Ervaringen met Covemaeker

REF10554

Actief Lid
Lid geworden
26 sep 2018
Berichten
312
Waarderingsscore
76
Punten
28
Dag iedereen, 

Ik ben nieuw hier op het forum, maar heb hier al erg veel interessante en leerrijke zaken gelezen.
Wij zijn namelijk zelf volop bezig aan de voorbereidende fase van bouwen. We zitten nu samen met de SOD firma Covemaeker die voor ons plannen aan het maken zijn.
De eerste plannen hebben we reeds gezien en waren we al tevreden over. Ze kijken nu om onze opmerkingen in het plan door te voeren en om een prijscalculatie te maken.
 Ikzelf ben een volledige leek en wij huren nu. Dus hebben nog nooit zelf gebouwd of verbouwd. 
Nu was mijn vraag naar ervaringen met de firma Covemaeker? Zijn er hier mensen die reeds met hen gebouwd hebben? Tevreden?
De grond was met bouwverplichting, dus als we in zee gaan ermee moet het met Covemaeker zijn. Vandaar dat ik nog eens wilde polsen.
Waar moeten we zeker op letten als we werken met een SOD firma?
Alvast bedankt! 
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
16.289
Waarderingsscore
3.454
Punten
113
probeer met een eigen architect te werken. 

Zorg dat je zo goed als alles in detail hebt besproken, gekozen en de prijzen ervan op papier hebt.

Budgetten zeggen niet zo veel, ga meteen bekijken en maak reeds keuzes zodat je de prijzen exact weet.

Zorg ook dat je weet wat je krijgt voor je geld.

Ventilatie, verwarming,........ :  welk merk en type ? 

Bij vloeren bv is de meerprijs van een 40X40 naar 60X60 niet enorm, maar door bv ontkoppelingsmat etc kan die meerprijs wel enorm oplopen.

Ook opletten, soms staat er in het contract dat er zonnepanelen voorzien worden en dan in kleine letters dat dat in functie is om het minimum E-peil te behalen....

Je kan zeer ver gaan met detail, bv materiaal afvoerbuizen (PP,PE,PVC)

 

Naar isolatie en verwarming toe, als je kiest voor dure technieken om de beperkte warmtevraag te voldoen, kijk dan even verder om dat geld te investeren in een passief-wonng. 

 

 
 

REF10554

Actief Lid
Lid geworden
26 sep 2018
Berichten
312
Waarderingsscore
76
Punten
28
Bedankt alvast voor de tips! Ik lees hier op heel veel topics dat je je eigen architect moet nemen. Nu maakte de SOD firma gratis plannen voor ons via hun eigen architect. Toen wij de eerste plannen zagen leek dit ook een externe architect die in opdracht van de SOD werkt. De getoonde plannen waren zeker geen plannen die ze daar zomaar pasklaar hadden liggen. Het waren dus echt gepersonaliseerde plannen want we vragen specifieke dingen die niet standaard gevraagd worden. Er was daar allemaal rekening mee gehouden en nu zouden ze dus ook weer "gratis" de opmerkingen in het plan integreren. 

Dus eigenlijk zijn wij tot nu toe erg tevreden van die architect. Waarom zouden we dan nog zelf een externe zoeken en daar dan ook weer apart voor betalen? Begin je dan al niet met een verzuurde relatie tov de SOD? Dooor zo wantrouwen te tonen? 

Misschien een domme vraag in deze eerste fase. Is iedereen dan hier zo meteen "dwarsligger" door hun eigen aangeleverde architect te weigeren? 

Alvast bedankt,
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
16.289
Waarderingsscore
3.454
Punten
113
gratis.... bestaat niet.
die architect werkt natuurlijk niet in loondienst van de SOD . Maar die SOD werkt met veel projecten wel met hem samen.
Wie ga jij steunen? Degene die eenmalig met jou te maken heeft of iemand die jou wekelijks werk bezorgt.....?
 

Marburg

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.595
Waarderingsscore
338
Punten
83
Architect doet ook werfopvolging en verzekert de correcte uitvoering van de werken.

Gok eens welke kant hij gaat kiezen zodra er een probleem opduikt.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
16.289
Waarderingsscore
3.454
Punten
113
Jij bent klant van de SOD en hebt dus geen contract met de partijen waar de SOD met samenwerkt.
 

Marburg

Zeer gewaardeerd lid
Forumleiding
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.595
Waarderingsscore
338
Punten
83
Begin je dan al niet met een verzuurde relatie tov de SOD? Dooor zo wantrouwen te tonen? 

 

Geef ze anders ineens volmacht op uw rekening. 

 

Effe serieus: uw doel is een degelijke woning te zetten die U leuk vind, voor een correcte prijs,uitgevoerd met goede materialen op een degelijke wijze. Uw doel is niet uw SOD te behagen.

 

En zolang alles goed gaat is er geen enkel probleem, en is iedereen dikke vriendjes, maar het aantal keren dat ALLES goed gaat in de bouw is zeker niet overweldigend te noemen.

 
 

pkt

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 apr 2006
Berichten
1.177
Waarderingsscore
26
Punten
48
Heb familie die ook gebouwd heeft met Covemaeker,is één van de betere in de streek,maar het blijft natuurlijk een SOD :)

 

Hun lastenboek was heel gedetailleerd! sommige zaken zelfs beetje overdone

Basisprijs zat goed maar van het minste je extra wil ga je betalen,veel betalen!Rolluiken?trap laten vernissen?extra stopcontacten?kan je allemaal veranderen maar je betaalt je blauw! Zelf een kraan op regenwater laten zetten ipv stadwater durven ze meer dan 200€ extra rekenen voor de leiiding..Werken met eigen mensen zeggen ze,maar zijn onderaannemers,zijn ook eigen mensen he,is maar hoe je het bekijkt. Stucadoors waren hongaren,ook eigen mensen lol .

Wel verrassend goed geplakt,en kom toch wel geregeld in contact met nieuw pleisterwerk!

 

Ff over de architect,die was ook van Covemaeker,maar bizar genoeg kregen ze op het einde van de rit wel 2facturen van duizenden euros ,ereloon van de architect,dus blijkbaar was die niet incl?

 

Als je dan het totale kostenplaatje bekijkt dan moet ik toch wel vaststellen dat een SOD héél véél geld is voor hetgene wat je krijgt!! zonnepanelen liggen er ook op bijv,!?wel minimum aantal stuks,oke,zo komt men aan het te betalen E-peil,want op gebied van isolatie enzo is alles het minimum .

Voordeel:je bent op uw gemak ja,maar gemak kost geld,veel geld,als ik de vergelijking maak met mijn eigen bouw dan zou ik weten welke keuze te maken alleszins!

 

Ben benieuwd naar de ervaringen ondertss van de topicstarter
 

REF10554

Actief Lid
Lid geworden
26 sep 2018
Berichten
312
Waarderingsscore
76
Punten
28
Tot nu toe heel te tevreden hoe alles aan het verlopen is. We zijn nu volop met de materiaalkeuzes bezig. Al heel wat upgrades gedaan maar telkens zegt men ons vooraf wat het zal kosten. Voor de zaken waar we upgrades willen hadden we extra budget voorzien dus geen klachten hier. Ook worden we in alles heel goed begeleid en nemen ze altijd goed de tijd voor ons.  De eerste steen moet hier wel nog gelegd worden. :) Ook vinden wij het heel tof dat we een enorme vrijheid hebben in alles. Van A tot Z doen ze alles op maat, van plan tekenen tot afwerking.Het is dus niet zo dat we een pasklaar plan kochten waarmee ze 50 dezelfde huizen in een wijk zetten.


Tot nu toe nog nooit het gevoel gehad dat wij "erop gelegd worden". Veel mensen zijn op het forum enorm negatief tegenover een SOD omwille van de meerprijzen. Maar als je bv rolluiken boven wil, dan is dat toch maar logisch dat je daarvoor moet bijbetalen? Wij vroegen bijvoorbeeld nog om een prefab kelder te steken, screens te voorzien, een gashaard erbij, parket ipv de voorziene tegels enz enz. Natuurlijk dat je daarvoor serieus moet bijbetalen... Lijkt mij niet meer dan logisch. 

Ook het verhaal dat je alles vooraf moet vastleggen voor je gaat tekenen gaat niet altijd op vind ik. Wij vroegen na de eerste versie van het lastenboek om bepaalde zaken toe te voegen en aan te passen. Ook daarvoor betaal je dan gewoon de meerprijs. Of je dit dan voor of na het tekenen doet, speelt mijns inziens ook weinig rol. Ze gaan het niet gratis geven als je je handtekening nog niet plaatste hoor. 

Het feit is wel dat een SOD je een heel lage instapprijs geeft en dat je altijd duurder uitkomt door aanpassingen (hoe zouden ze anders woningen kunnen verkopen?). Maar ik hoorde bijna iedereen die bouwde (met of zonder SOD) al zeggen we hadden dat voorzien en kwamen zoveel meer uit... Dat heb je altijd denk ik in een bouwtraject... En vooral daar zit vaak de frustratie denk ik. 
 

jan 007

Zeer Actief lid
Lid geworden
16 nov 2018
Berichten
3.026
Waarderingsscore
9
Punten
38
ik ben ook niet tegen sod en dit heeft zeker ook zijn voordelen

inderdaad bouwstress hebben mensen met losse aannemers ook of mss soms nog meer 

alles goed afspreken op voorhand heeft als voordeel dat ze nog getemperd zijn in hun prijzen (je bent nog maar potentiele klant) na ondertekenen zijn ze veilig en kunnen ze vragen wat ze willen (gelukkig niet allemaal en dit is zeker soms ook het geval met losse aannemers)

daarom in alle omstandigheden sod of niet alles goed afspreken en overdenken zodat de offerte overeenkomt met de realisatie die je voor ogen hebt en iemand zal zich bedrogen voelt

wat betreft de architect , die moet zijn werk (goed) doen , of hij nu voor een sod werkt of particulier.

Zij hebben net als dokters een erecode en worden verwacht zich hier aan te houden. een dokter die voor een hospitaal of organistatie werkt zal je ook niet anders behandelen als een alleenstaande dokter.

Ook particulier hoor je regelmatig wel verhalen van architecten waar het maar zozo is.

Dus zeer veel afhankelijk van de persoon zelf
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
27.401
Waarderingsscore
1.101
Punten
113
Kies eerst je eigen architect

die op maat plan voor je maakt

 

en vooral JE belangen gaat verdedigen op moeilijke momenten
 

pkt

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 apr 2006
Berichten
1.177
Waarderingsscore
26
Punten
48
Vooral op de details moet je letten,voorbeeld,weinig mensen gaan bij het doorlopen van het lastenboek of overlopen van de materialen rekening houden met of hun trap al dan niet vernist is....,prijs is meestal van de trap die blank staat,wil je hem dan laten vernissen,dan betaal je een zotte prijs! Of geeft de SOD een uitleg:maar madammeke,uw trap kunt ge makkelijk zelf vernissen wi,is dan weer 100den euros gespaard,in de gamma hebben ze goei vernis....

Ok,gaan we dan zelf vernissen,maar als het dan es zover is,dan zien ze het niet meer zitten of is het toch moeilijker dan gedacht...

 

Bij de mensen die ik ken had Covemaeker een schuifraam(porte-fenetre da we zeggen) voorgesteld waarvan het deel die openkan eerst moet kippen voor je hem kan openschuiven!! Iets nieuws,en heel makkelijk volgens hen,want ge kunt uw schuifraam nu ook gekipt laten openstaan. Nu,paar maand later is er niks ambetanter dan dat schuifraam,die zou er al uitmogen!

 

Het is toch zo opletten geblazen met die SOD firmas,vooral als je er weinig van kent...
 

GertVDH

Lid
Lid geworden
24 jan 2012
Berichten
145
Waarderingsscore
0
Punten
16
REF10554 zei:
Tot nu toe heel te tevreden hoe alles aan het verlopen is. We zijn nu volop met de materiaalkeuzes bezig. Al heel wat upgrades gedaan maar telkens zegt men ons vooraf wat het zal kosten. Voor de zaken waar we upgrades willen hadden we extra budget voorzien dus geen klachten hier. Ook worden we in alles heel goed begeleid en nemen ze altijd goed de tijd voor ons.  De eerste steen moet hier wel nog gelegd worden. :) Ook vinden wij het heel tof dat we een enorme vrijheid hebben in alles. Van A tot Z doen ze alles op maat, van plan tekenen tot afwerking.Het is dus niet zo dat we een pasklaar plan kochten waarmee ze 50 dezelfde huizen in een wijk zetten.


Tot nu toe nog nooit het gevoel gehad dat wij "erop gelegd worden". Veel mensen zijn op het forum enorm negatief tegenover een SOD omwille van de meerprijzen. Maar als je bv rolluiken boven wil, dan is dat toch maar logisch dat je daarvoor moet bijbetalen? Wij vroegen bijvoorbeeld nog om een prefab kelder te steken, screens te voorzien, een gashaard erbij, parket ipv de voorziene tegels enz enz. Natuurlijk dat je daarvoor serieus moet bijbetalen... Lijkt mij niet meer dan logisch. 

Ook het verhaal dat je alles vooraf moet vastleggen voor je gaat tekenen gaat niet altijd op vind ik. Wij vroegen na de eerste versie van het lastenboek om bepaalde zaken toe te voegen en aan te passen. Ook daarvoor betaal je dan gewoon de meerprijs. Of je dit dan voor of na het tekenen doet, speelt mijns inziens ook weinig rol. Ze gaan het niet gratis geven als je je handtekening nog niet plaatste hoor. 

Het feit is wel dat een SOD je een heel lage instapprijs geeft en dat je altijd duurder uitkomt door aanpassingen (hoe zouden ze anders woningen kunnen verkopen?). Maar ik hoorde bijna iedereen die bouwde (met of zonder SOD) al zeggen we hadden dat voorzien en kwamen zoveel meer uit... Dat heb je altijd denk ik in een bouwtraject... En vooral daar zit vaak de frustratie denk ik. 

Beste,

Hoe is uw bouw nog verder verlopen?
 

REF10554

Actief Lid
Lid geworden
26 sep 2018
Berichten
312
Waarderingsscore
76
Punten
28
Gert VDH

Beste,

Hoe is uw bouw nog verder verlopen?

We zitten nu aan de ruwbouw. De gevelsteen zijn ze nu aan het metselen. Tot nu toe nog geen problemen ondervonden of slechte aanvaringen gehad.  :) 
 

pkt

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 apr 2006
Berichten
1.177
Waarderingsscore
26
Punten
48
ge kunt ze allemaal op 1lijn zetten die SOD firmas....
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
16.289
Waarderingsscore
3.454
Punten
113
ge kunt ze allemaal op 1lijn zetten die SOD firmas....
Denk dat net een geheel foute stelling is.
Mijn ervaring zijn de meeste best ok qua product dat ze afleveren.
De verschillen zitten in manier van werken op klantenwerving.
Je hebt er die meteen voortwerken op de wensen van de klant en met een deftig plan komen. Goede materialen en voldoende budget.
Maar er zijn er die eerst de klant willen binnenhalen met lage prijzen, maar vage omschrijving en beloftes die daarna uiteindelijk de prijs nog flink opdrijven.

Naservice is dan ook zo een punt waar de ene snel ingrijpt, maar een andere heeft zijn geld binnen en laat het talmen.

Vb is eentje van wat jaren geleden.
Collega klaagt firma aan, want geen PV installatie bij oplevering. Maar in contract staat : " E-peil X wordt behaald, EVENTUEEL mits plaatsing PV."
Voorziene E-peil werd echter bereikt zonder de PV, en werd dus in hun gelijk gesteld.

Maar echte nachtmerries qua bouw, dat hoor je niet snel. Maar je zal het maar voorhebben...
 

pkt

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 apr 2006
Berichten
1.177
Waarderingsscore
26
Punten
48
Hm,geheel foute stelling ben ik het niet mee eens..... Hun doel/werkwijze is van elke SOD hetzelfde,klanten binnenhalen door een zo laag mogelijke prijs te geven met eigenlijk puur een 'achterhaalde' basis uitrusting of bijv minimum aan de opgelegde dikte isolatie.... Wel worden er in de meeste gevallen de standaard basis kwalitatieve materialen geleverd. In hun lage prijs zit ook wel echt de basis en eigenlijk zaken die niet meer van toepassing zijn op de huidige tijd,bijv 2a3 stopcontacten in de slaapkamers/tegels voor de vloeren 45/45 /trap niet gevernist/.... En dan begint het.... klant wil extra stopcontact:75a100e per stopcontact/ andere grote tegels is serieuze meerprijs om ze te plaatsen/trap vernissen +1000€/ WC moet op regenwater ipv stadswater +200€, en ga zo maar door..... Bovenstaande zaken zuig ik niet uit mijn duim, maar is info van mensen die gebouwd hebben met SOD.....
 

Kwakkel

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 okt 2011
Berichten
1.040
Waarderingsscore
253
Punten
83
Hun doel/werkwijze is van elke SOD hetzelfde,klanten binnenhalen door een zo laag mogelijke prijs te geven met eigenlijk puur een 'achterhaalde' basis uitrusting of bijv minimum aan de opgelegde dikte isolatie....
Niet mee eens!
Er zijn er ongetwijfeld die zo werken (een meerderheid of een minderheid laat ik even in het midden) , maar zeker niet allemaal!
 

pkt

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 apr 2006
Berichten
1.177
Waarderingsscore
26
Punten
48
Dan ben ik benieuwd naar de namen van de sod die zo niet werken....
 
Bovenaan