grootste probleem van de woning.
Dan in de zomer het houten terras achteraan in orde gemaakt en drie dubbel geolied
Binnenwerken ... de trap bekleed met vloerbekleding, zowel voor geluid als voor het uitzicht zeer goed gelukt ... koste nog best wel wat maar na 4 jaar nog altijd zeer mooi.
De tuin een beetje aangepakt
palen geplaatst en coniferen om alles een beetje meer prive te maken. Tevens oude zolder venster nog te vervangen. Hier goed te zien. Aan de opritkant ook ondertussen 3 led beamers opgehangen. Dit zijn alternatieven voor de traditionele halogeen verstralers. Ze bevatten 100 high power leds per stuk en verbruiken 21 watt. Tevens 2 bewegingsdetectors opgehangen.
aan deze kant van de muur is er geen venster aan de zolder ruimte ... die moet er dus komen aangezien ik mijn bureau op zolder wil maken Gangetje tussen woning en achterbouw badkamer ruw gestukt door het vrouwtje en is bijzonder goed gelukt ik zal eens foto voorzien van afgewerkt gang ding. Tevens isolerende gordijn van 6 meter opgehangen
op naar de zolder. Deze trap gaat naderhand weg en zal worden vervangen door een zwembad trap en neen er is geen andere oplossing mogelijk zonder grote structurele werken en dat zien wij dus niet zitten
En daar zijn we dan op de zolder ... we willen een venster er bij. Dus ... wordt een lentel plaatsen (betonnen steunbalk), we wilden budgetvriendelijk werken dus op kapaza gaan zoeken naar een wit kunstof raam met een maat die bruikbaar is. Een voltreffer iemand die een verkeerde maat had besteld. Venser is 80 breed en 90 hoog en voorzien van dubbel thermo glas. Nieuwprijs 245 onze prijs 75 jaja Belgen kijken ook naar hun centjes!
Wat ik heb gedaan is allemaal gaatjes geboort met de boorhamer en blokjes hout geplaatst om alles te ondersteunen. Heel voorzichtig stuk bij stuk uitgekapt.
Dan in de facade steen in de voeg allemaal kleine gaatjes geboord, mooi uitgekapt en een aluminium hoekprofiel geplaatst met TEC7 en verankering in zijstukken.
Tada venster geplaatst moest wel nog verder afgewerkt worden dat is ondertussen gebeurt en er is aan de buitenkant ook al een gezoete blauwsteen geplaatst, dat ging allemaal best eenvoudig. De facadestenen heb ik heel voorzichtig er uit gehaald en zuiver gemaakt, dit omdat je nooit weet of je nog eens ergens iets moet herstellen aan je gevel ... en je zal zien verder in het verhaal dat dat een goed idee was nl voor venster 2 ...
Zo ziet het vanbuiten dus uit tevens ook even 2 extra lampen aan deze zijde laten ophangen. Ik had in de zomer al een beton platform gegoten en betegeld voor onze groenafval container maar dan tot de pijnlijke conclusie gekomen dat je hem niet terug vind in het donker Hier niet gekozen voor LED maar voor traditionele spaarlamp techniek, gewoon omdat het budget vriendelijker is in aankoop en veel minder intensief gebruikt wordt dan de oprit. Ook aan deze lampen 2 detectie ogen.
we wilden absoluut een venster aan deze muur ook al is het de noord kant gewoon voor het licht en voor dit uitzicht wij zijn het laatste huis in de straat en alles daarna is landbouwgrond en beschermd erfgoed (holle wegen) dus dit zicht blijft voor altijd! Dit zicht is trouwens 1 van de hoofdredenen van onze aankoop van deze woning.
De zolder was reeds geisoleerd maar de isolatie hing los op verschillende plaatsen ... dan kan je dus net zo goed niet isoleren. Nu lagen er op zolder nog een hele hoop oude gebruikte schrootjes ... en ik had niet veel zin om die naar beneden te dragen en weg te gooien dus heb ik de bestaande isolatie vast gezet met de schrootjes.
Dat zag er al direct een stuk verzorgder uit en buiten wat werk en een potje schroeven geen extra kosten Nee hoor ik ben echt een Belg geen Nederlander.
Deze isolatie was een 12 cm dik ... niet slecht, beter als niks, maar nu ook niet om te zeggen super isolatie waarde. Aangezien we een rechtdoorlopende daklijn wilden bekomen moesten er balkjes geplaatst worden tussen de draagbalken en dat gaf direct opnieuw plaats voor extra isolatie. Dit wordt in Belgie zwaar gesubsidieerd dus niet twijfelen. 16 cm glaswol rollen gehaald. Op de vorige 2 foto's kan je de nieuwe balkjes al zien. Dit vormt 1 lijn van op de grond tot in de nok. Na het plaatsen van de extra isolatie ook nog een dampscherm geplaatst en alle nietjes mooi afgeplakt met Ductape.
Dan de zolder leeg gemaakt en alle afval mooi gesorteerd ... mijn zoontje is dus enthousiast medewerker en vooral containers en dergelijke zijn super zeker als hij er dingen mag in gooien!
op naar het grote werk ... het plaatsen van de osb platen ... ze naar op de zolder ruimte dragen was al een fijn fitnesswerk. In de eerste lading hadden we dus een 75 tal platen 4 uur draag en stapelwerk. De platen zijn ieder 2.44m op 0.59m dat zijn best grote ondingen. Ook steeds handschoenen dragen!
vordering ...
nog wat platen zetten
Klaar...
Alle platen zijn dus geschroefd en zijn tand en groef ... de groeven zijn ook nog eens voorzien van Tec7 kit en aan de muren is ook alles afgekit. Waarom al die moeite ? wel omdat naast isoleren het lucht dicht maken ook zeer belangrijk is en het beetje meerprijs en meerwerk had ik er wel voor over ... het is tenslotte onze eigen woning.
En het zoontje helpt overal enthousiast mee, nageltje ergens lichtjes inkloppen en hij is een half uurtje aan het timmeren stoer toch!
ondertussen ... bleek dat op 3 huizen van ons een serie moordenaar woonde Ronald Jansen en we waren ineens een buurmeisje en buurjongen minder :-( RIP! daar gaat ook ineens de waarde van ons vastgoed. Ondertussen hebben we ook onze spouwmuur laten vullen met PUR schuim 7 cm extra isolatie, dit hebben we niet zelf gedaan maar laten doen door MaxiPur. Het resultaat is verbluffend. Verbruik is door zolder en spouwisolatie met minstens 50 procent gezakt. Voorheeh hadden we een verbruik van 2500 liter mazout. Nu zitten we rond de 1100. Door de pur isolatie is nu ook de volledige woning luchtdicht. De binnenmuren werken accumulerend. Dit is echt een aanrader!
Op naar de zoldermuren. Dit zijn geen beton blokken maar sinterstenen (betere isolatie waarde maar broser) aangezien we ook hier een bekleding moesten hebben heb ik dus opnieuw balkjes gezet. Dit geeft als extra voordeel dat ik leidingen en dergelijke niet hoef te kappen ik probeer proper te werken want we wonen in onze woning ... Dus opnieuw een raster gemaakt van balkjes 44 mm x 44 mm kopmaat. De balkjes zijn bovenaan in het plafond bevestigd, met fisher slagpinnen in de muur en volledig afgekit met tec7. Waarom nog kitten? mocht er in een vak nog een lucht lek zijn is dat beperkt tot enkel dat vak ... ook weer naar isolatie toe een voordeel en weinig meerkost of meerwerk.
Dit is een detail van het raster met de kit afwerking. De reeds aanwezige bekabeling ook mooi vast gezet.
beetje mooier overzicht + stapel platen aangezien we toch de plaats hebben ook maar ineens opgevuld met 6 cm glaswol (lukt wel op 4.5 cm want is samendrukbaar) om zo holle ruimtes (vooral naar geluid toe) te vermijden en tevens ... extra isolatie is nooit slecht.
Een dikke jas voor je huis... gewoon omdat het kan
Andere hoek
en voila isolatie geplaatst. Dit verschil voel je behoorlijk goed. op onze zolder is een halogeenlampje van 150 watt genoeg om de boel bij te warmen verwarming trekken we momenteel niet door (het is wel voorzien maar radiator wordt niet geplaatst) omdat het zelfs toen het -10 vroor en de extra muur isolatie nog niet gezet was, aangenaam was van temperatuur. Warmte stijgt en kan niet weg op zolder. Daar is het luchtdicht maken ook weer zo belangrijk voor.
op naar het plaatsen van de muur osb platen tevens stopcontacten en dergelijke mooi geplaatst waarover dadelijk meer details. Ook hier weer alles mooi gekit en afgewerkt. De witte kit is naderhand niet meer zichtbaar aangezien alles wit geschildert wordt!
Stopcontacten maken in osb ... de gids. Gebruik altijd krimpende contact dozen!!! Je muur en dak zijn in mijn geval volledig van hout ... dat brand nogal aardig. De contact dozen krimpen volledig samen bij vuurtje of oververhitting en doven zo het vuur! Tevens is het ook mooier kwa afwerking en zorgt het voor beter vast staande stopcontacten en schakelaars! Gebruik ook altijd goed matteriaal, scherpe kniptang, goede draadstripper, fatsoenlijke en passende schroevendraaie. De gaten in de platen zijn met een boormachiene opzetstuk gedaan.
Geplaatst ziet dat er zo uit ... vergis je niet 4 stopcontactjes inbouwen en aansluiten kosten je al snel 2 a 3 uur !!!
Voila de muur klaarzijnde ook alles mooi afgekit tot in de nok.
Dan in de andere muur nog dit rotte enkelglas vensterding uitbreken ... het uitbreken ging verrassend snel
De nieuwe venster was zelfde verhaal als de andere we hadden een failliete ramen boer zijn uitverkoopdag gespot op internet en zijn daar dan gaan kijken. We hebben dan een passend venstertje gevonden maar dat was merkelijk minder hoog. De van de andere nieuwe venster gerecupereerde stenen heb ik dan gebruikt om deze venster op te metselen tot passende maat
Vanbinnenuit ziet dat er dus zo uit...
Dan het raam geplaatst met een alternatieve stutting
dan binnekant met 2 snelbouwstenen opgemetseld ... jaja ik weet dat er veel pur is ... maar wat over is recupereer ik terug om stukjes uit te vullen waar nodig.
na wat breekmeskunstjes ziet het dan zo uit!
een detail aan de buitenkant (het is nog niet opgevoegd maar dus wel met veel aandacht gemetselt, na het voegen zal niet te zien zijn dat hier ook maar iets aan is verandert en dat was ook de bedoeling!
Zo ziet de woning er dus momenteel uit.
Niet zo heel veel nieuws maar toch kom ik al even met een update
ik ben ondertussen begonnen met het maken van een balkenframe voor de tweede muur. Deze is een stuk lastiger. Vroeger waren er 2 gemetselde schouwen. 1 is er nog steeds voor de verwarmingsketel maar de tweede is ooit al dicht gemetseld. Helaas hebben die mensen het nogal slecht afgewerkt en opgemetseld. De snelbouw blokken steken een halve tot twee cm uit dus ik heb 1 balkje volledig moeten aanpassen om mooi te passen. Dat nam meer tijd dan ik verwacht had maar goed ... daar zijn we al over.
Dan de voor de nog bestaande schouw ga ik het mij niet te moeilijk maken en mooi een omkisting maken zodat ik rechte vlakken over hou gewoon omdat dat het mooiste is en het minste gepruts met het plaatwerk naderhand. Ook geeft dat minder plaatverlies.
Genoeg gezeverd op naar de foto's
dicht gemetselde schouw ... slecht gedaan maar goed zien we naderhand toch niks meer van en de balkjes staan waterpas.
Hier zie je een eerste deel van de uitbouw voor de nog bestaande schouw.
Ik heb gebruik gemaakt van haakjes en hoekse verbindingen ... en ja je kan nog schroeven ook al is het kleine balkje maar 20 cm ik heb een hoek schroever en een klein kruis schroevendraaiertje en dat lukt net!
Balkjes tot boven gezet en met Tec7 aan de schouwkant verankert in de muurkant net als aan alle andere muren, ingeslagen slagpluggen, tec7 in het boorgat en tec7 aan de achterkant van iedere balk ... als ik iets doe doe ik het goed en ik ga niet besparen op een paar busjes kit van 2 euro per stuk! Het is mijn eigen huis dus nja
volgende dagen zal het weer wat vlotter gaan vinger doet geen pijn meer en ondertussen ook van de snotneus af
en voila het balkenframe voor rond de schouw is dus eindelijk klaar. Best wel wat werk om alles mooi waterpas en stevig te krijgen.
Ik heb gebruik gemaakt van zowel tec7 als metalen hoekframes met 4 schroeven en 4cm zijdes 90 graden in galvanise en natuurlijk ook verankering in de muur met fisherslagmoeren en net zoals alle andere verankeringen in de muur ... gaatje geboort, tec 7 er in, tec 7 op de achterkant van de balk en dan ingeslagen als je het doet beter goed!
op naar de foto's
Bekisting duidelijk zichtbaar rond de schoorsteen
De bekisting van aan de zijkant bekeken aan deze zijkant komen over de volledige hoogte verdeeld 3 RGB spotjes
Grote ruimte zal opgevuld worden met glaswol ... ik ben nog aan het twijfelen om hier een appart gedeelte in te maken voor een geintegreerde subwoofer ... maar dat zal later bekeken worden als ik plaaten aan het zetten ben Ik heb reeds 4 degelijke luidsprekers (stageline) die meer dan genoeg lawaai geven dus nja ...
Closup van de hoekprofieltjes en bevestiging. Ik heb er goed aan gedaan om voor paar euro van die metalen hoekjes te kopen voor de schouwombouw want dat gaat dus echt een stuk sneller en het is echt zeer zeer stevig. Ook moet je niet alles voorboren, doordat het 2 kleinere schroefjes zijn ipv 1 grote, splijt het hout minder snel.
Zo heb ik dus 2 sets van 3 ... het zijn GU10 richtbare spotjes van Gamma ... de zogenaamde bompie spotjes lekker goedkoop en mooi in gebrushed alu. Deze zullen vooraan aan de onderkant van de schouw opbouw worden geplaatst en aan de zijkant over volledige hoogte. De Halogeentjes gaan direct de vuilemmer in en er zullen RGB afstandsbediende spotjes in komen van CDRWinkel Op de witte muren en de mooie vloer hoop ik daarmee beetje trendy licht te hebben
Dikke update, hard gewerkt dit paas-weekend
De tweede muur is ook volledig geisoleerd en met platen afgewerkt + afgekit! Heb niet het volledige weekend kunnen werken aangezien het zoontje met pasen wat extra aandacht gekregen heeft en we ook bij de familie zijn geweest. Desondanks flink opgeschoten en daat ben ik erg blij mee!
De target was ... muur klaar tegen Pasen
Ik had nog een halve rol overschot van de dak isolatie (18 cm dikte) en die kwam nu ideaal uit om de bekisting van de schouw volledig te vullen!
Een zijaanzicht!
Electriciteit aangelegd voor 5 spotjes met 2 contact dozen om alles mooi af te werken. Kabeldikte 1.5. Dit is voor 220 volt GU10 voetjes. Er komen ledspotjes in van 5 watt het stuk dus op zich allemaal overkill maar ik doe alles zo goed mogelijk en zoals voorgeschreven. Op het doosje stond dat er kabel nodig was van 0.75 maar dat vond ik toch iets te veel risico in een houten constructie! Dus 1.5 zeker in orde!
Zicht op contactdoos nummer 2
Isolatie laag 1 klaar ... nu hebben we overal terug dezelfde spatie over.
Op naar de 6 cm tegen de muren
samen geperst tot 4.5 a 5 ...
Lijkt vlot te gaan maar met de dakschuining best wat geklommel
Zo goed als klaar
En ook hier opnieuw platen gezet
Dit was de lastigste plaat aan heel de zolder ... ik moest deze kunnen bevestigen op de balk dus allemaal lipjes gemaakt, tevens 2.5 cm insprong voor venster.
En voila hier en daar nog wat moeten aanpassen en vijlen maar ze staat er in
Dagkant aan de schouw gemaakt met 3 cirkeltjes voor de inbouw spotjes
Schakelaar aan andere kant van de schouw gemaakt deze staat eigenlijk uit het zicht en heb je normaal ook niet nodig aangezien de LED RGB spotjes afstandsbediening hebben maar desondanks toch soort hoofschakelaar ingewerkt. Hier zie je duidelijk dat de ribbelbuis tot in de contactdoos loopt ... deze is naderhand ook nog even afgekit.
En zo ziet dat dan uit.
Handige tip als je gaat kit spuiten. Waar je een uitstekend puntje hebt gesneden even met een CDR stiftje een lijn trekken. Dan kan je je makkelijker orienteren als je gaat spuiten!
En voila Lampjes aan dit zijn nog gewoon halogeen lampjes ... de volledige fitting wordt pas gezet na het verven uiteraard
Overzicht muur met de lampjes uit
Zelfde maar met de lampjes aan
Wij hebben de woning aangekocht in 006 en hebben de sleutel gekregen ergens in augustus. Direct de boel geverfd maar verder geen werken gedaan vanaf 2007. Wij zijn een jong gezin
Grondplan


Het pand is gelegen in Loksbergen - Halen (Belgie tegen Diest). Het is een vrijstaande woning op 6 are gron, met vrijstaande garage voor 2 wagens. Toen wij
de woning hebben gekocht waren al behoorlijk wat renovatie werken gedaan.
- nieuwe badkamer in achterbouw
- electriciteit vernieuwd inclusief dag nacht teller
- dubbele beglazing (behalve op de zolder)
- nieuwe optimaz CV ketel+ verwarmingsinstallatie op huisbrandolie
- overal kliklaminaat en in badkamer tegeltjes
We hebben in eerste instantie dus gewoon alles goed gepoetst en geverfd, ik zal eens zoeken voor foto's van toen we er net woonden Nu de woning had wel wat mankementjes en ik ga dan ook proberen een mooi foto verslagje hier bij te houden gewoon omdat ik al heel erg veel plezier hebbeleefd met het lezen van andere kluservaringen!
we beginnen bij de kelder. We hadden soms wat vocht in de kelder, geen massa's maar moest toch structureel aangepakt worden. Hoe begin ja aan zo iets? Wel we hebben eerst een aantal vakmensen laten komen. Zowel aannemers als vochtbestrijdings experten. Uiteindelijk hebben we zelf gekozen voor de optie, meeste werk, beste oplossing. De woning was ondergronds niet afgecementeerd en ook niet geraard. Je kan dan wel vanalle troep tegen je muur smeren aan de binnekant maar het probleem blijft bestaan en je geraakt er niet helemaal vanaf. Dus ... graafmachiene gehuurd en aan de slag

een flinke gleuf tot onder de fundering!!! Fundering is mee getaard

onze woning vlak na aankoop zag het er zo uit. Direct een flinke berg gemaakt

eerste laag puur comactuna
dan laag compactuna met cementwater
dan dikke laag cement met compactuna

We hoopten dat de kabouterjes het werk gingen doen ... maar helaas.


mooi zwart is niet lelijk

zeer tevreden met resultaat er is dan drenage buis gelegd in kiezel en terug opgevuld. Het vochtprobleem is volledig opgelost aan de voor en zijkant. De kant van de inrit had veel minder problemen en wordt aangepakt als we de garage en oprit heraanleggen. De oprit ligt vol steenpuin vandaar dat we dat appart doen.

Zoontje helemaal gek van graafmachienes dus hij had de atractie van het jaar!
Dit was denk ik zowat het grootste probleem van de woning.

Dan in de zomer het houten terras achteraan in orde gemaakt en drie dubbel geolied

Binnenwerken ... de trap bekleed met vloerbekleding, zowel voor geluid als voor het uitzicht zeer goed gelukt ... koste nog best wel wat maar na 4 jaar nog altijd zeer mooi.
De tuin een beetje aangepakt

palen geplaatst en coniferen om alles een beetje meer prive te maken. Tevens oude zolder venster nog te vervangen. Hier goed te zien. Aan de opritkant ook ondertussen 3 led beamers opgehangen. Dit zijn alternatieven voor de traditionele halogeen verstralers. Ze bevatten 100 high power leds per stuk en verbruiken 21 watt. Tevens 2 bewegingsdetectors opgehangen.

aan deze kant van de muur is er geen venster aan de zolder ruimte ... die moet er dus komen aangezien ik mijn bureau op zolder wil maken Gangetje tussen woning en achterbouw badkamer ruw gestukt door het vrouwtje en is bijzonder goed gelukt ik zal eens foto voorzien van afgewerkt gang ding. Tevens isolerende gordijn van 6 meter opgehangen

op naar de zolder. Deze trap gaat naderhand weg en zal worden vervangen door een zwembad trap en neen er is geen andere oplossing mogelijk zonder grote structurele werken en dat zien wij dus niet zitten
En daar zijn we dan op de zolder ... we willen een venster er bij. Dus ... wordt een lentel plaatsen (betonnen steunbalk), we wilden budgetvriendelijk werken dus op kapaza gaan zoeken naar een wit kunstof raam met een maat die bruikbaar is. Een voltreffer iemand die een verkeerde maat had besteld. Venser is 80 breed en 90 hoog en voorzien van dubbel thermo glas. Nieuwprijs 245 onze prijs 75 jaja Belgen kijken ook naar hun centjes!

Wat ik heb gedaan is allemaal gaatjes geboort met de boorhamer en blokjes hout geplaatst om alles te ondersteunen. Heel voorzichtig stuk bij stuk uitgekapt.
Dan in de facade steen in de voeg allemaal kleine gaatjes geboord, mooi uitgekapt en een aluminium hoekprofiel geplaatst met TEC7 en verankering in zijstukken.

Tada venster geplaatst moest wel nog verder afgewerkt worden dat is ondertussen gebeurt en er is aan de buitenkant ook al een gezoete blauwsteen geplaatst, dat ging allemaal best eenvoudig. De facadestenen heb ik heel voorzichtig er uit gehaald en zuiver gemaakt, dit omdat je nooit weet of je nog eens ergens iets moet herstellen aan je gevel ... en je zal zien verder in het verhaal dat dat een goed idee was nl voor venster 2 ...

Zo ziet het vanbuiten dus uit tevens ook even 2 extra lampen aan deze zijde laten ophangen. Ik had in de zomer al een beton platform gegoten en betegeld voor onze groenafval container maar dan tot de pijnlijke conclusie gekomen dat je hem niet terug vind in het donker Hier niet gekozen voor LED maar voor traditionele spaarlamp techniek, gewoon omdat het budget vriendelijker is in aankoop en veel minder intensief gebruikt wordt dan de oprit. Ook aan deze lampen 2 detectie ogen.

we wilden absoluut een venster aan deze muur ook al is het de noord kant gewoon voor het licht en voor dit uitzicht wij zijn het laatste huis in de straat en alles daarna is landbouwgrond en beschermd erfgoed (holle wegen) dus dit zicht blijft voor altijd! Dit zicht is trouwens 1 van de hoofdredenen van onze aankoop van deze woning.

De zolder was reeds geisoleerd maar de isolatie hing los op verschillende plaatsen ... dan kan je dus net zo goed niet isoleren. Nu lagen er op zolder nog een hele hoop oude gebruikte schrootjes ... en ik had niet veel zin om die naar beneden te dragen en weg te gooien dus heb ik de bestaande isolatie vast gezet met de schrootjes.

Dat zag er al direct een stuk verzorgder uit en buiten wat werk en een potje schroeven geen extra kosten Nee hoor ik ben echt een Belg geen Nederlander.
Deze isolatie was een 12 cm dik ... niet slecht, beter als niks, maar nu ook niet om te zeggen super isolatie waarde. Aangezien we een rechtdoorlopende daklijn wilden bekomen moesten er balkjes geplaatst worden tussen de draagbalken en dat gaf direct opnieuw plaats voor extra isolatie. Dit wordt in Belgie zwaar gesubsidieerd dus niet twijfelen. 16 cm glaswol rollen gehaald. Op de vorige 2 foto's kan je de nieuwe balkjes al zien. Dit vormt 1 lijn van op de grond tot in de nok. Na het plaatsen van de extra isolatie ook nog een dampscherm geplaatst en alle nietjes mooi afgeplakt met Ductape.

Dan de zolder leeg gemaakt en alle afval mooi gesorteerd ... mijn zoontje is dus enthousiast medewerker en vooral containers en dergelijke zijn super zeker als hij er dingen mag in gooien!

op naar het grote werk ... het plaatsen van de osb platen ... ze naar op de zolder ruimte dragen was al een fijn fitnesswerk. In de eerste lading hadden we dus een 75 tal platen 4 uur draag en stapelwerk. De platen zijn ieder 2.44m op 0.59m dat zijn best grote ondingen. Ook steeds handschoenen dragen!

vordering ...

nog wat platen zetten

Klaar...
Alle platen zijn dus geschroefd en zijn tand en groef ... de groeven zijn ook nog eens voorzien van Tec7 kit en aan de muren is ook alles afgekit. Waarom al die moeite ? wel omdat naast isoleren het lucht dicht maken ook zeer belangrijk is en het beetje meerprijs en meerwerk had ik er wel voor over ... het is tenslotte onze eigen woning.

En het zoontje helpt overal enthousiast mee, nageltje ergens lichtjes inkloppen en hij is een half uurtje aan het timmeren stoer toch!


Op naar de zoldermuren. Dit zijn geen beton blokken maar sinterstenen (betere isolatie waarde maar broser) aangezien we ook hier een bekleding moesten hebben heb ik dus opnieuw balkjes gezet. Dit geeft als extra voordeel dat ik leidingen en dergelijke niet hoef te kappen ik probeer proper te werken want we wonen in onze woning ... Dus opnieuw een raster gemaakt van balkjes 44 mm x 44 mm kopmaat. De balkjes zijn bovenaan in het plafond bevestigd, met fisher slagpinnen in de muur en volledig afgekit met tec7. Waarom nog kitten? mocht er in een vak nog een lucht lek zijn is dat beperkt tot enkel dat vak ... ook weer naar isolatie toe een voordeel en weinig meerkost of meerwerk.

Dit is een detail van het raster met de kit afwerking. De reeds aanwezige bekabeling ook mooi vast gezet.

beetje mooier overzicht + stapel platen aangezien we toch de plaats hebben ook maar ineens opgevuld met 6 cm glaswol (lukt wel op 4.5 cm want is samendrukbaar) om zo holle ruimtes (vooral naar geluid toe) te vermijden en tevens ... extra isolatie is nooit slecht.

Een dikke jas voor je huis... gewoon omdat het kan

Andere hoek

en voila isolatie geplaatst. Dit verschil voel je behoorlijk goed. op onze zolder is een halogeenlampje van 150 watt genoeg om de boel bij te warmen verwarming trekken we momenteel niet door (het is wel voorzien maar radiator wordt niet geplaatst) omdat het zelfs toen het -10 vroor en de extra muur isolatie nog niet gezet was, aangenaam was van temperatuur. Warmte stijgt en kan niet weg op zolder. Daar is het luchtdicht maken ook weer zo belangrijk voor.

op naar het plaatsen van de muur osb platen tevens stopcontacten en dergelijke mooi geplaatst waarover dadelijk meer details. Ook hier weer alles mooi gekit en afgewerkt. De witte kit is naderhand niet meer zichtbaar aangezien alles wit geschildert wordt!

Stopcontacten maken in osb ... de gids. Gebruik altijd krimpende contact dozen!!! Je muur en dak zijn in mijn geval volledig van hout ... dat brand nogal aardig. De contact dozen krimpen volledig samen bij vuurtje of oververhitting en doven zo het vuur! Tevens is het ook mooier kwa afwerking en zorgt het voor beter vast staande stopcontacten en schakelaars! Gebruik ook altijd goed matteriaal, scherpe kniptang, goede draadstripper, fatsoenlijke en passende schroevendraaie. De gaten in de platen zijn met een boormachiene opzetstuk gedaan.

Geplaatst ziet dat er zo uit ... vergis je niet 4 stopcontactjes inbouwen en aansluiten kosten je al snel 2 a 3 uur !!!

Voila de muur klaarzijnde ook alles mooi afgekit tot in de nok.

Dan in de andere muur nog dit rotte enkelglas vensterding uitbreken ... het uitbreken ging verrassend snel
De nieuwe venster was zelfde verhaal als de andere we hadden een failliete ramen boer zijn uitverkoopdag gespot op internet en zijn daar dan gaan kijken. We hebben dan een passend venstertje gevonden maar dat was merkelijk minder hoog. De van de andere nieuwe venster gerecupereerde stenen heb ik dan gebruikt om deze venster op te metselen tot passende maat

Vanbinnenuit ziet dat er dus zo uit...

Dan het raam geplaatst met een alternatieve stutting

dan binnekant met 2 snelbouwstenen opgemetseld ... jaja ik weet dat er veel pur is ... maar wat over is recupereer ik terug om stukjes uit te vullen waar nodig.

na wat breekmeskunstjes ziet het dan zo uit!

een detail aan de buitenkant (het is nog niet opgevoegd maar dus wel met veel aandacht gemetselt, na het voegen zal niet te zien zijn dat hier ook maar iets aan is verandert en dat was ook de bedoeling!

Zo ziet de woning er dus momenteel uit.
Niet zo heel veel nieuws maar toch kom ik al even met een update
ik ben ondertussen begonnen met het maken van een balkenframe voor de tweede muur. Deze is een stuk lastiger. Vroeger waren er 2 gemetselde schouwen. 1 is er nog steeds voor de verwarmingsketel maar de tweede is ooit al dicht gemetseld. Helaas hebben die mensen het nogal slecht afgewerkt en opgemetseld. De snelbouw blokken steken een halve tot twee cm uit dus ik heb 1 balkje volledig moeten aanpassen om mooi te passen. Dat nam meer tijd dan ik verwacht had maar goed ... daar zijn we al over.
Dan de voor de nog bestaande schouw ga ik het mij niet te moeilijk maken en mooi een omkisting maken zodat ik rechte vlakken over hou gewoon omdat dat het mooiste is en het minste gepruts met het plaatwerk naderhand. Ook geeft dat minder plaatverlies.
Genoeg gezeverd op naar de foto's

dicht gemetselde schouw ... slecht gedaan maar goed zien we naderhand toch niks meer van en de balkjes staan waterpas.

Hier zie je een eerste deel van de uitbouw voor de nog bestaande schouw.

Ik heb gebruik gemaakt van haakjes en hoekse verbindingen ... en ja je kan nog schroeven ook al is het kleine balkje maar 20 cm ik heb een hoek schroever en een klein kruis schroevendraaiertje en dat lukt net!

Balkjes tot boven gezet en met Tec7 aan de schouwkant verankert in de muurkant net als aan alle andere muren, ingeslagen slagpluggen, tec7 in het boorgat en tec7 aan de achterkant van iedere balk ... als ik iets doe doe ik het goed en ik ga niet besparen op een paar busjes kit van 2 euro per stuk! Het is mijn eigen huis dus nja
volgende dagen zal het weer wat vlotter gaan vinger doet geen pijn meer en ondertussen ook van de snotneus af
en voila het balkenframe voor rond de schouw is dus eindelijk klaar. Best wel wat werk om alles mooi waterpas en stevig te krijgen.
Ik heb gebruik gemaakt van zowel tec7 als metalen hoekframes met 4 schroeven en 4cm zijdes 90 graden in galvanise en natuurlijk ook verankering in de muur met fisherslagmoeren en net zoals alle andere verankeringen in de muur ... gaatje geboort, tec 7 er in, tec 7 op de achterkant van de balk en dan ingeslagen als je het doet beter goed!
op naar de foto's

Bekisting duidelijk zichtbaar rond de schoorsteen

De bekisting van aan de zijkant bekeken aan deze zijkant komen over de volledige hoogte verdeeld 3 RGB spotjes

Grote ruimte zal opgevuld worden met glaswol ... ik ben nog aan het twijfelen om hier een appart gedeelte in te maken voor een geintegreerde subwoofer ... maar dat zal later bekeken worden als ik plaaten aan het zetten ben Ik heb reeds 4 degelijke luidsprekers (stageline) die meer dan genoeg lawaai geven dus nja ...

Closup van de hoekprofieltjes en bevestiging. Ik heb er goed aan gedaan om voor paar euro van die metalen hoekjes te kopen voor de schouwombouw want dat gaat dus echt een stuk sneller en het is echt zeer zeer stevig. Ook moet je niet alles voorboren, doordat het 2 kleinere schroefjes zijn ipv 1 grote, splijt het hout minder snel.

Zo heb ik dus 2 sets van 3 ... het zijn GU10 richtbare spotjes van Gamma ... de zogenaamde bompie spotjes lekker goedkoop en mooi in gebrushed alu. Deze zullen vooraan aan de onderkant van de schouw opbouw worden geplaatst en aan de zijkant over volledige hoogte. De Halogeentjes gaan direct de vuilemmer in en er zullen RGB afstandsbediende spotjes in komen van CDRWinkel Op de witte muren en de mooie vloer hoop ik daarmee beetje trendy licht te hebben
Dikke update, hard gewerkt dit paas-weekend
De tweede muur is ook volledig geisoleerd en met platen afgewerkt + afgekit! Heb niet het volledige weekend kunnen werken aangezien het zoontje met pasen wat extra aandacht gekregen heeft en we ook bij de familie zijn geweest. Desondanks flink opgeschoten en daat ben ik erg blij mee!
De target was ... muur klaar tegen Pasen

Ik had nog een halve rol overschot van de dak isolatie (18 cm dikte) en die kwam nu ideaal uit om de bekisting van de schouw volledig te vullen!

Een zijaanzicht!

Electriciteit aangelegd voor 5 spotjes met 2 contact dozen om alles mooi af te werken. Kabeldikte 1.5. Dit is voor 220 volt GU10 voetjes. Er komen ledspotjes in van 5 watt het stuk dus op zich allemaal overkill maar ik doe alles zo goed mogelijk en zoals voorgeschreven. Op het doosje stond dat er kabel nodig was van 0.75 maar dat vond ik toch iets te veel risico in een houten constructie! Dus 1.5 zeker in orde!

Zicht op contactdoos nummer 2

Isolatie laag 1 klaar ... nu hebben we overal terug dezelfde spatie over.

Op naar de 6 cm tegen de muren

Lijkt vlot te gaan maar met de dakschuining best wat geklommel

Zo goed als klaar

En ook hier opnieuw platen gezet

Dit was de lastigste plaat aan heel de zolder ... ik moest deze kunnen bevestigen op de balk dus allemaal lipjes gemaakt, tevens 2.5 cm insprong voor venster.

En voila hier en daar nog wat moeten aanpassen en vijlen maar ze staat er in

Dagkant aan de schouw gemaakt met 3 cirkeltjes voor de inbouw spotjes

Schakelaar aan andere kant van de schouw gemaakt deze staat eigenlijk uit het zicht en heb je normaal ook niet nodig aangezien de LED RGB spotjes afstandsbediening hebben maar desondanks toch soort hoofschakelaar ingewerkt. Hier zie je duidelijk dat de ribbelbuis tot in de contactdoos loopt ... deze is naderhand ook nog even afgekit.

En zo ziet dat dan uit.

Handige tip als je gaat kit spuiten. Waar je een uitstekend puntje hebt gesneden even met een CDR stiftje een lijn trekken. Dan kan je je makkelijker orienteren als je gaat spuiten!

En voila Lampjes aan dit zijn nog gewoon halogeen lampjes ... de volledige fitting wordt pas gezet na het verven uiteraard

Overzicht muur met de lampjes uit

Zelfde maar met de lampjes aan