• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Ervaring met zwemvijver bouwers

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Heeft iemand ervaring met firma's die zwemvijvers aanleggen en die je ons kunt aanraden of absoluut afraden?
Waar moet ik zeker op letten bij offertes?
Wat moet er zeker voorzien zijn of waar heb je spijt van en zou je het anders aanpakken moest je het nog eens laten doen?
Alle tips zijn welkom.

Wij plannen een strakke 15 x 3,5 m waarvan minimum 30% filtergebied met planten wordt voorzien.
De plaats is goed bereikbaar met vrachtwagen en machines, de werf ligt in Lummen.
Iemand die een vergelijkbare zwemvijver heeft mag altijd zijn totaalkost delen.
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Niemand? 
 
Lid geworden
11 mei 2015
Berichten
22
Waarderingsscore
0
Punten
0
cools, ongeveer zelfde afmetingen.

een 7-tal jaren geleden +\- 35.000 euro. 

wel opletten voor teveel boomgroei. 

Zorgt voor veel groen in het water..
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
wij kregen enkele jaren geleden een paar verschillende offertes met heel uiteenlopende prijzen.

De goedkoopste lag iets boven de 12.000 euro (incl btw), de duurste iets boven de 35.000, telkens voor een bad van 4 x 2.5m, 1.45m diep, filter van 1.5 x 1.5 x 1.45 op 3m afstand.

De goedkoopste promootte zichzelf als "ecoplant" specialist in waterzuivering met planten (met als referentie een fotobedrijf in Berchem die hun afvalwater met fotochemicaliën via een plantenfilter op het dak voldoende zuiverden om het via de regenafvoer te mogen lozen - niet geverifieerd, overigens), die het advies gaf geen geloof te hechten aan "al die bedriegers die alleen maar gele lis willen verkopen" omdat dat volgens hem de meest onzinnige plant is om in een moerasfilter te zetten. Badconstructie in bankirai-palen alle 40 cm en 3m diep, bekleed met gerecycleerd kunststoffen platen van 10mm en gelaste pvc folie. 1 skimmer op de smalle zijde (die hij overigens zelf maakte van overschotten van die gerecycleerde kunststofplaten). 2 x 24W RGB LED spot op 12V. Graafwerken, randafwerking en elektriciteitswerken niet inbegrepen.

De duurste is heel gekend en wordt vrijwel door iedereen vernoemd als het over zwemvijvers gaat (inderdaad, hij zit in Essen *smile*). Hij vertelde ons dat hij alleen werkt maar met gemetste betonstenen, EPDM folie en gele lis ("de rest is versiering, mag maar heeft weinig functioneel effect, bovendien is zo'n gele lis een van de goedkoopste vijverplanten"). Twee commerciële skimmers (allebei in de korte zijde) en twee 300W halogeen spots (op 230V), graafwerken (geschat op 1500 euro), randafwerking in vietnamese hardsteen en een basis elektriciteitskast inbegrepen.

De offerte tussenin was te vaag om echt een goed oordeel te kunnen vellen - twee aanbieders lieten ons weten dat een zwemvijver van 4 x 2.5 te klein was om voor te komen (bij vrienden heeft een van beide vorig jaar wel een iets grotere zwemvijver geplaatst voor 25.000 euro excl btw).

Gezien we geen 35.000 euro hadden en ik uiteindelijk zelf de elektriciteit en randafwerking kon doen, hebben we voor de goedkoopste gekozen. De graafwerken hebben we apart laten uitvoeren voor 500 euro.

We hebben intussen dus al een paar jaar een zwemvijver en zijn er heel blij mee, maar vooral omwille van de aanpassingen die we zelf gedaan hebben. Ik zal deze leverancier ook aan niemand (meer) aanraden, vooral omdat alles nogal slordig en nonchalant benaderd wordt en er nadien in het geheel geen opvolging of service mogelijk is. Intussen is het nog moeilijker geworden, want de eigenaar is naar Kenia verhuisd (naar eigen zeggen om daar zwemvijvers te bouwen voor een grote hotelketen) en de stiefzoon die de boel overneemt, weet nauwelijks waar hij mee bezig is en heeft ook helemaal geen zin om na het plaatsen nog iets op te volgen.

Planten: doe toch maar die gele lis, sinds wij de verzameling verschillende planten sterk gereduceerd hebben en grotendeels door gele lis vervangen hebben, hebben we heel wat minder problemen met de waterkwaliteit. De plaatser is wel een keer van die kleiballen in het bad komen gooien, die zouden alles wel vanzelf oplossen (niet, dus) en daar kregen we dan prompt een factuur van 25 euro voor...

Zwembad: de zwemvijver bij het nieuwe huis wordt in elk geval in beton of betonstenen uitgevoerd; de kunststof platen zijn waarschijnlijk een goede oplossing als ze niet met heel warm weer geplaatst worden - deze installateur deed dat wel en omdat ze door de warmte te zacht werden, bleven ze niet recht. Na een paar dagen met extra balken tussen de platen en lijmklemmen op de folie (met roestvlekken die er niet meer uitgaan als gevolg) zei hij dat het allemaal opgelost was, maar dat was dus niet het geval. We hebben dat visueel opgevangen door de boord van het terras wat verder te laten oversteken, zodat de wand eronder niet te zien is, maar het blijft onprofessioneel en ook het onderhoud wordt er moeilijker door (de robot bereikt sommige plekken gewoon niet).

Folie: daar ben ik nog niet helemaal uit - we hebben voor een lichtgroene pvc folie gekozen en die is heel mooi, maar warmt iets minder op dan EPDM. PVC is gladder zodat algen er gemakkelijker af te borstelen zijn, maar op de lichtere kleur is wat vuil wel veel sneller te zien. Voorlopig denk ik nog om de zwemvijver bij het nieuwe huis toch maar terug in PVC uit te voeren (gesteld dat ik een methode vind om dat perfect te lassen).

Aansluitingen: kies zeker een andere leverancier dan wij (de naam stuur ik je via PB) de lek in de aansluiting van de folie aan de filterbak zijn ze na een keer of vijf mailen en bellen uiteindelijk toch komen repareren, daarvoor hebben ze ca. 5 m³ water laten weglopen omdat ze vergeten waren dat er ook een stop op de aanvoer gezet kon worden, de lek in de doorvoer van de spots is pas na twee maanden gerepareerd omdat ik op hun vraag om mooie foto's voor hun publiciteit alleen foto's doorstuurde van een lekkende lamp - intussen kon ook het terras niet afgewerkt worden en blijkbaar wilden ze zo'n foto toch niet op hun website *biggrin* Opnieuw 5m³ weg, want ik was niet thuis om hen er aan te herinneren dat de stoppen die op de rand klaar lagen ook gebruikt konden worden *dash1*

Spots: Aqua delight was heel duur maar heel mooi. Helaas hadden ze blijkbaar een gekend probleem met de waterdichtheid, zodat onze dure spots al na minder dan een jaar begonnen te knipperen en vervolgens ook uitvielen. De leverancier vond dat het "het gemakkelijkste was als we zelf met de producent contact opnamen", die ons wist te vertellen dat garantie enkel via de installateur verliep. Alleen had die gewoon geen zin om langs te komen - ik heb de mails nog waarin hij allerlei redenen aanhaalt om dit uit te stellen. Intussen is Aqua Delight failliet en hebben wij dus twee kapotte spots (er is een alternatief, maar dat kost ook nog 600 euro per lamp *nea* en de plaatser vertikt het om nog te reageren, laat staan om die kosten te dragen.

Elektriciteit: naar keuze - mijn zelfgeplaatste installatie doet het perfect en is een stuk goedkoper dan als een zwembadleverancier dat zet, maar een betrouwbare plaatser zou ook goed werk moeten kunnen leveren.

Verwarming: een zwemvijver mag niet warmer dan 25-26°, zelfgeplaatste goedkope plastieken zonnepanelen op het tuinhuis (in ons geval van Izen, maar je vind ze bij vrijwel elke zwembadleverancier), een elektrische driewegkraan (via een DHZ zwembadwebsite) en wat zelfgemaakte elektronica zorgt er voor dat we die temperatuur vrij gemakkelijk halen, via dezelfde pomp die ook het water door het filter haalt. Er moet natuurlijk wel zon zijn...

succes !

 
 

Bijlagen

  • RD8_6405b.jpg
    RD8_6405b.jpg
    169,5 KB · Weergaven: 23

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
@yanic, bedankt voor je reactie, bomen staan ver genoeg volgens een eerste plaatser die hier is geweest voor een offerte.  In die mate zelfs dat hij een skimmer niet nodig vindt...

@rdr2180 jij ook vriendelijk bedankt.. van een uitgebreide reactie gesproken *good*

Ik heb 4 firma's aangeschreven waarvan er 2 hebben gereageerd in een week tijd. Deze twee werken alletwee met betonstenen en EDPM folie. Een van de twee met Firestone EDPM en 3 cm isolatie tussen folie en stenen. 
Verwarming of afdekking hoeven wij niet dus dat is al een zorg minder.
Wij zitten rond de 25000 ex BTW. Rechthoek van 15 x 3,5 en 1,5m diep met filter van 4 op 3,5 inbegrepen aan korte zijde en afwerking van de boord in graniet. 2 pompen droog opgesteld in aparte kamer. 
Afvoer van de grond zit er niet in, benieuwd wat dat extra gaat kosten.

Verlichting en aansluitingen willen wij ook, dus dan hoor ik al graag het merk of leverancier dat niet aan te raden valt...hetzelfde geldt ook voor die aannemer die zwembaden in Kenia bouwt.. via PM best denk ik. Service na verkoop/plaatsing is al even belangrijk als plaatsen volgens mij.

Voor ons moet het meer een vijver dan een zwembad worden. In de winter moet het ook nog mooi zijn om naar te kijken en in de zomer,  als het echt eens warm is zoals de laatste weken, springen we er wel eens in.

Oh ja, wij wilden geen vissen maar 1 van de 2 raadt het wel aan. Een tiental goudwinden blijkbaar om muggenlarven ed te eten.  Klinkt plausibel maar of het echt nodig is weet ik niet.

Nogmaals bedankt voor je zeer interessante reactie.
Als er zich nog iemand geroepen voelt om zijn ervaringen te delen, laat maar komen.

 

 
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Iemand ervaring met ECOVIE uit Celles?

Zij zijn gespecialiseerd in oa de aanleg van natuurlijke waterfilters voor gemeenten en bedrijven enz.
Kortom alles wat met water te maken heeft en dus ook zwemvijverbouw.

Het verschil met de meeste andere bouwers is dat zij werken met betonnen L profielen voor de wanden en werken met stabilise op de vloer ipv betonnen plaat, de rest is vergelijkbaar. Pompen, verlichting, afwerking met graniet enz.

Aangezien zij ervaring hebben met grote, natuurlijke filters lijken zij de ideale garantie (voor zover mogelijk) om klaar zwemwater te krijgen en te behouden... toch?
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Niemand? Ook Lukanar niet?  ;-)

Hoe dan ook, wij hebben voor ECOVIE gekozen en zij zijn eraan begonnen. 
De totale buitenafmeting zal iets meer dan 4x13m worden.

De bak is al klaar, betonnen L-profielen die op stabilse staan, binnenmaten  3,50m breed, 12,5m lang waarvan de laatste 2,5 een lavafilter is, dus 10meter zwemgedeelte.
Zwemgedeelte is 1,50m diep de filter 1m. Deze wordt gevuld met lavasteen en 10planten (Helofyten) per vierkante meter.

De voegen en hefgaten zijn opgevuld en de vloer tussen "voeten" vd L-profielen is ook opgevuld met stabilise, in totaal ongeveer 35cm dik.
Buitenkant vd bak is opgevuld met stabilise.
Watercirculatiegaten zijn erin en ook de gaten voor verlichting en de leidingen liggen.

De volgende stap is de EPDM folie en de afwerking.

Ik zal mijn ervaring met deze firma delen als alle werken achter de rug zijn.
 

 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Oorspronkelijk bericht geplaatst door toemke

Niemand? Ook Lukanar niet?  
wink.gif

Ja , ik doe ook zwemvijvers

nee, ge kunt niet alleen enkel voor een zwemvijver bij mij terecht, wij werken met totaalprojecten.

Wij voorzien dus eventueel een buitendouche ( ja met lekker warm, heet water voor in de wintermaanden)

Wij voorzien de plantjes rondom, het terras, de oprit, poolhouse , eventueel nog een of ander gegoten betonnen bank of eentje gezaagd uit een boomstammeke van 2.50 met diameter 80 cm.

Maar advies hier op Bouwinfo? Steeds met plezier :)

luk
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Tja, daar is het een beetje laat voor, buitendouche staat er al en de tuin is ook al een jaar of veel af, net als de oprit,  terras enz. 
Onze buitendouche geeft wel alleen in de zomer of bij veel zonlicht warm water...*sad*

De vraag was eigenlijk, omdat je toch in het milieu zit, of je deze firma kent maar het doet er niet meer toe, ze zijn er aan begonnen.

Bedankt voor je bericht.

(ps: zit of zat jij ook op het SAAB forum?)
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
saab van die scandinavishe bakken?

Nee, ik rij me Land Rover Defender 130 :)

 
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Oei een Defender, over bakken gesproken... *lol*

Is al een tijd geleden hoor maar daar zat ook een lukanar
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Hallo iedereen,

Ondertussen is de zwemvijver klaar, het heeft wel wat langer geduurd en het gras errond moet nog opnieuw aangelegd worden, hopelijk volgende week helemaal klaar.

De binnenafmetingen zijn 12,5m op 3,80m en 1.50m diep. Zwemgedeelte is 10m x 3.80m.
De filter neemt dus ongeveer 25% in beslag bestaat uit een meter diepe lavasteen (+/- 9,5 kuub) met een mengeling van 10(helofyten)planten/m2. In de filter zit momenteel een 520W pomp van 25000L/hr die het water bijna 11x per 24hr door de filter jaagt. Deze wordt nog vervangen door een 20000L/hr die 100W zuiniger is en het water nog 7,5x /per 24hr rondstuwt, 6x zou genoeg zijn voor deze opstelling. Rekening houdende met de debietverliezen door de opvoer, leiding en bochten... , meteen ook de reden waarom veruit de meeste ECO pompen niet voldoen.

Het zwemgedeelte is 1,50m diep en de filter is 1 meter diep omdat volgens mijn vijverbouwer de meeste holle moerasplantwortels maar 50 a 80cm diep gaan, Gele Lis bijvoorbeeld +/- 50cm. Alles wat lager zit krijgt dus een pak minder zuurstof wat logisch lijkt. Aangezien deze manier van opbouw ook meer werk vraagt ga ik ervan uit dat het wel zijn reden zal hebben.. dat zullen we zien als de planten gegroeid zijn en hun werk beginnen doen. Nu zitten ze nog allemaal met de kopjes net onder water. De pomp zit onderaan de filter in de zwarte holle buis en zuigt het water door de lavafilter, dan gaat het via een ondergrondse leiding buitenom het zwembad naar de overzijde waar het op ongeveer 80cm diepte terug ingepomd wordt. Er zit dus een constante circulatie naar de filter toe met een soort skimmer effect. De zachte stroming ervan is mooi zichtbaar en geeft wat "leven". Wij plannen geen vissen erin te zetten.

Als optie zitten er twee warm licht  LED's in van Spectravision, de afboording in graniet en een pyramidale trap in graniet aan de overkant van de filter.

Wij hebben gekozen voor een zwemvijver ipv een zwembad vanwege het zachte water ipv chloor en vooral omdat het in de winter ook nog mooi oogt en het hoeft nooit afgedekt te worden. 

Hieronder enkele foto's, vraag me niet waarom ze niet recht staan, bij mij staan ze wel recht. Het water ziet al een beetje groen maar dat is omdat de pomp pas sinds gisteren werkt. De vijver is 2 maanden tot net onder de lampen gevuld geweest zonder circulatie omdat de koude licht LED's vervangen moesten worden door warme. Dat heeft wel wat lang geduurd..

Als iemand vragen heeft over de installateur of andere vragen ivm de zwemvijver mag mij altijd contacteren hier of via PB.

img_1276.jpg
img_1277.jpg
img_1278.jpg


 
 

Bijlagen

  • IMG_1276.JPG
    IMG_1276.JPG
    806,9 KB · Weergaven: 19
  • IMG_1277.JPG
    IMG_1277.JPG
    671,8 KB · Weergaven: 19
  • IMG_1278.JPG
    IMG_1278.JPG
    785,9 KB · Weergaven: 17

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Goe gedaan !!

ziet er retestrak uit.

Wel een tip: in plaats van 1 pomp, zet er 2.

voordeel in de wintermaanden kan je er een uitzetten, minder verbuik maar ook minder behoefte aan circulatie ( zal wel al te laat zijn)

Voor zwemvijvers moet je rekenen dat de inhoud van de vijver ( trek de filterkoffer voor 1/3 af) gefiltert moet worden op een uur of 2.

in het najaar en winter mag je dus naar 4 uur filtering gaan voor gans de inhoud.

Dus ... ik zou de pomp 25000l/uur aanhouden, maar wel verdomme een groot verbruiker 520 watt.

Kijk eens naar de aquamx eco twin 20.000 of de 30.000 deze zijn elk  uitgerust met 2 afzonderlijke pompen en geven samen 20.000 of 27.000l. Verbuik 198W of 320W .

als je nog een extra pomp bij kunt steken zonder te veel poespas qua leidingen:

aquamax classic 11500 =11000l/u = 100w

aquamax premium 12000= 12000l/uur 110w

aquamax premium 12000/12v = 11400l/uur 90w/12v

 
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Lukanar bedankt!

Ik zie wat je bedoelt maar eind volgende maand komen zonnepanelen op het dak dus het verbruik maakt nog weinig uit, het vermogen van de (nieuwe) pomp is in rekening gebracht bij ons toekomstig verbruik.

De ecopompen die je opsomt zijn inderdaad een pak zuiniger maar als je de opvoerhoogten bekijkt verliezen die een pak aan debiet bij de minste weerstand. Die opgegeven waarden zijn in optimale omstandigheden aan de uitgang van de pomp gemeten. Ik heb contact genomen met Aquamax hiervoor. Als je in de tabellen gaat van de fabrikanten komt een aquamax ecotwin 20000 nog op een debiet van +/-9000L/u in mijn systeem. Dat komt door de buisdiameter waar het water door moet en het aantal bochten die er in zitten, en de lengte van de leidingen natuurlijk. Dat alles samen komt overeen met een bepaalde opvoerhoogte en maakt dat ik een HP pomp nodig heb met een verbruik navenant. 

Het verwondert mij wel dat volgens u de filtering best de volledige massa in 2 uur verwerkt. Ik heb altijd gehoord ongeveer 6x/dag of om de 4 uur in de zomer want dan moet ik inderdaad beter de 25000L laten zitten.
Ik ben geen expert hoor, ik baseer mij op de info die ik heb gekregen van de verschillende offerten en internet. 

Hmmm weer stof tot nadenken want 7/7 100W maakt toch 876Kw per jaar en dan zit ik wel iets boven onze theoretische opbrengst van de panelen..
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Filteringstijd is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstofplanten en hoeveelheid vissen

Veel planten, weinig vis ( siervijver) tussen de 6- en 8 uur volledige inhoud filteren

weinig planten en veel vissen  tussen de 2 en de 4 uur volledige inhoud fiteren

evenwicht vis en planten  rond de 4-6  uur volledige inhoud filteren

rekening houdend met inhoud vijver ( water) en oppervlakte water. kwestie van temperaturen enzo

Zwemvijver, weinig vis dus in principe weinigafvalstoffen, maar wij zitten er wel in. We belasten dus het vijvermilieu wel serieus . Besluit  om een snelle filtering te hebben, want we zwemmen graag in proper water is een snelle filtering wenselijk,  nemen we dus tussen de 2 en de 4 uur voor ganse de inhoud door de filterkoffers te jagen.

luk

die tot volgende conclusie komt: vissen en mensen zijn gelijkgesteld in deze conclusie :)

 
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
In onze zwemvijver geen vissen maar ik zie waar je naartoe wilt, bedankt. *good*
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Oorspronkelijk bericht geplaatst door toemke

In onze zwemvijver geen vissen maar ik zie waar je naartoe wilt, bedankt. 
good.gif

.... op een uitnodiging om te komen zwemmen natuurlijk

*ROFL*

 
 

toemke

Lid
Lid geworden
11 feb 2008
Berichten
452
Waarderingsscore
20
Punten
18
Een oud topic nog eens van onder het stof halen.

Nog steeds heel blij met onze zwemvijver, zeker de laatste dagen zitten we er wel elke dag in, Vooral 's morgens is het zalig maar ook tijdens de warmste uren van de dag natuurlijk.

Enig probleem is het volgende.
Wij hebben een granieten hoektrap die binnenin uit betonblokken en stabilisé bestaat, afgekit met siliconen. Nu is eigenlijk al van in het begin een cementsluier ontstaan op de EPDM van een 10 tot 15cm breed. Volgens de installateur te wijten aan de stabilisé die hij hier in de streek is gaan halen. Teveel zwavel of zoiets..

Maakt niet uit, hij wil het wel in orde maken maar dan moet het water (+/- 60.000l) eruit en daar zie ik tegen op want het water is perfect in evenwicht.

Dé vraag, hoe krijg ik die sluier weg? Ik heb al gemerkt dat de randen ervan goed weggaan met vingernagels maar hoe korter naar de trap hoe harder en dikker de laag is. Ik durf ook niet te bruut te werk gaan om de EPDM niet te beschadigen. En, het is natuurlijk op een dikke anderhalve meter diepte...

Nog dit, ondertussen heb ik er al 2 jaar een ecopomp inzitten met een verbruik van ongeveer de helft en het water blijft goed. Ik laat ze wel het hele jaar onafgebroken draaien.

Zo ziet hij er vanavond uit

 
 

Bijlagen

  • a875e890-0684-46da-ab94-bdd7071d2ef1.jpg
    a875e890-0684-46da-ab94-bdd7071d2ef1.jpg
    100 KB · Weergaven: 20

janus wago

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
5 dec 2009
Berichten
14.866
Waarderingsscore
2.229
Punten
113
Mooie foto maar er staat niets op van een trap?
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan