• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Domotica systeem KNX, Nikobus, Crestron, ...

Lid geworden
14 nov 2006
Berichten
51
Waarderingsscore
0
Punten
0
We zijn bezig aan onze nieuwbouw en moeten nu beginnen met het plaatsen van de electriciteit.

Graag had ik een domotica systeem gehad.

Eerst was ik gaan horen voor een volledig Crestron systeem. +/- 50.000 euro :(

Vervolgens had ik dan gevraagd voor een Nikobus systeem en dat kwam op 31.000 euro wat ik ook nog altijd veel geld vind.

Dus had ik prijs gevraagd voor een gewoon traditioneel systeem, maar wel volledig met dimmers en teleruptors en nu kwam ik in het totaal op ongeveer 22.000 euro.Een domotica systeem lijkt me wel leuk voor sfeer bepalingen e.d. maar ik wil daar niet in overdrijven dat ik bv. mijn bad kan laten vollopen dmv een sms ofzo.Nu had ik ergens gelezen dat als je toch al veel met dimmers ed gaat werken dat je dan mss nog goedkoper gaat uitkomen met een KNX systeem.

En toen ik zag dat je bv. je Ipad als touchpanel kan koppelen aan dat KNX systeem lijkt me dat ineens wel heel interessant.

Raden jullie dit aan en kan het effectief goedkoper zijn dan een uitgebreid traditioneel systeem ?
 
Lid geworden
28 apr 2009
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
0
Probeer eens een systeem van http://www.qbus.be/nl/homeik heb een systeem laten uitwerken en ik zit aan +/- 18.000 euro, indien ik zelf wat meehelp, slijpen, kappen, draden steken gaat er nog een serieus stuk af hoor.je kan altijd eens proberen bij je plaatselijke electricien, indien je geen kan vinden kan ik je mijn electricien altijd aanbevelen
 

sdep

Lid
Lid geworden
10 jun 2008
Berichten
773
Waarderingsscore
1
Punten
16
Heb je misschien een eendraadschema ?Weet je hoeveel dimmers, lichtpunten, stopcontacten,kringen je hebt ?Wat wil je allemaal integreren ? Verlichting,verwarming,alarm,rolluiken,stores, zwembad ph,audio, ....Enkel een bedrag is moeilijk werkbaar.Wordt alles uitbesteed van A tot Z of ga je dingen ook zelf doen ...KNX is 1 van de weinige systemen die volledig fabrikant onafhankelijk zijn .
 
Lid geworden
11 apr 2009
Berichten
345
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ikzelf heb ook voor een KNX systeem gekozen en ik denk dat ik voor mijn totale electriciteit (inclusief netwerk etc.) op een €10.000 ga uitkomen, alles zelf geplaatst. Zonder lichten natuurlijk, want die kan je overdreven duur maken.Ter info, ik heb tot nu toe ruwweg de volgende configuratie :

Voeding 640 mA

USB poort

1x dimmer 2x300W

2x dimmer 4x210W

3x schakelactor 8 voudig

1x binaire in 8 voudig

5x gira rookmelder gelinkt met de KNX-bus

6x Jung FD knoppen/controllers

1x Theben TA6 voor niveaucontrole op mijn regenton (dmv vlotterschakelaars)De lijst is nog niet compleet want ik moet nog drukknoppen met inbouw-inputmodules bestellen maar in principe is het systeem samengesteld.Het grote voordeel van KNX is dat het niet uitmaakt welk merk van controllers je neemt. Ik heb nu de JUNG genomen, maar ik kan evengoed de GIRA, ABB of andere nemen. Effe opnieuw programmeren via ETS en het is gefixt.KNX heeft weinig of geen logische intelligentie dus je hebt voor bijkomende functies wel andere hardware nodig. Dat kan met logische KNX modules, maar ikzelf zal hiervoor de Loxone Miniserver nemen. Die kost zo'n €450. Ook ga ik nog een paar teleruptoren via de loxone schakelen zodat ik schakelbare stopcontacten kan integreren. Met de loxone kan je ook via een (weliswaar simpele en nog niet perfecte) web-browser ook alles via je iPad sturen.Ik heb geen commerciele belangen bij het KNX verhaal dus ik heb er geen enkel voordeel aan om deze boodschap te verspreiden maar ik denk dat KNX de beste oplossing is wat betreft domotica omdat je niet gelinkt bent aan een bepaalde producent. Al de andere domotica systemen vind ik niet half zo interessant.Alle mogelijke KNX-modules kan je met mekaar combineren en dat maakt geeft je enorm veel mogelijkheden, enkel deze modules vinden is niet zo simpel. Maar laat ons eerlijk zijn : voor den goeiekoop moet je geen KNX of ander domotica systeem installeren.Echter een simpel, goed en flexibel visualisatie-systeem voor KNX is nog iets wat er ontbreekt in de markt. Het bestaat wel allemaal maar het ziet er vrij beperkt en soms zelfs amateuristisch uit. De Gira homeserver is wel mooi maar die kost dan ook absurd veel geld.
 
Lid geworden
5 jul 2010
Berichten
24
Waarderingsscore
0
Punten
0
Trikker wrote:
... KNX heeft weinig of geen logische intelligentie dus je hebt voor bijkomende functies wel andere hardware nodig. Dat kan met logische KNX modules, maar ikzelf zal hiervoor de Loxone Miniserver nemen. Die kost zo'n €450. Ook ga ik nog een paar teleruptoren via de loxone schakelen zodat ik schakelbare stopcontacten kan integreren. Met de loxone kan je ook via een (weliswaar simpele en nog niet perfecte) web-browser ook alles via je iPad sturen...

Ik had net hetzelfde idee!

Alleen ga ik enkel KNX componenten nemen voor specifieke doeleinden. Zo vraag ik mij af waarom je KNX dimmers en IO wilt gebruiken? Loxone biedt deze toch ook aan (dimmers elk moment) en ze zijn een stuk goedkoper. Wil je ze misschien decentraal gaan plaatsen?

(Weet je soms de maximale lengte tussen Loxone miniserver en een uitbreiding?)Verder misschien nog een tip: Je kunt je KNX bus configureren met ETS via de miniserver gateway. Je hebt dus geen USB/RS232/Ethernet -> KNX module nodig. Of heb je misschien voor een andere reden een USB/KNX poort nodig?
 
Lid geworden
14 nov 2006
Berichten
51
Waarderingsscore
0
Punten
0
piet631 wrote:
Trikker wrote:
... Verder misschien nog een tip: Je kunt je KNX bus configureren met ETS via de miniserver gateway. Je hebt dus geen USB/RS232/Ethernet -> KNX module nodig. Of heb je misschien voor een andere reden een USB/KNX poort nodig?WOW ... en nu int Nederlands. :lol:

Ik ben daar nu absolute leek in. Het enige dat ik graag zou willen is een goede oplossing die toch nog betaalbaar is.

Momenteel hebben we heel veel dimmers voorzien voor heel veel indirekte verlichting.

Alleen voor onze living en inkomhal moeten bv. al 8 verschillende knoppen voorzien worden wat op zich veel is hè. (vloerspots, indirekte verl. plafond, wanden, etc).

Het handige met domotica zou zijn, dat ik hiervoor een sfeer in kan stellen zodat alles automatisch afgestemd kan zijn.

We hebben al een electricien, maar omdat die andere domotica zo duur uitkwam heeft m voorgesteld om het traditioneel te doen met centrale sturing.

Het is nu dat ik zopas ergens iets van die KNX had gelezen en ik er nog niet van gehoord had, dat ik even wil zien als dat mss interessant is of niet. Vandaar. :D
 
Lid geworden
6 okt 2010
Berichten
274
Waarderingsscore
0
Punten
0
KNX is een andere naam voor EIB, en is een standaard voor domoticasystemen die met een bus werken. Grote voordeel is dat je niet fabrikant gebonden bent, en zo veel meer opties hebt dan in de meeste andere domoticasystemen. Qua prijs zal het niet veel schelen met de andere systemen, zeker niet als je het laat doen door een eletricien.Als je het zelf doet, kan je bv. in Duitsland je onderdelen wel wat goedkoper vinden. Probleem is dan wel dat je de software nog moet kopen, kost je ook al een € 1000. Dus voor de goedkoop moet je geen KNX nemen, wel voor de flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden.Mijn mening is: als je domotica wilt, zal je bereid moeten zijn stevig te betalen. Als alternatief zou ik een centraal systeem met teleruptoren aanraden. Dan kan je later nog altijd overschakelen.
 
Lid geworden
10 nov 2009
Berichten
11
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hey trikker,Hoe heb je de Gira rookmelders met de KNX inxtallatie gelinkt?
 
Lid geworden
11 apr 2009
Berichten
345
Waarderingsscore
0
Punten
0
@ falconmil : ik ben het niet volledig met je eens. Ik denk dat domotica in vergelijking met teleruptoren niet zo ongelofelijk veel duurder is, zeker als je dan nog eventueel de werkuren etc. in rekening brengt. Daarom geloof ik niet in je alternatief om eerst met teleruptoren werken om daarna uit te breiden naar domotica. Uiteindelijk ben je 2 keer kosten aan het doen en ik denk dat bijna niemand dit ook daadwerkelijk zal doen. (Trouwens, een iets of wat handige IT-er zou wel ergens een gratis ETS key op het internet kunnen vinden, vermoed ik). Als je het echter vergelijkt met klassieke electriciteit, dan spreken we over andere bedragen. Maar ikzelf vind klassieke electriciteit in nieuwbouw passé. Een beetje als een nieuwe auto zonder airco en electrische ruiten. Maar nog eens : dit is mijn persoonlijke mening en ik snap volledig dat niet iedereen hier evenveel belang aan hecht.Het grote voordeel van domotica is dat je verschillende acties kan combineren, automatiseren of zelfs conditioneel maken. Een lichtknop kan bijvoorbeeld een andere functie hebben als het licht is of donker. Maar je moet wel altijd de schoonmoeder-, of de over het algemeen visueel leukere-, babysit test doen : kunnen vreemden de lichten op een instinctieve manier bedienen zonder dat ze bang hebben om op een bepaalde knop te drukken? In principe moet je ervoor zorgen dat simpele basisfuncties rechtstreeks aangestuurd worden door schakelknoppen en bijkomende functies (bv. sferen, ...) door achterliggende functies van je drukknop of een ipad of zo. De neiging bestaat nogal eens om veel teveel knoppen te gebruiken omdat je met domotica werkt, terwijl het precies anders zou moeten zijn. Het credo zou moeten zijn : less is more (waar hebben we dat nog gehoord?).Wat betreft de Loxone : ik ga mijn systeem zo opbouwen dat alle hoofdfuncties zoals schakelen, dimmen, brandmelding, alarmen,... rechtstreeks door KNX sensoren (knoppen) en actoren (dimmers, schakelunits, ...) gestuurd worden. De Loxone miniserver zal ik er als het ware parallel op zetten voor logische functies, timers etc. om bijkomende functies (bv.sfeerverlichting/conditionele functies/..) aan te sturen. Dit om te vermijden dat ik bepaalde hoofdfuncties verlies als de loxone eruit zou gaan. Want eerlijk is eerlijk : ik heb vele malen meer vertrouwen in de KNX modules dan de Loxone module. De KNX modules zijn over het algemeen oerdegelijk en super-stabiel.De loxone miniserver heeft idd een gateway ingebouwd dus je hebt geen USB poort nodig. Ik had die echter al gekocht voor ik mijn Loxone miniserver aangeschaft had. Maar het is op zich ook wel interessant dat je een USB interface kan meenemen en ergens willekeurig op de bus hangen als je modules moet programmeren. Dat kan niet zo gemakkelijk met een Loxone miniserver module.Wat betreft de GIRA brandmelders aan KNX koppelen : je neemt een GIRA 233402 rookmelder, daarom monteer je een GIRA 234000 relays module en daar hang je dan een 2-voudige GIRA 111800 inputmodule aan en je sensor (brandalarm + functie-terugkoppeling) hangt aan de bus. Meer info, zie http://www.voltus.de of stuur maar een PB.
 

NRK

Lid
Lid geworden
11 jan 2009
Berichten
253
Waarderingsscore
0
Punten
16
Als je 31.000 zou uitgeven aan Nikobus, dan moet dat nogal een systeem zijn! Lijkt me toch wel heel duur. Tenzij je alles laat doen, maar dan nog.
 

BartDG

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 aug 2008
Berichten
1.529
Waarderingsscore
1
Punten
38
Trikker wrote:
Wat betreft de Loxone : ik ga mijn systeem zo opbouwen dat alle hoofdfuncties zoals schakelen, dimmen, brandmelding, alarmen,... rechtstreeks door KNX sensoren (knoppen) en actoren (dimmers, schakelunits, ...) gestuurd worden. De Loxone miniserver zal ik er als het ware parallel op zetten voor logische functies, timers etc. om bijkomende functies (bv.sfeerverlichting/conditionele functies/..) aan te sturen. Dit om te vermijden dat ik bepaalde hoofdfuncties verlies als de loxone eruit zou gaan. Want eerlijk is eerlijk : ik heb vele malen meer vertrouwen in de KNX modules dan de Loxone module. De KNX modules zijn over het algemeen oerdegelijk en super-stabiel.Beste Trikker, leuk om te lezen dat je al zo ver bent gevorderd in je KNX setup. Van mij staat het ondertussen op een laag pitje, maar ik kan je wel zeggen dat ik ondertussen tot dezelfde conclusie ben gekomen als jij. In tegenstelling tot wat ik eerst zei ga ik toch met KNX werken, ook in combinatie met de LoxOne MiniServer. Voor dezefde reden als jij: als je een stabiel, onafhankelijk domotica systeem wil kan je niet langs KNX. Uiteindelijk komt je er toch steeds weer op uit. En eerlijk is eerlijk: de grootste reden dat ik ertegenop zag was omdat ik dan al mijn reeds ingepleistede Bticino potjes uit mijn muren ga mogen kappen. Met alle werk en stof van dien. Maar ik heb uiteindelijk beslist dat ik het toch ga doen, anders ga ik nooit content zijn. :) De vrouw is uiteindelijk ook akkoord, en da's ook een belangrijke horde om te nemen. :)Die LoxOne is ook een perfecte aanvulling op een KNX installatie vind ik. Ik vind het ding vooral interessant voor de timers en de Sonos ondersteuning. Ook vind ik het handig dat je het als gataway kan gebruiken om je KNX installatie te programmeren.Trikker wrote:
Maar het is op zich ook wel interessant dat je een USB interface kan meenemen en ergens willekeurig op de bus hangen als je modules moet programmeren. Dat kan niet zo gemakkelijk met een Loxone miniserver module.

Toch wel. Hang de LoxOne aan een draadloze router en gebruik een (uiteraard draadloze) laptop om mee in huis rond te lopen te je zaken te programmeren. Dat lijkt mij ideaal. :)Heb jij al je componenten zelf uitgezocht of heb je daar wat hulp bij gehad? Wat je voorbeel van de Gira rookmelder met al zijn bijkomende componenten, dat lijkt mij al niet meer zo simpel en echt al iets wat je moet weten.
 
Lid geworden
11 apr 2009
Berichten
345
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wel Bart, nog een voordeel van KNX is dat je voor ieder individuele component een volledige handleiding wat betreft parameters en mogelijkheden kan vinden op de websites van de fabrikanten. Effe doornemen, stuurprogramma in ETS importeren en je kan zelf ontdekken wat mogelijk is en wat niet. Al snel zie je altijd dezelfde parameters terug komen (groot voordeel van de uniformisering van KNX parameters) zodat je snel door hebt hoe je de component moet programmeren. Die rookmelders heb ik zelf uitgezocht maar uiteindelijk is dat totaal niet moeilijk. Je moet enkel wat tijd hierin investeren. Ik heb de basiscursus en vervolmaking KNX gevolgd en dan zie je altijd alle parameters terug komen, bij eender welke component. En het geweldige van KNX is dat je van eender welk merk alle componenten kan met mekaar laten praten zodat je eigenlijk onbeperkt ga kunnen combineren en uitbreiden. Dat vind je bij geen enkel ander systeem terug!Ik heb voor mijn regenton ook 4 float switches (http://be02.rs-online.com/web/3395238.html) voorzien die ik ga uitlezen met een binaire input zodat ik later in de visualisatie software ook het waterniveau ga kunnen weergeven in stappen van 25% en ook het onderste niveau gebruiken als sturing voor mijn regenwaterpomp. Water zakt onder het laagste niveau? Via teleruptor stopcontact uitschakelen en soort alert genereren (al heb ik nog niet bepaald wat ik hiervoor ga gebruiken).Trouwens, ook RGB led strips kan je tegenwoordig ook heel gemakkelijk sturen (dimmen + kleuren) met modules van Bilton (http://www.bilton.at). Niet zo goedkoop vrees ik, maar je kan dit wel volledig in je knx systeem integreren. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik (nog?) geen module heb om mee te experimenteren.

Quote:
Toch wel. Hang de LoxOne aan een draadloze router en gebruik een (uiteraard draadloze) laptop om mee in huis rond te lopen te je zaken te programmeren. Dat lijkt mij ideaal.

Wel, dat lijkt me idd ook ideaal! Toch als je op hetzelfde netwerk blijft programmeren. Ik moet me dringend eens gaan bezig houden met netwerken, routers etc...want daar heb ik me nog niet in verdiept. Dat is voor mij momenteel nog volledig onbekend terrein.Toch heb ik ook mijn bedenkingen bij het KNX verhaal. Zoals bij alle domotica systemen zal de prijs erg oplopen als je het aan de gemiddelde electricien uitbesteedt. En daarbij komt dan nog dat je voor iedere aanpassing weer langs de kassa ga moeten passeren. Ik snap dit wel hoor. Vooral voor KNX speelt mee dat de ETS software nodig is en dus doorgerekend zal worden. De ETS software wordt (volgens mij compleet onterecht) als erg complex en (volgens mij volledig terecht) als veel te duur ervaren. En dat je dan als electricien je reserve pakt om er zeker van te zijn dat al je kosten gefactureerd kunnen worden, dat snap ik wel vanuit commercieel oogpunt. Nu, vanuit het gebruikersstandpunt wilde ik dat niet en heb ik maar beslist om tijd hierin te investeren en het zelf te leren. Ik ben intussen gecertifieerd als KNX partner maar op zich heb ik geen plannen om hier commercieel iets mee te doen.
 

BartDG

Zeer Actief lid
Lid geworden
14 aug 2008
Berichten
1.529
Waarderingsscore
1
Punten
38
Trikker wrote:
Wel, dat lijkt me idd ook ideaal! Toch als je op hetzelfde netwerk blijft programmeren. Ik moet me dringend eens gaan bezig houden met netwerken, routers etc...want daar heb ik me nog niet in verdiept. Dat is voor mij momenteel nog volledig onbekend terrein.Geen probleem, als het zover komt moet je maar roepen. :)Trikker wrote:
Toch heb ik ook mijn bedenkingen bij het KNX verhaal. Zoals bij alle domotica systemen zal de prijs erg oplopen als je het aan de gemiddelde electricien uitbesteedt. En daarbij komt dan nog dat je voor iedere aanpassing weer langs de kassa ga moeten passeren. Ik snap dit wel hoor. Vooral voor KNX speelt mee dat de ETS software nodig is en dus doorgerekend zal worden. De ETS software wordt (volgens mij compleet onterecht) als erg complex en (volgens mij volledig terecht) als veel te duur ervaren. En dat je dan als electricien je reserve pakt om er zeker van te zijn dat al je kosten gefactureerd kunnen worden, dat snap ik wel vanuit commercieel oogpunt. Nu, vanuit het gebruikersstandpunt wilde ik dat niet en heb ik maar beslist om tijd hierin te investeren en het zelf te leren. Ik ben intussen gecertifieerd als KNX partner maar op zich heb ik geen plannen om hier commercieel iets mee te doen.

Dat is voor mij ook de reden dat ik het zelf wil gaan doen. Ik heb de VDAB basiscursus gevolgd, maar ik denk niet dat de vervolmaking nog enorm veel andere zaken heeft extra bijgevoegd. (ik heb deze vervolmakingscursus hier ondertussen ook liggen dus ik kan het zelfs ook wel bijspijkeren)Ik vind het ook zeer jammer dat er geen ETS licentie bestaat voor end-users specifiek die dan iets 'economischer' is qua aankoop, maar dat is dan maar zo. Die pil zal ik dan wel doorslikken. Sowieso ga ik mijn systeem nu modulair opbouwen en uitbereiden van zodra het nodig is. (ik heb nu bijvoorbeeld nog geen sunscreens, dus moet ik de aktoren daarvoor ook nog niet hebben).
 
Lid geworden
20 feb 2011
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
0
Vooralsnog ben ik ook gevallen voor de LoxOne MiniServer :)

Net als in Trikker's opstelling zou ie moeten gaan dienen voor de extra functies.Ben benieuwd wanneer ze met de dimmer komen.

Zag in de software dat het een 4-kanaals is.

Mooi dat de fade snelheid zo goed in te stellen is.

Van sprong naar 100% per seconde in stapjes van 5%Hoe lang mag de LoxBUS zijn?

Wil de MiniServer in een kamertje boven installeren en de dimmers bij de ruimtes waar de te dimmen verlichting zich bevind.

Wellicht heb ik ook een LoxMORE nodig welke niet naast de MiniServer zou komen te staan.

Zag dat het een CAN bus is dus die zou zfhankelijk van de snelheid best wel lang mogen zijn.Kan zo'n setup makkelijk van een touchscreen worden voorzien?

Zou graag een Gira info-terminal bij de voordeur hebben en een wat groter scherm in de woonkamer.
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
30.072
Waarderingsscore
2.567
Punten
113
beatbrother wrote:
...

Vervolgens had ik dan gevraagd voor een Nikobus systeem en dat kwam op ...En toen ik zag dat je bv. je Ipad als touchpanel kan koppelen aan dat KNX systeem ...

een Dacia vergelijken met een Porsche ???komt niet goed
 

HAC

Lid geworden
24 feb 2011
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Als ik deze prijzen bekijk dan wordt ik hier toch echt niet goed van.

Onwaarschijnlijk dat de bekende domotica fabrikanten hier nog steeds mee weg geraken. :shock:Ik heb al verscheidene woning geautomatiseerd en voor grote woningen +200m² met sturing verlichting, dimmers, rolluiken, camerabewaking,touch-screen,.....

kom ik nooit hoger dan 10.000€! Gebruikte materiaal is dan van industrieële standaard en gegarandeerd 30 jaar wisselstukken verkrijgbaar.

Voor een voorbeeld kijk even hier:

http://www.youtube.com/watch?v=GvEhY60iFEY
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.429
Waarderingsscore
165
Punten
63
Je geeft de klant toch een korting ter compensatie voor de vermindering van de verkoopswaarde van zijn woning?
 

HAC

Lid geworden
24 feb 2011
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Thorgal wrote:
Je geeft de klant toch een korting ter compensatie voor de vermindering van de verkoopswaarde van zijn woning?Als de installatie professioneel uitgewerkt is zal de verkoopswaarde alleen maar stijgen.

Als er wordt gebruikt gemaakt van een PLC (zoals bv. Beckhoff) is de installatie volledig merk- en techniek-onafhankelijk in tegenstelling van NIKO-bus, EIB,....Veel voorkomend probleem is dat sommige systemen gewoon niet 'future-proof' zijn (denk bv. aan bediening met Iphone,...). Dit haalt inderdaad verkoopwaarde sterk naar beneden.
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.429
Waarderingsscore
165
Punten
63
Ik wou je uit je tent lokkn: een PLC mag dan wel "techniek-onafhankelijk" zijn; hij is hartstikke programmeur-afhankelijk, tenzij je de klant een volledige en gedocumenteerde beschrijving geeft van je PLC programma. Als dat niet gebeurd is, en je klant, of zijn koper, weigert met jou verder te werken, of jij legt het loodje, dan zit de klant serieus gekl*** met je PLC. Dus, voor 't geval van een PLC: documenteer voor je klant.

Overigens wordt er in KNX trainingen op gewezen dat de klant recht heeft op een beschrijving van de configuratie van zijn installatie.

Als een koper een woning wil overnemen waarin een ongedocumenteerde domotica zit - en die kans is groter met een PLC - dan zal hij de kost voor het het "reverse engineeren" of zelfs het vervangen van de domotica, in mindering brengen bij zijn bod...
 

HAC

Lid geworden
24 feb 2011
Berichten
6
Waarderingsscore
0
Punten
0
Volkomen met je eens. Onder professionele installatie hoort natuurlijk ook professionele documentatie...
 

Geen antwoord op je vraag? Misschien vind je iets in onderstaande topics.

Onderwerp
Aangemaakt door
Laatste reactie
Reacties
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan