• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2024 in gent aan!

Buitengewone kinderen: welke school?

  • buitengewone school

    Votes: 0 0,0%
  • integratie in het reguliere onderwijs

    Votes: 0 0,0%

  • Total voters
    0

Buitengewone kinderen: welke school?

Joined
25 Sep 2006
Messages
6.580
Reaction score
0
Points
0
Ik kwam net op Facebook, in de status van iemand die ik ken, de vraag tegen om een petitie te tekenen op de website www.autiouders.be. Dit is hun doelstelling:



"Met deze nieuwe petitie willen wij bereiken dat vanaf 1 september 2009, elk kind met autisme in het reguliere onderwijs onbeperkt in tijd recht krijgt op minimaal 2 uur GON-begeleiding per week. Elk kind met autisme moet gedurende zijn of haar hele studiecarrière ondersteuning krijgen, en dit niet enkel in het buitengewoon onderwijs. Graag uw steun door een handtekening! Van harte dank!"



Ik heb meteen hierop gereageerd dat ik het een prachtig initiatief vind. Maar dan ben ik erover beginnen nadenken en ik heb vooralsnog de petitie niet getekend. Niet omdat ik vind dat ze verkeerde dingen nastreeft, maar omdat ik simpelweg niet weet welke mening hierover te moeten aangedaan zijn.



Zelf ben ik, zoals velen weten, leerkracht in het secundaire onderwijs. Ik moet vaststellen dat leerlingen die bij ons GON-begeleiding krijgen, heel vaak daarmee niet adequaat geholpen zijn in het reguliere onderwijs. Bovendien worden die leerlingen voor die 2 uren begeleiding, 2 lesuren per week uit de klas gehaald. 2 lesuren die ze dus zelfstandig moeten inhalen.



Mijn oudste zoon is, zoals velen ook weten, hoogbegaafd. Mijn man en ik houden ons hart vast omdat hij na 2 schooljaren versneld te zijn, nu in het eerste leerjaar de primus van de klas blijkt te zijn en zijn juf reeds voorzichtig over nogmaals versnellen heeft gepraat. Je zou voor minder op de duur beginnen twijfelen of het reguliere onderwijs, zelfs in een school waar men kangoeroeklasjes heeft en differentieert, voor hem uiteindelijk nog wel de juiste plaats zal zijn.



Een aantal argumenten dus die zouden leunen naar de opvatting dat het helemaal niet zo slecht is om voor buitengewone kinderen ook buitengewone scholen in te richten en hen daar adequaat te begeleiden. Argumenten tegen zijn echter ook niet moeilijk te vinden. Zo denk ik o.a. meteen aan de vraag of kinderen die naar een buitengewone school gaan, sociaal goed geïntegreerd zullen zijn.



Wat vinden jullie?
 
Dat is dus wat ik in mijn vorige post ook wilde aangeven.



Dat kun je gewoon echt niet veralgemenen, het moet op individuele basis en voortdurend geëvalueerd worden.

Wij hebben er zelf trouwens ook eentje.
 
Marburg wrote:
Dat kun je gewoon echt niet veralgemenen, het moet op individuele basis en voortdurend geëvalueerd worden.



Dat klopt natuurlijk, zo werkt het momenteel. Alleen vind ik dat dan spijtig genoeg heel vaak neerkomen op een verhaaltje van de 'happy few'. Die kinderen die in een gezin geboren zijn waar er aandacht voor de ontwikkeling van kind is, een beetje gezond verstand heerst EN genoeg geld voorhanden, die vinden uiteindelijk hun weg waarschijnlijk wel, zij het dat dit natuurlijk vaak met de nodige hindernissen gaat. Ook: die kinderen die een ondertussen algemeen gekend en sociaal aanvaard 'probleem' hebben, zullen sneller adequaat geholpen worden. Het is gewoon zoals met zovele dingen in onze maatschappij, en dat vind ik erg spijtig.
 
Ik kan enkel maar beamen wat dieke komt te zeggen.



Had ik niet de financiele mogelijkheden gehad die nodig waren om mijn zoon te helpen in veel facetten, dan zat mijn zoon waarschijnlijk niet meer in de school waar hij nu zit.



Sterker nog, op enkele maanden tijd heeft hij een hele inhaalbeweging kunnen maken en is nu "bij".



Laatste rapport was zeer goed, en de problemen met taal zijn dus van de baan.



kostprijs : met 10.000 euro veeg je dat grapje niet uit....

Bloed, zweet en tranen heeft dit gekost, en onbegrip met een HOOFDLETTER.



Koppig als ik ben, ben ik door muren heengegaan, mij door niets of niemand laten tegenhouden.



Maar voor degene die evenveel wilskracht hebben dan ik, maar niet de centen, tja dikke pech, want je moet op niets maar dan op niets rekenen.



De arrogantie van sommigen zijn moeilijk te beschrijven, enkel met geld over de brug te komen was het mogelijk om het tij te keren.



klinkt misschien arrogant, maar is uit het leven gegrepen hoor.



Rudy
 
rudydewitte wrote:
op enkele maanden tijd heeft hij een hele inhaalbeweging kunnen maken en is nu "bij".



Laatste rapport was zeer goed, en de problemen met taal zijn dus van de baan.

Dikke proficiat aan je zoon! (hij heeft het nog altijd zelf moeten doen hè)



rudydewitte wrote:
kostprijs : met 10.000 euro veeg je dat grapje niet uit....

:shock: meer kan ik daarop niet zeggen :shock:

(en dan nog voor in feite zeer beperkte problemen, zeer veel voorkomend... als ik het goed begrepen had)
 
rudy: het schrijnende is bovendien dat er ook heel wat mensen zijn met niet zo'n ijzeren wil. Die mensen kunnen daar niks aan doen en 't is soms helemaal geen zegen om er wel mee behept te zijn. Maar hoewel ik zeer tevreden ben over de werking van het clb waar het onze zoon betreft, weet ik spijtig genoeg ook dat er sowieso heel wat kinderen uit de boot vallen als hun ouders niet die wil, die drive, noem het hoe je wil (maar je weet wel wat ik bedoel) bezitten. Van de 'instanties' moeten ze het spijtig genoeg zeer zeker niet altijd hebben.
 
Is een héél ruwe schatting hoor.

Zal wel een pak meer zijn, ik wil het niet uitrekenen want op zoiets kan geen prijs staan vind ik.
 
rudydewitte wrote:
Zal wel een pak meer zijn, ik wil het niet uitrekenen want op zoiets kan geen prijs staan vind ik.

Ge hebt gelijk, maar zoals ge zegt: ge moet het maar kunnen dragen hè... Ik wil ze de kost nie geven, de mensen die zo al moeilijk rondkomen en ook graag het beste aan hun kinderen zouden willen schenken...
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top