• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
  Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Conceptontwerp nieuwbouw

Kwakkel

Zeer gewaardeerd lid
Joined
13 Oct 2011
Messages
1.322
Reaction score
380
Points
83
Eindelijk hebben we onze (eerste) conceptontwerpen binnen. Ons uitgangspunt is een open bebouwing. Zelf hadden we graag een LEW-woning in HSB gezet in samenwerking met een SOD-firma.
Deze 3 elementen staan wel met een vraagtaken - daarover later meer.
Ik begin maar meteen met het conceptontwerp waar we een budgetraming voor kregen.
Graag horen we jullie bedenkingen. :)


Terrein is ongeveer 1.100 m². Tuin/achtergevel liggen op het oosten.
Voor variant A is er nog een licht andere bovenverdieping.

 

En dan is er een licht ander ontwerp, variant B.


We zijn er nog niet echt uit welk onze voorkeur heeft. Maar, wellicht is dat minder belangrijk. Probleem dat zich momenteel stelt: de raming voor variant A/Aa ligt FORS boven het budget. Fors zijnde 25%!
Wat er momenteel voorzien is in de raming (ik heb enkel een globale range, geen opsplitinsing per fase of element - wel voor bepaalde zaken richtprijzen of stelposten):
 • EPB en veiligheidscoordinator
 • Sondering
 • Werfinrichting
  • Elektriciteit
  • Toilet
  • Afrastering
  • Werfweg met steenpuin (1 vrachtwagen).
  • Afvoeren bouwafval
 • Grondwerken (exclusief bronbemaling)
 • Fundering: 20 cm betonplaat met dubbel netbewapening 8/8/15/15 op volle grond, inclusief vorstranden.
 • Septische put - 2.000 liter
 • Regenwaterput - 10.000 liter
 • Bezinkput - max. 4.000 liter
 • Waterzuivering in optie (wellicht verplicht door de gemeente!)
 • Buitenwanden dampopen CLS 14 cm met leidingspouw, geïsoleerd met minerale wol (lambda =  0.035W/mK)
 • Binnenwanden en voorzetwanden geïsoleerd met minerale wol (lambda = 0.035W/mK)
 • 2x blowerdoor, resultaatsverbintenis v50<=3
 • Warm plat dak met 16 cm PIR (lambda = 0.026W/mK)
 • Gevel gemetseld, waalformaat 210 x 100 x 50 @ 0.45. Halfsteensverband.
 • Ramen Reynaers aluminium MAsterline 8 HI, 3-voudige beglazing met warm-edge spacers
 • Zonwering budget voorzien 10.000 euro
 • Elektriciteit, naar zeggen van de firma, voldoende ruim bemeten. Heb geen aantal, dus weet niet wat 'ruim' juist is. :)
 • Sanitair budget 8.000 euro, geleverd en geplaatst. (gevraagd om dit op te trekken naar 10.000; geen idee of dat voldoende is?)
 • Geothermische warmtepomp (denk merk Vaillant), koelfunctie in optie (gevraagd om dit standaard mee te nemen)
 • Vloerverwarming op beide niveaus
 • Ventilatiesysteem D met galva spiraliet leidingen, met bypass functie voor nachtkoeling
 • Vloerisolatie10 cm RESOL
 • Gelijkvloers chape 8 cm met netwapening 50/50/2/2
 • Verdiep chape 8 cm op 3 cm isolatie. Chape voorzien van wapeningsvezels
 • Vloerbedekking: keramische tegels 45 euro/m² met bijpassende plint 8 euro/lm op gelijkvloers en badkamer. Marmoleum op verdieping. (Parket op gelijkvloers in optie)
 • Acryl beplating douchewanden (te voorzien in budget sanitaire toestellen) (!deze valt me nu pas op)
 • Binnendeuren tubespaan schilderdeuren 231,5 cm hoog volgens ontwerp (op gelijkvloers: plafondhoge deuren in optie)
 • Trap: onbehandeld rubberwood met Z treden en onderliggende trapbomen
 • Keuken budget van 25.000 euro
 • Carport
 • Luifels
 • Zonnepanelen: 4.500 WP (6.000 WP in optie)

Niet inbegrepen zijn terrasafwerking en oprit, terrasafwerking op de platte daken, schilderwerken. Wat er zeker nog bij komt is dunbepleistering op alle muren.
Merk op dat de fietsenberging (en wasruimte) niet in het verwarmd volume zitten. Hier komt ook de verwarmingsinstallatie.

Totale raming 420 - 450.000 euro exclusief btw!

Mag ik jullie mening hierover vragen? Zowel over de plannen zelf, de elementen uit de kostenraming als het geschatte budget? Hoe kunnen we best e.e.a. herschikken om, zonder aan comfort of ruimte in te boeten, toch de prijs (fors) naar beneden te halen? De 1ste duidelijke optie is natuurlijk de carport later pas uitvoeren (20 à 25.000 euro).
Een 2e is de geothermische warmtepomp vervangen door een L/W (of eventueel zelfs gas, maar dan moet er gas binnengebracht worden, wat ook een kost heeft) - de minderprijs voor L/W zou redelijk beperkt zijn (+/- 4.000 euro)?
Een 3e optie is van dit leuke ontwerp een wat meer alledaags ontwerp te maken met blok op blok, zonder uitsprongen hier en daar. Geen idee hoeveel dat zou kunnen besparen? Keukenbudget zou ook omlaag kunnen, maar dat doen we liever niet (we koken elke dag wel. :))

Variant B zal wellicht wat goedkoper zijn, want is wat compacter op de verdieping. Los van dat we daar dan wel wat ruimte lijken te missen, gaat het ook weer niet zo gek veel goedkoper zijn helaas.
Alvast bedankt voor de feedback!

Dit hoeft wellicht niet gezegd te worden en het haalt sowieso niet veel uit 'op het internet', maar de plannen vallen volgens mij onder de intellectuele eigendom van de architect. copyright enzo dus. :))
 
(geen EDIT knop is toch een gemis :) - of kijk ik er los over?)

De elementen LEW/SOD/HSB staan dus met een vraagteken omdat, na deze eerste kostenraming, we misschien een andere route opmoeten. Verschillende aannemers i.p.v. SOD? Traditioneel i.p.v. HSB? BEN i.p.v. LEW? Indien 1 of meerdere van deze elementen de factuur onnodig verzwaren, zouden we dus ook kunnen overwegen om bepaalde zaken compleet anders aan te pakken :)
 
Zonder afmetingen etc exact te weten.
De slaapkamers lijken me klein.
2 deuren naar badkamer, maakt de ruimte kleiner.
Berging? Wassen en drogen?
Door verspringen van keuken naar living, breek je toch het ruimtegevoel.

Dan de beschrijving ... niets van detail?
Gebruikte materialen?
Budgetten?
Voldoende voorzien?
Wp denk je van Vaillant?
Zonnepanelen van ... merk x met omvormer Y? Nog voor eind 2020 in dienst?
Voor 420k waar dan nog een deel niet inzet, wil je toch wat meer detail en zekerheid, niet?
 
Mario_ said:
zonder afmetingen etc exact te weten Inderdaad, enkel globale afmetingen, of in the schatten (schaal is wel gegeven :)).

de slaapkamers lijken me klein . Kinderkamers zullen in Aa ongeveer 3x3 zijn. Is inderdaad niet groot, maar is (minstens deels) opgevangen door de kasten buiten de kamer te plaatsen, en door een polyvalente ruimte te voorzien.

2 deuren naar badkamer, maakt de ruimte kleiner Toegegeven. Gedeelde badkamer, maar aparte ingang voor ouders en kinderen. Kan wellicht efficienter.

berging ?  wassen en drogen ?  Zit bij de fietsenberging. Die is in totaal 25m² (in A). Tesamen met wat toch een redelijke kastenwand lijkt, zou dit (volgens de architect) toch ruim voldoende moeten zijn. Ik geef toe, we twijfelen zelf ook of er voldoende bergruimte is!

door verspringen van keuken naar living, breek je toch het ruimtegevoel. Een beetje een samengaan van wensen: van mij mag een keuken zowat een centraal punt zijn. Mijn vrouw heeft liever niet dat de vuile vaat zichtbaar is voor het bezoek. Vandaar de open, maar toch wat gebroken lijn keuken/living. Wijzelf zijn wel fan eerlijk gezegd :)

 

dan de beschrijving....niets van detail ?? Nee, of heel weinig. Het is natuurlijk een eerste budgetraming op basis van een conceptontwerp (nog geen echt voorontwerp). Ik kan vast wel de onderliggende details vragen, maar dat hou ik wellicht voor een volgend stadium. 

gebruikte materialen ? over welke heb je het dan? voor ruwbouw? of afwerking? Nu, heb niet veel meer details op papier staan, maar kan ze altijd proberen op te vragen als je aan iets specifiek denkt?

budgetten ? Wellicht onderliggend wel, maar staan niet op mijn papier (behalve de bedragen die ik noemde)

voldoende voorzien ? Dat is inderdaad de vraag bij bepaalde elementen

wp denk je van Vaillant ? Ik weet met welke firma de SOD werkt, en op hun website zie ik WP van Vaillant staan, geen andere :)

zonnepanelen van .....merk x met omvormer Y ? Nog voor eind 2020 in dienst ? Provider is IZEN, dus 1 van de 3 producten die zij aanbieden (helaas, Chinees). Wellicht niet voor eind 2020 in dienst. Ik overweeg om zonnepanelen op de huidige woning te steken, en ze vervolgens te verhuizen naar de nieuwbouw. Fluvius heeft bevestigd dat dit kan met behoud van terugdraaiende teller.

voor 420k waar dan nog een deel niet inzet, wil je toch wat meer detail en zekerheid, niet ? Uiteraard - alle puntjes en komma's zullen gekend zijn vooraleer er een handtekening bij de SOD wordt gezet :)

 

Thanks Mario_!
 
Ik snap de douche en toiletten die uitkomen in de leefruimte niet.
Dat is toch typisch iets waarvan je minstens twee deuren tussen dat en leefruimte wil hebben? Voor de geluiden alleen al...

Ik snap eigenlijk heel het concept niet, met een slaapkamer die uitkomt in de leefruimte en een zitbankje aan het toilet en zo?

Mijn eerste gedacht was ook dat het een erg kleine woning was, maar toen zag ik 200m² bewoonbare opp, met daarbovenop nog de opp voor alle nevenliggende ruiumtes, en dan moet het wel vrij groot zijn.

En dat is meteen ook de reden waarom het boven budget gaat... je wil teveel volgens het beschikbare budget. Dat gecombineerd met een verschillende afmeting boven en onderverdieping (duurder om te bouwen, duurder om LEW te krijgen want te veel verliesopp tov volume oftewel slechte compactheid, veel plat dak om af te werken is ook extra duur).

Langs de andere kant: 450k voor een woning van 200m² bewoonbaar plus nog carport, wasplaats en fietsenstalling en overdekt terras is eigenlijk redelijk normaal van prijs
 
Komt op een 2000 euro per m2 excl. btw. Afhankelijk van de afwerking kan dat kloppen.
Je zal de prijs kunnen laten zakken als je zakt in je afwerking of in m².
Moet er echt een keuken van 25.000 euro in?

Denk er ook aan dat je nog moet rekening houden met nog wat onvoorzien kosten.
 
Kwakkel said:
Mario_ said:
 

berging ?  wassen en drogen ?  Zit bij de fietsenberging. Die is in totaal 25m² (in A). Tesamen met wat toch een redelijke kastenwand lijkt, zou dit (volgens de architect) toch ruim voldoende moeten zijn. Ik geef toe, we twijfelen zelf ook of er voldoende bergruimte is!gebruikte materialen ? over welke heb je het dan? voor ruwbouw? of afwerking? Nu, heb niet veel meer details op papier staan, maar kan ze altijd proberen op te vragen als je aan iets specifiek denkt?

budgetten ? Wellicht onderliggend wel, maar staan niet op mijn papier (behalve de bedragen die ik noemde)

zonnepanelen van .....merk x met omvormer Y ? Nog voor eind 2020 in dienst ? Provider is IZEN, dus 1 van de 3 producten die zij aanbieden (helaas, Chinees). Wellicht niet voor eind 2020 in dienst. Ik overweeg om zonnepanelen op de huidige woning te steken, en ze vervolgens te verhuizen naar de nieuwbouw. Fluvius heeft bevestigd dat dit kan met behoud van terugdraaiende teller.

 

 

 

Wassen drogen, ga je dan telkens met alle was door huis lopen naar boven ? Ga je daar ook strijken ?  Is de de berging incl fietsenstalling dan verwarmd ? 

gebruikte materialen, dat hoort beetje bij detail. Idd ruwbouw, maar ook technieken, welk merk type van dakbedekking, afvoerbuizen, waterleidingen, electrisch materiaal

zoals wp : Vaillant, maar type etc... 

 

Met budgetten bedoel ik dat je nog steeds niets weet, ook al heb je budget van 25k voorzien.... Kom je daar mee toe voor wat jij wil ? Normaal gezien wel, maar zorg dat je gewoon exact weet wat de dingen gaan kosten ipv een budget, voordat je tekent.

 

Zonnepanelen kan je idd verhuizen, was iets dat ik wou voorstellen. 

 

In grote lijnen, je hebt momenteel eigenlijk iets, maar ook niets concreet in handen. 
 
D I Y said:
Ik snap de douche en toiletten die uitkomen in de leefruimte niet. Dat is de optie 'levenslang wonen', waarbij op termijn de slaapkamer naar beneden  komt. Dan is er natuurlijk ook een wasruimte nodig :) Misschien voorzien we de aankleding daarvan niet meteen, maar wel de aansluitingen en afvoer. 
Dat is toch typisch iets waarvan je minstens twee deuren tussen dat en leefruimte wil hebben? Voor de geluiden alleen al...Tegen onze oude dag, horen we wellicht niet meer zo goed :D

Dit kan inderdaad 1 van de elementen zijn die we weg zullen (moeten) laten. Mochten trappen dan ooit niet meer lukken, is een traplift misschien een optie :)

Ik snap eigenlijk heel het concept niet, met een slaapkamer die uitkomt in de leefruimte en een zitbankje aan het toilet en zo? zitbank is meer aan de vestiaire/inkom. Om schoenen aan/uit te doen. Slaapkamer is in 1ste instantie bureau/speelruimte.

Mijn eerste gedacht was ook dat het een erg kleine woning was, maar toen zag ik 200m² bewoonbare opp, met daarbovenop nog de opp voor alle nevenliggende ruiumtes, en dan moet het wel vrij groot zijn. Klopt, het is, zeker naar hedendaagse normen, wel ruim.

En dat is meteen ook de reden waarom het boven budget gaat... je wil teveel volgens het beschikbare budget. Dat gecombineerd met een verschillende afmeting boven en onderverdieping (duurder om te bouwen, duurder om LEW te krijgen want te veel verliesopp tov volume oftewel slechte compactheid, veel plat dak om af te werken is ook extra duur). Ja, we gaan wellicht dit ietwat speelse ontwerp moeten laten varen, om naar een wat algemenere kubusvorm te gaan :(

Langs de andere kant: 450k voor een woning van 200m² bewoonbaar plus nog carport, wasplaats en fietsenstalling en overdekt terras is eigenlijk redelijk normaal van prijs Ok, dan heeft de architect toch wat te groot getekend :)

 
Patrico said:
Komt op een 2000 euro per m2 excl. BTW. Afhankelijk van de afwerking kan dat kloppen. Je zal de prijs kunnen laten zakken als je zakt in je afwerking of in m2. Moet er echt een keuken van 25000 euro in?

Denk er ook aan dat je nog moet rekening houden met nog wat onvoorzien kosten.

Eerder 2 100 - 2 300. Wat toch wel veel hoger ligt dan de gangbare (en door de architect bevestigde!) 1 500 - 1 800. Keuken realiseer ik me nu, heb je wel een punt. Ik mikte daar eerder op 25k inclusief BTW, ongeveer 20k exclusief. Onze huidige keuken kochten we 8 jaar geleden aan 17k (6% BTW), en dat is een goede, degelijke keuken zonder echt speciale zaken. Ik mik dus op ongeveer hetzelfde.

Onvoorziene kosten, bedoel je dan extra's zoals nutsaansluitingen e.d.? Want aan de bouw zelf zullen geen onvoorziene kosten zijn: alles zal exact gekend zijn voor we tekenen (of dat nu bij Arkana is, een andere SOD, of een algemeen aannemer.

 
Mario_ schreef:

Wassen drogen, ga je dan telkens met alle was door huis lopen naar boven ? Ga je daar ook strijken ?  Is de de berging incl fietsenstalling dan verwarmd ? Strijken normaal in de living. Momenteel ligt berging buiten verwarmd volume. Momenteel lopen we ook van het 2de verdiep (belétage) naar de gelijkvloers met de was (eveneens onverwarmde ruimte). Is niet echt een probleem denk ik?

gebruikte materialen, dat hoort beetje bij detail. Idd ruwbouw, maar ook technieken, welk merk type van dakbedekking, afvoerbuizen, waterleidingen, electrisch materiaal

zoals wp : Vaillant, maar type etc... Nee, is inderdaad nog niet bekend. Maar dus, het is een budgetraming. Dakbedekking EPDM alleszins. Sanitaire leidingen vpe-alu-vpe buizen in chape, afvoeren in PVC. Elektrisch materiaal ingebouwd volgens AREI, afdekplaat NIKO wit, stopcontacten met kinderbeveiliging en aarding.

Ik weet niet welk detail gebruikt is om de raming op te bouwen: of hij met effectieve inschattingen heeft gerekend, of meer een algemene raming. Uiteraard is het belangrijk om deze gegevens te kennen voor het ondertekenen van het contract, maar is dat in deze fase al zo belangrijk? Zijn er echt specifieke zaken waar je aan denkt die zo veel te duur of vele te goedkoop zouden kunnen hebben ingeschat? (Ik was al blij dat ik hier kon zetten welke fundering er momenteel voorzien is :D )

 

Met budgetten bedoel ik dat je nog steeds niets weet, ook al heb je budget van 25k voorzien.... Kom je daar mee toe voor wat jij wil ? Normaal gezien wel, maar zorg dat je gewoon exact weet wat de dingen gaan kosten ipv een budget, voordat je tekent.

Uiteraard! We zijn nog lang niet aan het tekenen van een overeenkomst toe hoor, dus al die zaken worden zowiezo uitgeklaard voordien :)

Zonnepanelen kan je idd verhuizen, was iets dat ik wou voorstellen. 

Dacht nog even te wachten tot we een zicht hebben op wat we nodig gaan hebben, vooraleer ik een bestelling plaats :) En nu misschien ook tot na de SARS-CoV-2 impact :)

In grote lijnen, je hebt momenteel eigenlijk iets, maar ook niets concreet in handen. 

Inderdaad - eerder een haalbaarheidsstudie die uitwijst dat het in deze vorm niet haalbaar is :(

 
 
Positief is veel ingebouwde kastruimte, denk eraan dat je ook daar nog een serieus budget zal moeten voorzien. Je gaat misschien wel minder bergruimte nodig hebben hierdoor. Probleem gaat zijn dat je misschien niet meteen alle kasten gaat voorzien bij de start.

Variant A:
 • - Doucheruimte op het gelijkvoers? Is dat echt nodig?
 • - WC gelijkvloers die uitkomt in de keuken? Misschien nog een deur naar de keuken plaatsen?
 • - 25000 euro voor een niet al te grote keuken, misschien iets te ruim voorzien?

Variant Aa:
 • - Is al aangehaald, 2 deuren in de badkamer?
 • - Grote nutteloze ruimte?

Variant Ab:
 • - Schuifdeuren die uitkomen op deuren van andere slaapkamers en een trap? Geen goed idee met kinderen.
 • - Ook daar weer wat ruimte die onbenut blijft.
 • - 2 deuren badkamer

Variant B gelijkvloers:
 • - Doucheruimte op het gelijkvoers? Is dat echt nodig?
 • - WC gelijkvloers die uitkomt in de keuken? Misschien nog een deur naar de keuken plaatsen?
 • - 25000 euro voor een niet al te grote keuken, misschien iets te ruim voorzien?
 • - Zeer ruim bureau? Is dat ook nodig?

Variant B verdieping:
 • - Geen opmerkingen

 
 •  
 
Patrico said:
Positief is veel ingebouwde kastruimte, denk eraan dat je ook daar nog een serieus budget zal moeten voorzien. Je gaat misschien wel minder bergruimte nodig hebben hierdoor. Probleem gaat zijn dat je misschien niet meteen alle kasten gaat voorzien bij de start. Klopt 2 keer. De vele ingebouwde kasten zouden deels berging zijn. Maar zeker in het begin zal er niet veel budget zijn om ze te zetten :)

Variant A:
 • - Doucheruimte op het gelijkvoers? Is dat echt nodig? Levenslang wonen :) Zolang de douche niet nodig is, zal het wellicht ook bergruimte zijn :)
 • - WC gelijkvloers die uitkomt in de keuken? Semantisch wellicht, maar voor mij is het eerder AAN de keuken :) Maar ik zie je punt. Vraag is dan: is dat een probleem? Je denkt misschien aan geurhinder? Misschien nog een deur naar de keuken plaatsen? Is inderdaad een optie (met glas dan, om de lijn niet te breken :) )
 • - 25000 euro voor een niet al te grote keuken, misschien iets te ruim voorzien? Misschien, maar had duidelijk aangegeven dat ik liever een te ruim dan een te krap budget had :) Maar, is de keuken effectief zo klein?

Variant Aa:
 • - Is al aangehaald, 2 deuren in de badkamer? Kunnen we inderdaad meenemen - voornamelijk aparte toegang zodat de kinderen niet langs onze slaapkamer moeten. Maar inderdaad niet echt noodzakelijk (al kan de vrouw daar een andere mening over hebben :))
 • - Grote nutteloze ruimte? polyvalente ruimte - de kinderkamers zijn compact. Zo hebben ze toch een wat grotere ruimte (wel te delen :)) Kan misschien ook anders ingevuld worden.

Variant Ab:
 • - Schuifdeuren die uitkomen op deuren van andere slaapkamers en een trap? Geen goed idee met kinderen. Schuifdeuren zijn momenteel maar als voorbeeld. Kan evengoed muur met deur zijn. Aan de trap zou inderdaad een issue kunnen zijn. Al zou ik dat misschien oplossen met daar (ook) kasten te zetten als buffer?
 • - Ook daar weer wat ruimte die onbenut blijft. Inderdaad, maar zelfde als hierboven. Al lijkt variant Aa ze iets handiger te hebben.
 • - 2 deuren badkamer Zelfde als hierboven, al lijkt hier het nut wat groter omdat we zelf rechtstreeks naar de badkamer kunnen. In Aa moeten we toch over de gang.

Variant B gelijkvloers:
 • - Doucheruimte op het gelijkvoers? Is dat echt nodig? Levenslang wonen (misschien voerschatten we dat belang ook wel wat?)
 • - WC gelijkvloers die uitkomt in de keuken? Misschien nog een deur naar de keuken plaatsen? Same: inderdaad een optie
 • - 25000 euro voor een niet al te grote keuken, misschien iets te ruim voorzien? Same :)
 • - Zeer ruim bureau? Is dat ook nodig? Bureau/speelruimte (speelruimte weliswaar enkel als ik niet moet werken ;)) Bureau zeker voor mij (thuiswerk, maar ook papierwerk), eventueel ook voor mijn vrouw (als ze ooit in het onderwijs stapt). Wat mij betreft mogelijk ook studeerruimte voor de kinderen

Variant B verdieping:
 • - Geen opmerkingen Wij vinden ze wat compact. Een logeerkamer voor een nichtje dat geregeld komt, zou interessant zijn. En we stelden ons vragen bij de bureau in onze slaapkamer (maar dat is misschien eerder een make-up tafel voor de vrouw :D)

 
 •  

 
 
Levenslang wonen..... Als je echt niet meer kan, wie gaat dan alles onderhouden. 

Als ik rondom mij zie, gaan mensen gewoon kleiner wonen, zelfs als ze nog redelijk te been zijn.  

Polyvalente ruimte, mooi gegeven, maar tieners hebben meestal liever wat privacy, meestal vinden ze die in hun eigen kamer. 
 
€ 450.000 excl ... toch wel erg ruim gerekend, denk ik. 
Dat is € 2.700 incl. per vierkante meter ...
 
Mario_ said:
Levenslang wonen..... Als je echt niet meer kan, wie gaat dan alles onderhouden. 

Als ik rondom mij zie, gaan mensen gewoon kleiner wonen, zelfs als ze nog redelijk te been zijn.  

Misschien moeten we dat deel inderdaad maar laten vallen. 

Polyvalente ruimte, mooi gegeven, maar tieners hebben meestal liever wat privacy, meestal vinden ze die in hun eigen kamer. 

Goed, maar een boek lezen of op de gsm tokkelen kunnen ze op hun kamer (op bed of aan bureau). Daar hebben ze privacy. Inderdaad niet overdreven ruim als ze vriendinnetjes over de vloer hebben, maar daar kunnen ze de polyvalente ruimte wel gebruiken denk ik? 

 
veerlenys said:
€ 450.000 excl. ... toch wel erg ruim gerekend, denk ik. 
Dat is € 2.700 incl per vierkante meter...

Hangt er wat van af hoe je telt. Als je enkel de woning neemt (206 m²) en de prijs zonder carport en zonder luifel, kom je op iets meer dan 1 833 per m² (dacht ik - weet niet meer precies hoe ik nu telde 
confused_smile.png
​​​​​​). Wat nog altijd veel is, maar toch al minder dan de 2100 - 2300 per m2

 
 
Kwakkel said:
Mario_ said:
Levenslang wonen..... Als je echt niet meer kan, wie gaat dan alles onderhouden. 

Als ik rondom mij zie, gaan mensen gewoon kleiner wonen, zelfs als ze nog redelijk te been zijn.  

Misschien moeten we dat deel inderdaad maar laten vallen. 

Da's een moeilijke. Want soms is verhuizen geen oplossing. Ik ken bv. een koppel die van bij het ontwerp een aangepaste nieuwbouw  nodig had omdat één van hen een handicap heeft en die aanpassingen zijn dus specifiek voor die persoons' handicap. Verhuizen zou voor die persoon een immense stap terug zijn.
 
Dat is inderdaad weer iets anders. Is hier gelukkig nu niet het geval 
regular_smile.png
 
Optie 'levenslang wonen', waarbij op termijn de slaapkamer naar beneden  komt. Dan is er natuurlijk ook een wasruimte nodig.

Ik begrijp de gedachtengang, hebben er zelf ook over nagedacht. Maar wat doe je dan met al die ruimte om te onderhouden. Ik denk als het echt niet meer gaat je toch kleiner zal moeten gaan wonen met een beperkte buitenruimte of op een appartement.

De vele ingebouwde kasten zouden deels berging zijn. Maar zeker in het begin zal er niet veel budget zijn om ze te zetten.

Bij velen is het dan ook zo dat die geplande kasten er nooit komen en ze dan uiteindelijk toch een gebrek aan berging hebben en veel verloren ruimte in de gangen die voorzien was voor kasten. Zoiets zou je eigenlijk bijna meteen moeten kunnen uitvoeren en moeten voorzien in je budget.

Je denkt misschien aan geurhinder?

Geur en geluidshinder, niet gezellig als je in je keuken staat
teeth_smile.png


Misschien, maar had duidelijk aangegeven dat ik liever een te ruim dan een te krap budget had Maar, is de keuken effectief zo klein?

De keuken is op zich toch beperkt. Een realistisch budget is het beste, want als je overal veel te ruim gaat tellen ga je misschien op andere dingen besparen terwijl dat niet nodig is. Ik zou het budget keuken gewoon uit je offerte laten halen en die zelf regelen, je gaat veel meer keuken krijgen voor minder geld dan als je het regelt via je SOD.

polyvalente ruimte

Als de ruimte bedoelt is voor de kinderen kan je beter hun slaapkamers wat groter worden. Zo een open polyvalente ruimte wordt als snel een nutteloze niet gebruikte ruimte of een rommelhoek. Als je kinderen ouder worden hebben ze liever een voldoende ruime kamer.

Goed, maar een boek lezen of op de gsm tokkelen kunnen ze op hun kamer (op bed of aan bureau). Daar hebben ze privacy. Inderdaad niet overdreven ruim als ze vriendinnetjes over de vloer hebben, maar daar kunnen ze de polyvalente ruimte wel gebruiken denk ik? 

Misschien als ze klein zijn maar toch niet voor tieners??

Schuifdeuren zijn momenteel maar als voorbeeld. Kan evengoed muur met deur zijn. Aan de trap zou inderdaad een issue kunnen zijn. Al zou ik dat misschien oplossen met daar (ook) kasten te zetten als buffer?

Nog meer kasten die er misschien nooit gaan komen. Vraag maar eens een prijs naar wat je kasten zouden kosten voor heel je huis.

Budget: 420.000 tot 450.000 -  Hoe kunnen we best e.e.a. herschikken om, zonder aan comfort of ruimte in te boeten, toch de prijs (fors) naar beneden te halen?

Hoeveel m2 woonruimte willen jullie nu echt hebben en hoeveel lager moet het budget? Je wil niet aan ruimte inboeten maar je legt zelf twee verschillende plannetjes voor?

Ik weet niet hoe er gewerkt is bij jullie maar is het budget niet ter sprake gekomen voor het maken van het voorontwerp? Neem je maximale budget dat je voor ogen hebt, doe daar 10 of 15% van af, ga terug naar je bouwfirma en vraag hen om een nieuw voorontwerp te maken.

Bijkomend, wat je nu hebt gekregen is heel (heel) erg vaag.

Onvoorziene kosten, bedoel je dan extra's zoals nutsaansluitingen e.d.? Want aan de bouw zelf zullen geen onvoorziene kosten zijn: alles zal exact gekend zijn voor we tekenen (of dat nu bij Arkana is, een andere SOD, of een algemeen aannemer.

Bij een bouw zal er altijd een factor onvoorziene kosten zijn, ook al denk je dat alles exact gekend zal zijn. Je mag het misschien wel denken dat het niet zo is, het zal alleen maar tegenvallen als het wel zo is. Het is wel zo dat des te beter je op voorhand alles bepaald de kans op extra kosten kleiner wordt. Maar geen extra kosten ... dat gaat nooit zijn.

Eerder 2 100 - 2 300. Wat toch wel veel hoger ligt dan de gangbare (en door de architect bevestigde!) 1 500 - 1 800.

Dat is toch al echt een high end bedrag vind ik waar je toch een degelijk afgewerkte woning moet voor krijgen. Dan verwacht ik toch geen schilderdeuren en een onbehandelde trap meer. Dat moet je toch een stuk goedkoper kunnen bouwen.
 
Droom verder, ...

'geen onverwachte kosten

 

begin eens met een deftig architect te contacteren, de rest komt later
 
stefan said:
Droom verder, ...

'geen onverwachte kosten

 

begin eens met een deftig architect te contacteren, de rest komt later

 

Ja, je kan het proberen te beperken maar 'geen' lijkt me absoluut niet kunnen. Stefan heeft verder wel gelijk wat betreft wat je nu hebt, dat is gewoon heel erg vaag waarbij de prijs nog alle richtingen kan uitgaan. Als je zelf 1500 tot 1800 euro voorop gezet hebt en men vervolgens met 2100 tot 2300 afkomt moet er toch al een belletje gaan rinkelen. Men had toch al tijdens de voorbereidende gesprekken moet aanhalen dat wat jij wou met jouw budget niet mogelijk was.
 
2700 euro incl. btw vind ik precies ook wel erg veel. Het is inderdaad zo dat het elk jaar duurder wordt, maar zeker niet zo veel, tenzij het echt een superafwerking is met alles erop en eraan. Een woning bouwen voor 1700 euro incl. btw is zelfs nog steeds mogelijk vandaag de dag naar mijn mening. Maar aangezien je nog niet een duidelijke beschrijving hebt in de vorm van een meetstaat of lastenboek is het zeer moeilijk om deze prijs te beoordelen.
 
Voor den Bouw laat ik het aan de andere over. 

De tuin is wel iets anders en meer mijn pakkie an.

Afgaand op de tuinschets en ideeen.

Overdekt terras , waarom ? Schaduw binnenbrengen waarschijnlijk. Maar maak dit breed genoeg. Ongeveer een 3.60 breed is echt wel het minimum om een vrije rondloop te hebben en ervoor te zorgen dat tafel en stoel kunnen staan.

Wat een gigantische massa aan verharding !! Je betaalt hiervoor wel . Trouwens in de watertoets berekningen moeten deze verharding mee geteld worden in de infiltratieoppervlakte en bufferopvang.

(zwem)vijver typisch de inplanting van een architect 
biggrin.gif
Je zit met je zwembad vlak in een trekgat zuidelijk. langs de woning. Bouw je buur ook zo dan zal de wind extra worden gekanaliseerd. Trouwens op dat zwembadterras zit je niet rustig, ik heb geen steun in mijn rug. Houd je rekening met de electrische (wacht)leidingen voor wat toeters en bellen in de tuin? Pompen , luchtpomp, verlichting voortuin en achtertuin, stopcontacten in de tuin, laadpaal voor die electrische wagen en fiets en grasmaaier....  Een zwembad moet ook aflopen hebben die aangesloten worden op ofwel hemelwater ofwel op afvalwaters.

Afgaand op deze schets moet je rekening houden met een 50-60.000€ voor de tuinaanleg. Excl zwembadgedoe met filters enzo. Opgelet er is een prijsverschil tussen zwemvijver, zwembad en vijver. . 

Opmerking Mag je wel een extra parkeerplaats in de voortuin plaatsen ? Kijk dit zeker na in de bouwverordeningen, sommige gemeentes beperken toegang tot de rijweg met 3 of 4 meters breed en hier zit je al met een breedte van 3 meter en  ( carport) parkeerplaats 2.5 en toegan tot de voordeur van 2.5 is dus al 8 meter . Padje naast de woning ? komt er nog eens bij. 

Ik kan me wel vinden in het concept van de woning.
biggrin.gif
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top