Ervaring gevel in padouk

Lid geworden
9 nov 2009
Berichten
380
Waarderingsscore
0
Punten
0
Heeft er iemand ervaring met een gevel in padouk?Wij zouden de gevel van onze bijbouw graag in padouk zien maar toen ik het aan onze architect vertelde viel die bijna van zijn stoel. Zou volgens hem heel veel kans op kromtrekken hebben. Hij raadt ons ceder aan maar we vinden dat dat zo lelijk (vlekkerig) vergrijsd.De projecten die ik op internet vind zijn allemaal mooi vergrijsd maar staan er vaak maar enkele jaren. Hoe gaat dat er binnen 10 jaar uitzien?

Wat qua stabilitieit? De enige manier om volgens de archi padouk te zetten is met gedroogde padouk, maar volgens hem kost dit het dubbele. Ik vind nergens terug of de gebruikte padouk al dan niet gedroogd is en vind ook geen prijsverschillen tussen "gewone" padouk of "gedroogde".
 
Lid geworden
24 mrt 2008
Berichten
790
Waarderingsscore
0
Punten
0
Padouk is één van de stabielste houtsoorten wat betreft kromtrekken voor dergelijke toepassingen.Voor zo'n dingen ga je dus beter te rade bij een houtspecialist ..Ceder kan mooi zijn, maar het kan (in zéér veel gevallen) zeer lelijk verkleuren. Ceder is namelijk zeer gevoelig aan het water dat erop terechtkomt, bepaalde stukken zullen meer water krijgen tov andere en er zal dus in vele gevallen een ongelijke (gevlekte) verkleuring optreden.Misschien dat je dit laatste kan voorkomen door kunstmatig (chemisch) te laten vergrijzen.Je voelt het verschil ook wel als je de 2 hebt vastgehad, Ceder druk je in met je nagel, dat moet je niet proberen bij padouk .. :)Padouk is een prachtige houtsoort die eveneens prachtig verkleurd maar is niet van de goedkoopste ..Succes ! (
 
Lid geworden
9 nov 2009
Berichten
380
Waarderingsscore
0
Punten
0
Bedankt voor de reacties!

Ik heb ondertussen nog wat verder gegoogeld en ben 100% overtuigd van padouk. De architect zal meemoeten of we halen dit deel uit zijn lastenboek. Het erge is... 't is er eentje gespecialiseerd in houtenconstructies/gevels. Een van de redenen waarom we hem gekozen hebben... :?
 
Lid geworden
9 nov 2009
Berichten
380
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ja tuurlijk maar hij heeft in heel zijn carriere dus nog nooit een gevel in padouk gezet of er zelfs van horen praten blijkbaar.

Nu 't is in Wallonie, en 't is niet de eerste keer dat ik merk dat ze daar wat "achter" staan. Wie weet zullen we er wel een heel revolutionair huis hebben met onze padouk :D
 
Lid geworden
15 dec 2010
Berichten
104
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik snap soms echt niet hoe sommige architecten aan hun diploma geraken ... .Ceder is tegenwoordig een goedkoper alternatief voor Padouk, Afromosia, ... .

Ceder is zeker niet slecht.Bij een bijbouw zit je met veel risico op beschadiging van de Ceder. (heb je bv niet bij een topgevel) Als je ceder gebruikt kan je bv kiezen voor het blokmotief waardoor niet alles in 1vlak ligt en de kans op beschadiging veel kleiner gaat worden.Als het budget er is zou ik zeker Padouk aanraden, is een prachtig hout.

Maar ... enorm duur natuurlijk. (Wekelijks is de prijs nog aan het stijgen met +/- 5/m³) dit vanwege de grote vraag. Ook veel ramen worden tegenwoordig uit Padouk gemaakt ... .
 
Lid geworden
29 mrt 2007
Berichten
1.165
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben voor onze uitbouw Afzelia gebruikt. Prijs tov Padouk weet ik niet. Staat nu ongeveer 1,5j, is stilaan aan het vergrijzen, maar nog niet echt overdreven.
 
Lid geworden
12 sep 2011
Berichten
17
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als je van padouk houdt zou ik er zeker voor gaan. Je zal het je zeker niet beklagen.

Qua prijs moet je wel rekening houden dat de prijs serieus gestegen is de laatste maanden. Dus in verhouding met ceder zal je toch wel makkelijk de helft meer per lopende meter betalen. Toch als je planchetten wilt van een 15mm dik. Qua prijs zit Padouk al in de buurt van Afrormosia en Afzelia.
 
Bovenaan