Domotica: door de bomen het bos niet meer zien...

  • Tags domotica elektriciteit elektriciteitsschema elektrische installatie
  • Lid geworden
    12 okt 2015
    Berichten
    25
    Waarderingsscore
    0
    Punten
    1
    De werken aan onze woning (totaalrenovatie) gaan weldra starten. Nu zijn er door de architecten offertes aangevraagd voor o.a. de elektriciteit en wordt ook de vraag gesteld of en in hoeverre we domotica een plaats willen geven in onze woning.

    We hebben hier al geregeld wat over opgezocht, maar veel wijzer worden we er niet van. Ook werken elektriciens met een specifiek systeem (de ene met DOBISS, de andere met Busch-Free@Home) en zullen we wellicht gestuurd worden richting dat betreffende systeem afhankelijk van welke elektricien...

    Op het internet vinden we "domotica", maar ook "Smart Home". We lezen over bedrade systemen, onbedrade systemen, via wifi, toch maar beter niet via WIFI, ZIGBEE, Z-Wave, de grote merken "KNX, Loxone & Niko Home Control", Homey, .... . Het is best moeilijk om het verschil te vatten tussen pure domotica en een stapje verder "Smart Home". Open api, gesloten api?

    We willen niet te ver gaan in domotica. Een gebruiksvriendelijk systeem is belangrijk voor ons. Het kan zijn dat we in de toekomst het domoticasysteem willen uitbreiden, maar het zal niet onze grootste bezigheid zijn. Het zou dan ook een makkelijk systeem moeten zijn waarbij we zelf aanpassingen kunnen doorvoeren.

    Waar we aan denken wat we willen kunnen realiseren:
    - Met één druk op een knop worden alle wandcontactdozen en lichtpunten, die in je woning zijn aangesloten op de huisbesturing, uitgeschakeld.
    - Screens die automatisch naar beneden gaan als de temperatuurvoeler aanvoelt dat het te warm wordt in de woning.
    - Screens die automatisch naar boven gaan mocht er buiten te veel wind zijn.
    - Bediening via centraal scherm + smartphone.
    - Niet tientallen apps, wel 1 centrale app waarin de verscheidene componenten staan.
    - Verwarming (vloerverwarming) aanzetten vanop afstand (vooral wanneer lange tijd weg geweest van huis); geofencing? Bijverwarming in badkamer vanop afstand kunnen aanzetten.
    - Op piekmoment (zonne-energie) bepaalde machines aanzetten.
    - Eventueel verlichting bedienen.
    - ....

    Via spraak iets aanzetten of besturen, interesseert ons niet (nu ja... we hoeven niet alles te gebruiken dat een bepaald systeem bevat).

    In welke mate kunnen verschillende merken aangesloten worden op het domoticasysteem? Hangt dit af of het systeem te maken heeft met gesloten of open api? Je moet dan al op voorhand gaan uitzoeken van welke merken je toestellen wil gaan gebruiken? En bij een open api heb je hier minder zorgen rond? Of begrijp ik dit verkeerd?

    Daarnaast komt nog het visuele aspect: van Niko Home Control is het bedieningsscherm erg mooi, zo ook het toestel voor videofonie (gewoon puur zwart).. Of kan met een ander systeem dan NHC ook gebruik gemaakt worden van toestellen zoals videofoon en bedieningsscherm van Niko?

    Stel, we kiezen voor een draadloos systeem, wat maakt dat je verlichting aan en uit kan (signaal gebeurt op een andere manier dan?)? Geen bedrading meer nodig? We zitten met een totaalrenovatie. Is het daarom beter om sowieso voor bedrade systemen te kiezen omdat het kan of doet draadloos niet per se onder?

    Veel vragen, veel onduidelijkheden... Kan iemand ons wat helderheid brengen binnen dit topic :-)?

    Alvast bedankt voor de bedenkingen, ophelderingen, ... !!
     
    Vanwege dat chinees of die 'konker' blijf ik voorlopig nog wat weg van echte domotica. A) ik heb geen zin om voor het minste probleem dan de installateur te moeten laten komen en B) een oude (wijze) installateur zei me ooit eens: tja goed, ik heb dat hier bij mezelf nu wel geïnstalleerd maar eigenlijk gebruik ik dat niet. Alleen in het geval hij te 'leeg' (lui) is om naar de lichtknop te lopen. Dat zei voor mij eigenlijk genoeg ?

    Maybe one day...
     
    Daarom dat in EN50090 tot en met de toepassingslaag alles gestandardiseerd is, en compatibiliteit gegarandeerd is.
    ZigBee bvb gaat zo hoog niet, omdat de drijvende krachten vooral chips willen verkopen. Dat gaat in grotere getallen als je geen eisen stelt aan de toepassingslaag.
    Wat die installateur betreft, vermoed ik dat die dan eerder de klassieke elektrotechnische installatie gewoon heeft vervangen door een domotica-systeem, maar de zaken niet geeft geïntegreerd of ge-automatiseerd. Dat is zoals de cruise-control en de lane assist van je wagen niet gebruiken? Jammer, maar daardom zijn dat nog geen slechte dingen.
     
    Goh ik begrijp wel dat mensen afgeschrikt worden door wat ze op fora lezen. De berichten hier komen van enthousiaste zelfbouwers die goochelen met allerhande termen en protocollen.
    Dan wordt het al snel ingewikkeld.

    Ik heb Loxone, maar dat systeem zonder onderhoud of uitbreidingen kan ik me niet voorstellen. En telkens een vakman betalen voor enkele uren of een dag tikt toch wel aan. Laat staan dat je die vakman eerst moet vastkrijgen.
     
    De samenvatting :cool:

    Domotica is voor de modale persoon niet echt een meerwaarde als je het niet kan configureren, uhmz gebruiken.
    Toch wel vind ik. Want iedereen die hier komt en dan hoort dat er een melding komt uit de sonos speakers als de wasmachine klaar is staat stomverbaasd.
    De afwezigheid simulatie is fantastisch want niemand ziet dat we thuis of weg zijn.
    Maar dat configureren kost tijd en dus geld. De vraag is hoeveel je dat waard is.
     
    De samenvatting :cool:

    Domotica is voor de modale persoon niet echt een meerwaarde als je het niet kan configureren, uhmz gebruiken.
    Toch wel vind ik. Want iedereen die hier komt en dan hoort dat er een melding komt uit de sonos speakers als de wasmachine klaar is staat stomverbaasd.
    De afwezigheid simulatie is fantastisch want niemand ziet dat we thuis of weg zijn.
    Maar dat configureren kost tijd en dus geld. De vraag is hoeveel je dat waard is.
    Ik zou eens het gezicht willen zien van 9 op de 10 electriciens als je vraagt of ze dat mee kunnen voorzien :-p Soit, mijn excuses voor het topic te laten ontsporen... Maar ik kan me in @Uovo zijn statement wel vinden :-)
     
    Voor de modale persoon kan je beginnen met comfortverhoging (de beroemde alles-uit knop), energiebesparing (licht uit bij afwezigheid, rolluiken laten zakken bij sterke zon, schedulers...), veiligheid (aanwezigheidssimulatie, ramen sluiten, detectoren...).
     
    Dat kan zeker, enkel hoef je niet voor al die features (of gelijkwaardig) domotica te gebruiken.

    Er is natuurlijk ook een verduidelijking nodig van het begrip "domotica". Want stel ik koop een schakelbare klok die ik aanzet om in mijn verlof een licht aan en uit te laten gaan. Is dit dan domotica? De functie is gelijkaardig. Of vervang de klok met zo'n smart wifi plug.

    Het gaat mij eerder over het feit dat domotica een toegevoegde waarde kan zijn als je meer doet dan enkel je schakelaars (lichten) gaat vervangen en flexibel zaken kan inregelen en koppelen.

    In mijn ogen is dit zoals een enterprise IT systeem want de business noden durven te evolueren/veranderen.

    Je kan dan (simplistisch):
    -je maakt zelf een systeem en doet zelf het onderhoud (je hebt zelf de nodige expertise nodig en een groot team) (DHZ zelfbouw domotica) (raspberry pi, eigen elektronica)
    -je koopt een complex on-premise systeem en gaat zelf aan de slag met de integratie. Dit geeft veel flexibiliteit als het een belangrijk systeem is maar je moet investeren in kennisopbouw. Je krijgt een iets kleiner team maar dat team moet de nodige kennis behouden en het product en updates opvolgen. De support doe je zelf of kan je mogelijks tot een bepaald niveau afnemen. Maar support zoeken voor de zelfbouw gaat duur zijn of moeilijk te vinden. (DHZ domotica (nhc,loxone,KNX,..))
    -je koopt een managed service. Dure initiële opzet en daarna heb je kosten bij elke change. Je moet afhankelijk van je service partij zelf dan nog wel weten wat het product kan om die changes op te starten. Heb je een goede service partij, brengen ze jou op de hoogte. Relatief duur door de managed service maar veel flexibiliteit in het product. (Domotica via specialist)
    -je koopt de cloud SaaS versie als dat bestaat en leert leven met de beperkingen voor diensten gebruikt in massa en hebt de risico afweging gemaakt dat je data en controle in de cloud staat en dat het product mogelijks niet meer werkt als het internet niet werkt. Eveneens kunnen ze de dienst of bepaalde functie zo maar stopzetten. (De Google en consoorten)

    --> heb je een duidelijke beschrijving van een paar simpele use cases is het mss goedkoper die gewoon zelf uit te werken. Stel je hebt gewoon 1 feature nodig van een enterprise suite maar al de rest niet, bijvoorbeeld een simpele mailinglijst. Dan koop of bouw je gewoon die ene functie. Het schakelklokscenario.

    De vraag is of die paar fantasietjes buiten standaard schakelen van lichten de investering waard zijn. Beetje als een kleine zelfstandige die niks van IT kent die een groot ERP (enterprise IT) pakket gaat aankopen. Tuurlijk kan dat nuttig zijn maar of de investering daar tegenover wenselijk is. Ik gok dat de meeste de initiële investering in domotica wel kunnen uitstellen maar vaak het "onderhoud" niet mee tellen. En dan kan het antwoord 20 jaar later wel is zijn dat het een vergissing was.

    Nu ik wil niemand ontraden voor domotica, het is zalig als je het kan gebruiken/aanpassen. Dan heb je ofwel kennis of budget.
     
    Roger that.
    Dus zoals zo vaak, is niet de vraag welke domotica je wil, maar wat je ervan verwacht en wat je ervoor over hebt.
     
    en dan komen we terug bij mijn openingsstatement: "Stap 1 is uiteraard bepalen wat je wil."
    En dat gaat breed. Zowel qua functionaliteiten, maar ook qua budgetten. Voor ons heeft het de installatie van Loxone minder gekost dan wanneer ik een elektricien een klassieke installatie had laten plaatsen, maar ik tel mijn eigen werkuren dan niet mee (en dat waren er veel). Maar vanaf dat het geïnstalleerd en geconfigureerd is, heb je er weinig onderhoud aan. Je kan vanuit de app (tablet/gsm) eventuele IFTTT zaken toevoegen, je kan automatisaties aanpassen, je kan sferen wijzigen, verwarming aansturen, ... zonder daarvoor 1 stukje code te moeten kennen.

    Vaak is dat ook hoe het commercieel gebeurt; de elektricien installeert en doet een basis configuratie met de gevraagde aspecten. Vanuit de app pas je zelf aan waar nodig. Indien er echt iets misloopt, moet de elektricien terugkomen. Maar dat is niet anders dan bij een klassieke installatie. Als er daar iets misgaat, moet die ook terugkomen. Enkel de lamp vervangen doen de meeste mensen zelf. (denk maar aan hoevaak we hier vragen over kruis- en wisselschakelingen krijgen of over trappenautomaten. Voor een elektricien is dat basis, voor de "gewone" mens is dat Chinees).

    @TS: Laat je dus niet afschrikken! Er zitten hier veel "nerds" bij elkaar die het leuk vinden om aan zo'n zaken te sleutelen. Ook enkele pro's die dit voor hun beroep doen (veelal met IT/elektronica achtergrond). Wij maken dat véél complexer dan nodig! Het is 'speelgoed' voor volwassenen :D
     
    en dan komen we terug bij mijn openingsstatement: "Stap 1 is uiteraard bepalen wat je wil."
    En dat gaat breed. Zowel qua functionaliteiten, maar ook qua budgetten. Voor ons heeft het de installatie van Loxone minder gekost dan wanneer ik een elektricien een klassieke installatie had laten plaatsen, maar ik tel mijn eigen werkuren dan niet mee (en dat waren er veel). Maar vanaf dat het geïnstalleerd en geconfigureerd is, heb je er weinig onderhoud aan. Je kan vanuit de app (tablet/gsm) eventuele IFTTT zaken toevoegen, je kan automatisaties aanpassen, je kan sferen wijzigen, verwarming aansturen, ... zonder daarvoor 1 stukje code te moeten kennen.

    Vaak is dat ook hoe het commercieel gebeurt; de elektricien installeert en doet een basis configuratie met de gevraagde aspecten. Vanuit de app pas je zelf aan waar nodig. Indien er echt iets misloopt, moet de elektricien terugkomen. Maar dat is niet anders dan bij een klassieke installatie. Als er daar iets misgaat, moet die ook terugkomen. Enkel de lamp vervangen doen de meeste mensen zelf. (denk maar aan hoevaak we hier vragen over kruis- en wisselschakelingen krijgen of over trappenautomaten. Voor een elektricien is dat basis, voor de "gewone" mens is dat Chinees).

    @TS: Laat je dus niet afschrikken! Er zitten hier veel "nerds" bij elkaar die het leuk vinden om aan zo'n zaken te sleutelen. Ook enkele pro's die dit voor hun beroep doen (veelal met IT/elektronica achtergrond). Wij maken dat véél complexer dan nodig! Het is 'speelgoed' voor volwassenen :D
    Hier ook na mij een jaar ingelezen te hebben over domotica en uiteindelijk voor loxone gekozen. De programmatie was in het begin wat moeilijk maar de lichten aan en uit doen lukte altijd. Het is leuk om het zelf te kunnen doen en was in mijn geval met mn herverbouwing waar ik veel extra lichtkringen wil die dan door het inlezen over loxone nog verdubbeld waren.

    En met een gewone huisinstallatie zou je het bos door de bomen niet meer zien qwa bediening. Nu na een jaar is het zelfs zo dat ik alles wil automatiseren met bewegingsmelders en is het denken waar ik dan nog een schakelaar moet plaatsen, want het zou niet nodig zijn. In het begin heb ik me even laten bijstaan door een Loxone partner en als je weet dat het 43euro per uur is dan ga je wel eens wat meer zelf proberen zoeken.

    Door het zelf te doen kan je bijna kosteloos er veel toeters en bellen bij voorzien o.a automatische tuinberegening.
     
    • Leuk
    Waarderingen: Uovo
    Persoonlijk gruwel ik van dingen bedienen met apps. Sonos ben ik zot content van, maar als de laatste spotify geluisterd heeft en je wil 's morgens stubru horen moete al die app starten en kliketieklik.

    Absoluut. Een toegewijd bedieningsscherm voor sonos. Ik zou er veel geld voor geven.
     
    Als er op de Sonos boxen gewoon al eens 5 knoppen zouden zitten waarachter je een bepaalde playlist of radiozender zou kunnen hangen…
     
    Als er op de Sonos boxen gewoon al eens 5 knoppen zouden zitten waarachter je een bepaalde playlist of radiozender zou kunnen hangen…

    Zo simpel zou het inderdaad kunnen zijn (maar misschien toch nog beperkt voor mensen die hun speakers aan de muur monteren). Ik heb zo'n ikea zigbee knopje geprogrammeerd via smartthings, maar grouping / ungrouping van verschillende luidsprekers blijkt toch een onoverkomelijke hindernis.

    Ik begrijp niet goed waarom de Sonos programmeurs zo halstarrig vasthouden aan dat app-only principe. Typische IT-er koppigheid....?
     
    Als er op de Sonos boxen gewoon al eens 5 knoppen zouden zitten waarachter je een bepaalde playlist of radiozender zou kunnen hangen…
    Gebruik zelf geen audiosysteem in mijn Loxone, maar ik kan in de programmatie eender welke "knop" (schakelaar, drukknop, sensor, ...) gebruiken om audio aan te sturen, kanalen te wisselen, volume te bepalen, ... Dus lijkt me evident dat je dat zou kunnen implementeren (maar zoals ik zei: gebruik dit zelf niet)
     
    Knoppen in mijn muur wil ik daar wel niet voor ze… is ook weer zoiets dat bij een verkoop een hoop rare blikken trekt.

    maar… een Waal had blijkbaar wel dezelfde besognes tijdens de Corona en heeft dan maar een ‘tutorial’ op het net gezwierd over hoe je dat kan verwezenlijken met een Raspberry Pi en een touch-lcd panel.
    Ik denk dat ik het eens ga proberen… (de doorspoelknop is uw vriend bij deze video, best bekijken op YT zelf anders niet echt leesbaar wat hij doet)
     
    Door het zelf te doen kan je bijna kosteloos er veel toeters en bellen bij voorzien o.a automatische tuinberegening.
    Het programmeren is dan misschien wel kostenloos, maar de toeters en bellen op zich natuurlijk niet.
     
    Knoppen in mijn muur wil ik daar wel niet voor ze…
    Daar zijn de meningen dus duidelijk over verdeeld :p de vorige reacties waren net op het ontbreken van knoppen :D

    Zelf gebruik ik -sinds Loxone- nog zeer weinig schakelaars/knoppen. 90% van de acties gaat vanzelf. De 2 meest gemaakte acties zijn: "huis verlaten" en "gaan slapen". Beide zijn iets moeilijker te automatiseren omdat je met meerdere mensen moet rekening houden.
     
    Knoppen in mijn muur wil ik daar wel niet voor ze…
    Daar zijn de meningen dus duidelijk over verdeeld :p de vorige reacties waren net op het ontbreken van knoppen :D

    Zelf gebruik ik -sinds Loxone- nog zeer weinig schakelaars/knoppen. 90% van de acties gaat vanzelf. De 2 meest gemaakte acties zijn: "huis verlaten" en "gaan slapen". Beide zijn iets moeilijker te automatiseren omdat je met meerdere mensen moet rekening houden.
    Ik slaag er niet in om op een deftige manier die sonos samenvoegen/splitsen te automatiseren hoor. Nooit komen die regels helemaal uit tot grote ergernis.
    En om al die functies op 1 drukknop te krijgen, is die drukknop ook rijkelijk te klein. Ik zou er nog uit geraken met enkel/dubbel/driedubbel/lang/zeer lang drukken maar leg dat eens uit aan de vrouw of bezoek?
    - Kies stubru op keuken
    - verhoog/verlaag volume soundbar
    - verhoog/verlaag volume keuken
    - Speel tv geluid af op keuken
    - Speel tv geluid af op soundbar
    - Samenvoegen keuken/soundbar
    - Splitsen keuken/soundbar
     
    Knoppen in mijn muur wil ik daar wel niet voor ze…
    Daar zijn de meningen dus duidelijk over verdeeld :p de vorige reacties waren net op het ontbreken van knoppen :D

    Zelf gebruik ik -sinds Loxone- nog zeer weinig schakelaars/knoppen. 90% van de acties gaat vanzelf. De 2 meest gemaakte acties zijn: "huis verlaten" en "gaan slapen". Beide zijn iets moeilijker te automatiseren omdat je met meerdere mensen moet rekening houden.
    Ik slaag er niet in om op een deftige manier die sonos samenvoegen/splitsen te automatiseren hoor. Nooit komen die regels helemaal uit tot grote ergernis.
    En om al die functies op 1 drukknop te krijgen, is die drukknop ook rijkelijk te klein. Ik zou er nog uit geraken met enkel/dubbel/driedubbel/lang/zeer lang drukken maar leg dat eens uit aan de vrouw of bezoek?
    - Kies stubru op keuken
    - verhoog/verlaag volume soundbar
    - verhoog/verlaag volume keuken
    - Speel tv geluid af op keuken
    - Speel tv geluid af op soundbar
    - Samenvoegen keuken/soundbar
    - Splitsen keuken/soundbar
    Ook dit is een voorbeeld van hoe je eigen noden bepalen wat er wel/niet handig werkt.
     
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Terug
Bovenaan