Domotica met Loxone

KristofVer

Nieuw Lid
Lid geworden
15 jan 2011
Berichten
92
Waarderingsscore
1
Punten
8
Klopt het dat nieuwe loxone app 11 niet meer compatible is met ipad 2, slechts vanaf ios 13 ... ?!
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
2.357
Waarderingsscore
1.213
Punten
113
dus met ipad 2 aan de muur kan ik niets meer doen ?
Als je de app al geïnstalleerd had, dan blijft die werken. Maar je zal geen nieuwe installatie kunnen doen.
Daarom hier ook een iPad vervangen, maar door een Samsung van 180 euro ipv Apple van 500 euro :cautious:
 

2build

Lid
Lid geworden
9 feb 2017
Berichten
202
Waarderingsscore
1
Punten
18
Ik heb recent mijn trapverlichting geplaatst, nu zou ik deze willen sturen met mijn Loxone touch drukknop (Liefst met de knop I3 -> rechtsboven).

Bij drukken op de knop I3 zou deze trapverlichting aan moeten gaan voor 30s, andere verlichting geprogrammeerd op deze drukknop mag niet veranderen van status (aan of uit).

Bij dubbele klik in het midden van de touch knop moet alle verlichting geprogrammeerd op de drukknop uitgaan, enkel de trapverlichting mag hierdoor niet uitgeschakeld worden.

Iemand die al zoiets soortgelijks geprogrammeerd heeft of weet hoe ik dit kan programmeren?
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.447
Waarderingsscore
358
Punten
83

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.447
Waarderingsscore
358
Punten
83
Ik heb recent mijn trapverlichting geplaatst, nu zou ik deze willen sturen met mijn Loxone touch drukknop (Liefst met de knop I3 -> rechtsboven).

Bij drukken op de knop I3 zou deze trapverlichting aan moeten gaan voor 30s, andere verlichting geprogrammeerd op deze drukknop mag niet veranderen van status (aan of uit).

Bij dubbele klik in het midden van de touch knop moet alle verlichting geprogrammeerd op de drukknop uitgaan, enkel de trapverlichting mag hierdoor niet uitgeschakeld worden.

Iemand die al zoiets soortgelijks geprogrammeerd heeft of weet hoe ik dit kan programmeren?
Dan gebruik je de I3 als ingang voor twee verschillende lichtblokken tegelijk. Het eerste blok behoudt de functies en de uitgangen die het nu heeft (behalve trapverlichting), het tweede blok stel je enkel voor de trapverlichting in (dus trapverlichting ook op de uitgang van dat tweede blok).
 

2build

Lid
Lid geworden
9 feb 2017
Berichten
202
Waarderingsscore
1
Punten
18
Ik heb het geprogrammeerd zoals ik het begrepen heb (sorry, ik ben geen expert). Als ik nu op I3 druk gaat inderdaad de trapverlichting aan (voor 30s, daarom de link met Mv).

2 problemen:

* Bij dubbele klik in het midden van de touch gaat de trapverlichting mee uit.
* Bij 1 klik in het midden gaat zowel sfeer T5/1 als de trapverlichting mee aan. (bij sfeer T5/1 staat echter AQ3 ingesteld op 0).
 

Bijlagen

  • Trapverlichting (4).png
    Trapverlichting (4).png
    24,2 KB · Weergaven: 11

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.447
Waarderingsscore
358
Punten
83
Ik heb het geprogrammeerd zoals ik het begrepen heb (sorry, ik ben geen expert). Als ik nu op I3 druk gaat inderdaad de trapverlichting aan (voor 30s, daarom de link met Mv).

2 problemen:

* Bij dubbele klik in het midden van de touch gaat de trapverlichting mee uit.
* Bij 1 klik in het midden gaat zowel sfeer T5/1 als de trapverlichting mee aan. (bij sfeer T5/1 staat echter AQ3 ingesteld op 0).
Ik gebruik zelf geen Touch schakelaars, dus ik ga even voort op de documentatie van Loxone in de hoop dat mijn redenering dan klopt. In je schermafdruk zie ik enkel de T5 aansluiting van de schakelaar weergegeven, als je de knop rechtsboven apart wil gebruiken, moet je volgens mij "knop 2" aanvinken (in de linkerkolom). Je kan die knop dan aparte functies geven.
T5 blijf je behouden zoals die was, aangesloten op de T5/1 aansluiting van de lichtsturing van de keuken. Ingang I3 haal je weg, uitgang AQ3 ook (in mijn voorbeeld schuif ik uitgangen 4 en 5 terug naar 3 en 4, maar als je dat niet wil, kunnen die gewoon blijven zitten).
Knop 2 (rechtsboven) gaat enkel naar de lichtsturing van de trapverlichting, je kan daarvoor nog steeds Mv gebruiken om die maar 30 sec te laten aan gaan (je kan ook I1 gebruiken en MT op 30 zetten). In die lichtsturing stel je in dat de stemming bij beweging AQ1 de trapverlichting aan doet.
trapverlichting01.JPG
Welke ingang je voor de lichtsturing van de trapverlichting kiest, maakt niet uit, als de in- en de uitgang maar bij elkaar horen.
Dubbelklikken op de centrale knop zal nu enkel het licht in de keuken uit doen, niet de trapverlichting.
 

2build

Lid
Lid geworden
9 feb 2017
Berichten
202
Waarderingsscore
1
Punten
18
Ik heb het geprogrammeerd zoals ik het begrepen heb (sorry, ik ben geen expert). Als ik nu op I3 druk gaat inderdaad de trapverlichting aan (voor 30s, daarom de link met Mv).

2 problemen:

* Bij dubbele klik in het midden van de touch gaat de trapverlichting mee uit.
* Bij 1 klik in het midden gaat zowel sfeer T5/1 als de trapverlichting mee aan. (bij sfeer T5/1 staat echter AQ3 ingesteld op 0).
Ik gebruik zelf geen Touch schakelaars, dus ik ga even voort op de documentatie van Loxone in de hoop dat mijn redenering dan klopt. In je schermafdruk zie ik enkel de T5 aansluiting van de schakelaar weergegeven, als je de knop rechtsboven apart wil gebruiken, moet je volgens mij "knop 2" aanvinken (in de linkerkolom). Je kan die knop dan aparte functies geven.
T5 blijf je behouden zoals die was, aangesloten op de T5/1 aansluiting van de lichtsturing van de keuken. Ingang I3 haal je weg, uitgang AQ3 ook (in mijn voorbeeld schuif ik uitgangen 4 en 5 terug naar 3 en 4, maar als je dat niet wil, kunnen die gewoon blijven zitten).
Knop 2 (rechtsboven) gaat enkel naar de lichtsturing van de trapverlichting, je kan daarvoor nog steeds Mv gebruiken om die maar 30 sec te laten aan gaan (je kan ook I1 gebruiken en MT op 30 zetten). In die lichtsturing stel je in dat de stemming bij beweging AQ1 de trapverlichting aan doet.
Bekijk bijlage 76739
Welke ingang je voor de lichtsturing van de trapverlichting kiest, maakt niet uit, als de in- en de uitgang maar bij elkaar horen.
Dubbelklikken op de centrale knop zal nu enkel het licht in de keuken uit doen, niet de trapverlichting.
Top, dit werkt! Ik wist nog niet dat ik voor die aparte knoppen ik dit in de linkerkolom moest aanklikken, ik dacht dat dit via I1/I2/I3 enzo ging. Merci!
 
Lid geworden
7 okt 2018
Berichten
489
Waarderingsscore
12
Punten
18
Ik vind niet direct een antwoord op mn vraag via het forum. Hier in de leefruimte zou ik een aanwezigheidsmelder willen hangen die de geselecteerde verlichtingsgroepen aanstuurt maar de melder zou in het zicht hangen van de automatische rolluiken.
Nu als ik niet huis ben en die rolluiken gaan open/dicht dan zal de verlichting onnodig beginnen branden. Is er daar in het programma iets aan te doen of zou er mij iemand kunnen opweg helpen.
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
2.357
Waarderingsscore
1.213
Punten
113
Ik vind niet direct een antwoord op mn vraag via het forum. Hier in de leefruimte zou ik een aanwezigheidsmelder willen hangen die de geselecteerde verlichtingsgroepen aanstuurt maar de melder zou in het zicht hangen van de automatische rolluiken.
Nu als ik niet huis ben en die rolluiken gaan open/dicht dan zal de verlichting onnodig beginnen branden. Is er daar in het programma iets aan te doen of zou er mij iemand kunnen opweg helpen.
Heb je dit al getest?
Het is me hier nog niet opgevallen dat dit gebeurd. Geen idee of de beweging van een rolluik de aanwezigheid triggert.

Als je huis in 'afwezig' staat is zowiezo alles uit, bij beweging gaat je alarm af ipv licht aan, maar dan kan je instellen dat er 2 melders geactiveerd moeten zijn om alarm te geven.
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.447
Waarderingsscore
358
Punten
83
Met de bestaande Loxone bewegingsmelders wordt aanwezigheid enkel gedetecteerd door beweging en dat gebeurt op basis van vrij snelle warmteverschillen, dus bij voorbeeld een langswandelende persoon. Rolluiken zullen daar geen invloed op hebben, want die zijn normaal ongeveer dezelfde temperatuur als de ramen.
Met de nieuwste Loxone "aanwezigheids-"melders wordt aanwezigheid ook gedetecteerd op geluid, maar volgens de documentatie alleen als "verlenging" van de beweging. De rolluiken zouden daar dus ook geen invloed op mogen hebben.
 
Lid geworden
7 okt 2018
Berichten
489
Waarderingsscore
12
Punten
18
Dit is nog niet getest maar ik zal dat binnenkort plaatsen, in de leefruimte komt er een aanwezigheidsmelder. De wc's en kelder een bewegingsmelder. Als dat zo is zoals jullie hier uitleggen is dat al een zorg minder. Anders denk ik dat je met de rolluikbouwsteen iets moet verbinden met de bewegingsmelder dat als het rolluik actief is de melder niet ingeschakeld word, wat dan weer een probleem zou geven als er dan net beweging gemaakt word om dan wel het licht aan te krijgen wat dan niet zou lukken?
 

Tomvdw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
28 jun 2017
Berichten
2.357
Waarderingsscore
1.213
Punten
113
Dit is nog niet getest maar ik zal dat binnenkort plaatsen, in de leefruimte komt er een aanwezigheidsmelder. De wc's en kelder een bewegingsmelder. Als dat zo is zoals jullie hier uitleggen is dat al een zorg minder. Anders denk ik dat je met de rolluikbouwsteen iets moet verbinden met de bewegingsmelder dat als het rolluik actief is de melder niet ingeschakeld word, wat dan weer een probleem zou geven als er dan net beweging gemaakt word om dan wel het licht aan te krijgen wat dan niet zou lukken?
Het zal geen probleem zijn. Hier is elke bewegingsmelder 'normaal' geconfigureerd, en de lichten springen niet aan als de rolluiken omlaag gaan.
Met de bestaande Loxone bewegingsmelders wordt aanwezigheid enkel gedetecteerd door beweging en dat gebeurt op basis van vrij snelle warmteverschillen, dus bij voorbeeld een langswandelende persoon. Rolluiken zullen daar geen invloed op hebben, want die zijn normaal ongeveer dezelfde temperatuur als de ramen.
Met de nieuwste Loxone "aanwezigheids-"melders wordt aanwezigheid ook gedetecteerd op geluid, maar volgens de documentatie alleen als "verlenging" van de beweging. De rolluiken zouden daar dus ook geen invloed op mogen hebben.
De nieuwe aanwezigheidsmelders hebben inderdaad een volumemeting. De volume meting houd enkel de beweging actief als je bijvoorbeeld een boek zit te lezen.
Als je toch geen geluid maakt, en het licht gaat uit kan je binnen de 10 seconden roepen of in je handen klappen. Dan gaat het licht weer aan.

Het volume kan ook een drempel gebruiken om je alarm te triggeren. Als ik hier heel luid roep gaat het alarm af, doet me eraan denken dat met een baby op komst dit aangepast moet worden :Fietser op zijn bek:
 
Lid geworden
7 okt 2018
Berichten
489
Waarderingsscore
12
Punten
18
Dit is nog niet getest maar ik zal dat binnenkort plaatsen, in de leefruimte komt er een aanwezigheidsmelder. De wc's en kelder een bewegingsmelder. Als dat zo is zoals jullie hier uitleggen is dat al een zorg minder. Anders denk ik dat je met de rolluikbouwsteen iets moet verbinden met de bewegingsmelder dat als het rolluik actief is de melder niet ingeschakeld word, wat dan weer een probleem zou geven als er dan net beweging gemaakt word om dan wel het licht aan te krijgen wat dan niet zou lukken?
Het zal geen probleem zijn. Hier is elke bewegingsmelder 'normaal' geconfigureerd, en de lichten springen niet aan als de rolluiken omlaag gaan.
Met de bestaande Loxone bewegingsmelders wordt aanwezigheid enkel gedetecteerd door beweging en dat gebeurt op basis van vrij snelle warmteverschillen, dus bij voorbeeld een langswandelende persoon. Rolluiken zullen daar geen invloed op hebben, want die zijn normaal ongeveer dezelfde temperatuur als de ramen.
Met de nieuwste Loxone "aanwezigheids-"melders wordt aanwezigheid ook gedetecteerd op geluid, maar volgens de documentatie alleen als "verlenging" van de beweging. De rolluiken zouden daar dus ook geen invloed op mogen hebben.
De nieuwe aanwezigheidsmelders hebben inderdaad een volumemeting. De volume meting houd enkel de beweging actief als je bijvoorbeeld een boek zit te lezen.
Als je toch geen geluid maakt, en het licht gaat uit kan je binnen de 10 seconden roepen of in je handen klappen. Dan gaat het licht weer aan.

Het volume kan ook een drempel gebruiken om je alarm te triggeren. Als ik hier heel luid roep gaat het alarm af, doet me eraan denken dat met een baby op komst dit aangepast moet worden :Fietser op zijn bek:
Pas dat dan maar aan haha met mn ex zou het kot alweer te klein geweest zijn moest ik op dat moment noet thuis
 
Lid geworden
7 okt 2018
Berichten
489
Waarderingsscore
12
Punten
18
Dit is nog niet getest maar ik zal dat binnenkort plaatsen, in de leefruimte komt er een aanwezigheidsmelder. De wc's en kelder een bewegingsmelder. Als dat zo is zoals jullie hier uitleggen is dat al een zorg minder. Anders denk ik dat je met de rolluikbouwsteen iets moet verbinden met de bewegingsmelder dat als het rolluik actief is de melder niet ingeschakeld word, wat dan weer een probleem zou geven als er dan net beweging gemaakt word om dan wel het licht aan te krijgen wat dan niet zou lukken?
Het zal geen probleem zijn. Hier is elke bewegingsmelder 'normaal' geconfigureerd, en de lichten springen niet aan als de rolluiken omlaag gaan.
Met de bestaande Loxone bewegingsmelders wordt aanwezigheid enkel gedetecteerd door beweging en dat gebeurt op basis van vrij snelle warmteverschillen, dus bij voorbeeld een langswandelende persoon. Rolluiken zullen daar geen invloed op hebben, want die zijn normaal ongeveer dezelfde temperatuur als de ramen.
Met de nieuwste Loxone "aanwezigheids-"melders wordt aanwezigheid ook gedetecteerd op geluid, maar volgens de documentatie alleen als "verlenging" van de beweging. De rolluiken zouden daar dus ook geen invloed op mogen hebben.
De nieuwe aanwezigheidsmelders hebben inderdaad een volumemeting. De volume meting houd enkel de beweging actief als je bijvoorbeeld een boek zit te lezen.
Als je toch geen geluid maakt, en het licht gaat uit kan je binnen de 10 seconden roepen of in je handen klappen. Dan gaat het licht weer aan.

Het volume kan ook een drempel gebruiken om je alarm te triggeren. Als ik hier heel luid roep gaat het alarm af, doet me eraan denken dat met een baby op komst dit aangepast moet worden :Fietser op zijn bek:
Pas dat dan maar aan haha met mn ex zou het kot alweer te klein geweest zijn moest ik op dat moment niet thuis zijn xp
 

Saurus

Lid
Lid geworden
14 aug 2007
Berichten
863
Waarderingsscore
0
Punten
16
Ik probeer het bos door de bomen te zien wat dimmen betreft met Loxone.

Ik denk dat dit de opties zijn (vul gerust aan):
  1. Loxone dimmer extension: voordeel: kunnen alles dimmen - ook 230V- maar vrij duur per kanaal
  2. Loxone via KNX: dure extensie, KNX dimmers zijn betaalbaar maar vragen wat extra programmeerwerk
  3. Loxone via Dali: dure extensie, verlichting meestal ook prijzig, maar wel veel mogelijkheden
  4. Loxone via DMX en externe dimmers
  5. Loxone via AO out 1-10V signaal laten sturen naar externe drivers met 0-10V ingang
  6. Loxone RGBW tree dimmers: rechtstreeks 24V PWM; 4 kanalen --> minder dan 20€/kanaal maar wel zeer beperkt aanbod aan 24V verlichting
  7. Loxone RGBW tree dimmers: gebruiken met 12V voeding en lampen: couranter verkrijgbaar; maar vermogen beperkter (25W/ kanaal geloof ik; correct?)
  8. Loxone RGBW tree dimmers: 24V PWM en DC/DC convertor naar courantere 12V
  9. Noodoplossing: Loxone relais, en vervolgens andere sturing (Hue; Led dimmers met ingebouwde RF; ...)

Heeft iemand ervaringen of suggesties over hoe hiermee verder te gaan?
- optie 1 is veruit makkelijkste, maar ook duur. Er zijn veel lampen op 230V, maar op zich is dat toch vrij absurd met LED technologie?
- optie 6: waar zijn er buiten Loxone nog goede 24V lampen beschikbaar?
Ik heb ergens horen beweren dat je zowat alle LED lampen ook op 24V ipv 12V kan aansluiten; maar het lijkt me toch wat riskant. Heeft iemand wat meer gefundeerde inzichten hierover?
- optie 7: heeft iemand dit zo al toegepast? Lijkt me al bij al nog de meest flexibele en goedkope oplossing, maar misschien zie ik iets over het hoofd? Kan ik Loxone RGBW dimmer gewoon aansluiten op 12V voeding, en outputs vd dimmmer dan rechtstreeks op 12V lampen?
- optie 8: is dit zinvol? Wat is de meerwaarde tov optie 7? Louter het extra vermogen?
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.447
Waarderingsscore
358
Punten
83
In dat lijstje zou ik optie 6 aanraden; de tree-dimmers zijn zeer goed en betaalbaar. Je kan ook 24V naar de lampen brengen en lampen met geïntegreerde tree-dimmers gebruiken, maar dat is wel een duurdere oplossing.

Voor de tree-dimmers kan je kiezen of je 12 of 24V voedingen gebruikt, de oplossingen op 24V zijn doorgaans professioneler en beter van kwaliteit, maar ook meer design en duurder. Zowel in mijn installatie van een paar jaar geleden als in de gloednieuwe installatie bij mijn dochter worden nogal wat 24V LED-strips gebruikt. Met de juiste keuze van strips en profielen kan je de verlichting heel mooi optimaliseren en toch behoorlijk wat geld besparen, bovendien kunnen 24V LED-strips rechtstreeks vanuit de Loxone-dimmers gestuurd worden.
Wij gebruiken daarnaast Loxone 24V spots, zowel opbouw (WW of RGBW) als inbouw (WW) en pendulums (RGBW). De WW-spots zijn goed en relatief betaalbaar, dus als die in je ontwerp passen, is dat een goede keuze. De opbouwversies geven wel merkelijk meer licht dan de inbouwversies, de RGBW-versies zijn ok maar het WW licht ziet er wat kunstmatiger uit dan bij de WW spots.
Als derde type verlichting hebben we een paar klassieke armaturen met E27 fitting waar we 24V LED-lampen voor gevonden hebben. In dat soort armaturen kan je zo goedkoop of duur gaan als je wil.

Mijn installatie gebruikt een DMX-extensie met Loxone DMX-dimmers, maar die zijn niet meer leverbaar. De tree-dimmers gebruiken dezelfde dim-elektronica en zijn in LoxConfig exact hetzelfde te configureren.

Ik heb ergens horen beweren dat je zowat alle LED lampen ook op 24V ipv 12V kan aansluiten; maar het lijkt me toch wat riskant. Heeft iemand wat meer gefundeerde inzichten hierover?
12V lampen sluit je best niet op 24V aan, tenzij ze daar specifiek voor bedoeld zijn. LEDs zijn diodes, de helderheid wordt dus bepaald door de stroom (Ampère), daarom wordt soms beweerd dat het voltage niet uitmaakt. In werkelijkheid worden LED-lampen zo ontworpen dat de juiste stroom bij een specifiek voltage bereikt wordt en zullen 12V lampen weldegelijk stuk gaan als je ze op 24V aansluit.
- optie 7: heeft iemand dit zo al toegepast?
ja, in een tijdelijke testopstelling (omdat ik net geen 24V LEDstrip liggen had en toch al per se meteen wilde testen), werkt perfect.
Kan ik Loxone RGBW dimmer gewoon aansluiten op 12V voeding, en outputs vd dimmmer dan rechtstreeks op 12V lampen?
Ja, als je er maar rekening mee houdt dat de maximale stroom die de Loxone-dimmer kan verwerken 2.1A per kanaal is. Op 24V kan je dus 50Watt per kanaal dimmen, op 12V is dat maar 25Watt.
Doorgaans zal dat betekenen dat je meer lichtbronnen moet aansluiten om dezelfde lichtopbrengst te krijgen, tenzij je naar strips of lampen gaat met een hogere lumen-per-watt opbrengst en die kosten dan weer meer.
- optie 8: is dit zinvol? Wat is de meerwaarde tov optie 7? Louter het extra vermogen?
Ik zie tov optie 7 alleen maar nadelen. Die omzetter moet dan ook met PWM omkunnen en dat is niet zo evident, het is een extra elektronicacomponent dat warmte kwijt moet, dat kapot kan gaan en dat je ergens moet wegwerken. Als je echt 12V lampen wil gebruiken, is optie 7 een veel betrouwbaardere oplossing. Een 12V 200W voeding kost bovendien doorgaans maar iets meer dan de helft van een 24V 400W.
 

Uovo

Actief Lid
Lid geworden
24 jan 2019
Berichten
208
Waarderingsscore
61
Punten
28
Je kan ook gewoon GU10 dimbaar ledspots dimmen met de loxone dimmer of 0.10V dimmer. Of zelfs gewoon 230V led armaturen.

Ik heb zowel de loxone 24v WW inbouwspots als GU10 dimbaar leds.
(Ook ledstrips)

Geven beiden een mooi resultaat maar je hebt wat meer 'keuze' in armaturen voor de GU10 of 230v leds. De inbouw loxone is wel deftig maar je kan de lichtbron niet draaien bijvoorbeeld. Ook kan je bij de GU10 spots natuurlijk makkelijker vervangen of later eventueel een andere lichtkleur ofzo.

Het aansturen vanuit loxone is voor beide even makkelijk naar mijn mening. De dimmer extensie zal wel wat duurder uitkomen.

DMX dimmers heb ik ook maar gebruik ik momenteel niet actief.
 
Bovenaan