Dikke maaidraad, grassnijblad of slagmes.

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
1.260
Waarderingsscore
272
Punten
83
Wat zijn de verschillen in gebruik tussen een dikke draad in een maaikop, een grassnijblad met 2, 4, 8, 40 tanden en een slagmes ?

Mijn tuin grenst aan een bos en af en toe moet ik dat terugdringen.
Dat is dan wild gras, braamstruiken, beginnende boompjes .. alles door mekaar.

Die snijbladen heb je met twee, drie en meer tanden waarbij men dat met drie tanden een 'slagmes' noemt en waarbij er een andere (stevigere) beschermkap nodig is.
Maar wat is daar speciaal aan, dat men bladen met twee, vier of meer tanden een snijblad noemt en dat met drie dus een 'slagmes' ?
Het toerental is hetzelfde, de kracht van de motor ook, dus waarom zijn drie tanden zo 'anders' ?

Er zijn ook maaikoppen waar je stukken heel dikke draad kan insteken, bv Durocut van Stihl. 

  

hakselmesbeschermkap:Heeft iemand ervaring met deze verschillende modellen en kan de praktische verschillen meedelen ?

En is een slagmes in de praktijk inderdaad zo 'anders' dan de andere snijbladen ?
 

Bijlagen

 • grassnijblad.jpg
  grassnijblad.jpg
  18 KB · Weergaven: 0
 • grassnijblad-8.jpg
  grassnijblad-8.jpg
  19,5 KB · Weergaven: 0
 • slagmes.jpg
  slagmes.jpg
  27,4 KB · Weergaven: 0
 • hakselmesbeschermkap.jpg
  hakselmesbeschermkap.jpg
  24,2 KB · Weergaven: 0
 • durocut-20-2.jpg
  durocut-20-2.jpg
  41,1 KB · Weergaven: 0

ebe

Actief Lid
Lid geworden
11 jan 2015
Berichten
459
Waarderingsscore
55
Punten
28
Met een slagmes krijg je alles klein: gras, uitschietende bomen, struiken. Met een draadkop verlies je veel draad als je meer dan gras te lijf gaat, maar hiermee verbruikt de bosmaaier volgens mijn ervaring veel minder en het is ook veel veiliger dan een slagmes.

Ik ga kortelings eens een biologisch degradeerbare draad proberen, die schijnt te bestaan. Ik vind namelijk overal stukjes plastic draad terug tussen het maaisel...
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
17.991
Waarderingsscore
2.772
Punten
113
Denk dat je beter eens met een betrouwbare leverancier gaat klappen want volgens mij zoek je naar details die enkel voor professionele van belang zijn.

Kort

 Maaidraad : enkel of dubbel is van belang voor het maaigemak en de snit.  Hoe dikker deze is , hoe steviger het gras mag zijn. Dunne draad is voor fijne engelse gazon, dikkere draad is voor verwaarloosde gazon, weilanden en beemde. Hoe dikker de draad hoe langer deze ga overleven tegen betonpaaltjes maar geloof dit verkoopspraatje met een korrel zout. De doorsnede van een draad is ook van belang. Rond geeft meer raffelige wonden , vierkant of zelfs thoraxvorm geeft een fijnere snit en kan ook ruiger gras aan. Hoe dikker de draad hoe gemakkelijker dat je een sporadisch struikje of distel of netel mee omleg .

Snijbladen 

Hoe meer tanden er op staan , hoe houtiger het gewas mag zijn.

2 tot 16 snijkanten is voor stug gras tot en met bamboe en rietvelden 

Vanaf 16 en liefst met minimum 36 snijkanten zijn eigenlijk type cirkelzaag/kettingzaag en deze gebruik je voor houtige planten . Bomen met diameter 20-25 cm leg je hiermee om.

Slagmes is het meest allround mes. KUn je fijn engels gazonneke mee snijden ( als je tenminste kunt werken met een bosmaaier) maar ookhoutige gewassen . Zogauw echter de houtige stam dikker is dan een pols , zit je veel te lang te kappen met je slagmes en kun je beter een cirkelzaag erop leggen.

IK zou je aan raden om in eerste instantie een maaikop en een slagmes erbij te nemen. Pas na goedweten wat die messen kunnen en niet kunnen zou ik overwegen om een zaagmes met minimum 40 tanden te nemen.

Opletten het motervermogen moet in verhouding staan met het gebruik van de messen. Als je elke dag jonge aanplantstruwelen met houtige gewassen van cc 10 cm dikt moet omleggen dan zet je daar geen accumachine op.
 

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
1.260
Waarderingsscore
272
Punten
83
Bedankt voor de tips, ik ging normaal vandaag bij een grote verdeler van Stihl heel mijn bestelling plaatsen maar er zijn problemen met mijn broer die in het ziekenhuis ligt na een zwaar fietsongeval.
Hoe meer tanden er op staan, hoe houtiger het gewas mag zijn

Ja, dat klinkt logisch.
Net zoals een zaagblad, hoe minder tanden (en groter) hoe meer je tegelijk weghaalt, dus voor zachter hout en vlugger werken.

Maar wat mij opvalt is dat bij snijbladen met 2, 4 of 8 tanden er maar een gewoon universeel beschermkapje nodig is en enkel bij het mes met 3 tanden een steviger kap (hakselmesbeschermkap).
Dus dat mes met drie tanden is 'speciaal' en wordt ook 'slag'-mes genoemd.

Ik zou verwachten dat een snijblad met twee tanden dan agressiever is dan een eentje met drie tanden.
Maar ook bij twee tanden is een simpel beschermkapje voldoende.
Tenzij het de vorm is die ook een verschil maakt ?

Oh ja, bij de bestelling wordt het dus inderdaad een maaikop met draad, en een slagmes.
Alleen ben ik nu curieus wat die 3 tanden zo speciaal maakt  PS   zijn er mensen met ervaring met zo'n DuroCut, waarbij er geen rol draad is maar je stukjes draad vastklemt in de maaikop ?
Bij gebruik van een maaikop zal ik eerder eens stoppen en manueel de draad verlengen ipv te 'tikken' met de kop.
Ik zorg er wel voor dat die draad niet te vlug slijt of breekt door op een gepaste manier te snoeien.
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.460
Waarderingsscore
369
Punten
83
Ik gebruik dat grassnijnblad met twee snijkanten om aan de bosrand paden te onderhouden - de beschrijving "wild gras, braamstruiken, beginnende boompjes .. alles door mekaar" is bij ons perfect van toepassing (inclusief bremstruiken en jonge amerikaanse eikjes van ca 2cm dik). De leverancier van de bosmaaier (gespecialiseerd in tuinmachines voor professionelen) raadde me dat aan boven de snijdraad omdat de snijdraad veel te snel stuk zou gaan.

Bij metalen bladen met meerdere tanden is het altijd belangrijk om in de gaten te houden dat ze geen terugslag geven, hoe meer tanden, hoe groter het risico. In snijdraad is ook nog veel verschil, zowel in sterkte, scherpte van de snede als in lawaai.
 

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
1.260
Waarderingsscore
272
Punten
83
Wel, bij de 'gereedschappen' voor een combimotor (KMA130R) is het een FS-KM AutoCut C 26-2 (maaikop met draad) of een FS-KM GSB 230-2 (snijblad twee kanten) die ik beiden zou bestellen.

Ik wou aan de verdeler vragen of er eventueel een mogelijkheid is om het snijblad te vervangen door een slagmes, maar nu zie ik dat dan ook de beschermkap moeten worden vervangen door een speciale (dure) versie.
Nu, zoals RDR aangeeft is dat dubbel mes misschien wel voldoende dan.

 

Ik dacht ook om eventueel de AutoCut kop te vervangen door een Durocut.
Mochten er hier mensen zijn met ervaring daarmee ?
Bij Orgeon noemt zoiets een JetFit:
 

Bijlagen

 • oregon-jet-fit.jpg
  oregon-jet-fit.jpg
  27,8 KB · Weergaven: 0

semo

Gewaardeerd lid
Lid geworden
11 jul 2011
Berichten
1.283
Waarderingsscore
112
Punten
63
Ik zou voor het slagmes met de 3 tanden gaan (je voor laatste foto).

Je laatste foto, met het gebogen mes, is eigenlijk nóg een andere soort: die is beter om heel dikke bramen etc. te maaien.
 
Bovenaan