Domotica

  • Tags bekabeling domotica elektriciteitswerken nieuwbouw schakelmateriaal
  • Lid geworden
    30 sep 2019
    Berichten
    119
    Waarderingsscore
    1
    Punten
    18
    Wat zoek ik?
    Een gebruiksvriendelijk domotica systeem waarin je de standaard zaken kan bedienen, bv. rolluiken, als mogelijk dan wel met tijdstippen/toestellen in huis zoals slimme oven/ deurbel/ lichten.

    Huidige situatie?
    Bezig met plannen voor een nieuwbouw dus als bedrading nodig is kan dat.
    Ik heb geen enkele ervaring met domotica. Echter heb ik thuis wel de Xiaomi vacuum die ik kan bedienen met Google Home wat wel leuk is.

    Kennis van zaken?
    Zeer weinig. Daarom dat voor mij xiaomi het enige is momenteel in mijn huis. Je koopt het online en zonder veel gedoe aangesloten op mijn Google.

    Budget?
    Ik heb er iets voor over om een goed werkend systeem te hebben. Maar ik denk dat vele leuke opties van Domotica toch meestal niet echt veel gebruikt worden.
    Daarom een simpel systeem waar ik later eventueel kan uitbreiden als mijn liefde voor domotica groeit.

    Lijkt Xiaomi jullie een geschikt domotica systeem? 
    Jullie met kennis van zaken kunnen er veel mee, maar sommige dingen gaan mijn petje te boven en het vergelijk met de ander systemen is mij niet altijd duidelijk.
    Waar je bv. voor NHC, Loxone en KNX al snel een installateur kan vragen om alles voor je te bekijken, bv. de bedrading in nieuwbouw, hoe instellen? Kan je dit voor Xiaomi mogelijks niet.
    Bedankt om met de leek even mee te denken.
    Cru gezegd, wat raden jullie aan bij familie waarvan je weet dat ze het nuttig zullen vinden, maar te weinig inzicht hebben hoe het te integreren?
     
    Stefaan Van Slycken schreef:.

    @ stefaan:

    Hoe zit de integratie van NHC en voice commands (eventueel in combinatie met google) Ik moet zeggen, nu ik de sonos beam in huis heb (waar google assistant inzit) gebruik ik het meer en meer om mijn TV uit en aan te zetten, mijn xiaomi stofuizger te starten enz via voice command. Het komt mij toch vrij veel voor dat ik geen bakje/smartphone/tablet bij de hand heb, tegen dat je de gsm genomen hebt is de voice command al uitgesproken.

    Zijn bijvoorbeeld elektrishce haarden ook makkelijke te koppelen met zo'n NHCsysteem?

    (De vraag mag natuurlijk ook beantwoord worden voor liefhebbers van een ander domotica systeem)

     
     
    Stemcontrole begint bij Niko op kousevoetjes te komen. Er staat al een FAQ op https://www.niko.eu/nl-nl/hulp-nodig/faq---veelgestelde-vragen maar ik heb het nog niet getest (ik vind de skill voor Alexa niet maar dat komt misschien doordat mijn Alexa-activatie op een US ipv UK adres staat.) Er wordt nog weinig bombarie rond gemaakt maar het zal wel komen.

    Wat elektrische haarden betreft: dan moet je aan je leverancier vragen of ze gestuurd kunnen worden met 0-10V of potentiaalvrije contacten. Sommige merken kunnen dat, andere niet.
     
    Nu7s zei:
    KdeWachter zei:
    wil je knutselen zonder kennis ter zake kies je loxone.

    Verklaar je nader?

     

    Het loxone systeem is toch ideaal voor een doe het zelver die geen programmeer ervaring heeft, het is eenvoudig in te stellen en onderdelen zijn goedkoop verkrijgbaar.

    een logo of beckhoff is prijsmatig ook intressant  voor een doe het zelver maar vereist wel kennis van hun omgeving.

    nhc en knx zijn duurder en minder gericht op dhz omdat de componenten duurder zijn en de programmatie ook een steilere curve heeft.

    voor eigen gebruik prefereer ik logo, voor bij andere personen raad ik nhc of knx aan.
     
    KdeWachter schreef: 

    nhc en knx zijn duurder en minder gericht op dhz omdat de componenten duurder zijn en de programmatie ook een steilere curve heeft.

    voor eigen gebruik prefereer ik logo, voor bij andere personen raad ik nhc of knx aan.

    'Programmeren' zou ik het alvast voor  KNX niet noemen. Configureren of parametriseren is eigenlijk veel juister en eigenlijk echt niet noodzakelijk  ingewikkeld.
     
    KdeWachter schreef:

    nhc en knx zijn duurder en minder gericht op dhz omdat de componenten duurder zijn

    Voor de achttienhonderdste keer: KNX componenten zijn niet duurder. Koop eens voor 20 stuks uitgangen aan Loxone relais-extensions, of een 20-voudige KNX actor (of maak er een 12v+8v van om het wat modulair te houden) en zie waar je het meest aan uitgeeft.
     
    KdeWachter schreef:

    Het loxone systeem is toch ideaal voor een doe het zelver die geen programmeer ervaring heeft, het is eenvoudig in te stellen en onderdelen zijn goedkoop verkrijgbaar.

    En waarom zou je iets moeilijker willen? Eenvoudig in te stellen en goedkope onderdelen klinkt mij alleen maar positief. Loxone ondersteund trouwens Picoscript, dus als je wil programmeren dan kan dat.
    voor eigen gebruik prefereer ik logo, voor bij andere personen raad ik nhc of knx aan.

    Hopelijk heb je al niet teveel slachtoffers gemaakt. Logo als domotica? echt? 
    nea.gif
    tomverdoodt schreef:

    Hoe zit de integratie van NHC en voice commands (eventueel in combinatie met google) Ik moet zeggen, nu ik de sonos beam in huis heb (waar google assistant inzit) gebruik ik het meer en meer om mijn TV uit en aan te zetten, mijn xiaomi stofuizger te starten enz via voice command. Het komt mij toch vrij veel voor dat ik geen bakje/smartphone/tablet bij de hand heb, tegen dat je de gsm genomen hebt is de voice command al uitgesproken.

    Bij Loxone kan je werken met virtuele ingangen en uitgangen. Die kan je met een URL aansturen of via de URL de status uitlezen. Met  IFTTT webhooks kan je bij IFTTT virtuele ingangen sturen of met virtuele uitgangen IFTTT aansturen. Alle services die IFTTT ondersteunen kunnen dus gekoppeld worden met Loxone. 

    Met die virtuele ingangen kan je ook online gegevens (Een webpagina, XML, PHP, ...) uitlezen. Je laat Loxone dan naar een string zoeken op die pagina om de bijhorende waarde in te lezen.

    De miniserver kan ook UDP commando's inlezen of uitsturen. Door een Arduino/Raspberry PI als extra "bridge" te gebruiken kan je vervolgens nog meer toestellen koppelen. Bijvoorbeeld LoxBerry

    Daarnaast heb je uiteraard nog de eigen Loxone extensions voor zowat alle protocollen: RS485, RS232, 1-Wire, DMX, ... zodat je via die weg ook kan communiceren.

    In mijn ogen kan je alle toestellen koppelen. Alles hangt af van hoe technisch je onderlegt bent of hoeveel zin je hebt om alles te leren. 
     
    Bij "kostprijs"/"duurder" is er een factor die de doorsnee eindgebruiker/leek moeilijk kan inschatten, en dat is de kwaliteit van de componenenten. Elke elektronica leerling kan een relais bedienen, een dimmer bouwen of een LED-strip aansturen. Maar, dat op een manier doen die 100 000 schakelcycli toelaat, betrouwbaar, op een energiezuinige en storingsvrije manier is een ander paar mouwen. Daar ligt vaak ook een verschil tussen "duur" en "goedkoop", en helaas, ga je al na tien jaar zien of een component niet meer werkt of pas na 25 jaar ... Is Duracell duur? Ja. Wat nemen we mee op speleo? Duracell.
     
    Nog belangrijker dan de kostprijs van een module:  is een module na 20 jaar nog verkrijgbaar/herstelbaar? Want als je na 15 jaar je hele installatie op 't stort mag gooien wegens te veel stukken niet meer verkrijgbaar, wordt het ook een dure aangelegenheid. Maar aan iedereen die domotica wil geef ik wel altijd aan: voorzie dat je binnen 25-30 jaar alles moet vernieuwen.

    Op dat gebied scoort QBus heel goed, hun modules uit 1999 zijn nog steeds compatibel met nieuwe controllers; Niko herstelt ook nog steeds Nikobus-modules (verkoop gestart 1997) maar een Nikobus-installatie krijg je niet compatibel met NHC...
    Ik geloof dat KNX ook nog steeds compatibel blijft met de eerdere versies? Maar sommige kleinere fabrikanten, zeker die die maatwerk leveren, kunnen dat niet garanderen... en die smart lampjes met hun eigen app van één of andere online aanbieder, daar kun je ook alleen maar van hopen dat je app blijft werken als er een update komt voor IOS of Android...

    Wat betreft leercurve NHC: ik kan me moeilijk voorstellen dat die veel steiler is dan Loxone. Met NHC2 is alles nog eens vereenvoudigd en versneld voor de basisprogrameringen...
     
    Ja, hoor: ik heb kennis van een KNX installatie uit 1991 (!), die nog naar behoren werkt en die onlangs is uitgebreid. 
    teeth_smile.png
     
    Die was er vroeg bij! KNX viert dit jaar zijn 30ste verjaardag (uiteraard bestonden de voorlopers - waaronder eib - al langer toen).
     
    Hier een persoonlijk praktijk voorbeeld van hoe knx en Loxone omgaan met hun producten;
    Na vijf jaar waren alle knx knoppen in mijn woning verouderd, eenkopsbedieningen, sferen en waarden sturen waren niet mogelijk, ook alle schakelactoren hadden niet de mogelijkheid om eenvoudige logische functies zoals AND en OR te verwerken. Dit was als binnen de vijf jaar, op mijn vraag hoe ik dit kon oplossen was het antwoord dat ik maar de nieuwe hardware moest kopen.
    In diezelfde installatie heb ik eerst een homeserver van gira geplaats, maar daarna al vlug een Loxone Miniserver geplaatst, om toch nog iets met die verouderde knx installatie te kunnen doen. Die Miniserver is na 10 jaar nog altijd volledig up-to-date, hij werkt nog altijd met de laatste software en ik kan hem nog altijd met de laatste nieuwe smartphone zonder probleem gebruiken. Voor diegene die niet weten wat juist het verschil is, het is niet dat een component na 10 - 30 jaar nog werkt dat belangrijk is, belangrijk is dat deze component nog alle functionaliteit heeft in vergelijk met een nieuwe versie en dat is momenteel enkel bij Loxone zo, zeker niet bij knx, niko, qbus, ......

    Binnenkort is het weer zover, dan is het Light&building en dan gooien alle knx fabrikanten hun bestaande producten in de vuilbak en vervangen die door nieuwere versies met beter software. Je moet dan maar als knx klant tevreden zijn dat jouw installatie maar maximum een paar jaar up-to-date is. Als knx hardware toch zo langlevend is waarom komen er dan constant nieuwe hardware versies?

    Maar de hele vergelijking tussen knx en Loxone loopt sowieso mank, je kunt nu eenmaal een communicatie protocol niet gaan vergelijken met een complete smart home oplossing. Verder spreken ze bij knx over doosjes en bij Loxone over oplossingen.

    Ik hoor hier weer veel dat Loxone een gesloten systeem zou zijn, kan er iemand dit verduidelijken, ik zie enkel een open systeem waar iedereen zijn ding mee kan doen, zonder enige vorm van beperkingen.
    Als mensen op zoek zijn naar het standaard domotica verhaal, waar de nadruk ligt op controle en bediening maar niet op automatisering, moeten ze dit zeker doen en dat kan zonder probleem met Loxone.
    Willen ze zekerheid en garantie op functionaliteit dan is de Loxone standaard de enige mogelijkheid, daar wordt de nadruk gelegd op de oplossing en niet op de doosjes.
    Met deze standaard zijn zij nu in Nederland de referentie als het over zorgwoningen gaat, je krijgt van de Nederlandse regering geld als je Loxone in uw woning hebt en de standaard zorgfunctie activeert. Hiermee is het nu zo dat in Nederland een woning zonder Loxone duurder is.
    https://www.loxone.com/nlnl/onbezorgd-ouder-worden-caredo-comfortwonen-curaevitel-balie/
    In België is er een vergelijkbaar verhaal met het EPB dossier, hier zijn er de reductiefactoren die je met Loxone kun bereiken gaande van minimum 12 tot mogelijk 30 E-peil punten.
    https://www.loxone.com/nlnl/loxone-en-de-impact-op-het-epb-dossier/

    En dan heb ik er nog niet over dat je voor ongeveer 1050€ 8 geschakelde kringen en 20 gedimde hebt, dus prijs kan nooooit het probleem zijn.

    Dus jullie moeten het zelf maar weten wat je wilt maar hier komen vertellen dat je met Loxone een slechte keuze zou kunnen maken is toch niet echt de waarheid denk ik.
     
     
    KarelV zei:
    In België is er een vergelijkbaar verhaal met het EPB dossier, hier zijn er de reductiefactoren die je met Loxone kun bereiken gaande van minimum 12 tot mogelijk 30 E-peil punten.
    ]https://www.loxone.com/nlnl/loxone-en-de-impact-op-het-epb-dossier/
    https://www.loxone.com/nlnl/loxone-en-de-impact-op-het-epb-dossier/[/quote

    Kom kom, de technieken die ze vermelden in de link verlagen inderdaad het E-peil. Maar, die technieken, zonder Loxone (of andere domotica) verlagen uiteraard eveneens het E-peil!

    Loxone/domotica heeft vast voordelen. Maar meer dan (misschien!) 1 E puntje ga je er volgens mij niet voor krijgen.
     
    KarelV zei:
    https://www.loxone.com/nlnl/onbezorgd-ouder-worden-caredo-comfortwonen-curaevitel-balie/
    In België is er een vergelijkbaar verhaal met het EPB dossier, hier zijn er de reductiefactoren die je met Loxone kun bereiken gaande van minimum 12 tot mogelijk 30 E-peil punten.
    https://www.loxone.com/nlnl/loxone-en-de-impact-op-het-epb-dossier/
     

    Daar se, hij is daar weer, altijd superlatieven spuiend maar als het er op aan komt is het meestal toch bij de haren getrokken.

    Tenzij ik me heel hard vergis, hebben al die mogelijkheden om je e-peil te verminderen uit dat artikeltje helemaal niks met Loxone te maken. Ik bedoel, led-verlichting en screens plaatsen en ramen die open kunnen, wat heeft dat te zien met Loxone? OK, je kan ze er mee gaan sturen, maar dat kan je ook met een gewone klassieke schakelaar. Ventilatie wordt trouwens niet beter gekwoteerd als het met een domoticasysteem gestuurd wordt, enkel indien het als geheel systeem van CO2- en vochtsensoren en sturing gecertificeerd is. Dus tenzij Loxone daar certificering voor haalt in combinatie met bepaalde merken units en sensoren, heeft dat daar niks mee te maken.

    Bovendien: het verbeteren van het E-peil door dit soort zaken zoals ledverlichting en vraaggestuurde ventilatie wordt vaak enkel de moeite als de woning door zijn opbouw heel slecht scoort. Bij een goede isolatie, goede opbouw en dergelijke zakt het profijt daarvan...

    Niemand zegt hier dat Loxone slecht is (of slechter dan iets anders), maar uw geblaas naast de kwestie altijd, daar krijg ik de sijskens van.
     
    Ik doe de moeite niet meer zijn rants te lezen.
     
    @KarelV

    Wat bedoel je met "verouderd"? Heb he aan de hand van je gewenste functionaliteit de componenten gekozen en wil je dan achteraf de functionaliteit uitbreiden en heb je vastgesteld dat dat niet ging?

    Hoe komt het dat de GIRA HomeServer geen soelaas bracht?

    Ik heb niet de indruk dat de installatie verouderd was, maar dat de componenten gewoon niet de functionaleit aanbieden die je initieel niet voorzien had in je keuze.

    KNX componenten van 10 tot 30 jaar geleden werken nog samen met die die vandaag op de markt gebracht worden. Maar van een simpel dimmertje kan je inderdaad geen RGB(T)W dimmer maken.

    Die nieuwere producten zijn dan wel compatibel met de oudere, hé. En fabrikanten gooien die oude producten heus niet op de vuilbak. In de regel is een product lifecycle iets van zo'n 10 jaar. Echte toppers leven langer.

    Er komen nieuwe hardware versies op de markt omdat ... omdat dat commerciële bedrijven zijn. Als een product op het einde is van z'n lifecycle, worden er nieuwe state of the art features in gestopt, dikwijls op een nieuw platform. Maar een productserie wordt nooit elke twee jaar op de vuilbak gegaan. Dat is commericële onzin.

    Een gesloten protocol zou betekenen dat er maar één fabrikant, of een afgesproken groep van fabrikanten, Loxone producten op de markt mag brengen met die naam. Om commercieel leefbaar te zijn, moet die ene firma dan ook een zo groot mogelijk productgamma op de markt brengen, wat jij een totaaloplossing noemt. Bij KNX kan elke fabrikant zich bij zijn specialisatie houden (voedingen, dimmers, lichtsturing, HVAC...) en hoeft geen volledig productpalet te ontwikkelen.

    "Loxone standaard"? Kan je me eens het EN , IEC of ISO nummer noemen?

    Eén zorgwoning project met Loxone. Congrats. Ga eens naar https://www.knx.org/knx-en/for-professionals/projects/index.php, volg "Commercial" en dan "Healt Care"
     
    Doe geen moeite, Thorgal.

    KarelV verschijnt om de zoveel maand eens op het forum om de gospel van Loxone te zingen, het systeem van God De Vader zelve. Een Echte Automatisering, zonder dat je ook maar iets moet instellen. Verlichting en rolluikjes, dat is maar voor die andere systemen die allemaal geen botten waard zijn. Ik meen me te herinneren dat je met Loxone volgens hem ook de files op de Brusselse ring en de zonneschijn aan de kust kan regelen.

    Gelukkig verdwijnt hij daarna meestal weer voor een paar maand.

    Maar pas op, Loxone bestaat 10 jaar en het is allemaal nog compatibel. Fantastisch hé.
     
    @Stefaan Van Slycken
    Ik ga hier zeker niet telkens als jullie een protje laten reageren, enkel als er te veel onzin verteld wordt dan kan ik het niet laten, En ja maak het maar direct persoonlijk, iedereen kan nu ook nog eens zien dat jij dit zo wil, dat zijn we ondertussen ook gewoon. Het mag hier zeker niet over de waarheid gaan waar feiten belangrijk zijn.
    Ook hoe jij dit thema weeral gewoon minimaliseert laat zien dat jij echt niet weet waar het om gaat. Hier een stukje uit een studie "Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik binnen de EU. Gemiddeld genomen wordt 30% van het energieverbruik binnen gebouwen onnodig gebruikt, verspild!"
    Juist met dat EPB verhaal is waar het verschil tussen Loxone en alle anderen duidelijk wordt, alle functies die voor het EPB belangrijk zijn kunnen, dankzij de Loxone standaard, eenvoudig geactiveerd worden.
    Bij alle anderen moet dit "door iemand" in elkaar geknutseld worden, met geen enkele garantie op het resultaat. Een mooi voorbeeld is de automatische zonwering sturing, goed voor een reductie van 5 E-peil punten, die zit al jaren in de Loxone standaard.
    Vraag maar aan iedereen die er iets van kent wat de waarde is van elk E-peil punt en kom dan nog eens terug met uw verhaal. Voor alle die hieraan nog twijfelen, het Loxone verhaal voor het binnenklimaat werd een jaar lang door de universiteit van Graz in twee woningen opgevolgd, één met de Loxone standaard en een klassieke woning, met als conclusie dat het perfect werkt.
    https://www.loxone.com/nlnl/ruimtes-koelen-zonder-airco/
    Dit thema heb je al eens volledig ontkent, zonder echte tegenargumenten. Ik kom met studies en bewezen resultaten af en jij ontkent gewoon alles zonder aan te tonen dat het niet waar is. Het wordt wel eens tijd dat jij met echte argumenten moet gaan komen.

    Hier nog een feit, samen met Cureavitel Balie gaat Loxone al minstens 2100 zorgwoningen doen:
    https://curaevitelbalie.nl/2019/12/02/nieuwsbrief-2-december/
    https://curaevitelbalie.nl/2020/01/21/curaevitel-balie-een-uniek-concept-waar-wonen-zorg-en-slimme-technologie-bij-elkaar-zijn-gebracht/
    En weet je waarom dit enkel met Loxone kan, zij zijn de enige die met een standaard oplossing komen, de anderen komen enkel met doosjes af en iemand mag deze dan leuk in elkaar knutselen, met dit laatste zul je nooooooit geld krijgen van eender welke regering.

    Met beide oplossingen is het nu zo dat als men een woning bouwt zonder Loxone dit dan uiteindelijk duurder zal zijn, probeer nu maar eens iets gelijkaardigs te doen met een doosjes systeem.

    @Thorgal, de drukknopen waren van Siemens en toen ik ze gekocht heb waren dat de meest uitgebreide, na 5 jaar totaal verouderd, je wilt niet weten wat die gekost hebben. Je moet mijn post goed lezen het gaat er niet om dat producten nog werken na 10-30 jaar, maar zijn ze nog up-to-date, wat ben je met oude producten waar je niets zinnig meer mee bent, de tijd van gewoon een "alles uit" hebben is al lang niet meer. Die Homeserver was echt een klucht, als je hiermee ooit logische functie mee gemaakt hebt en dan ditzelfde doet met de Miniserver weet je direct het verschil.

    @teaser dat geld voor mij hetzelfde, maar jij moet het dan toch nog eens vermelden, waarom? Laat ons toch gewoon beide ons ding doen.

    Wat ik graag zou willen weten waarom het jullie zo stoort dat ik zulke informatie hier zet, ik begin nooit met jullie persoonlijk aan te vallen maar ik post iets en dan kunnen jullie het niet laten om direct persoonlijk te worden. Alle informatie die ik geef is algemene info die op het internet beschikbaar is.
    Als jullie gewoon toepasselijk reageren en echt antwoorden geven zal dit iedereen helpen en nog duidelijker worden voor iedereen!! Of mag dit laatste niet????
     
    Vroeger was één van de argumenten voor domotica inderdaad het energiezuinig maken van de woning wat betreft verwarming/koeling, of beter gezegd, domotica kon ervoor zorgen dat er geen energie verspild werd.Kijk maar naar de fantastische resultaten hier; maar - voor wie goed oplet - dat heeft vooral te maken met het automatiseren van bepaalde dingen; het eigenlijke automatiseringssysteel zelf doet er weinig toe.

    Door de steeds strengere isolatienormen, is dat argument verzwakt; de energiewinst die je kan halen bedraagt nog maar enkele procenten.

    Als ik het goed versta, komt Loxone vooral met confectie-oplossingen, die dan, in grote getalen, kunnen gecopieerd worden. Dat kan wel kloppen voor 2100 zorgwoningen die allemaal identiek zijn, maar iedereen die energiemanagement doet weet dit eigenlijk elk gebouw weer anders is. Dus, leuk dat iemand dat één keer gedaan heeft voor Loxone, maar dat kan niet (optimaal) gecopieerd worden voor om het eender welke andere zorgwoning die bvb. andere afmeting, gebruik, isolatie, koeling ... heeft.

    Bij KNX wordt er inderdaad niet echt geprogrammeerd. In feite kies je een product met zijn functionaliteit en dat ga je parametreren en linken. Als je naderhand méér functionaliteit wil, kan je soms een ander applicatieprogramma kiezen, maar als dat de functies niet aanbiedt die je zoekt, dan heb je pech.

    In mijn auto had ik graag adaptive cruise control gehad. Gaat niet. Misschien ook een dode hoek waarschuwing. Gaat ook al niet. Stoem. Auto's zij stoem.

    Bij Loxone gaat dat wellicht wel, omdat het een gecentraliseerd systeem is, rond de MiniServer. Maar dan zit je weer bij de conceptuele vraag, of een centraal systeem, dan wel een gedistribueerd systeem de beter keuze zou zijn.

     
     
    KarelV zei:
    @teaser dat geld voor mij hetzelfde, maar jij moet het dan toch nog eens vermelden, waarom? Laat ons toch gewoon beide ons ding doen.

    Echt? Jij leest mijn posts niet? Dat was me nog niet opgevallen! 

    Waarom ik de moeite niet meer doe is omdat je toch altijd met hetzelfde verhaaltje afkomt. Stefaan heeft het hierboven samengevat.
    Wat ik graag zou willen weten waarom het jullie zo stoort dat ik zulke informatie hier zet, ik begin nooit met jullie persoonlijk aan te vallen maar ik post iets en dan kunnen jullie het niet laten om direct persoonlijk te worden. Alle informatie die ik geef is algemene info die op het internet beschikbaar is.
    Als jullie gewoon toepasselijk reageren en echt antwoorden geven zal dit iedereen helpen en nog duidelijker worden voor iedereen!! Of mag dit laatste niet????

    Wij proberen hier dagelijks mensen te helpen met keuzes op dit forum. Jij komt gewoon om de zoveel tijd eens weer met je Loxone verhaaltje af, en al de rest is slecht. Daarmee help je niemand vooruit.
     
    KarelV: Loxone staat nergens als reductiefactor in de EPB-lijsten. Bij ventilatie is het enkel Thermelec dat zijn systeem inclusief sensoren erkend heeft. Dus Loxone zorgt an sich nergens voor minder punten. Dat is al wat ik wou zeggen.

    Loxone heeft even veel met het e-peil te maken als de kleur van je schakelaars.

    Dat jij je zekeringkast elke avond voor 't slapengaan een zoentje geeft kan me niet schelen, maar vertel geen leugens.
     
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Terug
Bovenaan