• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Domotica: door de bomen het bos niet meer zien...

Lid geworden
12 okt 2015
Berichten
23
Waarderingsscore
0
Punten
1
De werken aan onze woning (totaalrenovatie) gaan weldra starten. Nu zijn er door de architecten offertes aangevraagd voor o.a. de elektriciteit en wordt ook de vraag gesteld of en in hoeverre we domotica een plaats willen geven in onze woning.

We hebben hier al geregeld wat over opgezocht, maar veel wijzer worden we er niet van. Ook werken elektriciens met een specifiek systeem (de ene met DOBISS, de andere met Busch-Free@Home) en zullen we wellicht gestuurd worden richting dat betreffende systeem afhankelijk van welke elektricien...

Op het internet vinden we "domotica", maar ook "Smart Home". We lezen over bedrade systemen, onbedrade systemen, via wifi, toch maar beter niet via WIFI, ZIGBEE, Z-Wave, de grote merken "KNX, Loxone & Niko Home Control", Homey, .... . Het is best moeilijk om het verschil te vatten tussen pure domotica en een stapje verder "Smart Home". Open api, gesloten api?

We willen niet te ver gaan in domotica. Een gebruiksvriendelijk systeem is belangrijk voor ons. Het kan zijn dat we in de toekomst het domoticasysteem willen uitbreiden, maar het zal niet onze grootste bezigheid zijn. Het zou dan ook een makkelijk systeem moeten zijn waarbij we zelf aanpassingen kunnen doorvoeren.

Waar we aan denken wat we willen kunnen realiseren:
- Met één druk op een knop worden alle wandcontactdozen en lichtpunten, die in je woning zijn aangesloten op de huisbesturing, uitgeschakeld.
- Screens die automatisch naar beneden gaan als de temperatuurvoeler aanvoelt dat het te warm wordt in de woning.
- Screens die automatisch naar boven gaan mocht er buiten te veel wind zijn.
- Bediening via centraal scherm + smartphone.
- Niet tientallen apps, wel 1 centrale app waarin de verscheidene componenten staan.
- Verwarming (vloerverwarming) aanzetten vanop afstand (vooral wanneer lange tijd weg geweest van huis); geofencing? Bijverwarming in badkamer vanop afstand kunnen aanzetten.
- Op piekmoment (zonne-energie) bepaalde machines aanzetten.
- Eventueel verlichting bedienen.
- ....

Via spraak iets aanzetten of besturen, interesseert ons niet (nu ja... we hoeven niet alles te gebruiken dat een bepaald systeem bevat).

In welke mate kunnen verschillende merken aangesloten worden op het domoticasysteem? Hangt dit af of het systeem te maken heeft met gesloten of open api? Je moet dan al op voorhand gaan uitzoeken van welke merken je toestellen wil gaan gebruiken? En bij een open api heb je hier minder zorgen rond? Of begrijp ik dit verkeerd?

Daarnaast komt nog het visuele aspect: van Niko Home Control is het bedieningsscherm erg mooi, zo ook het toestel voor videofonie (gewoon puur zwart).. Of kan met een ander systeem dan NHC ook gebruik gemaakt worden van toestellen zoals videofoon en bedieningsscherm van Niko?

Stel, we kiezen voor een draadloos systeem, wat maakt dat je verlichting aan en uit kan (signaal gebeurt op een andere manier dan?)? Geen bedrading meer nodig? We zitten met een totaalrenovatie. Is het daarom beter om sowieso voor bedrade systemen te kiezen omdat het kan of doet draadloos niet per se onder?

Veel vragen, veel onduidelijkheden... Kan iemand ons wat helderheid brengen binnen dit topic :)?

Alvast bedankt voor de bedenkingen, ophelderingen, ... !!
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
15.878
Waarderingsscore
4.785
Punten
113
Kan je die sets zomaar splitsen/samenvoegen naar behoefte? In de app is dat telkens een heel gedoe.
Nu ja, wij hebben enkel stereo-sets gedefinieerd, geen ruimtes die nu eens samen dan weer niet moeten.
Ik merk ook dat speakers die deel uit maken van een set geen ip-adres aangevraagd hebben bij de dhcp server (behalve de 1e speaker van de set natuurlijk).
 
Laatst bewerkt:

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
15.878
Waarderingsscore
4.785
Punten
113
Als er op de Sonos boxen gewoon al eens 5 knoppen zouden zitten waarachter je een bepaalde playlist of radiozender zou kunnen hangen…

Zo simpel zou het inderdaad kunnen zijn (maar misschien toch nog beperkt voor mensen die hun speakers aan de muur monteren). Ik heb zo'n ikea zigbee knopje geprogrammeerd via smartthings, maar grouping / ungrouping van verschillende luidsprekers blijkt toch een onoverkomelijke hindernis.

Ik begrijp niet goed waarom de Sonos programmeurs zo halstarrig vasthouden aan dat app-only principe. Typische IT-er koppigheid....?
Mevrouw D I Y wil graag een nieuwe iPad want de batterij gaat te vlug af naar haar gedacht. Ik denk dat ik met de 'oude' (een mini uit 2018) dit eens ga proberen:

Blijkbaar kan je een device (zowel Android als iOS) eenvoudig zo instellen dat er maar 1 app op werkt. Ideaal voor de Sonos app (al heeft die dan misschien weer net té veel opties voor de poetsvrouw - ik ga nog eens zoeken of daar een eenvoudiger app voor bestaat die gewoon enkele favorieten + volume heeft en basta)
 

Cheitane

Nieuw Lid
Lid geworden
18 mrt 2008
Berichten
69
Waarderingsscore
6
Punten
8
We willen niet te ver gaan in domotica. Een gebruiksvriendelijk systeem is belangrijk voor ons.
Grappig! Vind dit al heel uitgebreid en ingewikkeld om te programmeren.
Mijn inziens is de KNX standaard de enigste oplossing. Die hebben voor elke protocol een gateway. KNX heeft een enorme aanbod aan merken en producten, maar die zal je wel in Duitsland moeten gaan zoeken. In België is het aanbod heel beperkt en veel duurder.
Zennio en Gira zijn de meest voorkomende in België en daar kan je al veel mee doen.
De Zennio Z41 is bvb al een scherm waarop je alle functies kan visualiseren en koppelen aan je GSM.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan