Ik zou daar toch graag iets meer cijfers van zien.
Een productiekost van 1$ per kg. Oké.
Maar tegen welke rendementen? Er wordt wind of zonne-energie gebruikt om deze groene fabriek te laten draaien. En om van de H2 weer elektriciteit te maken is een brandstofcel nodig (aan 40 tot 60% rendement). Verbrandingsmotor valt uiteraard af met maar 25%.
Dit is een verkeerde discussie. Energie is kostprijs gedreven, niet rendement gedreven. Het kost ca 55 kWh om 1kg waterstof met 40 kWh energieinhoud te maken. De prijs van die 55 kWh hernieuwbare is relevant. Regioafhankelijk kan je straks voor 1 cent/kWh zonne-energie oogsten en wind op zee gaat richting 2 cent/kWh.
Het aandeel hernieuwbaar gaat de komende jaren enorm toenemen waardoor er steeds meer dagen zijn dat er energie over is.
Nadat waterstof is opgewekt en opgeslagen is het voor de gegeven periode na 2030 concurrerend met gas. Bij de opwekking elektriciteit met gas of kolen klagen we ook niet over een rendement van 40-60%
Of de route waterstof => elektriciteit via brandstofcellen gaat of via omgebouwde gascentrales waar waterstof verbrand wordt zal ook een kostprijsafweging zijn. Dat kristalliseert zich wel uit.
Hoeveel verlies zit daar dan op met al die omzettingsverliezen ivglm gewoon die wind- of zonne-energie tot bij de mensen te brengen?
irrelevant. De kostprijs van de elektriciteit is van belang, In de kostprijs zijn de omzettingsverliezen verdisconteerd. Daarom kost 1 MWh stroom uit een gascentrale 2x gasprijs per MWh (50% rendement) + CO2 opslag t.g.v. ETS. Direct te leveren wind-/zonne-energie is spotgoedkoop en het gedeelte wanneer er geen zon/wind is zal duurder zijn als het uit kortetermijnopslag(batterijen) of langetermijnopslag (waterstof) komt. Door meer verschuiving naar vraagsturing wordt het aandeel dure stroom uit buffers kleiner en het totale mixtarief van elektriciteit lager.
Voor voertuigen zal je natuurlijk wel veel sneller kunnen tanken, en met een deftige autonomie.
Behalve… H2 is een gas, geen vloeistof. En 1kg H2 neemt enorme volumes in, tenzij je de druk kan verhogen. En dat is behalve moeilijk ook nog eens gevaarlijk.
Bij maar liefst 200bar weegt 1L H2 ongeveer 0,02 kg en bevat ergens 600Wh aan energie. Of bij 50% dus 300Wh aan energie.
Je hebt ongeveer 20kWh/100km nodig voor een kleine wagen, ofwel 66L (een dikke kg) per 100km maar wel aan 200bar!
Voor 1000km moet dus 600L H2 onder hoge druk vervoerd worden. Dan rijd je met een bom rond.
Omdat regulier transport helemaal onderaan de waterstofladder staat is het niet de moeite waard om nog over waterstofauto's te praten. De autoindustrie heeft voor de batterij auto gekozen omdat de laagste TCO geeft. De Mirai gaat verdwijnen want geen animo en te hoge km-prijs.
Mijn verhaal ging over waterstof als integraal onderdeel van de elektriciteitsvoorziening, niet over minder slimme toepassingen van waterstof in bijvoorbeeld transport of verwarming.