Bouwgrond gekocht, wat mag ik al doen?

  • Tags Aannemer bouwaanvraag grondwerken kelder nieuwbouw
  • Dubbeldam

    Nieuw Lid
    Lid geworden
    29 jun 2018
    Berichten
    31
    Waarderingsscore
    1
    Punten
    8
    Wij hebben zojuist onze bouwgrond gekocht en de akte zal voor eind mei 2019 zijn.
    Dan willen we de bouwaanvraag ook ongeveer af hebben en binnenbrengen.
    Volgens de lokale architecte gaat het in de gemeente meestal vlot vooruit en gaan we ons aan de regels houden. 
    Dus best case 2 dagen (ipv 30 dagen) en 75 dagen voor de vergunning er is. Worst case is natuurlijk langer en dan afgekeurd ofzo.
    Dan geloof ik nog 30 dagen uithangen?
    Best case is  dus half september. Worst case begin februari.
    De aannemer is de schoonvader en mijn man wil heel veel zelf doen. Hij zit redelijk vol tot begin 2020 maar wie weet komt er een opening vrij tussendoor om al iets te doen.

    Dus de vraag is: wat kunnen we al beginnen doen vanaf indienen bouwvergunning (niet veel, maar misschien de grond van onkruidplanten zoals bramen vrijmaken? al wat langgroeiers planten die niet in de weg staan?). Kunnen we al iets afgraven?
    Wellicht geen kelder zetten tot na de 30 laatste dagen...
    Verzekeringen aanvragen lijkt me?
    Wanneer vragen we de aansluitingen aan? Kunnen we al wat geulen graven?

    En de tweede vraagcategorie: als je de kelder uitgraaft, moet je dan gelijk droogzuigen? Kun je nog 2 maanden wachten tot je tijd hebt voor de kelder te zetten of hou je de tijd tussen graven en storten best kort?
    Welke stukken kun je wat tijd tussen laten? Dus kelder -> even geen tijd meer -> 2 maanden later beginnen metsen -> moet je dan zorgen dat je zsm winddicht zit of kan dat ook in stukken? Kwestie van water dat binnen komt en we zitten met de winter...komt die in december of pas in februari...
    Kun je een kelder uitgraven in hartje winter? Of proberen we gauw iets te doen in september-oktober-november...

    We hebben geen tijdsdruk maar iedereen weet dat hoe sneller je klaar bent hoe minder je moet betalen...reserveringsprovisie, hypotheek van je huidige woning, overbruggingskrediet...
    Anderzijds laten bepaalde werken zich ruim op voorhand plannen zoals plakwerk, ramen die besteld moeten worden...maar als er een gaatje vrijkomt in die zijn planning, wie weet...

    Dus wie heeft er hierover antwoorden en tips :)

     

     
     
    Van de grond zelf moet je afblijven tot na de akte.

    Wat je wel al kan doen, is de bouwaanvraag indienen... daarvoor hoeft de grond niet uw eigendom te zijn.
     
    Wachten tot de vergunning, incl. verplichte affichage periode, rond is, met iets te doen.

     

    Terrein onderhouden (onkruid en beplanting verwijderen mag altijd, daar heb je geen vergunning voor nodig.

     

    Kelder: Uitgraven, en zo snel mogelijk aan kelder beginnen. Hoe sneller dit op alkaar volgt, hoe beter.

    Droogzuiging: afhankelijk van ondergrond, grondwaterstand, ... maar dat staat in het rapport van het grondonderzoek normaal.

    Als er droogzuiging nodig is, zeker niet uitgraven voordat je start. Want dan moet je eerst droogzuiging zetten voor een bepaalde tijd, VOOR dat je begint te graven.

     

    Best is natuurlijk, als je eens begint, om zo snel mogelijk winddicht te zitten.

    Al het water wat in je bouw trekt, moet er ook weer uit drogen, en langduring vocht op bepaalde plaatsen, kan tot uitbloeiingen leiden.

     

    Wat je al kan doen: Plannen, plannen en plannnen! Waar komen juist de lichtpunten (lichtplan), waar stopcontacten, hoeveel, waar netwerk, .... Dus alle leidingen al eens deftig overlopen, want daar kruipt meer werk in als je denkt. Alle werk dat je niet niet dubbel moet doen, is gespaard.

     

    Denk ook al na over je tuin, waar terras, waar water nodig, stroom, verlichting, .....

     

    Begin al met kiezen afwerkingen: Type vloer bepaald ook type en dikte afwerkingen: Grote tegels bijv. vragen een ontkoppelingsmat, dus dit moet je weten als je gaat chappen (extra ruimte hiervoor voorzien). Ook dikte tegels moet je al weten als je gaat vloeren. Idem voor parket bijvoorbeeld.

     

    Werkvoegen voorzien midden onder de deuren: maar dan moet je al weten waar welke deur komt hangen: gewone deuren, invisidoor, pivoterende deuren, .....

     

    Dus hou je met bovenstaande bezig, zodat je daar niet meer mee bezig moet zijn tijdens de uitvoering, of dingen terug moet gaan afbreken/wijzigen tijdens de bouw.

    Nu al een geul gaan graven voor een kabel binnen een half jaar is zinloos.
     
    Laat eventueel al een sondering uitvoeren zodat je tenminste weet wat je op die grond kan zetten zonder bijzondere en dure contructies diep in de grond. Misschien is er helemaal geen droogzuiging nodig.

    Als je de kelder laat gieten, en er is droogzuiging nodig, en daarna doe je niet verder, dan moet je ofwel blijven droogzuigen, ofwel de kelder vol water zetten. Als er niet genoeg gewicht op de kelder staat (een huis bvb) dan komt die anders op het grondwater bovendrijven. Tegelijk zou het bvb kunnen dat een houtskeletbouw niet genoeg weegt om een kelder te kunnen hebben. Dat hangt allemaal af van het keldervolume en de maximale grondwaterstanden.

    En in afwachting: plannen inderdaad. En dingen kiezen, en dan de architect lastigvallen voor de zoveelste kleine aanpassing. En dan bouwvergunning indienen.
     
    verder zal uw aannemer = uw schoonvader,  wel de nodige kennis en contacten hebben om alles goed op elkaar te laten volgen, niet ?
     
    je kan je terrein al bouwrijp maken 
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwrijp

    kelder graven en plaatsen laten opvolgen of je wanden beginnen  in te kalven  (ook afhankelijk van je ondergrond)

    put gravenvan  kan je ook zelf en kan je ook veel uit leren (ipv sondering), diepte vaste ondergrond, welke grond-lagen/soorten , grondwaterpeil, ... en als je een beetje strategisch graaft kan je deze eventueel later als waterput gebruiken

     
     
    Architect aanstellen. Toestemming vragen om de sondering te laten uitvoeren. Dat aan je architect geven, plan tekenen, omgevingsvergunning indiennen. Bouwtoelating uithangen.

    Vergeet bomen rooien niet mee aan te vragen.

    Werfkast aankopen, inclusief de definitieve kabel met de juiste sectie en lengte.

    Met de bosmaaier het perceel proper houden als dat van de eigenaar mag.

    Aannemer droogzuiging vastleggen, aannemer kelder vastleggen. Tenzij je de kelder zelf metst. Aannemer grondwerken vastleggen om de kelder uit te graven.

    Zien waar je de aanvraag moet indienen bij je gemeente voor lozing van het water van de droogzuiging. Welk formuliertje heb je nodig en wat moet daar op. Of als je in de beek achter de wei achter het perceel kan lozen al eens toestemming vragen aan de eigenaar van de wei.

    Lening voorstellen opvragen. ABR verzekering offertes opvragen.

    Elektriciteits plan opmaken; waar het licht, waar de stopcontracten,... Ventilatie plan opmaken en beslissen welke dat wordt. EPB-man al eens contact mee opnemen en offerte opvragen. Sanitair plan opmaken.

    Keuken inspiratie, badkamer inspiratie -> Ibox inbouwdouche? Waar de stopcontacten op het aanrecht, waar de verlichting op het terras,...  Bouwbeurzen afdweilen voor inspiratie. Waar komt de regenput, moet daar een auto op kunnen?

    Ramen en deuren al eens inspiratie kiezen; kleur en vergeet de deurklink niet.

     

    Zodoende dat als de grond van jou is je de elentriek aansluiting kan aanvragen. Die werfkast daar zetten en laten keuren. Van de moment dat er elentriek is de droogzuiging laten zetten. Van de moment dat het grondwater laag genoeg staat graven, vloerwapening steken, vloer storten. Wanden zetten, welfsels erop, druklaag op de welfsels,  maand wachten, grond terug aanvullen rond de kelder. En als de boel zwaar genoeg is de droogzuiging afzetten en laten verwijderen. Als dit niet zwaar genoeg is de snelbouwstenen op het dek zetten of de kelder onder water zetten.

    Elentriek - droogzuiging - kelder is iets wat achtereen dient te gebeuren.

     

    Best is dat je doorwerkt tot de bouw wind en waterdicht is. Dus belanrijk is de dorpels van de ramen en deuren te steken en de opmeting te laten doen. Ik heb weken gewacht op mijn ramen. Dan pas kon ik mijn schoevendraaier veilig op de werf achterlaten.
     
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Terug
Bovenaan