We hebben het advies van king opgevolgd en ons oor eens te luisteren gelegd bij isoproc. Voor wie geinteresseerd is, hieronder het antwoord verkregen op deze vraag van isoproc.
****************
Beste,
Cellulose isolatie bestaat weldegelijk sinds begin 20e eeuw. In de jaren ’20 is men begonnen met het inblazen van cellulose isolatie in de VS en Canada, ook in Scandinavië kende men deze techniek al.
Minerale wol daarentegen is pas ontstaan na WO II.
In 1983 is dan isofloc opgericht in Duitsland, als pionier in Centraal- en Zuid-Europa. In 1989-1990 is men begonnen met het inblazen van huizen met isofloc in België.
Er is dus ondertussen al heel wat know-how over het isoleren met isofloc cellulose isolatie.
Wat het “zetten” van isofloc betreft. Isofloc wordt onder druk in een constructie ingeblazen. De densiteit wordt bepaald door verschillende randvoorwaarden (helling, dikte, breedte van compartiment, hoogte, begrenzende materialen, inblaasmethode,…). Na het bepalen van de densiteit, blijft de plaatser zijn werk controleren door te tellen hoeveel hij reeds heeft ingeblazen. Onze plaatsers volgen bovendien eerst een theoriecursus over goed isoleren (luchtdicht dus), hoe de juiste densiteit berekenen, technische aspecten… Dan volgt hij een 3-daagse intensieve cursus bij isofloc in Duitsland die een groot scholingscentrum hebben. Hier leren ze verschillende soorten constructies inblazen en omgaan met de inblaasmachines. Daarna worden ze terug in België nog gevolgd door ervaren plaatsers, een soort stage, tot deze erkent dat de novice plaatser genoeg ervaring heeft om alleen aan de slag te kunnen.
Het materiaal is er dus zo ontwikkeld dat er geen zettingen optreden en ook onze plaatsers zijn er voor getraind. Isofloc geeft 10 jaar garantie: moest er binnen 10 jaar toch nog een zetting optreden (en het ligt niet aan de plaatser), dan betalen zij alle extra kosten om de hol gekomen ruimte terug bij in te blazen.
Onze aannemers weten dus de hoofdprincipes van isoleren, koudebruggen én het belang van luchtdichtheid. Dit terwijl eender wie minerale wol mag plaatsen. Dit is inderdaad eenvoudig… maar toch doet bijna geen enkele aannemer dit juist. Worden bvb overlappingen van spijkerflensdekens e.d. luchtdicht afgekleefd? Toch iets wat zowel producenten (hoewel nog niet lang) als het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) voorschrijven.
Wat de “degeneratie” van isofloc betreft. De cellulose kan inderdaad wat verkleuren (meer gelig) maar dit doet niet af aan de kwaliteit van de vezels. Isofloc bestaat uit kleine cellulose vezels, de grootste vlokken zijn hooguit 5x5 mm. Isofloc is bovendien behandeld met 8% boor waardoor de vlokken schimmelwerend zijn (ook huiszwam), zie Duitse proefverslagen T-F-W04 en T-F-W031.
Ter illustratie enkele foto’s van een zeer extreem proefgeval: een oud dak werd in 1990 bijgeïsoleerd met isofloc, waarbij isofloc werd ingeblazen tussen houten plaatmateriaal aan de onderkant van de spanten en direct onder de dakpannen (dus zonder onderdak)! Inderdaad een extreem geval, maar in 2006 werden de pannen eraf gehaald en de kwaliteit van de vlokken kan u checken op de bijgevoegde foto’s: geen zettingen, noch gaten van weggerotte isofloc. En dit na 16 jaar rechtstreeks onder de pannen!
De proefverslagen T-F-D11 en T-F-D12 zijn proefverslagen waarin verticale wanden met isofloc werden getest op o.a. zettingen.
Tot slot heb ik ook nog de Duitse “Zulassung” en de Europese goedkeuring (“European Technical Approval”) toegevoegd.
Op de website van isofloc
www.isofloc.de vindt u onder ‘Anwender’ > ‘Referenzen’ tientallen Duitse referenties van projecten gerealiseerd met isofloc, van eind jaren ‘80/begin ‘90 tot heden. Maar ook in België zijn er al heel wat mooie, grote projecten gerealiseerd, zie de lijst in (echt de allerlaatste) bijlage. Bovendien werden ook heel wat passiefhuizen en lage-energiewoningen uitgevoerd met isofloc. Het VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen) en het PassiefHuis Platform dragen ons een warm hart toe, net zoals vele andere energie-adviseurs, architecten,… Velen van hen komen niet uit de zogenaamde ecologische sector, maar zijn gewoon overtuigd van de kwaliteit van onze producten.
isofloc en isoproC staan garant voor de kwaliteit van deze projecten, nu en in de toekomst. Wij zijn er van overtuigd dat isofloc een heel kwalitatief product is, met een heel goede prijs/kwaliteit verhouding, dat niet moet onder doen voor de “conventionele” isolatiematerialen. In de zogenaamde ecologische bouwsector zijn we de geitenwollen sokken reeds lang ontgroeid (gelukkig maar). De ecologische aspecten zijn een extra opsteker, onze materialen zijn even performant als hun “conventionele” broertjes.
Ik hoop dat ik u en uw architect heb kunnen overtuigen.
U mag ons steeds contacteren indien u nog vragen heeft of een bezoek wenst.
Vriendelijke groeten,
Bert Vanderwegen, ir.arch.
Technisch adviseur
isoproC