wij kregen enkele jaren geleden een paar verschillende offertes met heel uiteenlopende prijzen.
De goedkoopste lag iets boven de 12.000 euro (incl btw), de duurste iets boven de 35.000, telkens voor een bad van 4 x 2.5m, 1.45m diep, filter van 1.5 x 1.5 x 1.45 op 3m afstand.
De goedkoopste promootte zichzelf als "ecoplant" specialist in waterzuivering met planten (met als referentie een fotobedrijf in Berchem die hun afvalwater met fotochemicaliën via een plantenfilter op het dak voldoende zuiverden om het via de regenafvoer te mogen lozen - niet geverifieerd, overigens), die het advies gaf geen geloof te hechten aan "al die bedriegers die alleen maar gele lis willen verkopen" omdat dat volgens hem de meest onzinnige plant is om in een moerasfilter te zetten. Badconstructie in bankirai-palen alle 40 cm en 3m diep, bekleed met gerecycleerd kunststoffen platen van 10mm en gelaste pvc folie. 1 skimmer op de smalle zijde (die hij overigens zelf maakte van overschotten van die gerecycleerde kunststofplaten). 2 x 24W RGB LED spot op 12V. Graafwerken, randafwerking en elektriciteitswerken niet inbegrepen.
De duurste is heel gekend en wordt vrijwel door iedereen vernoemd als het over zwemvijvers gaat (inderdaad, hij zit in Essen *smile*). Hij vertelde ons dat hij alleen werkt maar met gemetste betonstenen, EPDM folie en gele lis ("de rest is versiering, mag maar heeft weinig functioneel effect, bovendien is zo'n gele lis een van de goedkoopste vijverplanten"). Twee commerciële skimmers (allebei in de korte zijde) en twee 300W halogeen spots (op 230V), graafwerken (geschat op 1500 euro), randafwerking in vietnamese hardsteen en een basis elektriciteitskast inbegrepen.
De offerte tussenin was te vaag om echt een goed oordeel te kunnen vellen - twee aanbieders lieten ons weten dat een zwemvijver van 4 x 2.5 te klein was om voor te komen (bij vrienden heeft een van beide vorig jaar wel een iets grotere zwemvijver geplaatst voor 25.000 euro excl btw).
Gezien we geen 35.000 euro hadden en ik uiteindelijk zelf de elektriciteit en randafwerking kon doen, hebben we voor de goedkoopste gekozen. De graafwerken hebben we apart laten uitvoeren voor 500 euro.
We hebben intussen dus al een paar jaar een zwemvijver en zijn er heel blij mee, maar vooral omwille van de aanpassingen die we zelf gedaan hebben. Ik zal deze leverancier ook aan niemand (meer) aanraden, vooral omdat alles nogal slordig en nonchalant benaderd wordt en er nadien in het geheel geen opvolging of service mogelijk is. Intussen is het nog moeilijker geworden, want de eigenaar is naar Kenia verhuisd (naar eigen zeggen om daar zwemvijvers te bouwen voor een grote hotelketen) en de stiefzoon die de boel overneemt, weet nauwelijks waar hij mee bezig is en heeft ook helemaal geen zin om na het plaatsen nog iets op te volgen.
Planten: doe toch maar die gele lis, sinds wij de verzameling verschillende planten sterk gereduceerd hebben en grotendeels door gele lis vervangen hebben, hebben we heel wat minder problemen met de waterkwaliteit. De plaatser is wel een keer van die kleiballen in het bad komen gooien, die zouden alles wel vanzelf oplossen (niet, dus) en daar kregen we dan prompt een factuur van 25 euro voor...
Zwembad: de zwemvijver bij het nieuwe huis wordt in elk geval in beton of betonstenen uitgevoerd; de kunststof platen zijn waarschijnlijk een goede oplossing als ze niet met heel warm weer geplaatst worden - deze installateur deed dat wel en omdat ze door de warmte te zacht werden, bleven ze niet recht. Na een paar dagen met extra balken tussen de platen en lijmklemmen op de folie (met roestvlekken die er niet meer uitgaan als gevolg) zei hij dat het allemaal opgelost was, maar dat was dus niet het geval. We hebben dat visueel opgevangen door de boord van het terras wat verder te laten oversteken, zodat de wand eronder niet te zien is, maar het blijft onprofessioneel en ook het onderhoud wordt er moeilijker door (de robot bereikt sommige plekken gewoon niet).
Folie: daar ben ik nog niet helemaal uit - we hebben voor een lichtgroene pvc folie gekozen en die is heel mooi, maar warmt iets minder op dan EPDM. PVC is gladder zodat algen er gemakkelijker af te borstelen zijn, maar op de lichtere kleur is wat vuil wel veel sneller te zien. Voorlopig denk ik nog om de zwemvijver bij het nieuwe huis toch maar terug in PVC uit te voeren (gesteld dat ik een methode vind om dat perfect te lassen).
Aansluitingen: kies zeker een andere leverancier dan wij (de naam stuur ik je via PB) de lek in de aansluiting van de folie aan de filterbak zijn ze na een keer of vijf mailen en bellen uiteindelijk toch komen repareren, daarvoor hebben ze ca. 5 m³ water laten weglopen omdat ze vergeten waren dat er ook een stop op de aanvoer gezet kon worden, de lek in de doorvoer van de spots is pas na twee maanden gerepareerd omdat ik op hun vraag om mooie foto's voor hun publiciteit alleen foto's doorstuurde van een lekkende lamp - intussen kon ook het terras niet afgewerkt worden en blijkbaar wilden ze zo'n foto toch niet op hun website *biggrin* Opnieuw 5m³ weg, want ik was niet thuis om hen er aan te herinneren dat de stoppen die op de rand klaar lagen ook gebruikt konden worden *dash1*
Spots: Aqua delight was heel duur maar heel mooi. Helaas hadden ze blijkbaar een gekend probleem met de waterdichtheid, zodat onze dure spots al na minder dan een jaar begonnen te knipperen en vervolgens ook uitvielen. De leverancier vond dat het "het gemakkelijkste was als we zelf met de producent contact opnamen", die ons wist te vertellen dat garantie enkel via de installateur verliep. Alleen had die gewoon geen zin om langs te komen - ik heb de mails nog waarin hij allerlei redenen aanhaalt om dit uit te stellen. Intussen is Aqua Delight failliet en hebben wij dus twee kapotte spots (er is een alternatief, maar dat kost ook nog 600 euro per lamp *nea* en de plaatser vertikt het om nog te reageren, laat staan om die kosten te dragen.
Elektriciteit: naar keuze - mijn zelfgeplaatste installatie doet het perfect en is een stuk goedkoper dan als een zwembadleverancier dat zet, maar een betrouwbare plaatser zou ook goed werk moeten kunnen leveren.
Verwarming: een zwemvijver mag niet warmer dan 25-26°, zelfgeplaatste goedkope plastieken zonnepanelen op het tuinhuis (in ons geval van Izen, maar je vind ze bij vrijwel elke zwembadleverancier), een elektrische driewegkraan (via een DHZ zwembadwebsite) en wat zelfgemaakte elektronica zorgt er voor dat we die temperatuur vrij gemakkelijk halen, via dezelfde pomp die ook het water door het filter haalt. Er moet natuurlijk wel zon zijn...
succes !