zie link
http://www.livios.be/nl/bouwfasen/juridisch/juridische-kwesties/coupe-advocaat-is-bouwpuin-in-bouwgrond-verborgen-gebrek/
hier nog duidelijker uitgelegd
http://ondernemingsdatabank.indicator.be/verkoop/een_stortplaats_als_bouwgrond_/VLTAVGAR_EU110804/related
laatste link werkt niet altijd, maar dit is wat er staat
"Rommel in de grond
Verborgen. De koper kocht een bouwgrond van eigenaars die vroeger op het terrein een bouw-firma hadden. Bij de bouw constateert hij dat er een laag zand ligt (± 10 cm) en vervolgens 20 cm bouwafval (stenen, dakpannen, ...). Dit is een handicap voor de funderingen en de tuinaanleg en dit brengt onvoorziene meerkosten mee.
Gebrek. Het betreft hier duidelijk een zgn. verborgen gebrek dat de koper niet kende en niet kon kennen bij de aankoop van de grond. Wettelijk gezien kan de koper een prijsvermindering bekomen of als het gebrek ernstig genoeg is, kan de koper zelfs de ontbinding van de verkoop vragen, want de verkoper staat wettelijk gezien in voor de verborgen gebreken.
Compromis. Hierin staat echter meestal de clausule (zie hiervoor) dat het goed wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt met alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Op die manier tekent de eigenaar zich vrij voor elk verborgen gebrek. Is dat nu een geldige vrijwaringsclausule?
Ja, maar alleen op voorwaarde dat de verkoper te goeder trouw is (= zelf het gebrek niet kende).
De verkoper verstopt de rommel
Als de verkopers zelf dit bouwafval gestort hebben en dit verzwegen hebben bij de verkoop, kan de koper dan eisen dat dit wordt verwijderd?
Ja. Een verkoper die ‘te kwader trouw’ handelde, moet steeds instaan voor de verborgen gebreken van het verkochte goed. Maar wat als de verkoper zich met een clausule heeft ingedekt tegen deze verborgen gebreken (zoals steeds gebeurt)? Ook dan blijft de verkoper aansprakelijk. Met die bewuste clausule in het compromis kan de verkoper kwader trouw zich niet vrijwaren.
Tip. Vermits het gaat om een vordering ten laste van de verkoper wegens een verborgen gebrek van de bouwgrond, moet er, zoals de wet het voorschrijft, ‘binnen een korte termijn’ tot dagvaarding van de koper worden overgegaan.
Korte termijn. Dit wil zeggen: ongeveer binnen het jaar na de aankoop en alleszins voor de werkzaamheden aangevat worden op de bouwgrond, anders zijn objectieve vaststellingen onmogelijk."