Domotica van het merk Procontrol

Lid geworden
19 aug 2006
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik ben op zoek naar een goed domotica systeem dat gebruik maakt van een bus. Ik wil geen wirwar van kabels in mijn kast en werk dus zeker niet met een ster bekabeling.Ik had mijn zinnen gezet op Qbus, maar de prijs viel mij nogal tegen.

Als je hun prijslijst bekijkt dan zijn hun schakelaars zowel als hun modules naar de prijzige kant.Omdat ik hier en daar lees dat het goedkoper is, was ik Niko-bus aan het bestuderen. Goedkoper is het inderdaad, maar technisch is het niet wat ik zoek. Hun huidige bus is enkelrichtingverkeer. Schakelaars geven commando's over de bus, maar er komt geen feed-back van de modules.Daarbij komt nog eens dat ze niet echt een goede besturing hebben voor verwarming en dat ze hun huidige Niko-bus v.2 op het einde van dit jaar over boord gooien en vervangen door Niko-bus v.3.

Deze zou in beperkte mate compatible zijn. Ik hoor dat v.2 als slave van v.3 kan werken. De juiste specificaties en release datum krijg ik bij Niko niet los. Het enige wat ik vernomen heb is dat hun bus tweerichtingsverkeer zou worden.Als ik nu v.3 kon steken was mijn keuze misschien snel gemaakt, maar die komt er te laat aan. Ik ga mijn bouw daarvoor niet stilleggen.Nu ben ik bij Procontrol beland. Ik ging mijn licht opsteken bij Paul De Meutter in Heist-op-den-Berg i.v.m. Niko-bus en kreeg er duidelijke uitleg, maar die man stelde voor om eens met hun domotica expert te spreken en gaf zijn nummer. Verder werd er niet aangedrongen, ik kon er net zo goed Niko aanschaffen.Ik ben ondertussen met die man gaan spreken en het lijkt mij een zeer krachtig en toch vrij simpel opgebouwd en open systeem te zijn. Als ik de prijslijsten naast elkaar leg is het zeker goedkoper dan Qbus en zeker zo krachtig. Het is wel duurder dan Niko, maar eigenlijk mag je die niet vergelijken. Niko-bus v.2 is technisch inferieur aan Qbus of Procontrol.Ik ben dan nog eens gaan zoeken op dit forum naar Procontrol, maar kan hierover niets vinden. Zijn er hier forum-bezoekers die ervaring hebben met Procontrol?
 
Lid geworden
3 apr 2006
Berichten
126
Waarderingsscore
1
Punten
0
bekijk misschien ook Domintell eens ...

niet te prijzig en ik ben er alleszinds zeer tevreden van
 
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
47
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ga eens langs bij Paul de Meuter in Heist op den Berg. Die hebben dat zowat uitgevonden dacht ik. Ik ben daar eens langs geweest en heb een CD-rom met de huidige stand van de software die ze gebruiken en een heleboel info meegekregen. Ziet er een goed systeem uit op het eerste zicht. Ik ben uiteindelijk voor een systeem met teleruptoren gegaan.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
6.938
Waarderingsscore
0
Punten
0
was opnieuw aan het twijfelen ivm die EIB, maar ga toch maar gaan voor die Procontrol. Begeleiding is ook belangrijk en ik weet dat ik daar kan op rekenen bij De Meutter.De kwaliteit valt of staat met je installateur. EIB zijn vooral "Duitse" merken, de rest heeft meestal zijn eigen systeem.

Kabel die procontrol gebruikt is trouwens die groene EIB kabel.
 
Lid geworden
9 jul 2006
Berichten
146
Waarderingsscore
0
Punten
0
kidcool wrote:
was opnieuw aan het twijfelen ivm die EIB, maar ga toch maar gaan voor die Procontrol. Begeleiding is ook belangrijk en ik weet dat ik daar kan op rekenen bij De Meutter.De kwaliteit valt of staat met je installateur. EIB zijn vooral "Duitse" merken, de rest heeft meestal zijn eigen systeem.

Kabel die procontrol gebruikt is trouwens die groene EIB kabel.Ik vind ook dat de juiste begleiding een heel belangrijk element is bij het kiezen van een systeem, maar of dat je daarom een groothandel onder de arm moet nemen vind ik toch een rare beslissing.Groothandels zijn goed in 1 zaak en dat is zoveel mogelijk pakjes verschuiven aan zoveel mogelijk winst.Ik geef je iets om over na te denken, als het toch een Domotica specialist is zoals zij zich uitgeven, waarom verdelen zij dan geen EIB.1 reden kan ik u alvast geven, die procontrole is een heel beperkt systeem waar weinig uitleg bij het installeren moet gegeven worden (denk aan het pakjes verschuiven).Als je nog iemand moest zoeken die je zou kunnen begleiden bij een EIB installatie;

http://www.domo-connect.beIkzelf doe op die mensen beroep als het wat ingewikkeld word voor mij.Grts,Lukske
 
Lid geworden
29 jul 2006
Berichten
49
Waarderingsscore
0
Punten
0
Lukske,Ik begrijp dat jij het EIB systeem geweldig vind omwille van zijn open standaard.Maar!Jij besluit dat deze systeem nog jaren zullen doorgaan en hun compatibiliteit gaan bewaren, stel nu dat er op een gegeven moment iemand een ethernet connectie gaat implementeren.Ethernet is goedkoop, robust, verbindingselementen (switches, hub, enz) zijn goedkoop, ... Op dit moment zijn er al diverse chip fabrikanten die een volledige ethernet stack aan boord van een kleine chip steken. Kortom dit systeem is heel interresant en niet enkel de wired versie maar ook op het gebied van wireless ethernet gaan de prijzen van chipsets dalen zodoende dat men met draadloze schakelaars kan werken.De uitbreidbaarheid van zulk systeem is gewoon eindeloos, voor bedrijven is het geweldig want een netwerk hebben ze normaliter toch al liggen.Wat gaat er dan gebeuren met EIB? Gaan ze dan nog componenten maken of gaat er hetzelfde gebeuren zoals jij altijd voorspelt met systemen als Q-bus, teletask, procontrol, of zelfs Crestron (Gigantische system doch draaien op hun eigen backbone).Ik wil gewoon zeggen dat elk systeem zijn voor- en nadelen heeft maar zeggen dat een bepaald systeem/standaard voor altijd zal blijven bestaan is gewoon onzin!Oh trouwens, die firma domo-connect waar jij het altijd over hebt volgens mij heb je daar toch financiele belangen in, anders dan heb je wel heel veel vertrouwen in een firma die amper 6 maanden bestaat.And these are my two centsGroetenelectron
 
Lid geworden
9 jul 2006
Berichten
146
Waarderingsscore
0
Punten
0
electron wrote:
Lukske,

Ik begrijp dat jij het EIB systeem geweldig vind omwille van zijn open standaard.Maar!Jij besluit dat deze systeem nog jaren zullen doorgaan en hun compatibiliteit gaan bewaren, stel nu dat er op een gegeven moment iemand een ethernet connectie gaat implementeren.Ethernet is goedkoop, robust, verbindingselementen (switches, hub, enz) zijn goedkoop, ... Op dit moment zijn er al diverse chip fabrikanten die een volledige ethernet stack aan boord van een kleine chip steken. Kortom dit systeem is heel interresant en niet enkel de wired versie maar ook op het gebied van wireless ethernet gaan de prijzen van chipsets dalen zodoende dat men met draadloze schakelaars kan werken.De uitbreidbaarheid van zulk systeem is gewoon eindeloos, voor bedrijven is het geweldig want een netwerk hebben ze normaliter toch al liggen.

electronHet blijft mij verbazen hoe weining de mensen kennen van EIB/KNX en daar dan toch een uitgesproken mening van hebben (meestal negatief).Er bestaan al meer dan 2 jaar verschillende ethernet modulen waarbij het mogelijk is om EIB te koppelen, waarbij een installatie bijna onbeperkt uitbreidbaar is.Tevens zijn er ontwikkelingen om alles te doen via IP, hierbij is het mogelijk om te surfen met een gewone browser tot in de componenten zelf.(de eerste componenten zijn al leverbaar)Ik heb het hier al meerdere keren aangehaald, EIB is fexibel genoeg om alle veranderingen in zich op te nemen.Ik stel voor dat je een alterantief voorsteld dat nu te krijgen is en evenveel garanties en voordelen heeft als EIB/KNX, wat er binnen 10 jaar gebeurd is zowel voor mij als voor u koffiedik kijken denk ik. :wink:De Firma Domo Connect bestaat nog niet zo lang maar de mensen die er werken hebben wel meer dan 10 jaar ervaring met EIB Domotica, en ik denk dat het laatste belangrijk is.Ik heb geen belangen in die firma, maar als ik iemand advies geef met wie ze contact mogen opnemen, kies ik voor mensen die ik ken en waar ik goede ervaringen mee heb.Ik zie juist dat je zelf installateur bent, dan begrijp ik uw reactie.Grts,Lukske
 
Lid geworden
29 jul 2006
Berichten
49
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste,Ok EIB kan op ethernet worden aangesloten, maar dan blijft EIB nog steeds duurder.Waarom dan niet Ethernet "all the way" ipv van nog is een tussen oplossing.Bye the way ik ben geen installateur, helemaal niet soms als ik me is wil uitleven dan plaats ik inderdaad wel is een stopcontact en daar houd het dan ook bij op.Wat mijn alternatief betreft: Crestron ik denk eerlijk gezegt dat EIB hier niet tegen op kan.En wat ik jou zeg over 10 jaar daar gaat heel pleidooi altijd om dacht ik!

De garantie dat binnen 10 jaar nog steeds compatibele EIB componenten kunnen worden geleverd. Het is eenmaal niet altijd het beste wat de marktleider wordt (kijk bv maar naar Video 2000 het beste video systeem dat er was en toch is VHS de standaard geworden)Aangezien er zulke garantie bij geen enkele consumenten product kan worden gegeven, vind ik dat EIB idem is aan de rest van de domotica systemen, en zeker niet moet worden verheerlijkt.Laat de mens kiezen en breek een alternatief "niet EIB" systeem niet af.Dat vind ik nu dat moet worden gerespecteerd worden, als iemand zegt dat EIB te duur is tja dan is dat zijn keuze en dan moet er niemand met de neus op worden gedrukt van dat ie een "domme" beslissing heeft genomen.Groeten,Electron
 
G

Guest

Guest
ff ook zegje doen :)Wij hebben tijdje geleden bij Domo Connect geweest voor offerte.

En ff ter info ik heb helemaal geen belangen bij die firma.

Maar mij wisten ze toch goed te overhalen. Eigenaar van de firma heeft me bijna zijn levensverhaal gedaan, en ok, de firma zelf bestaat wel niet lang, maar hij is daarvoor bij een andere firma actief geweest met EIB, en mede door hem zijn verschillende EIB merken nu beschikbaar bij importeurs in Belgie. Hij heeft ook al enkele mooie projecten achter zijn naam van toch enkele serieuze bedrijven etc.

Tevens zoals Lucske al aanhaalde : EIB heeft ook al modules met IP connectie en is dus ook al klaar om dit systeem mee op te nemen in hun compatibeliteit voor later. Vindt het wel knap, daa rniet van, maar ik zie het nut niet echt in van dit alles, aangezien je toch een bus hebt liggen, en je daarover je modules kan programmeren en status opvragen dmv een Homeserver bv, dus moet voor mij niet speciaal via TCP/IP op de module zelf.

Als je enkel een homeserver hebt, kan alleen die gehacked worden in het ergste geval, en als je daar steeds een goede backup van bijhoudt, is die terug OK binnen de kortste keren, als iemand gans je IP domoticasysteem hackt, dan ben je mooier af, want zoek maar uit dan waar het probleem juist zit ( mij mening ).

Ben wel pro IP, maar om elke schakelaar/rolluik/weet-ik-veel-wat op IP te zetten vindt ik beetje te gek.Ondertussen zijn wij ook bij Qbus geweest voor een offerte, en gek genoeg kwam voor ons EIB iets goedkoper uit. Wat ons ook wel verbaasde.

Ik heb nog niet besloten welk systeem het bij ons gaat worden, beiden hebben nog enkele pro en contras, dus het zal afwegen worden welke op ons nauwelijks effect hebben, maar de meer/minderprijs alleen laat ik niet echt meetellen in men beslissing, er was verschil op de prijs, maar niet om te zeggen onnoemelijk veel.

Zal dus nog een serieuze knoop worden om door te hakken :)
 
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
330
Waarderingsscore
0
Punten
0
falcon10 wrote:
Hij heeft ook al enkele mooie projecten achter zijn naam van toch enkele serieuze bedrijven etc.

Inderdaad EIB is vooral ontwikkeld voor automatisatie van grote gebouwen.falcon10 wrote:
Ben wel pro IP, maar om elke schakelaar/rolluik/weet-ik-veel-wat op IP te zetten vindt ik beetje te gek.Wat electron bedoelt is dat IP technologie massaproductie is en veel meer ingeburgerd waardoor bijvoorbeeld schakelaars via netwerkconnectie waarschijnlijk veel goedkoper kunnen zijn dan die dure EIB schakelaars.

En netwerkinfrastructuur kost niks meer tegenwoordig...

Natuurlijk moet er echter nog een protocolleke zijn boven op al die IP adreskes. En misschien ontbreekt hier nog een standaardje voor. Misschien kan EIB hier een rol gaan spelen?
 
Lid geworden
21 sep 2006
Berichten
2
Waarderingsscore
0
Punten
0
Beste,Wij runnen een bedrijfje dat zich specialiseerd op EIB.Je kan mij steeds contacteren voor vragen.Met vriendelijke groeten,Kurt RyckeboerRyckeboer Automation & Securitywww.ryckeboer.be
 
Lid geworden
29 jul 2006
Berichten
49
Waarderingsscore
0
Punten
0
Rova,Wij begrijpen elkaar, dat is nu echt wat ik bedoel.Falcon10,Dat van dat hacken kan uitstekend worden tegengegaan, dmv firewalls, Access Control List op al je switches, een volledeig apart TCP/IP netwerk voor je domotica, enz...Dan nog een vraagje waarom vind je het gek om TCP/IP naar elke "schakelaar/rolluik/weet-ik-veel-wat" te brengen en EIB niet? Beide zijn gerefereerd naar het standaard OSI-model. Is het om dat ethernet meestal wordt geassocieerd met complex technologie? Niets is minder waar, ik kan je zo 5 merken van chips gevem waar de volledige TCP/IP stack ingebakken zit, maar het wordt al een heel stuk moeilijker ivm met EIB.Groeten,Electron
 
Lid geworden
26 sep 2006
Berichten
3
Waarderingsscore
0
Punten
0
Er zijn nog andere alternatieven:

Lontalk wordt door meer dan 600 leverancier gebruikt is wel open en kan via webservers gevisualiserd worden. Bestaat in diverse vormen 2 draads FTT-10 via utp kabel, PLT powerline maakt gebruik van 230v net.

www.comap.ch www.spega.de of www.echelon.com system is uitbreidbaar to 32000 apparaten.

Lon kampt men helaas altijd snel af dat dit te duur is echter in tegenstelling met EIB valt dit nog te bezien. er is op lon zeer veel leverbaar toegangscontrol tempertuurregeling, viesmann ketels, koeling verlichting en het is open. Hier is men niet afhankelijk van 1 fabrikant.

Of een low cost system van LCN maakt gebruik van 230V met 1 extra draad. zie www.LCN.DE

maar het belangrijkste is wat wil men er mee doen?
 
Lid geworden
30 mrt 2006
Berichten
412
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben Luxom gekozen voor ons domotica systeem:

- volledig open bussysteem

- decentrale intelligentie

- merkonafhankelijk naar drukknoppen actoren, reciptoren

- vrij gemakkelijk

- heel flexibel

- mogelijkheid om gestuurd te worden via TCP/IP, IR, RS232, ...

- goedkoper dan EIBWij gaan dit naar alle waarschijnlijkheid combineren met een Xantech (wel nie echt goedkoop :cry: ) touchscreen.
 
Lid geworden
27 feb 2007
Berichten
550
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoe ver komen wij met een budget 10.000 Euro voor domotica. Liefst EIB/KNX. Wij hebben geen rolluiken. Dit zou moeten dienen om het licht te sturen, eventueel enkele apparaten en alarm. Muziek interesseert ons msschien ook. Hoe ver komen we met 10.000 Euro en wat kunnen we best uitstellen tot later?Groeten

Johan
 
Bovenaan