• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
  Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Douche lekt: oorzaak?

Joined
18 Aug 2013
Messages
131
Reaction score
0
Points
0
Situatie: douchebak in hoek tegen muur - speling van 1 cm (wat veel is, vorige eigenaars hebben dit zo geflikt). De douche staat er al 10 - 15 jaar en volgens mij heeft hij altijd gelekt op diezelfde plaats, we zijn nu een week geleden ingetrokken in dit huis (bouwjaar 1992, douche dus enkele jaren nadien geplaatst).Het lek doet zich voor aan de achterzijde van de bak: tussen bak en betegelde muur aan de linkerzijde) op de grond, er spijpelt dus water van achter de bak over de vloer. Het gaat hier over enkele ml, heel weinig dus.Sowieso zijn de deurtjes van de douche niet geheel lekvrij, er sijpelt zichtbaar water door als we erop spuiten langs de binnenkant. Maar ook wanneer dit water wordt tegengehouden door een handdoek ligt er een klein plastje op de vloer na het douchen (maar wel minder).Wat we zelf al geprobeerd hebben:

- Alle oude kitten verwijderen en zorgvuldig nieuwe spuiten (volgens de regels van de kunst verwijderd en opgespoten - heb ook van die 'sponsen' slangen gestoken vooraleer erover te kitten). Geen oplossing.

- Opnieuw verwijderd, opnieuw opgespoten, hierop PVC-hoekprofielen vast met TEC7 tegen muur en douchebak (brik-brak, ik weet het ;) ), hierop/-naast de naden afgewerkt met siliconen. Geen oplossing. Aan de kitranden tussen douchebak en tegels kan het dus volgens mij écht niet meer liggen.

- Visuele inspectie tegelvoegen: zien er prima uit, hier en daar een minuscuul haarscheurtje maar verder niks te zien. Tegels ook niet los.

- visuele inspectie douchebak: ziet er prima uit.

- de afvoer is recht naar beneden tot in het waskot. In waskot gat gemaakt zodat afvoer geïnspecteerd kan worden tijdens douchen en daar zijn zeer kleine lekjes te zien, maar volgens mij niet voldoende om dat plasje te veroorzaken. Ik zou trouwens ook denken dat het water nu naar beneden sijpelt en niet meer tot achter de douche ... niet dus. Er zit wel nog wat PUR-schuim ronde de afvoer, misschien loopt het water daarover tot op de vloer?

- Drie tegels klinken hol - de douche is bijgeplaatst en de vorige eigenaar heeft in de muur geslepen en daar de leidingen gelegd, wat de 'holle' ruimte verklaart. De 'holle ruimte' volgt de waterleidingen naar beneden tot in het waskot. Deze tegels zitten echter nog goed vast en de voegen errond zien er perfect uit.Opmerkingen:

- Onze sanitairman komt volgende week een nieuwe afvoer steken.

- Indien het probleem niet van de baan is vraag ik me af wat dan wel de oorzaak is. Hierbij in het achterhoofd houdend dat de douche ALLEEN lekt als er gedoucht wordt, t.t.z. het plasje water wordt zichtbaar TIJDENS en NA het douchen (opdrogen met handdoek, enkele minuten later weer een plasje. Een uur later alles opgedroogd en niks meer te zien).Mijn vragen:

- Kan de leiding in de muur lekken uitsluitend als de douche in gebruik is? Lijkt me van niet maar ik ben geen specialist.

- Kunnen de rosetten (als die er zijn, maar ik veronderstel van wel) lekken uitsluitend als de douche in gebruik is/het water stroomt? Ook dit lijkt me twijfelachtig aangezien deze continu onder waterdruk staan of de kraan nu open of dicht is?We hebben geen zin in onnodig kap- en breekwerk. Aangezien de douche niet lekt wanneer deze niet gebruikt wordt lijkt het mij niet meteen verstandig de muur open te breken ... maar nogmaals, ik ben geen specialist!

Alles afbreken en nieuwe douche plaatsen helaas uitgesloten wegens geen budget :(
 
Kun je geen foto plaatsen van de douche en aangeven waar het water vandaan komt/staat?
 
Bij deze.Foto 1: buitenzijde, waar het lekt (daar waar de siliconen verwijderd zijn aan de hoek, op de vloer verschijnt het plasje)

Foto 2: binnenzijdeIn de hoek binnen/buiten afgeplakt met waterbestendige kleefband (om te 'elimineren' dat het lek zich daar bevindt), geen resultaat.[edit]: om één of andere reden zijn de afbeeldingen een kwartslag gedraaid wanneer je erop klikt ... sorry.
 

Attachments

 • douche1.JPG
  douche1.JPG
  27,4 KB · Views: 3
 • douche2.JPG
  douche2.JPG
  29 KB · Views: 3
Heb meteen ook een totaalplaatje gemaakt en een foto genomen van de afvoer langs onderen ... . Deze loopt dus recht naar boven doorheen de betonnen welfsels tot aan het gootsteentje van de douchebak. Deels heb ik al schuim verwijderd zoals jullie kunnen zien.
 

Attachments

 • totaal.jpg
  totaal.jpg
  35,5 KB · Views: 2
 • afvoer totaal.jpg
  afvoer totaal.jpg
  16,5 KB · Views: 1
 • afvoer_2.jpg
  afvoer_2.jpg
  24 KB · Views: 1
Misschien wat ver gezocht, maar zou het kunnen dat het water uit de douchekop achter de rozetten van de kraan achter die holle tegels door naar beneden loopt?
 
Dank voor je zeer snelle reactie Janus :)Bedoel je: kop sproeit, water loopt deels langsheen kop-doucheslang tot aan kraan, loopt over/naast/onder kraan achter rosetten, lekt achter rosetten naar beneden?

Hoe kan ik dit testen? Douchekop op bodem douche leggen en enkele minuten laten lopen? Water zou dan niet meer 'omhoog' kunnen kruipen denk ik?
 
Of omgekeerd, spuit al het water op de kraan en kijk of het dan erger is.
 
janus wago;1900262 wrote:
Of omgekeerd, spuit al het water op de kraan en kijk of het dan erger is.Dank voor de suggestie. Net 3 minuten op, onder, naast, ... de kraan/rozetten gesproeid en na verloop van tijd minuscuul plasje ... niet meer dan anders. Onderaan de afvoer in waskot zo goed als droog. Om moedeloos van te worden, ben hier nu al 3 dagen continu mee bezig ... ZUCHT.
 
En als je alleen op de bodem sproeit dan?Of emmers water in je douche gooit, zonder de kraan te gebruiken?Je moet zaken uitsluiten, dan blijft de oorzaak vanzelf over.
 
Dank je wel.

Dat van die emmers ga ik zeker eens proberen, op die manier kan ik de afvoer toch al uitsluiten (ik hoop eerder dat het daaraan ligt eigenlijk!). Op de bodem sproeien hebben we al eens geprobeerd met wisselend resultaat: de ene keer geen water, de andere keer een minuscuul plasje.Als de sanitairman komt om de afvoer te vernieuwen moet hij ineens de kraan er maar eens afhalen en de S-koppelingen inspecteren/vernieuwen + dichtkitten mocht dit nog niet gebeurd zijn. Mijn vrouw heeft overigens veel zin er ook ineens een deftige thermostatische kraan op te zetten eigenlijk ... maar het budget he! ;)Toch blijf ik nog met mijn twee vragen zitten: kan een buis in de muur of een koppeling achter de kraan/in de muur lekken ALLEEN wanneer er water genomen wordt uit die kraan? Zou een eventuele lek aldaar zich niet voortdurend moeten manifesteren gezien de continue waterdruk die erop staat?
 
Quote:
Toch blijf ik nog met mijn twee vragen zitten: kan een buis in de muur of een koppeling achter de kraan/in de muur lekken ALLEEN wanneer er water genomen wordt uit die kraan?Dat acht ik niet mogelijk.
 
Dank je wel Janus.Te doen: nieuwe afvoer (hoewel ik betwijfel dat het daaraan ligt aangezien ik gisteren nog maar eens wat hectoliter water heb verspild door te sproeien in de afvoer en er niks te zien was), S-koppelingen nakijken op afkitten, rond rosetten afkitten en tot slot toch maar eens de tegelvoegen onder handen nemen.Wat me bij een andere vraag brengt: kan ik hier en daar over de barstjes in de voegen wat siliconen smeren? Hecht dat tussen (droge, stofvrije, ontvette)voegen en tegels? Dit als voorlopige oplossing natuurlijk. Als daarmee het probleem van de baan is moeten de voegen er bij tijd en wijlen uitgeslepen worden en nieuw voegsel erin, maar dat zal nog effe moeten wachten ;)
 
Op de foto kan ik het niet 100% uitmaken of het dergelijk type is, maar typisch voor zo'n douchedeurtjes: het water dat in het gootje onderaan terechtkomt wordt langs de zijkanten afgevoerd om daar terug in de douchebak te lopen.

je mag deze meestal enkel aan de buitenkant van de douchee afkitten, anders werkt dat niet.

met de 1 cm speling zal het uiteraard nooit werken.

kijk eens of je ergens een typenummer vindt en zo aan een installatiehandleiding kunt raken. Dat staat daar meestal wel in vermeld.
 
Inderdaad D I Y, zo'n type douche is het :) Bedankt voor de tip.Heb inmiddels de tegelvoegen wat 'bijgewerkt' en achter dat grijze geval in de hoek (zie totaalfoto) waren vijzen met pluggen die niet afgedicht waren - ook een serieuze spleet tussen twee tegels. Ding eraf gehaald en alles opgevoegd met siliconen.Ik houd jullie op de hoogte.
 
Mijn gok is ook water dat achter de rosetten komt. Als de opening in de tegels waar de buizen uitkomen niet afgekit zijn heb je gegarandeerd water dat daar zijn weg zoekt.Nog een tip die ik wil geven is om een polymeer te gebruiken ipv silicone. Misschien ligt het aan mij, maar alle silicone die ik ooit gebruikt heb kwam na een tijd los en kreeg last van schimmel. Ondanks dat die volgens de verpakking nooit zou schimmelen.Witte Fix All heb ik nog niet weten lossen/beschimmelen. (al zal dat ooit wel gebeuren, maar toch niet snel)
 
Dank voor de suggestie Maartenn. Achter de rozetten ga ik zeker nakijken, en eventueel rond de rozetten ook een kitlaagje aanbrengen.

Dat van die polymeer houdt ik in m'n achterhoofd voor een volgende herstelling. Ik heb wel hier en daar wat Tec7 gebruik om af te dichten - denk dat dit gelijkaardig aan Fix All is?
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top