Dilemma's over de vloer (keramisch parket) - legrichting en plaatsing

Lid geworden
2 jun 2016
Berichten
185
Waarderingsscore
10
Punten
18
Ik zit nog met enkele knopen die ik moet doorhakken betreffende de vloer. Ik zie zeer graag een keramisch parket omwille van de gezellige en warme uitstraling. De vloer zou op vloerverwarming komen.

Nu heb  ik 2 beslissingen te nemen:
 • Ontkoppelingsmat of niet? Hier is veel over te lezen op het internet waardoor het de keuze eigenlijk alleen maar moeilijker maakt. Ik heb al 3 vloerders over de vloer gehad die alle 3 iets anders zeggen. De ene zou enkel verlijmen (lijkt me sowieso geen goed idee) als de tegel <3600cm², de tweede dubbel verlijmen met flex lijm, de derde wil er niet aan beginnen zonder ontkoppelingsmat. Het prijsverschil is uiteraard significant. Ik twijfel dus tussen dubbel verlijmen met flex of een ontkoppelingsmat.
 • De living is zeer smal, maar wel lang. Om de ruimte wat breder te doen lijken zou ik de tegels dus in de breedte laten leggen. Dit zal meteen ook evenwijdig met de uitzetvoegen zijn. Toch zeggen de vloerders dat meestal de lengterichting gekozen wordt. Wat denken jullie?

 

Bijlagen

 • 2019-04-18_09_53_22-untitled_-_paint.png
  2019-04-18_09_53_22-untitled_-_paint.png
  7,3 KB · Weergaven: 0

jan 007

Zeer Actief lid
Lid geworden
16 nov 2018
Berichten
3.026
Waarderingsscore
9
Punten
38
waar zit je uitzetvoeg? op je tekening horizontaal op 8m?

dus in theorie 2 plaatsen tegelen  een keer  5x5 en een keer 3.1x8?

ontkoppelingmat aan te raden (ook omdat je vvw hebt)

maar ook te riskeren zonder , bij gebruik goede flexlijm, dubbel lijmen, gebruik uitzetvoeg en dwarse legrichting (al is er altijd een risico en zeker als je vvw opwarmt tot vb +40°)

 

 
 
Lid geworden
2 jun 2016
Berichten
185
Waarderingsscore
10
Punten
18
jan 007 zei:
waar zit je uitzetvoeg? op je tekening horizontaal op 8m?

dus in theorie 2 plaatsen tegelen  een keer  5x5 en een keer 3.1x8?

Er zijn twee uitzetvoegen: eentje inderdaad op de scheiding vierkant/rechthoek, en eentje in het midden van de 3.1x8 rechthoek.

Ter aanvulling: 5x5 vierkant wordt keuken met eiland in het midden, 3.1x8 rechthoek wordt living.
 

jan 007

Zeer Actief lid
Lid geworden
16 nov 2018
Berichten
3.026
Waarderingsscore
9
Punten
38
dus 3 vloervlakken?

5x5

4x3.1

4x3.1

zou ik zonder mat werken 

lees ook eens volgende

https://www.conducto.be/nl/faq

ontkoppelingsmat al dan niet gebruiken is zeker nog geen standaard in de tegelwereld

https://www.polycaro.be/nl/wanneer-ontkoppelingsmat-gebruiken/

ook gebruik soort lijm/soort voegmortel/volzat plaatsing/legrichting/.... zijn allemaal (doorslaggevende) factoren die meespelen en zo een mat helpt enkel het risico verkleinen , als de plaatsing niet goed is helpt dit niks of werkt zelfs tegen ipv mee
 
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.345
Waarderingsscore
5
Punten
0
De ontkoppelingsmat is uitgevonden door de Duitse vloerder Werner Schlüter en wordt nu bijna 30 jaar wereldwijd toegepast zonder schade.  Het patent is ondertussen verlopen en tot vandaag zijn er reeds iets minder dan 100 varianten op de markt met een dikte van 0.4 mm tot 15.0 mm. De toekomst zal uitwijzen of de nieuwe matten ook de 30 jaar en méér zullen aankunnen.  Wie draagt de verantwoordelijkheid bij schade aan de tegels door het niet toepassen van een ontkoppelingsmat ?  Als puntje bij paaltje komt zal de vloerder op het matje geroepen worden, omdat hij geacht wordt zijn beroep en de bijhorende risico's te kennen. De tegelwinkel zal nooit aangesproken worden. 

Een legpatroon met verspringende voegen, zoals b.v. keramisch parket, zonder ontkoppelingsmat is een risico en zelfs al wil de eigenaar dat de vloerder zonder ontkoppeling de tegels plaatst, dan blijft de vloerder verantwoordelijk voor de plaatsing, omdat hij daarvoor verantwoordelijk is en niet de opdrachtgever, omdat deze niet geacht kan worden alles over het plaatsen van vloeren te weten. De zelfplaatser doet natuurlijk wat hij wil.  

Vooral sinds de populariteit van het keramisch parket zijn de fabrikanten van tegellijm gaan zoeken naar een nieuwe tegellijm die de funktie van die mat "zou" kunnen overnemen, zoals b.v.  Sika met de Ceram 295 Star S2, Omnicol met de PL200;  voor de XXL tegels : Weber met de XXL en Rywa met de FKX Mega.  

En er zullen er zeker nog volgen. Ook hier weer afwachten naar de resultaten in de toekomst. 

De legrichting van keramisch parket is standaard van raam tot raam (van licht tot licht), maar het kan evengoed dwars op de lichtinval.  

jp

 

  

 
 

Bijlagen

 • 2148_kera_parket_20_120.jpg
  2148_kera_parket_20_120.jpg
  162,1 KB · Weergaven: 12
Lid geworden
2 jun 2016
Berichten
185
Waarderingsscore
10
Punten
18
Bedankt allemaal voor de goeie uitleg.

Dat het een risicoanalyse gaat worden is helaas nogmaals bevestigd. De vraag is dan alleen als er toch barsten zouden komen (indien geen mat) de vloerder hier dan ook echt aansprakelijk voor is?

Als ik nu de legrichting van raam tot raam zou volgen, dan moet dit 2 uitzetvoegen kruisen. Zal dit niet erg opvallen? De ene vloerder gaf wel aan dat ik al enorm veel geluk zou moeten hebben om de voeg van de tegels exact op de plaatsen te hebben van de uitzetvoegen (indien ze in de breedte gelegd zouden worden).

Mijnvrees is een beetje dat de ruimte er nog langer en smaller door gaat lijken of is dit effect te verwaarlozen eenmaal er meubels in staan?
 
Lid geworden
2 jun 2016
Berichten
185
Waarderingsscore
10
Punten
18
Een andere optie is natuurlijk om voor vierkante tegels te gaan. Blijft een ontkoppelingsmat hier ook aangeraden of wordt het dan louter commerciële praat? Ik zou dan gaan voor een 45x45.
 
Lid geworden
13 mrt 2006
Berichten
5.345
Waarderingsscore
5
Punten
0
Tot 60x60 met rechte voeglijnen is een ontkoppelingsmat niet nodig. 

jp
 
Bovenaan