• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2024 in gent aan!

Drainage rond het huis: hoe diep steek ik dat?

nickdd

Lid
Joined
1 Feb 2013
Messages
664
Reaction score
8
Points
18
Hallo,

Onze nieuwbouw is onderkelderd (gegoten betonkelder) en staat er nu al 3 jaar zonder enig vochtprobleem. Het is hier een zandgrond en het water trekt altijd snel weg.
Maar de afgelopen maand heeft het hier 2 keer een echt noodweer geweest en is er meer dan 50l gevallen. er stonden overal plassen in het gras en rond het huis was het echt een zwembad. (op plaats waar terras komt ligt er waterdoorlatende steenslag en stabilisé in helling, bij gewone harde regen is dat direct weg in de grond, maar nu stond het water tot 1 cm onder de vloerpas binnen).
De 2e keer was het iets minder erg.

Beide keren heb ik water binnengekregen in de kelder via de aansluiting welfsels/keldermuur. Quasi rondom rond. Niet veel, hoop en al een halve emmer alles samen.

Vochtkering werd met PEC3000 uitgevoerd, maar door de druk van het water vond het na een uurtje toch zijn weg naar binnen. (zie foto's).

Rond het huis moeten we gelukkig nog de aanleg doen, daarom samen met de aannemer beslist om toch nog een drainage te steken.
Het systeem van Drenotube lijkt me wel iets.

In hun technische fiche staat ook de case van water in de kelder beschreven, maar daar wordt de drenotube dan 60 cm onder de overgang muur/welfsels gestoken. Aangezien het ook vooral buffer/infiltratie is ligt het quasi pas en is er maar een afschot van 10-25 mm / 10 meter.

Dat is nu net ook de diepte waar verschillende afvoeren door de kelderwand komen, dus ik kan bijna niet anders dan de drenotube iets hoger (ofwel veel dieper) te plaatsen.
Omdat het toch gaat om het afvoeren van overtollig oppervlaktewater bij extreem noodweer zou ik de drenotube op -60 cm steken, dus 30 cm grond bovenop en dan betekent dit dat 2/3 van de drenotube onder de naad zit en 1/3 dus boven de naad welfsels/kelderwand.

ik zou rondom het huis leggen en beide uiteinden laten afvoeren in de overloop naar de riolering (en niet het infiltratiebekken want dat is ook al verzadigd bij noodweer).
De riolering ligt hier op -4m in de straat, dus dat lijkt me veilig genoeg.

Wat denken jullie?

Groeten,
Nick
 

Attachments

  • kelderwand.jpg
    kelderwand.jpg
    131,7 KB · Views: 64
  • terras.jpg
    terras.jpg
    325 KB · Views: 62
  • waterstand.jpg
    waterstand.jpg
    478,9 KB · Views: 62
  • hoogte-water.jpg
    hoogte-water.jpg
    487,3 KB · Views: 61
bijkomend: zou ik langs de binnenkant van de kelder nog iets kunnen doen met die voegen om toch nog het indringen van water te kunnen stoppen?
 
Volgens mij zal een drainage hieraan niks helpen, bij echte stortbuien raakt het water niet snel genoeg in de grond om tot bij de drainage te raken.
 
Ook niet als je boven de drainage opvult met stenen en kiezels?
 
Inderdaad die drainagestreng of drenotube gaat niets uithalen.
ff analyseren:
zandgrond = vergiet, houdt geen water vast en het stroomt er sneller door dan dat jij kunt p...
Nieuwbouw , gazon aangelegd en uitkofferen met stabilise en steenslag aangedrild.

Al eens ooit een schup in je gazon gestoken na een regenbui ?
Ik durf wedden dat je 4-5 cm ( toplaag) vol water zit en dat je daaronder pufgrond hebt. Kurkdroog maar geen water.
Je toplaag is simpelweg vastgereden door de gazonaanleg
Wedden dat ze met een GESLOTEN wel hebben gewerkt ?
Wedden dat ze enkel gefreesd hebben en niet gediepspit met behoud van de grondlagen ?
En dat er geen kuub bodemverbeteraar is aangebracht maar enkel chemische meststoffen?

Verbeter het drainerend en bufferend vermogen van je grond en spit hem eens fatsoenlijk en diep genoeg om.
 
ik onderstreep wel nog even dat het enkel een probleem was bij het extreme noodweer. Alles is hier zandgrond en zelfs bij heel hevige regen is het water direct weg.
Maar afgelopen maand 2 keer is het nog nooit zo extreem geweest, het was echt 2 keer een wolkbreuk Zelfs in de zandgrond achter in de tuin waar nooit enige werken zijn geweest stonden de dag erna nog plassen.

Veel mensen in de buurt hadden de afgelopen 30 jaar nog nooit zoiets meegemaakt. Dus ik mag zeker niet klagen over de halve emmer water die langs de muren binnengekomen is.

Rond slechts een klein deel van het huis is er direct gazon, de rest was nog de vrije zandgrond en deze is ook niet extreem hard aangedrukt.
Ik denk dus echt dat het puur verzadiging van het zand is en er oppervlaktewater is dat zit te drukken.

Dit weekend een flinke sleuf al gegraven: de grond is niet droog eronder en water gaat er nog goed door.
Het idee is dus om bij verzadiging het water via de drainage af te kunnen laten vloeien en dat he water dus daar zijn weg naar zoekt ipv dat het niet weg kan.
Ik zal er wel op letten om in de bovenlaag nog wat extra compost enzo in te mengen, dat kan zeker geen kwaad.
 
Als de grond verzadigd is, waar wil je dan draineren?
Het enige wat je dan nog kan, is afvoeren. Maar waar naartoe? Bij zo'n noodweer is de riolering waarschijnlijk ook verzadigd.
 
Maak vanachter in den hof ne wadi. Wel er op letten dat het terrein afhelt naar die wadi natuurlijk :ROFLMAO:
 
het is inderdaad de bedoeling om bij dergelijk noodweer het af te kunnen voeren. drenotube rondom het huis en beide uiteinden aansluiten op de overloop van de riolering.
ik zit wat verder van straat (50 meter) en daar loopt een 160 naar toe. De riolering in de straat zit ook heel diep: iets van 4 meter diep.
dus ik hoop dat net rond het huis de drenotube het 1) wat vasthoudt 2) buffert (het volume van de buis zelf, al is dat maar zo'n 600 liter + 1000 liter voor de afvoer naar straat) en 3) afvoert naar riolering (in de hoop dat die inderdaad niet verzadigd is).
tov de straat zit ik ook 60 cm hoger en ligt er een gracht. Dat zou ook wat moeten bufferen voor als het daar zou overlopen.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top