Dynamisch tarief - Hoe werk ik er mee? - Mijn integratie van HomeAssistant als EMS

  • Tags domotica elektriciteit energie energiebesparing energieverbruik
  • c00kie

    Beheerder
    Forumleiding
    Lid geworden
    22 mrt 2006
    Berichten
    13.111
    Waarderingsscore
    3.734
    Punten
    113
    Hey Allen,

    As Promised ga ik hier uit de doeken doen hoe ik mijn energieverbruik in eerste instantie wil monitoren, en in tweede instantie wil sturen via HomeAssistant. Ik doe dit omdat we van Ecopower verplicht werden om over te schakelen naar het dynamische kwartiertarief, omdat Fluvius voor ons "meetregime 3" had geactiveerd omdat we meer dan 10kVA aan omvormers hebben staan.

    In dit topic ga ik mijn (lijdens)weg beschrijven van hoe ik mijn HomeAssistant ingericht heb, waar ik tegenaan ben gelopen, en hopelijk heeft iemand er uiteindelijk iets aan zodat meerdere mensen dezelfde integratie kunnen doen zoals ik, en er vooral Energie mee kunnen besparen. Dit topic zal geleidelijk aan uitgebouwd worden, zodat het zo volledig mogelijk is. Als iemand dit zelf ook gedaan heeft, is het altijd handig dat hij/zij ook kan uitleggen wat precies, zodat we dat hier kunnen toevoegen.
    Een voorbeeldje: Ik zelf heb een omvormer van Huawei en eentje van SMA, maar ik veronderstel dat iedere omvormer een aparte aanpak nodig heeft om geïntegreerd te krijgen... Dus extra omvormers, altijd welkom ;).

    Ik heb totaal geen voorkennis van HomeAssistant. Mijn bedoeling is dus ook om voor iedereen duidelijk te maken, en uit te leggen hoe jullie deze sturing zelf kunnen bouwen.

    Home Assisant
    Waarom HomeAssistant
    De vraag is eenvoudig te beantwoorden met: "Waarom niet?". ;). Ik had me natuurlijk een beetje op voorhand ingelezen, blijkbaar niet goed genoeg zal later blijken, en ik kwam HomeAssistant regelmatig tegen om omvormers te sturen, en zaken aan te sturen. Je kon héél veel met elkaar laten praten, zonder al te veel technische kennis. (ook daar ben ik ondertussen achter dat je toch wel een basis moet hebben om hier vlot mee te werken...) Soit HomeAssistant zal het zijn, moeilijk of makkelijk, dat zien we wel, het ding staat hier, het zal renderen ;).

    3 2 1 Start
    The Unboxing...
    Ik heb een HomeAssistent Green besteld, samen met een aantal extra's als "energie manager". Klinkt héél logisch in wat ik wil bereiken.
    Een dag na de bestelling kwam er een doosje toe :
    20250409_122126.jpg
    Het eerste wat ik nodig had was natuurlijk "het bakske" zelf, en ik had er ook een draadloze P1 energiemeter bij gekocht. En ja hoor, dat vond ik als eerste in het doosje :).
    20250409_124813.jpg
    De installatie kon beginnen.
    De HomeAssistant Green aan de praat krijgen:
    20250409_130254.jpg
    Geen verrassingen tot nu toe. In de doos zat de HomeAssistant Green, met een netwerkkabel bij EN een stekker zodat "het bakske" kon gevoed worden. Zoals beloofd door HomeAssistant zou het voldoende zijn om het bakje in het stopcontact te steken, zorgen dat het op je netwerk hangt via de kabel, en het zou moeten werken...
    Alles aangesloten zoals het moest, even gewacht en dan zou ik moeten kunnen surfen naar: http://homeassistant.local:8123/
    En ja hoor, so far so good:
    1744278545315.png
    Gebruikersnaam & wachtwoord in gegeven, en het spelen kon beginnen... Toen was ik nog héél euforisch.

    Energiemeter installeren
    En de miserie kan beginnen. De installatie van de energiemeter die ik gekocht had was ook Plug & Play. Het enige wat ik moest doen was het ding in de P1 poort steken, stroom geven, op mijn interne draadloze netwerk hangen en klaar is kees.
    En eigenlijk, eigenlijk mag ik niet klagen daarover. Buiten het feit dat die P1 poort misschien niet op de meest eenvoudig/ergonomische plaats zit, ging dat redelijk goed. Na een paar minuten prullen om het kabeltje in de P1 poort te krijgen, kon ik van start gaan.
    Stekker in het stopcontact en gaaaaaaan!!!

    Ik moest met mijn telefoon verbinding maken met het draadloze netwerk: "Energiemeter", dan zou er een popup komen, en daar zou ik dan mijn eigen SSID moeten invullen met wachtwoord... Niet dus.
    Dan maar naar mijn bureau gewandeld, en dit geprobeerd via mijn laptop... Hopelijk had ik verbinding, en ja hoor... Zo geschiedde... ik kreeg nog altijd geen pop-up, maar als ik dan een nieuw browserscherm opende kon ik inderdaad mijn eigen gegevens invullen. JOEPIE! Dat was ook weer gelukt.

    Toen ik dan op mijn HomeAssistant dashboard keek, kwam er een nieuwe melding onderaan, dat er een nieuw "apparaat" klaar stond, ESPHome. Ok, installeren die handel.
    1744283863041.png
    Jammer maar helaas vergeten screen shots te pakken, het was te gemakkelijk :p. En toen kon de miserie beginnen.
    Na klikken op het apparaat, zou ik een overzicht moeten krijgen van de verschillende waarden die de energiemeter kon uitlezen uit de P1 poort van mijn digitale meter. Ik kreeg een overzicht, maar jammer genoeg stond er bij iedere waarde: NA :-(. Nu ja, ik had wel gedacht dat niet alles koek & ei zou zijn, dus ik ben vlijtig op zoek gegaan via google naar een oplossing. Het heeft een tijdje geduurd, tot ik dacht... Misschien moet ik eens op de site van de leverancier kijken, misschien staat er daar wel iets op, want welke zoektermen ik ook ingaf, ik kreeg toch niet echt wat ik wou... Een oplossing.

    En ja hoor, op de site van de leverancier stond inderdaad "iets":

    Geen data:​

    Als u op de webpagina van de P1-meter bij DSRM en verschillende bronnen enkel NA krijgt, kan dit betekenen dat de P1-kabel niet goed is aangesloten, waardoor er geen data binnenkomt.
    Een andere mogelijke oorzaak is dat u een ouder type meter gebruikt. Deze meters hebben een andere firmware nodig.
    Ok, ik dacht bij mezelf: Ik heb zo hard zitten knoeien om dat kabeltje er in te krijgen, misschien heb ik wel iets fout gedaan... Ik opnieuw naar de meter, duwen op het kabeltje, ik hoor niks extra klikken ofzo dus ja... 't Zal wel in orde zijn. Pagina refreshen, ESPHome de-installeren, ESPHome opnieuw installeren... Nope, nog altijd niks.
    Volgende poging: Firmware van de energiemeter dan maar updaten. Meter van de muur gehaald, de instructies van de site van de leverancier gevolgd:
    1. Via USB aan mijn laptop gehangen,
    2. Alle stappen gevolgd
    3. Gewacht
    4. Nog wat gewacht
    5. zo kan ik nog effe doorgaan, maar uiteindelijk kwam er "succes" te staan, dus de update was gelukt.
    Dommerik dat ik was, het ding hing al terug op zijn plaatst maar natuurlijk waren alle gegevens van het toestelletje gesmeten door de firmware-update, dus ook de connectie met mijn intern draadloos netwerk...
    Ik dacht: Ik sta hier nu, met de gsm in de hand EN een nieuwe firmware, ik probeer eerst via de gsm... En je raadt het nooit, zonder boe of ba verliep dit vlekkeloos. Damn, again a happy man :).

    Vol verwachting het dashboard geopend... maar nog steeds geen verbetering... Overal NA. Voor zij die het tot hier al volgehouden hebben, en al met de P1 poort gewerkt hebben is het misschien makkelijk, maar ik vrees dat er nog een aantal in mijn situatie hebben gezeten. Die P1 poort wordt niet standaard opengezet via fluvius. 🤷‍♂️
    Dus.. Next steps: Poort openzetten via mijnfluvius.be:
    1. surf naar https://mijnfluvius.be
    2. Meld je op één of andere manier aan
    3. klik op 1744280171128.png
    4. Klik op de knop : Poortbeheer aanvragen
    5. Geef de EAN-code van je meter in (of klik onderaan op je elektriciteitsmeter)
    6. volg de verdere instructies en meldingen en klaar is kees.
    7. Ha nee, toch niet... Je kan nu zelf de P1 poort openzetten of sluiten, maar ook al heb je nu toegang tot poortbeheer... Je moet ze zelf nog openzetten. let op, je meter moet een paar dagen geïnstalleerd zijn alvorens je dit kan blijkbaar...
    8. Uiteindelijk kom je dan op deze pagina, waar je het schuivertje kan aan- of afzetten:
      1744280518021.png
    Even wachten, nog even wachten, nog even wachten, mijn geduld werd op de proef gesteld, en ja hoor... gegevens komen binnen :p. Joepie, die heb ik al.

    Tot nu toe is alles wat ik "fysisch" moest installeren geïnstalleerd & werkende.

    Actuele prijzen binnentrekken

    1e manier: via Nord Pool
    Als ik wil sturen op prijs & opbrengst van mijn panelen, moet ik natuurlijk weten wat ik op dit moment betaal voor de geleverde energie. Ik dacht, laat ik zonder opzoekwerk eens iets uitproberen. Ik ga naar instellingen - Apparaten & diensten en ik zie wat ik kan doen...
    Onderaan staat een knop: Integratie Toevoegen 1744282905757.png , dus laten we daar maar eens op klikken.
    Ok, zoeken op "Day Ahead" leverde niks op, "Elia" (waar ik zelf de day ahead prijzen volg) leverde ook niks op... Damn, maar dan bedacht ik mij dat ik ook nog ergens "Nord Pool" had zien passeren, en ja hoor... Nord pool heeft een integratie met die met een klik op de knop te installeren is. De bedragen komen niet exact overeen, maar eigenlijk om te sturen zou dit voldoende moeten zijn.

    2e manier: via ENTSO-e
    Het voordeel van deze manier van werken is dat de prijzen correcter zijn. Het nadeel van deze integratie is, dat dit niet "out of the box" kan. Dit wil dus zeggen dat we eigenlijk een integratie van de "HomeAssistant"-community moeten gebruiken, om deze data te raadplegen. Mocht HACS bij jou nog niet geïnstalleerd zijn, vind je hier wat lager de uitleg om het geïnstalleerd te krijgen. (credentials & bron: https://doe-duurzaam.nl/artikel/dynamische-energieprijzen-inlezen-met-home-assistant-zo-doe-je-dat/)

    Voor je kan starten met de integratie van ENTSO-e, moet je toegang tot de API aanvragen.
    1. Registreer je op het Transparency Platform. (rechtsbovenaan op login klikken, dan onderaan de popup op register klikken)
    2. Na registratie is het belangrijk om een e-mail naar transparancy apestaartje (@) entsoe.eu te sturen, met hetzelfde mailadres dan hetgene waarmee je geregistreerd bent, onderwerp "Restful API access". Vermeld in de mail, in het engels, ook nog eens dat je toegang wil tot de API, en vermeld je mailadres nog een keertje. Ik had na een uur of 2 een antwoord en toegang :).
    Vanaf dat je toegang hebt kun je de ENTSO-e integratie installeren.
    1. Ga in je Home Assistant installatie naar "HACS" 1744299876139.png en zoek de ENTSO-e integratie
      1744299928208.png
    2. Klik op de integratie, en daarna onderaan op de download knop
      1744299975297.png
    3. Klik nogmaals op download. ik heb de laatst beschikbare versie genomen, het is te zeggen, de laatst goedgekeurde beschikbare versie.
    4. Na downloaden herstart je HomeAssistant (instellingen - systeem - rechtsboven herstarten)
      Ik kreeg bij instellingen een "1" te zien, en als ik daar op klikte kreeg ik:
      1744300105715.png
    5. Na klikken kreeg ik volgend schermpje, waar ik op verzenden heb geklikt, waarna ik een half minuutje heb gewacht:
      1744300182551.png
    6. Daarna kun je de integratie downloaden, op de ondertussen misschien gekende manier: Instellingen - Apparaten & diensten, knop integratie toevoegen, zoek op ENTSO-e en installeren maar.
      1744300284304.png
    7. Ga naar je accountsettings van ENTSO-e (https://transparency.entsoe.eu/usrm/user/myAccountSettings ). Normaal staat daar nu een knop om een token aan te maken. Klik daarop, en kopieer de waarde van die token naar je klembord. Plak deze in het veld "Your API key*"
      1744300495399.png
    8. Ik heb het vakje "i want to set VAT,... aangevinkt".
      1744300797423.png
    9. Price Modifier Template wordt bepaald door je energieleverancier. Je kan de waarde hiervan terugvinden op : https://github.com/JaccoR/hass-entso-e/discussions/categories/price-modifyer-templates
      Voor mij, ecopower wordt dit dan
      1. Voor consumptie:
        Code:
        {% set s = {"bijz_accijns": 0.04748,
        "energiebijdrage": 0.0019261,
        "kost_gsc": 0.01581,
        "kost_wkk": 0.002576,
        "afnametarief": 0.0508125,
        "btw": 1.06,
        "marge_procentueel": 1.02,
        "marge_per_kwh": 0.004
        } %}
        {{((((current_price * s.marge_procentueel) + s.marge_per_kwh) + s.bijz_accijns + s.energiebijdrage + s.kost_gsc + s.kost_wkk + s.afnametarief) * s.btw) | float}}
      2. Voor injectie:
        Code:
        {% set s = {"marge_procentueel": 0.98,
        "marge_per_kwh": 0.015
        } %}
        {{((current_price * s.marge_procentueel) - s.marge_per_kwh) | float}}
    10. En dan wordt het schermpje voor consumptie als volgt ingevuld:
      1744301257106.png
    11. Na toevoegen van ook nog eens de Injectieprijzen krijg ik volgende "dingen" te zien:
      1. Bij integraties (instellingen - apparaten en diensten)
        1744301757847.png
      2. Op het dashboard zijn er 2 blokken bijgekomen:
        1744301824527.png 1744301864466.png
    12. Volgende stap is om die dingen wat mooier te zetten, lees juiste benaming te geven.

    Installeren van HACS
    Wanneer je "niet-officiële" integraties van HomeAssistant wil gebruiken, moet je de "Home Assistant Community Store" installeren. Dit vraagt al iets meer moeite dan een druk op de knop, dus misschien toch best om hier even bij stil te staan.
    Deze info vind je makkelijk terug op het internet, op het moment van schrijven heb ik onderstaande manier gebruikt.
    1. Om te beginnen moet je de "geavanceerde modus" inschakelen voor je gebruikersprofiel. Alleen al het feit dat je dit moet inschakelen moet je doen vermoeden dat je hier van het makkelijkst bewandelbare padje afwijkt. Maar niet getreurd, ook tijdens het schrijven van dit stukje heb ik al een paar zaken via HACS gedaan en eigenlijk blijft het allemaal redelijk eenvoudig werken...
      Klik links onderaan op je (gebruikers)naam, scroll wat naar beneden en zet de "Geavanceerde modus" aan:
      1744294065026.png
    2. Van zodra je dit gedaan hebt, ga je bij je instellingen naar de "Add-on winkel" (instellingen - Add-ons - Add-on winkel)
    3. Bij mij stond HACS bij de te installeren add-ons:
      1744294437997.png
      Indien dit bij jou het geval is mag je verder gaan naar stap X, anders naar stap 4.
    4. Je moet nog een SSH add on installeren om manueel HACS te kunnen downloaden. Ik heb gebruik gemaakt van 'Terminal & SSH'. Onder Add-ons heb je rechts onderaan een knop 1744294809258.png, en in de zoekbalk geef je 'Terminal & SSH' in, en volg de documentatie. ik heb hier jammer genoeg geen print screens genomen.
    5. Na installatie ga je naar de Terminal & SHH Add-on (instellingen - Add-ons)
      1744298886429.png
    6. Open de add-on, en klik op "open web-ui"
      1744298908102.png
    7. Nu wordt een klein beetje technisch, maar het is voldoende om in die "web-ui" volgend commando in te geven, om HACS te downloaden:
      Code:
      wget -O - https://get.hacs.xyz | bash -
    8. HACS is nu gedownload. Om het te kunnen installeren moet je eerst de cache van je browser wissen of een harde refresh uitvoeren.
    9. Daarna kun je HACS als integratie toevoegen: Instellingen - Apparaten & diensten - Integraties & diensten --> knop integratie toevoegen
      1744299211808.png
    10. Daarna krijg je een schermpje te zien waar je een aantal waarschuwingen te zien krijgt. Deze moet je allemaal aanvinken voordat je verder mag gaan.
    11. Nu wordt het nog iets lastiger, want je moet een koppeling opzetten met Github. Dus daar eerste een account aanmaken, om daarna de koppeling te maken. Jammer genoeg ook hier geen printscreens van, maar je krijgt een schermpje te zien met een link & een authorisatiecode. Kopieer de authorisatiecode en klik op de link (https://github.com/login/device) en volg de stappen aangegeven op het scherm. Als je nog geen account op github hebt, moet je een nieuwe aanmaken, anders kan het zijn dat je moet aanmelden.
    12. Na aanmelding plak je de authorisatiecode in de vakjes en klik je op "continue".
    13. Voltooi de autorisatie door op ‘Authorize hacs’ te klikken
    14. Nadat je het bevestigingsscherm hebt gezien, kun je de tab sluiten & terug verder gaan in Home Assistant.
    15. Klik op submit, koppel de integratie eventueel aan een ruimte en je bent klaar met de installatie van HACS. Proficiat ;).

    Next steps To Do:
    1. Connectie maken met Huawei omvormer en data uitlezen
    2. Connectie maken met SMA omvormer en data uitlezen dit gaat moeilijk worden, maar moeilijk gaat ook... Moeilijk omdat het om een oudere omvormer gaat...
    3. Manier bepalen wanneer er energie "mag" verbruikt worden en wanneer "niet"
      dus eigenlijk een systeem bepalen door rekening te houden met de opgewekte energie van de zonnepanelen en de huidige prijs van de energie
    4. Als systeem bepaald is (op papier), proberen integreren in HA
      1. rgb led aansturen die groen is bij "verbruik maar", oranje bij "verbruik maar, maar probeer het tot een minimum te beperken", rood bij "verbruik zo weinig mogelijk"
      2. aansturing omvormers: Indien mogelijk beperken van de output van de omvormer tot het verbruik van de woning (ideaal), anders uitschakelen van 1 of beide omvormers
    Misschien zijn er nog wel dingen die ik kan doen, maar tegen dat we daar zijn, zullen we wel al wat verder zijn ;-)

    Grtz,
    c00kie

    PS: Op- of aanmerkingen --> Shoot, ik probeer ze te integreren
     

    Bijlagen

    • 1744294220035.png
      1744294220035.png
      1,7 KB · Weergaven: 9
    • 1744294421738.png
      1744294421738.png
      8,1 KB · Weergaven: 7
    • 1744299188370.png
      1744299188370.png
      13,2 KB · Weergaven: 18
    Laatst bewerkt:
    ik volg nu nauwgezet elke dag de tarieven... 1 keer wordt de stroom negatief per dag, 1 keer wordt hij opnieuw positief. Ik heb hem voorlopig nog niet constant weten switchen. Wanneer ze overschakelen naar kwartiertarieven, vanaf 12/06 kan dat wel eens helemaal anders zijn. Vooral de momenten dat het rond het 0 punt draait, kun je daar wel eens schommelingen krijgen.

    Vandaag bijvoorbeeld is de duurste prijs om te injecteren 7,4 cent. dat is nu ook niet om over naar huis te schrijven, over gans de dag zou de injectie mij nu 2 of 3 euro kosten. MAAR, op dat moment kost stroom inkopen mijn ook 6,5 cent... Op dat moment is het verbruiken wat ik kan, maar ik moet ook niet het onnodige gaan doen om die omvormers te gaan schakelen. Natuurlijk zal ik, buiten wanneer ik de wagens aan het laden ben, nooit verbruiken wat ik opwek, dus gaat het op dat moment wel goedkoper zijn om niet meer te injecteren en een klein beetje te importeren. En daar zit de grote adder of beter gezegd de wurgslang... Op het moment dat ik wil verbruiken, moeten de omvormers wel werken, als ik niks nodig heb, mogen ze niet injecteren. Dus dat wordt de grote zoektocht :). Heb nog een maandje tijd om dat uit te vogelen
     
    beperkt aantal uren per jaar? Dat loopt toch op hoor... In de maand mei alleen al 48u tot en met vandaag. (en dan reken ik natuurlijk negatief is negatief, ook 1 cent/kWh)

    Het moeilijke verhaal is vooral: Wat gebeurt er over 3 dagen...
    Vorige week heb ik het laden van de wagens enkel gedaan op momenten van negatieve energieprijzen. Dat was wel wat planning, maar is wel gelukt.
    Hiervoor heb ik rekening gehouden met 2 zaken:
    1. Wat is de prijs nu en & morgen. (weet je vanaf 13 of 14u ongeveer)
    2. Wat is het weerbericht voor de komende dagen.

    Laat het duidelijk zijn: De zwaar negatieve prijzen komen in 't weekend voor, omdat er dan gewoon minder verbruik is. Maandagochtend moet ik telkens een volgeladen wagen hebben omdat ik dan het meeste km rijdt. Als ik dan weet, 't wordt een zonnig weekend, dan laad ik zo weinig mogelijk in de week. Als het dan in 't weekend tegenvalt, dan moet ik toch nog betalen, terwijl ik in de week eigenlijk zonnestroom misschien goedkoper verkocht heb, dan dat ik nu moet inkopen... Dus nogmaals: Je moet er wel mee bezig zijn, anders draait het gewoon in de soep :)
    Klopt, de vraag is wat de aangehouden inspanning dan jaarlijks oplevert.
    En als je gebruik wil maken van die tarieven moet je zondagmiddag thuis blijven en niet ergens naar toe gaan...

    Ik vergelijk het een beetje met de dubbel tarief meter (dag/nacht) die ik had in mijn eerste huis ergens in de jaren 90.
    Om verbruik naar de nacht te krijgen probeerden wij de afwasmachine en de wasmachine zo veel mogelijk 's nachts te laten draaien.
    En dan bij de afrekening zie je dat je op een jaar tijd toen 2000 BF spaarde, maar 600BF extra moest betalen voor de dubbele meter.

    3 jaar later verhuisden we naar een nieuwer huis, en we kozen voor een enkele meter...
    Gedaan met wakker worden van een wasmachine die stond te zwieren om 1h 's nachts.

    Ik zal wel ooit eens een batterij zetten als de prijzen nog wat zakken, maar mijn leven helemaal in richten en speciaal thuis blijven om de auto te laden... denk het niet.

    (was gisteren wat op ALI aan het rondneuzen... staat vol met batterijen van 10-30 kWh met BMS die je in principe op een hybride inverter kan aan sluiten. Prijzen gingen al naar 100-150€ per kWh. Ik verwacht echt dat we volgend jaar installaties kunnen kopen met 10 kWh voor 2000€, en dan wordt het interessant)
     
    Ik zie momenteel eigenlijk maar 2 opties die momenteel mogelijk zijn:
    1. Afhankelijk van het seizoen, laadpaal schakelen naar je mag laden op zonne-energie OF je mag niet laden interessant voor mij, omdat hier 2 EV's staan, en die omschakeling 100% automatisch kan gebeuren.
    2. Uitschakelen van de omvormers. interessant, maar te bekijken vanaf welk tarief en vooral wanneer wel en wanneer niet.
    Al de rest zijn lapmiddeltjes, want laten we eerlijk zijn... 1 wasmachine en/of 1 droogkast en/of 1 vaatwas gaan je echt niet het geld opbrengen...
    Wat doe ik wel met die toestellen? Als we niet thuis zijn, zal ik ze programmeren naar het moment waarop ik te veel moet betalen, maar dat gaat het grote verschil niet maken.

    En een batterij? dan zou ik hier 50kWh of misschien wel 100kWh moeten zetten. En dan schakelen bij lage tot negatieve tarieven dat die dingen zo snel mogelijk vol zijn, om te ontladen als de prijzen hoog zijn. Maar dan moet er wel een rekensommetje gemaakt worden of dat rendabel is samen met negatieve prijzen & laden & ontladen, en bla bla bla.

    Om jullie een idee te geven: Deze maand moet ik tot nu toe, volgens mijn eigen berekening (waarvan ik nog moet zien of ze klopt natuurlijk :)), €10,96 aan elektriciteit betalen. (voor €17,36 van het net gehaald, €6,40 verdiend aan teruggestoken energie) Ik heb 43€ van mijn zelf opgewekte energie verbruikt, en ben volgens HA voor 83% zelfvoorzienend...

    Wat hier dus bij het dynamische tarief speelt, is dus niet meer dat je zelfverbruik zo hoog mogelijk moet zijn, maar dat je zo goedkoop mogelijk moet proberen te verbruiken... Dus of dat het net dan gaat overbelasten of niet, dat speelt eigenlijk geen rol meer... Vooral niet omdat ik wel pieken van 10kWh injectie kan duwen en daar niet voor gestraft wordt, en er voor probeer te zorgen dat mijn afname pieken zo laag mogelijk zijn waar ik wel voor gestraft zou worden...
     
    Ik zie momenteel eigenlijk maar 2 opties die momenteel mogelijk zijn:
    1. Afhankelijk van het seizoen, laadpaal schakelen naar je mag laden op zonne-energie OF je mag niet laden interessant voor mij, omdat hier 2 EV's staan, en die omschakeling 100% automatisch kan gebeuren.
    2. Uitschakelen van de omvormers. interessant, maar te bekijken vanaf welk tarief en vooral wanneer wel en wanneer niet.
    Al de rest zijn lapmiddeltjes, want laten we eerlijk zijn... 1 wasmachine en/of 1 droogkast en/of 1 vaatwas gaan je echt niet het geld opbrengen...
    Wat doe ik wel met die toestellen? Als we niet thuis zijn, zal ik ze programmeren naar het moment waarop ik te veel moet betalen, maar dat gaat het grote verschil niet maken.

    En een batterij? dan zou ik hier 50kWh of misschien wel 100kWh moeten zetten. En dan schakelen bij lage tot negatieve tarieven dat die dingen zo snel mogelijk vol zijn, om te ontladen als de prijzen hoog zijn. Maar dan moet er wel een rekensommetje gemaakt worden of dat rendabel is samen met negatieve prijzen & laden & ontladen, en bla bla bla.

    Om jullie een idee te geven: Deze maand moet ik tot nu toe, volgens mijn eigen berekening (waarvan ik nog moet zien of ze klopt natuurlijk :)), €10,96 aan elektriciteit betalen. (voor €17,36 van het net gehaald, €6,40 verdiend aan teruggestoken energie) Ik heb 43€ van mijn zelf opgewekte energie verbruikt, en ben volgens HA voor 83% zelfvoorzienend...

    Wat hier dus bij het dynamische tarief speelt, is dus niet meer dat je zelfverbruik zo hoog mogelijk moet zijn, maar dat je zo goedkoop mogelijk moet proberen te verbruiken... Dus of dat het net dan gaat overbelasten of niet, dat speelt eigenlijk geen rol meer... Vooral niet omdat ik wel pieken van 10kWh injectie kan duwen en daar niet voor gestraft wordt, en er voor probeer te zorgen dat mijn afname pieken zo laag mogelijk zijn waar ik wel voor gestraft zou worden...
    Goede bedenkingen, maar je kan momenteel heel moeilijk inspelen op die negatieve prijzen net door het domme aspect van het capa tarief.

    Zondag om 15h betaal je even veel voor een afnamepiek van 10kW als om 18h op maandagmiddag, en dat is gewoon dom.
    Capa tarief zou enkel mogen werken voor particulieren op de piekmomenten.
    Punt is... ga dat maar eens uitleggen aan iemand die daar niet echt mee bezig is...

    Als ik dat allemaal aan mijn dochter (en die is arts, dus aan intelligentie zal het niet direct liggen) moet uitleggen, dan zegt ze... ik heb geen tijd om me daar mee bezig te houden. Ik kom thuis, zie een hoop was liggen en terwijl de patatjes staan te koken steek ik een was in, en binnen een paar jaar zal op dat moment nog een auto aan het laden zijn... Die dingen moeten bijna automatisch kunnen geregeld worden...
     
    Laatst bewerkt:
    Goede bedenkingen, maar je kan momenteel heel moeilijk inspelen op die negatieve prijzen net door het domme aspect van het capa tarief.
    mm goeie uitbereiding. Want idd, als ik mijn wagen wil laden bij negatieve stroomprijzen, en ik trek een piek van 10kW want er is energie te veel, dan wordt mijn energie op dat moment opeens wel weer héél duur :-(. Dus geen eigen zonne-energie --> laden aan minimum piek.
    Zondag om 15h betaal je even veel voor een afnamepiek van 10kW als om 18h op maandagmiddag, en dat is gewoon dom.
    Capa tarief zou enkel mogen werken voor particulieren op de piekmomenten.
    idd.
    Punt is... ga dat maar eens uitleggen aan iemand die daar niet echt mee bezig is...
    dat krijg je niet uitgelegd, en als je het uitgelegd krijgt, is hij/zij er nog niks mee, want die krijgt dat nooit geautomatiseerd... En als je het niet kunt automatiseren, dan ben je er niks mee, want manueel is het onbegonnen werk.
    Als ik dat allemaal aan mijn dochter (en die is arts, dus aan intelligentie zal het niet direct liggen) moet uitleggen, dan zegt ze... ik heb geen tijd om me daar mee bezig te houden. Ik kom thuis, zie een hoop was liggen en terwijl de patatjes staan te koken steek ik een was in, en binnen een paar jaar zal op dat moment nog een auto aan het laden zijn... Die dingen moeten bijna automatisch kunnen geregeld worden...
    yep, en daar profiteren bedrijven nu van, door dit pokkeduur aan te bieden. Als je op dit moment niet zelf kunt sturen & automatiseren, dan kost het je meer dan dat het je opbrengt...

    En mensen die voldoende verdienen gaan daar misschien minder van wakker liggen, ik betaal wel een paar 100€ meer... Maar zij die het wat moeilijker hebben, moeten ook om 18u of 17u of 19u eten, en moeten dan misschien koken, op het duurste moment van de dag, en daar maakt het wel een verschil uit wanneer dat gebeurt.
     
    1747232273664.png
    Batterij van 15kW toegevoegd. Nu ff laten lopen, daarna kijken om er automatisaties op te zetten. (wanneer mag ze laden, wanneer moet ze laden, wanneer moet ze op 't net steken, wanneer moet ik het zelf verbruiken...)

    Cool, nu kan ik zelf stoppen met rekenen :)
     
    mm goeie uitbereiding. Want idd, als ik mijn wagen wil laden bij negatieve stroomprijzen, en ik trek een piek van 10kW want er is energie te veel, dan wordt mijn energie op dat moment opeens wel weer héél duur :-(. Dus geen eigen zonne-energie --> laden aan minimum piek.
    Op het moment dat er negatieve afnameprijzen zijn zal je zeker ook genoeg zonnestroom hebben om de piek laag te houden bij het laden van de wagen…
    die twee zijn redelijk direct met elkaar verbonden. Zelfs het element wind zorgt voor goede PV-opbrengst omdat dan meestal ook weinig wolken zijn (dankzij de wind).
     
    mm goeie uitbereiding. Want idd, als ik mijn wagen wil laden bij negatieve stroomprijzen, en ik trek een piek van 10kW want er is energie te veel, dan wordt mijn energie op dat moment opeens wel weer héél duur :-(. Dus geen eigen zonne-energie --> laden aan minimum piek.
    Op het moment dat er negatieve afnameprijzen zijn zal je zeker ook genoeg zonnestroom hebben om de piek laag te houden bij het laden van de wagen…
    die twee zijn redelijk direct met elkaar verbonden. Zelfs het element wind zorgt voor goede PV-opbrengst omdat dan meestal ook weinig wolken zijn (dankzij de wind).
    fout verwoord: Als ik bij negatieve stroomprijzen omwille van windenergie, een piek trek van 10Kw... Vorige winter een paar keer gezien, maar geen zin om de data te gaan opzoeken :).
     
    mm goeie uitbereiding. Want idd, als ik mijn wagen wil laden bij negatieve stroomprijzen, en ik trek een piek van 10kW want er is energie te veel, dan wordt mijn energie op dat moment opeens wel weer héél duur :-(. Dus geen eigen zonne-energie --> laden aan minimum piek.
    Op het moment dat er negatieve afnameprijzen zijn zal je zeker ook genoeg zonnestroom hebben om de piek laag te houden bij het laden van de wagen…
    die twee zijn redelijk direct met elkaar verbonden. Zelfs het element wind zorgt voor goede PV-opbrengst omdat dan meestal ook weinig wolken zijn (dankzij de wind).
    Eigenlijk wil je op dat moment geen stroom injecteren, alleen maar goedkoop afnemen...
     
    mm goeie uitbereiding. Want idd, als ik mijn wagen wil laden bij negatieve stroomprijzen, en ik trek een piek van 10kW want er is energie te veel, dan wordt mijn energie op dat moment opeens wel weer héél duur :-(. Dus geen eigen zonne-energie --> laden aan minimum piek.
    Op het moment dat er negatieve afnameprijzen zijn zal je zeker ook genoeg zonnestroom hebben om de piek laag te houden bij het laden van de wagen…
    die twee zijn redelijk direct met elkaar verbonden. Zelfs het element wind zorgt voor goede PV-opbrengst omdat dan meestal ook weinig wolken zijn (dankzij de wind).
    Eigenlijk wil je op dat moment geen stroom injecteren, alleen maar goedkoop afnemen...
    klopt, maar daar moet je dan wel rekening houden met het capaciteitstarief... Op het moment van schrijven is het trouwens zo ver... Negatieve stroomprijzen (ok, zeer miniem, maar negatief is negatief), en geen straaltje zon te zien. Dus puur op basis van tarief sturen is "not done"...

    Als ik nu goedkope stroom massaal zou binnentrekken, dan kom ik in de miserie met mijn piek voor capaciteit :-( (En eigenlijk is er op dit moment gewoon te veel goedkope stroom, dus ze zouden blij moeten zijn dat ik nu stroom zou willen verbruiken...)
     
    Er is natuurlijk ook de kwestie van alle kosten en taksen.
    Als je 7ct moet betalen om te injecteren, dan doe je dat nog altijd liever dan 20ct betalen voor afname die eigenlijk -7ct per kWh kost.
    Dus gewoon de omvormer af zetten en afnemen ipv eigenverbruik + injecteren is ook niet altijd de goedkoopste formule.

    En dan nog eens capaciteitstarief erbij, dat maakt het helemaal een onmogelijk kluwen.

    Dynamisch tarief is dus eigenlijk helemaal niet interessant voor particulieren, want het is zó complex om in de winst-modus te geraken dat je waarschijnlijk vooral verlies doet ermee.

    Tenzij je 7€/mnd uitgeeft aan eoa abonnement dat alles voor jou regelt, maar dan kan je evengoed piektarief betalen.
     
    Er is natuurlijk ook de kwestie van alle kosten en taksen.
    Als je 7ct moet betalen om te injecteren, dan doe je dat nog altijd liever dan 20ct betalen voor afname die eigenlijk -7ct per kWh kost.
    Dus gewoon de omvormer af zetten en afnemen ipv eigenverbruik + injecteren is ook niet altijd de goedkoopste formule.
    Yep, maar voor ieder dynamisch contract weet je wat je betaald voor afnamen en wat je terugkrijgt voor injectie. (formules zijn daar terug te vinden), dus omvormer afzetten op basis van die prijs is wel ok, niet op basis van de energieprijs.
    op dit moment is prijs voor afname bij ecopower incl. kosten & taksen: 14,7 €cent / kWh
    Prijs voor injectie bij ecopower incl kosten : 0 €cent / kWh

    --> dus nu ben je nog voordeliger af met verbruiken dan omvormers uitschakelen. De omvormer moet eigenlijk maar uitgeschakeld worden op het moment dat de energieprijs onder de 14€cent gaat...

    En dan nog eens capaciteitstarief erbij, dat maakt het helemaal een onmogelijk kluwen.
    yep
    Dynamisch tarief is dus eigenlijk helemaal niet interessant voor particulieren, want het is zó complex om in de winst-modus te geraken dat je waarschijnlijk vooral verlies doet ermee.
    klopt
    Tenzij je 7€/mnd uitgeeft aan eoa abonnement dat alles voor jou regelt, maar dan kan je evengoed piektarief betalen.
    je kan zelf wat knoeien, want met 7€/mnd ga je er nog niet komen volgens mij :). al je toestellen & omvormers moeten ook nog meewillen hé... ik kan hier buiten startuitstel op wasmachine & vaatwas niks sturen van apparaten. Gelukkig hebben we 2 ev's waarmee ik wat kan spelen, en die nu enkel laden op momenten dat ik moet betalen om op 't net te zetten.
    Het gaat er niet makkelijker op worden, zeker niet wanneer ze met kwartierprijzen gaan beginnen. Als je er dan in slaagt om je omvormers te sturen, dan kan het goed zijn dat je omvormer ieder kwartier een signaal krijgt om aan of af te slaan :s. Dat gaat de levensduur ook niet ten goede komen...
     
    Op dat laatste is het misschien een idee om per kwartier uit te middelen over een uur. Win some, lose some.
    Maar ik denk eigenlijk niet dat een omvormer last heeft van om het kwartier aan of uit gaan. Die is daar op gebouwd. Die doet dat toch al elke ochtend en avond, of als elek uit valt.
     
    @c00kie
    Jij leest uit je DM toch ook je huidige maandpiek uit he?
    Want als je dan toch eens ergens de mist in gaat en een iets hogere piek trekt, kan je dat natuurlijk de rest van de maand blijven doen...
     
    Ik denk dat het probleem hier vooral is dat we aan het denken zijn vanuit 100% optimalisatie (als het in het weekend goed weer is dan moet ik in de week zo weinig mogelijk laden) in plaats van 80% optimalisatie (ik heb nu zonnestroom over dus laad ik bij, of ze voorspellen morgen echt een extreem goedkope prijs dus ik doe nu zo weinig mogelijk).

    Probeer niet de laatse 1% er uit te halen maar begin basic. Monitor dan en optimaliseer eventueel verder stap per stap tot het niet meer de moeite waard is.
     
    100% optimalisatie gaat nooit lukken :), dus zo denk ik zeker niet. Het automatisme staat nu zo ingesteld dat bij negatieve prijzen, de laadpaal "aangezet" wordt, en anders "uitgezet" wordt. Hiermee heb ik de afgelopen weken quasi niks moeten betalen voor energie die ik terug op het net heb gezet.

    De volgende stap is nu gewoon: Als 't negatief is, en er wordt meer dan 2kW op 't net gezet, dan moeten die omvormers uitgeschakeld worden. In de huawei ben ik bijna binnen, alleen zie ik nog te weinig :). Ieder kwartier gaat dat dan kunnen switchen... Als dat lukt, dan denk ik dat ik hééééél veel optimalisatie doorgevoerd heb en dan zal ik zeker moeten evalueren. Beter kan altijd, maar het moet ook beheersbaar blijven.

    De volgende optimalisatie zal zijn, wanneer mag deze logica wel en niet uitgevoerd worden... Want nu schakelt de laadpaal altijd uit bij positieve prijzen, maar in een grijze week wil ik nog altijd mijn wagen opladen hé... maar ieder kwartier wordt die automatisch uitgeschakeld... Dus overrulen van dit systeem wordt een volgende stap...
     

    Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

    Subject
    Aangemaakt door
    Laatste reactie
    Comments
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Terug
Bovenaan