Buderus GB142-30 met zonneboiler en -panelen

GeertAki

Nieuw Lid
Lid geworden
7 mrt 2007
Berichten
84
Waarderingsscore
0
Punten
6
Na wat zoekwerk op dit (en enkele andere) forum(s) heb ik niet echt gevonden wat ik zocht. Vandaar heb ik me even geregistreerd, zodat ik jullie kan verrijken met al m'n verbouw-zorgen :DWij overwegen momenteel de Buderus GB142-30 gascondensatieketel met een zonneboiler (300 liter) en -panelen, alles van Buderus.Nu heb ik daar enkele vragen over:

1) Indien we niet zouden opteren voor een zonneboiler, zouden we (volgens de Batibouw-vertegenwoordiger van Buderus) toekomen met een gewone boiler van 160 liter, maar in het zonnepakket dat hij voorstelde zat standaard een boiler van 300 liter. Heeft deze overdimensionering nut? Want het duurt dan toch langer eer je water is opgewarmd (lees: je hebt toch meer zon nodig dan?)2) Wat als er in het tussenseizoen te veel zon is voor het warm water (ik ken er nog niks van, dus weet niet of dit realistisch is)? Op de website van Buderus lees ik dat dat zonnepakket ook warmte kan afgeven aan de CV, zodat het water voor de radiatoren ermee wordt opgewarmd. Maar de website vernoemt het enkel en gaat er (helaas) niet diep op in.

Op dit forum heb ik al ergens gevonden dat het sowiezo niet goed is om CV met de zonnepanelen te doen, omdat je dan te veel zonnepanelen nodig zou hebben. Maar ik spreek hier dus over "overcapaciteit zon voor enkel sanitair warm water" op de (ca 4m²) panelen die er toch al liggen. Als ik op dat moment de extra zon kan omleiden naar de CV, dan lijkt me dit toch een voordeel? Of komt dit enkel voor als het buiten zodanig warm is dat een normale mens de CV niet aan zet?Alvast bedankt!
 
Lid geworden
11 apr 2006
Berichten
624
Waarderingsscore
0
Punten
0
GeertAki wrote:
Wij overwegen momenteel de Buderus GB142-30 gascondensatieketel met een zonneboiler (300 liter) en -panelen, alles van Buderus.

En wat kost zoiets ongeveer?GeertAki wrote:
Nu heb ik daar enkele vragen over:

1) Indien we niet zouden opteren voor een zonneboiler, zouden we (volgens de Batibouw-vertegenwoordiger van Buderus) toekomen met een gewone boiler van 160 liter, maar in het zonnepakket dat hij voorstelde zat standaard een boiler van 300 liter. Heeft deze overdimensionering nut? Want het duurt dan toch langer eer je water is opgewarmd (lees: je hebt toch meer zon nodig dan?)

De Logalux SL met Thermosifon verwarmt eerst het bovenste gedeelte. Dat is ook het gedeelte dat je het eerste gebruikt. Het maakt dan niet uit dat het onderste gedeelte nog niet is opgewarmd.GeertAki wrote:
2) Wat als er in het tussenseizoen te veel zon is voor het warm water (ik ken er nog niks van, dus weet niet of dit realistisch is)? Op de website van Buderus lees ik dat dat zonnepakket ook warmte kan afgeven aan de CV, zodat het water voor de radiatoren ermee wordt opgewarmd. Maar de website vernoemt het enkel en gaat er (helaas) niet diep op in.

Op dit forum heb ik al ergens gevonden dat het sowiezo niet goed is om CV met de zonnepanelen te doen, omdat je dan te veel zonnepanelen nodig zou hebben. Maar ik spreek hier dus over "overcapaciteit zon voor enkel sanitair warm water" op de (ca 4m²) panelen die er toch al liggen. Als ik op dat moment de extra zon kan omleiden naar de CV, dan lijkt me dit toch een voordeel? Of komt dit enkel voor als het buiten zodanig warm is dat een normale mens de CV niet aan zet?

Die extra warmte is er alleen in de zomer als iedereen zijn huis probeert koel te houden.
 
Lid geworden
8 apr 2007
Berichten
8
Waarderingsscore
0
Punten
0
Geachte,Als u een 30 Kw ketel gaat nemen, heeft u dan een warmteverliesberekening laten maken ? 30 Kw is wel veel.Er is van deze ketel nl ook een uitvoering van 24 kw. Voordeel is dat beginmodulatie van deze ketel lager is(=beter).Bij Buderus zijn er 2 soorten qualiteit platte plaatzonnecollectoren. Zorg wel dat ze de "goede"(lees een beter rendement) installeren.
 
Bovenaan