• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Condensatieketel op gas vervangen door lucht/water warmtepomp?

Lid geworden
18 mrt 2012
Berichten
19
Waarderingsscore
0
Punten
1
Wij zijn van plan om volgend jaar een nieuwe keuken en binnendeuren te plaatsen op de benedenverdieping. Daarna zal alles ook terug geschilderd moeten worden.
Onze woning is nu 12 jaar oud, verwarming met een condensatieketel op gas in combinatie met radiatoren op hoge temperatuur.

Aangezien we toch werken moeten uitvoeren, wil ik ook bekijken of er nog andere zaken aangepakt moeten worden, die we anders binnen enkele jaren zouden moeten doen.
Een condensatieketel zou ongeveer 12 à 15 jaar mee gaan. Die van ons zal dus binnen enkele jaren aan de beurt zijn.
De grote vraag is dan: wat doen we dan: een nieuwe gasketel? Of een warmtepomp?

Na wat opzoekwerk op het internet heb ik begrepen dat een warmtepomp in combinatie met hoge temperatuur radiatoren niet de beste combinatie is.
Een optie zou dan kunnen zijn om in de bestaande vloer sleuven te slijpen en vloerverwarming te voorzien. Op de badkamer zouden we dan een elektrische verwarming voorzien. Nadeel is dat het kostenplaatje hiermee flink zal oplopen, aangezien er ook nog nieuwe vloer gelegd zal moeten worden.
Een lucht/lucht warmtepomp spreekt mij minder aan omdat je dan met die lelijke bakken in de woonkamer en keuken zit.

Een moeilijke oefening dus. Momenteel zitten we duidelijk in een overgangsfase qua energievoorzieningen. Mijn eerste gedacht was om gewoon nog een aantal jaar af te wachten en zien wat op dat moment de mogelijkheden zijn. Anderzijds heb ik weinig zin om dan terug het huis volledig overhoop te zetten. Daarom eigenlijk liever nu de korte pijn.

Wie kan ons nuttige info/ideeën geven?:)
 
Lid geworden
2 mrt 2014
Berichten
18
Waarderingsscore
3
Punten
3
Moeilijke om nu te berekenen door de hoge gasprijs is het nu wel interessant maar evengoed is binnen 1 jaar de oorlog door en dan zakt de gasprijs terug in elkaar. Zit te kijken nu naar een hybride gasketel zoals de Remeha Tzerra of Daikin Altherma hybrid. Nadeel op basis van de prijslijst kosten deze minstens dubbel zo duur als terug een gewone condensatie gasketel zetten. Bovendien zijn er ook nog is lange wachttijden. Voorlopig blijf ik zitten en wachten tot deze storm gaat liggen. Huidige gasketel is nu 16 jaar hopen dat hij nog 2 of 3 jaar meegaat. Maar je wil altijd een plan B hebben natuurlijk.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan