Dimmer 24V

Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
Kan ik dit type dimmer gebruiken wanneer ik kies om de drukknoppen te laten bedienen op 24V?



De 24V heb ik nodig om de led lichtjes in de niko schakelaars te laten branden.



Dit is het type.

Universele dimmer Eltako EUD12Z-8..230VUC.





Zijn er bepaalde opmerking hier over of waar ik moet op letten. Laat het maar weten.
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
EUD12Z en EUD12NPN zijn beide universele impulsdimmers van eltako die je kunt aansturen met quasi eender welke stuurspanning (dus zeker ook 24V).

Als je de centrale sturing niet gaat gebruiken, is de EUD12NPN normaal een stuk goedkoper. EUD12Z heeft natuurlijk wel het voordeel dat die is uitgerust met de mogelijkheid tot centrale sturing...



Aandachtspunten:

- Je kunt deze niet gebruiken om er je 24V ledjes mee te dimmen.

- Correct instellen als je er dimbare spaarlampen, of dimbare 230V LED's wenst te dimmen.
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wat houd die centrale sturing in?



De ledjes dimmen in de schakelaars was niet de bedoeling. Is enkel voor te gebruiken om op 5 verschillende lichtgroepen te kunnen dimmen. Gebruik van halogeen lampen. Is het ook mogelijk om led verlichting te dimmen? Zou overal drukschakelaars willen gebruiken van Niko. Wat kan ik dan ook best gebruiken als teleruptor.



Ik merk dat u toch over de kennis beschikt van daar de vraag. Er gaat mij wel iemand prijs maken van op het forum om met domotica te werken Qbus. Wat enkel de prijs nog af van dit systeem en dan neem ik definitief een beslissing.



Thanks
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
Moreels Geert wrote:
Wat houd die centrale sturing in?
Wordt bijvoorbeeld gebruikt voor alles uit/aan-knop. Een puls die daarvan komt, zorgt dat het licht uit/aan gaat, onafhankelijk van de huidige stand van de impulsdimmer.Moreels Geert wrote:
Is het ook mogelijk om led verlichting te dimmen?
Deze dimmers heten net universele impulsdimmers, omdat ze heel veel soorten verbruikers kunnen dimmen (ohmse, inductieve, capacitieve, dimbare spaarlampen en dimbare 230V Led-verlichting). Dus ja, deze kunnen led-verlichting dimmen, maar enkel op voorwaarde dat de ledjes zelf dimbaar zijn en dat ze via 230V gevoed worden.Moreels Geert wrote:
Wat kan ik dan ook best gebruiken als teleruptor.
Teleruptoren die 24V als stuurspanning aankunnen... :D (niko vier- en zesvoudige drukknoppen heb je namelijk enkel met 24V Ledjes).



Als je hier eens post hoeveel lichtkringen/lichtkringen met terugmelding/gedimde kringen/gedimde kringen met terugmelding je wenst te installeren en als je centrale sturing wil of niet, wil ik wel eens bekijken welke modules ik zou gebruiken... Maar teleruptoren en domotica is niet direct vergelijkbaar, he...
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
He thanks.



dat zal ik eens moeten bekijken hoor. Zal dit zo snel mogelijk posten.



kring 1: garage met afzonderlijke ruimte, soort berging worden enkel gebruikt met TL verlichting en drukknoppen aan/uit



kring 2: WC zou ik met bewegingsmelder doe en heeft led verlichting, gang ook met bewegingsmelder en led, slaapkamer 1 eventueel dimmen met led verlichting.



Kring 3: living 350w halogeen verlichting dimbaar, eetplaats 250w dimbaar en keuken hheft led verlichting dimmen of niet wet ik nog niet maar denk het niet.



kring 4: slaapkamer boven led of halogeen zijn we nog niet uit met dimmer. Toilet met led en bewegingsmelder



kring 5: badkamer 1 met led gewoon aan uit. Badkamer 2 met halogeen of led weten we nog niet ook mogelijkheid om te dimmen.



Zou het liefst alles met drukknoppen doen.



Alvast bedankt
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
Moreels Geert wrote:
... met bewegingsmelder ... ook met bewegingsmelder ... en bewegingsmelder ...



Zou het liefst alles met drukknoppen doen.
:mrgreen:



Ik hoef niet te weten welke lichtpunten waar zitten, hoor. Gewoon de aantallen, welke gedimd, welke met terugmelding en welke met detector. Met teleruptoren kies je uiteindelijk toch gewoon in de kast op welke automaat/kring je een teleruptor aansluit.
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
ik veronderstel



3 met bewegingsmelder

5 met dimmer

5 met enkel aan/uit

1 maal alles uit



dit zou het zo wat moeten zijn.
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
Moreels Geert wrote:
Wat is die terugmelding?
Als er ledjes in de drukknoppen zitten, kun je ervoor kiezen dat deze altijd oplichten zodat je de drukknoppen terug kunt vinden in het donker, of je kunt ervoor kiezen dat ze als terugmelding dienen zodat ze enkel oplichten als het licht aan is.



In het eerste geval, moet je ze gewoon van voeding voorzien. In het tweede geval moet je naast je 230V voor het lichtpunt ook telkens 24V schakelen voor de led.
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik zou de led lichtje gewoon altijd willen laten branden. Lekker makkelijk in het donker.
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
1) bewegingsmelders:

- Als je bij niko-materiaal wil blijven: 100-00600 (kost +/- 100 euro), maar die heeft een minimale belasting van 40watt nodig, wat je vermoedelijk niet zult halen met je LED's. 100-78400 in combinatie met 420-00200 lijkt me dan beter, maar niet zeker of dit geschikt is voor LED-verlichting (kost +/- 130 euro).

- Als het niet van niko moet zijn: zoiets vind je al voor zo'n 70 euro. Als je van de kast een 5G1.5 kabel voorziet van de kast naar de sensor, kun je later nog het detectiesignaal via de kast gebruiken om het licht te sturen.



2) vijf dimmers met centrale sturing:

5x EUD12Z (+/- 45 euro/stuk)



3) vijf gewone lichtpunten met centrale sturing:

5x ES12Z (enkelvoudige teleruptor met centrale sturing: kost zo'n 33 euro/stuk)

OF 1x ES12Z en 1x ESR12Z-4DX (viervoudige teleruptor met centrale sturing, +/- 60 euro/stuk).



4) 24V voeding:

SNT12-230V/24VDC 0,5A (zo'n 31 euro)



(2, 3 en 4 zijn van eltako)





Met andere woorden:

3x70 + 5*45 + 33 + 60 + 31 = +/- 560 euro (zonder bekabeling van de kast, railklemmentjes om alles netjes te laten toekomen, drukknoppen en de signaalkabel)
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
He bedankt voor de duidelijke info.



voor die teleruptor aan te sluiten op de schakelaars dienen de schakelaars te worden doorverbonden en zo naar de teleruptor of alles naar teleruptor.



Eigenlijk zit het zo. Ik ken wel de gewone aansluitingen. Enkelpolig, wissel enz. maar dit heb ik nog nooit gedaan. Is denk ik niet zo moeilijk maar ja als je er niet direct iets van kent.



Die bewegingsmelder zou in een betonnen plafond moeten komen.
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
Over de bedrading van drukknoppen voor teleruptoren, vind je hier al veel informatie (schrik wel niet van de daar geposte foto's, want die installaties zijn veel uitgebreider dan de jouwe).

Meestal wordt er signaalkabel (SVV of SPV) gebruikt. Jij hebt 2 draadjes nodig om het ledje in de drukknop te voeden en dan nog telkens 1 extra draadje voor een extra drukknop. Dus met een 6x0.8 kun jij al een viervoudige drukknop bedienen.



Als het een vrij kleine installatie is, lijkt een bekabeling in ster voor de drukknoppen ideaal.



Voordat ik aan de kast die je kunt terugvinden in de bovenstaande link begon, had ik ook helemaal geen enkele ervaring, hoor. Alles goed bedenken op voorhand, gestructureerd werken en dan lukt dat wel...



Over bewegingsmelder in gang, schreef er hier wel iemand zijn negatieve ervaringen neer...
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ja idd dit zijn wel al serieuse bekabelingen. Bij mij is het eigenlijk maar een kleine installatie. Komt ook omdat we weinig verschillende ruimtes hebben en de woning niet zo groot is.



Ik zie in de kasten zo van die grijze smalle blokjes op de rails gemonteerd, wat is dat? Of is dit enkel voor zo een grote installaties.



Als ik het lees misschien in de gang best geen bewegingsmelders gebruiken. Eigenlijk kan ik in het toilet best ook een enkelpolige gebruiken om problemen te vermijden. Die draadjes voor de leds komen die dan rechtsteeks van aan de die voeding 24V?
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
railklemmen... worden gebruikt om je kast netjes te houden.

In die kast die ik gemaakt heb, zitten er bovenaan waarop de lichtkringen op aangesloten zijn en onderaan waarop de signalkabels zijn aangesloten.



Aan de ene kant van die dingen sluit je de kabel aan die weggaat naar lichtpunt of drukknop. En op de andere kant verbind je deze naar de juiste teleruptor. Zo kun je later eenvoudig bijvoorbeeld en gedimde en een niet-gedimde kring veranderen zonder dat je moet vrezen dat je één of ander kabeltje te kort hebt afgeknipt (je vervangt gewoon het stukje in de kast).
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
ah die dingen dienen daar voor. Dan vrees ik dat ik niet zal toe komen met een 72 module kast.
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
72 modules, zou zoiets moeten zijn voor een relatief kleine installatie.



11 modules voor teleruptoren/dimmers/transfo

Pakt 18 modules voor railklemmen (zou je toch zeker mee moeten toekomen)

Dan heb je nog meer dan de helft voor diff's en automaten...
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
heb 13 van 20A en 6 van 16A ,1 van 6A en een 2 polige diff en een 4 polige diff. . Kan de bel en parlofoon op die zelfde voeding als van de telerup?



Zal denk ik kunnen maar het zal nipt zijn. Misschien de kleine badk met dubbelpolige, en de 2 toiletten met een enkelpolige ipv drukknoppen. Scheelt toch al weer 3 telerupt.
 
Lid geworden
21 sep 2009
Berichten
2.749
Waarderingsscore
0
Punten
0
Waarom 6x 16A? Alle verlichting kun je gerust via 2 automaten voeden.

Je hebt een driefazige aansluiting (4P diff), maar geen enkele 4P automaat?



Ik heb een foutje gemaakt in vorige post. Met 10 modules voor teleruptoren, kun je al 5 gedimde kringen, 8 andere lichtpunten en een voeding voorzien. (zo hoef je de toiletten niet klassiek aan te sluiten, kost zo'n 27 euro meer dan vorige overzichtje met slechts 5 gewone lichtpunten want ik gebruik twee viervoudige teleruptoren).



Bel kan niet op zelfde tranfo, omdat deze niet op 24V zal werken en die een vrij groot verbruik heeft. Beter een apparte beltransfo voorzien.
 
Lid geworden
10 okt 2009
Berichten
301
Waarderingsscore
0
Punten
0
De reden is dat ik 4x25mm² die binnen komt maar wel op 230V. Men zij dat ik een 4 polige nodig had. Mocht ik ooit iets willen wijzigen voor het één of ander toestel. Kan ook nog mijn bestelling wijzigen hoor. Had alles pas besteld. Als ik exact weet wat ik nodig heb bestel ik anders die teleruptoren ook bij en annuleer ik die automaten en indien noodzakelijk kan ik de diff ook veranderen.



Zou dat lukken om alle verlichting op 2 automaten te zetten? Eentje voor de vochtige ruimte en eentje voor de rest dan.



Is dat niet te veel alles op die kring?



Alvast bedankt

Geert
 
Bovenaan