• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Domotica of niet.

Vincent70

Nieuw Lid
Lid geworden
2 sep 2012
Berichten
75
Waarderingsscore
9
Punten
8
Ik zit met een probleem. Mijn zoon gaat bouwen en graag had ik de elektrische installatie zelf uitgevoerd.
Probleem is dat ik qua kennis beperkt ben tot een simpele centrale sturing , 24volt relais installatie. Dwz drukknoppen met bv Eltako relais.
Een simpele all in all out, lijkt mij meer dan voldoende al is dat voor mij ook al overbodige luxe.
Ik wil mij eventueel wel gaan verdiepen in domotica of te rade gaan bij elektriciën maar de vraag is.
Is domotica echt wel nodig of kan het ook op een andere manier?
Naar verlichting toe zijn in mijn ogen al die tierlantijntjes niet echt nodig, kan je het met dimbare Eltako relais ook efficiënt en gezellig maken.
Wat in de nieuwbouw wel van belang zal zijn, vind ik, is een efficiënt energie gebruik.
Warmtepomp met vloerverwarming, boilervat, ventilatie, elektrische wagen, zonnepanelen, toekomstige huishoudtoestellen zullen wellicht ook meer via domotica en vanop afstand bedienbaar zijn bij zonnig weer….
Ook zal in de woning een logopedie praktijk ruimte zijn.
Een dubbele deurbel( videofoon)voor privé en praktijk, en elektrisch deurslot
die vanuit de praktijk en vanuit de woning kan bediend worden. Het lijkt mij dat voor dergelijke videfoon toepassing weinig mogelijkheden zijn zonder domotica of ben ik verkeerd?
Bekabeling voor alarm met bewegingssensoren is wellicht ook nog een optie.
Mijn vraag is nu!
Kan dit allemaal zonder een domotica systeem?
En indien toch domotica wordt aangeraden is de volgende vraag vanzelfsprekend, welk domotica systeem voor een installatie als deze?
Overal waar je info gaat opzoeken, lees je tientallen meningen, wat eigenlijk tot oneindige discussie.
Iedereen is uiteraard vol lof over het systeem waar hij ervaring mee heeft. Ik zie alvast de bomen door het bos niet meer.
 

NicoP

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
17 feb 2008
Berichten
2.993
Waarderingsscore
1.428
Punten
113
Ik zou me eerder de vraag stellen: "wie gaat er wonen: jij of je zoon?"
Ik merk geregeld dat de "oudere" generatie ook blijft hangen in hun oude gewoontes. Is dat allemaal nodig die snufjes? Nee, maar het kan wel verdorie handig zijn.
 

bgcw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
22 mei 2011
Berichten
3.098
Waarderingsscore
752
Punten
113
ja, als je weinig of niks van domotica af kent, en het zelf niet kan aanpassen zou ik eraf blijven.
voor alles wat je vraagt heb je geen domotica systeem nodig hoor.
 

BnB2

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 okt 2023
Berichten
1.219
Waarderingsscore
603
Punten
113
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
 

Onwetende doehetzelver

Zeer Actief lid
Lid geworden
7 sep 2018
Berichten
571
Waarderingsscore
240
Punten
43
Mijn stelling is atlijd geweest: domotica ? Ja graag ! ALS EN SLECHTS ALS ik er zelf aan kan werken. Indien niet dan begin ik er niet aan om het te (laten) installeren. Want als er wat aan schort, probeer dan maar eens de juiste persoon te pakken te krijgen ! En aangezien ik er zelf mijn tijd niet in wil steken... geen domotica hier.
 

c00kie

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
22 mrt 2006
Berichten
12.224
Waarderingsscore
2.527
Punten
113
Bekabeling voor domotica verschilt niet zo veel van bekabeling voor centrale sturing...

Ipv svv trek je buskabel naar je schakelpunt, en van verlichting trek je kabels individueel naar het elektrische bord. Doe datzelfde toch ook maar van rolluiken/zonweringen eventueel stopcontact, en kijk of er nergens "weerstationnetjes" moeten geplaatst worden om je zonwering/rolluiken automatisch te bedienen...

Basissturing domotica is geen rocketscience, het is maar vanaf dat je "ingewikkelde" sferen gaat opbouwen dat je eens moet nadenken. Ik heb hier een combinatie van beide systemen, en had ik het geweten had ik direct domotica genomen. Ik had miserie met rolluiksturingen van eltako, en heb die vervangen door NHC, zodat ik later alles naar NHC kan brengen... Jammer dat schakelmateriaal zo duur is, anders was alles al omgevormd...

En dan als laatste... Ik ken je verstandhouding niet met je zoon (en eventueel "schoonaanhangsel"), maar ik weet 1 ding. Toen ik aan het bouwen was, was er maar 1 probleem... Mijn vader & schoonvader die alles beter wisten & dingen gingen wijzigen omdat het "overkill" was. Dus denk wel 2 keer na voor je je zoon in een bepaalde richting duwt, want dat kan een omgekeerd effect hebben en de relatie stevig verzuren ;)
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
4.656
Waarderingsscore
3.175
Punten
113
Ik heb Loxone, en tevreden dus ik bekijk het vanuit dit oogpunt ;)

1. De praktijk: dat hebben wij ook.
Voordelen domotica: er komen ook collega's hier de ruimte gebruiken, die huren dat dan. Die hebben een toegangscode of badge en kunnen enkel binnen op de toegestane tijdstippen. Bellen zijn ontkoppeld tussen de prive en praktijk. Er is ook een tussendeur die in het slot gaat als de praktijk in gebruik is door iemand anders of als er patienten zijn. Alle andere momenten is die deur los en gebruiken wij ook dat toilet.
Tegelijk als het donker is en er is praktijk gebruik branden de lichten in de voortuin en het 'reclamebord' ook permanent voor ontvangende patienten.
De collega's hebben ook de app, daarop kunnen ze alles zien tijdens hun aanwezigheid omdat ze dan op de wifi zitten.
Verlichting gaat ook aan naar de collega die aanwezig is. Ze hebben andere voorkeuren, dus stellen ze hun eigen wens in naar dimmen/kleur.
=> Dat krijg je met Eltako's niet gereed.

2. Prive gebruik:
Elektrische sloten met tijdslot voor poetsvrouw of familie is super handig. Hier maken de (schoon)ouders er geen misbruik van maar met 1 druk op een knop blokkeer ik iedereen als ik toch is echt niemand wil zien.
Er is een aanwezigheidsimulatie met licht als we niet thuis zijn. Buren zeggen steeds: ik dacht dat jullie thuis waren als we dan toch eens thuis komen.
Alarm is geïntegreerd met bewegingsmelders en rookmelders als binnensirene.
Ik raak hooguit 5 keer op een dag een drukknop aan voor licht of rolluiken: alles gaat automatisch volgens sferen en tijdstippen of triggers.
De bel schakelt zich uit als kind ligt te slapen, ook die van de praktijk maar dan flikkeren de lichten in de praktijk of prive als er iemand belt.

3. Energie
Moet je volgens mij nu voorzien, en binnen dat systeem levenslang blijven. Je hebt wel iets nodig dat het centraal stuurt, de mogelijkheden zullen veel groter worden binnen X jaar... Het moet dus wel uitbreidbaar zijn.

Wat wel een must is bij domotica (of smart home) is dat je zelf de basis leert 'programmeren'. Dat is geen codetaal, maar blokjes logica achter elkaar zetten. Je hebt die PC soms nodig, niet alles kan met de app. Als je dan voor elke interventie een prof moet inschakelen betaal je veel, maar ik heb het pas nog aangeleerd op 2 uurtjes aan iemand. Met wat interesse en proberen kom je al een heel eind hoor! Tis niet dat je na 3u geen lamp kan laten branden.

Overigens, die eltako's zijn niet persé goedkoper dan een smart home hoor.
 

c00kie

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
22 mrt 2006
Berichten
12.224
Waarderingsscore
2.527
Punten
113
Overigens, die eltako's zijn niet persé goedkoper dan een smart home hoor.
👆dit dus... dat is de reden waarom ik zachtjes omschakel naar NHC... De ganse installatie was van in het begin goedkoper geweest met domotica dan met eltako's... (zeker die rolluikkrengen hebben het laten afweten :p )
 

Tornadinho

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
1 mei 2017
Berichten
1.175
Waarderingsscore
836
Punten
113
Ik heb samen met elektricien gedaan waarbij ik alles van kabels deed en hij dan de kas en domotica programmeren (NHC), na dat te zien kan ik basis dingen zelf aanpassen. Je kan zelf al alles doen tot aan de kas (kabels, stopcontacten, schakelaars, lichten, ...) wat toch ook 70-80% van het werk, en het "leuker" werk is voor de elektricien.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.546
Waarderingsscore
7.011
Punten
113
Laat zoon beslissen wat hij wil.
Domotica heb je niet nodig als je niet wil.
En een enkele toepassing kan altijd stand-alone worden gemaakt.

Wil je veel sturingen, dan ben je wss beter en goedkoper af met een Domotica systeem
 

Vincent70

Nieuw Lid
Lid geworden
2 sep 2012
Berichten
75
Waarderingsscore
9
Punten
8
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
 

Kaffe

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 jun 2013
Berichten
1.629
Waarderingsscore
1.077
Punten
113
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
Uit mijn eigen research een jaar geleden:

Domotica zelf doen kost ongeveer evenveel als een klassieke installatie laten doen door een professioneel.

Wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken.

Dat was wel nhc tov klassiek, loxone is dacht ik iets duurder.
 

Vincent70

Nieuw Lid
Lid geworden
2 sep 2012
Berichten
75
Waarderingsscore
9
Punten
8
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
Uit mijn eigen research een jaar geleden:

Domotica zelf doen kost ongeveer evenveel als een klassieke installatie laten doen door een professioneel.

Wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken.

Dat was wel nhc tov klassiek, loxone is dacht ik iets duurder.
Wat bedoel je juist met “ wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken”?
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.714
Waarderingsscore
1.842
Punten
113
Of domotica zinnig is of niet hangt van een paar factoren af.

1. Budget. Hou er rekening mee dat dit je ongeveer 5-10000€ meer kost dan een klassieke installatie en dat je binnen pakweg 25 jaar alles er mag uitgooien en opnieuw voor de kost staat. Heb je dat er niet voor over, begin dan niet met doe-het-zelf-bricolagegeknoei, doe gewoon klassiek.

2. Nut.
- Als de woning voornamelijk bestaat uit ruimtes met 1 à 2 schakelaars en maximaal 1 à 2 lichtpunten, heeft het weinig zin. Je zal immers elk lichtpunt zeer makkelijk met de bijhorende schakelaar of dimmer kunnen bedienen. Als je echter grote open ruimtes hebt met veel (sfeer- en hoofd)verlichting, dan is het zeer handig dat je met één druk op een knop of touch screen de sfeer kan bepalen voor "eten", "tv kijken", "gaan slapen",...
- Als je ook veluxen, screens en eventueel zelfs airco, laadpaal, zonnepanelen, warmtepomp kan gaan integreren kan je er helemaal een comfortabel geheel van maken - al zal je dan wel snel boven die 10000€ uitstijgen.

3. Esthetiek. Je kan vaak allerhande toepassingen (videofoon, thermostaat, screens, ...) integreren op één scherm, en je hebt vaak minder schakelaars nodig om zaken te gaan bedienen.

4. Comfort. Het gemak van zaken te automatiseren (bvb licht in de traphal 's nachts gedimd aan met een bewegingsmelder, veluxen sluiten als je de woning verlaat,...) en om ze te bedienen met je smartphone. Ook bediening van op afstand kan handig zijn (airco al aanzetten als je op weg bent naar huis, controleren of de lichten branden, garagepoort open doen,...)

5. Energieverbruik zien en beperken. Daar zit momenteel 't meeste beweging in maar 't is bij de meeste merken nog niet tot volle wasdom gekomen. Voor een simpele "alles uit"-knop moet je geen domotica steken, of zelfs geen eltako's, want de meerprijs haal je er in geen 50 jaar uit - dan mag je nog elke dag twee uur een lamp te veel laten branden. Maar momenteel wordt er gewerkt aan sturingen zodat het geheel van zonnepanelen-laadinfrastructuur-verwarming-... zo optimaal mogelijk samen werkt.

6. Gebruiksgemak: al kan dit ook heel slecht uitvallen. Als je je domotica zelf plaatst of laat plaatsen door een techneut, dan loop je het risico om alles véél te complex te maken, "just because you can". Hang géén 16 schakelaars bij elkaar. Werk niet met "7x drukken is rolluik, 8x drukken is alles uit"... Zorg er voor dat je met een knop het licht aansteekt dat je verwacht, en doe de ingewikkelder zaken met de app of touch screen waar je een beschrijving kan weergeven (bvb "tuinlicht permanent aan"). Het vraagt wat ervaring om hierin je weg te vinden. Sommige installateurs vragen gewoon aan de klant "wamoetadoen?"... Een goeie installateur zal (m.i.) eerder een voorstel uitwerken op basis van wat er mogelijk is, en de klant op die manier een intuïtieve maar krachtige installatie geven.


Er bestaat trouwens nog een tussenoplossing, dat is Niko Home Control voor traditionele bekabeling; eigenlijk een systeem voor bestaande installaties maar best toe te passen in nieuwbouw ook. Daarbij bekabel je klassiek, steek je slimme schakelaars of dimmers en die bestuur je dan via een centrale unit die draadloos communiceert met alles. Kost nog altijd wel wat, maar als je binnen vele jaren defecten begint te krijgen kan je er nog altijd gewoon klassieke schakelaars in steken.
 

Kaffe

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 jun 2013
Berichten
1.629
Waarderingsscore
1.077
Punten
113
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
Uit mijn eigen research een jaar geleden:

Domotica zelf doen kost ongeveer evenveel als een klassieke installatie laten doen door een professioneel.

Wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken.

Dat was wel nhc tov klassiek, loxone is dacht ik iets duurder.
Wat bedoel je juist met “ wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken”?
dat ik de besparing klassiek tov een halve oplossing tov domotica niet genoeg vind. De meeste beginnen dan met die halve oplossing maar willen dan toch upgraden en eigenlijk ben je dan goedkoper af met direct voor domotica te gaan.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.714
Waarderingsscore
1.842
Punten
113
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
Uit mijn eigen research een jaar geleden:

Domotica zelf doen kost ongeveer evenveel als een klassieke installatie laten doen door een professioneel.

Wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken.

Dat was wel nhc tov klassiek, loxone is dacht ik iets duurder.
Wat bedoel je juist met “ wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken”?
dat ik de besparing klassiek tov een halve oplossing tov domotica niet genoeg vind. De meeste beginnen dan met die halve oplossing maar willen dan toch upgraden en eigenlijk ben je dan goedkoper af met direct voor domotica te gaan.
Je hebt een punt.
Ik merk in de praktijk dat mensen die een teleruptor-installatie hebben (wat al sinds de jaren '90 aangeraden werd als "klaar voor de toekomst") zelden of nooit naar domotica overschakelen. Het argument is meestal dat de kost van de ombouw wel vrij hoog is, terwijl de meerwaarde beperkt is, en men de bediening ondertussen al vele jaren zo gewend is. Kort gezegd: men gaat geen 10000€ geven om nu de lichten met de gsm te kunnen bedienen of om een alles uit-knop te hebben. Het probleem is dan ook dat die woningen en lichtplannen nooit vanuit een domotica-filosofie opgebouwd geweest zijn.

De Qbus-standalone-modules zijn een vrij mooie tussenoplossing, maar uiteindelijk spaar je dan toch alleen de kost van de controller en programmering uit (rond de 2000€) dus dat is zeker geen immense budgetbeperking.

Maar wat je bedoelt met "future proof", daar wil ik wel een kanttekening bij plaatsen: technologie vliegt vooruit tegenwoordig. Het is zeker niet ondenkbaar dat een domotica-installatie die je nu plaatst binnen pakweg 10-15 jaar niet meer te upgraden zal zijn naar de recentste ontwikkelingen. Ik herinner er maar even aan dat de iPhone nog maar goed 15 jaar op de markt is. Volgens mij kan geen enkele fabrikant claimen 100% future proof te zijn. Dat ze klaar zijn voor evoluties wil ik geloven, maar niet voor revolutionaire wijzigingen in technologie die we nu nog niet zien aankomen.
 

getmixedup

Moderator
Forumleiding
Lid geworden
21 jan 2019
Berichten
1.731
Waarderingsscore
1.225
Punten
113
We moeten wel realistisch blijven. In een woning worden na verloop van tijd alle onderdelen vervangen. Nieuwe keuken, badkamer, vloeren, … Zoek maar eens een straat waarin niemand aan het renoveren is.

Daarnaast heb je het verhaal van de “revolutionaire veranderingen”. Klopt, de iPhone is in 2007 op de markt gekomen. Maar het concept van een PDA bestaat al veel langer. Computers zijn uitgevonden na de 2e wereldoorlog maar pas in de huiskamer te vinden sinds de jaren ‘90.

Neem die 2 samen en je kan nu perfect voor eigen comfort/luxe kiezen voor een smarthome-installatie. Wat er over 20 jaar gerenoveerd moet worden, is dan een zorg voor later.

Wij kozen -na 7 keer opnieuw van gedacht te veranderen- voor Loxone. Ondertussen wonen we hier 3 jaar en we zouden niet meer zonder willen! Zo’n zaligheid!
 

BnB2

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 okt 2023
Berichten
1.219
Waarderingsscore
603
Punten
113
Net omwille van de technologische evolutie heb ikzelf een voorkeur voor KNX…
 

Kaffe

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 jun 2013
Berichten
1.629
Waarderingsscore
1.077
Punten
113
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
Uit mijn eigen research een jaar geleden:

Domotica zelf doen kost ongeveer evenveel als een klassieke installatie laten doen door een professioneel.

Wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken.

Dat was wel nhc tov klassiek, loxone is dacht ik iets duurder.
Wat bedoel je juist met “ wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken”?
dat ik de besparing klassiek tov een halve oplossing tov domotica niet genoeg vind. De meeste beginnen dan met die halve oplossing maar willen dan toch upgraden en eigenlijk ben je dan goedkoper af met direct voor domotica te gaan.
Je hebt een punt.
Ik merk in de praktijk dat mensen die een teleruptor-installatie hebben (wat al sinds de jaren '90 aangeraden werd als "klaar voor de toekomst") zelden of nooit naar domotica overschakelen. Het argument is meestal dat de kost van de ombouw wel vrij hoog is, terwijl de meerwaarde beperkt is, en men de bediening ondertussen al vele jaren zo gewend is. Kort gezegd: men gaat geen 10000€ geven om nu de lichten met de gsm te kunnen bedienen of om een alles uit-knop te hebben. Het probleem is dan ook dat die woningen en lichtplannen nooit vanuit een domotica-filosofie opgebouwd geweest zijn.

De Qbus-standalone-modules zijn een vrij mooie tussenoplossing, maar uiteindelijk spaar je dan toch alleen de kost van de controller en programmering uit (rond de 2000€) dus dat is zeker geen immense budgetbeperking.

Maar wat je bedoelt met "future proof", daar wil ik wel een kanttekening bij plaatsen: technologie vliegt vooruit tegenwoordig. Het is zeker niet ondenkbaar dat een domotica-installatie die je nu plaatst binnen pakweg 10-15 jaar niet meer te upgraden zal zijn naar de recentste ontwikkelingen. Ik herinner er maar even aan dat de iPhone nog maar goed 15 jaar op de markt is. Volgens mij kan geen enkele fabrikant claimen 100% future proof te zijn. Dat ze klaar zijn voor evoluties wil ik geloven, maar niet voor revolutionaire wijzigingen in technologie die we nu nog niet zien aankomen.
Op je laatste punt struikel ik zelf ook nog. Nhc allemaal goed en wel, tot niko alles nieuw uitbrengt of ermee stopt.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.714
Waarderingsscore
1.842
Punten
113
Ik ben direct neem dat niet persoonlijk.

Ik lees 2 dingen:
1. Een vader die voor zijn zoon de elektrische installatie gaat bouwen maar vindt dat domotica overbodig is. Nu stel ik de vraag: wat vind de zoon? Wat wil hij?
2. Je wil zelf de installatie maken maar je kennis over domotica is ontoereikend om dit te kunnen plaatsen waardoor je de situatie ontvlucht, door aan te geven dat domotica eigenlijk niet nodig is.

Mijn advies krijg helder wat jou zoon wil.
Als dit domotica wordt leer zelf of laat je bijstaan door iemand met kennis.

Naar systemen toe is Niko Home Control of Loxone een goede. Echter zijn dit beide gesloten systemen. Stoppen de firma’s ermee is het gedaan.
Daarlangs heb je de domotica KNX standaard, dit is een internationale standaard waar fabrikanten aan moeten voldoen als ze het label knx compatibel willen dragen. Dit wil dus zeggen als je bv een dimmer hebt van merk A deze gaat stuk kan je eenvoudig weg een dimmer van merk B plaatsen.
Mijn zoon en zijn vriendin zijn er zelf nog niet uit of ze domotica gaan plaatsen of niet.
Alles zal afhangen van het budget. Dat hebben ze voorlopig geen zicht op, tot alle meetstaten en offertes voorhanden zijn.
De reden waarom ik dit onderwerp heb gestart is eenvoudig weg om zoveel mogelijk info te vergaren om, indien ze beslissen om domotica te plaatsen ik de juiste beslissingen kan nemen.
Alle bekabeling ga ik sowieso zelf plaatsen, alles naar de kast dus.
Willen ze domotica, dan kunnen ze , indien ik het niet vertrouw om er aan te beginnen, een elektriciën inschakelen.
Uit mijn eigen research een jaar geleden:

Domotica zelf doen kost ongeveer evenveel als een klassieke installatie laten doen door een professioneel.

Wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken.

Dat was wel nhc tov klassiek, loxone is dacht ik iets duurder.
Wat bedoel je juist met “ wat je bespaart weegt imo niet op tegen het future proof werken”?
dat ik de besparing klassiek tov een halve oplossing tov domotica niet genoeg vind. De meeste beginnen dan met die halve oplossing maar willen dan toch upgraden en eigenlijk ben je dan goedkoper af met direct voor domotica te gaan.
Je hebt een punt.
Ik merk in de praktijk dat mensen die een teleruptor-installatie hebben (wat al sinds de jaren '90 aangeraden werd als "klaar voor de toekomst") zelden of nooit naar domotica overschakelen. Het argument is meestal dat de kost van de ombouw wel vrij hoog is, terwijl de meerwaarde beperkt is, en men de bediening ondertussen al vele jaren zo gewend is. Kort gezegd: men gaat geen 10000€ geven om nu de lichten met de gsm te kunnen bedienen of om een alles uit-knop te hebben. Het probleem is dan ook dat die woningen en lichtplannen nooit vanuit een domotica-filosofie opgebouwd geweest zijn.

De Qbus-standalone-modules zijn een vrij mooie tussenoplossing, maar uiteindelijk spaar je dan toch alleen de kost van de controller en programmering uit (rond de 2000€) dus dat is zeker geen immense budgetbeperking.

Maar wat je bedoelt met "future proof", daar wil ik wel een kanttekening bij plaatsen: technologie vliegt vooruit tegenwoordig. Het is zeker niet ondenkbaar dat een domotica-installatie die je nu plaatst binnen pakweg 10-15 jaar niet meer te upgraden zal zijn naar de recentste ontwikkelingen. Ik herinner er maar even aan dat de iPhone nog maar goed 15 jaar op de markt is. Volgens mij kan geen enkele fabrikant claimen 100% future proof te zijn. Dat ze klaar zijn voor evoluties wil ik geloven, maar niet voor revolutionaire wijzigingen in technologie die we nu nog niet zien aankomen.
Op je laatste punt struikel ik zelf ook nog. Nhc allemaal goed en wel, tot niko alles nieuw uitbrengt of ermee stopt.
Ja maar als je het "track record" van Niko bekijkt: ze servicen hun Nikobus-modules wel grotendeels nog, je installatie is nooit volledig uitgerangeerd. En vergeet niet hoe oud de meeste van die installaties zijn, en dat ze meer dan 5 jaar duidelijk hebben gecommuniceerd dat Nikobus uitgefaseerd ging worden, dus dat je nog ruimschoots tijd hebt gehad om je installatie uit te breiden zoals je wilde.

Qbus en KNX doen natuurlijk beter op dit gebied; de eigenlijke schakelmodules en bedieningen blijven compatibel, hooguit moet je de centrale controleunit vervangen (wat vaak natuurlijk ook wel een aanzienlijke kost is). Anderzijds houden die oudere modules soms een beperkte functionaliteit in, waarbij je ze dan toch soms gaat vervangen om van de nieuwste functies te genieten. Of gewoon omdat een elektronische module na pakweg 20 jaar aan vervanging toe is. Elektronica is nu eenmaal slijtagegevoeliger dan mechanische schakelaars.
Ik heb destijds voor een collega nog uit een hoop KNX-modules alle condensatoren en relais vervangen omdat nieuwe plaatsen en programmeren heel duur ging uitkomen... Maar al die modules servicen was ook niet goedkoop natuurlijk.
 
  • Leuk
Waarderingen: BnB2
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan