binnenhuisarchitect : juiste bevoegdheid?

Lid geworden
8 mei 2006
Berichten
53
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoiaangezien onze verbouwingen overwegend binnenshuis moeten gebeuren overwegen we eerder een binnenhuisarchitect dan een 'gewone' architect.

Mijn vraag: kan deze ook werken coördineren die de stabiliteit van het huis ondermijnen ? en een plan tekenen om een vergunning aan te vragen?
 
Lid geworden
26 apr 2006
Berichten
451
Waarderingsscore
0
Punten
0
Mijn ervaring is dat ze voor structurele werken en bouwvergunningen samenwerken met een architect. We zaten een beetje in dezelfde situatie en wisten ook niet wat voor architect we nodig hadden. We hebben gekozen voor een architect met heel wat 'interieur feeling'. Het belangrijkste is dat het klikt met de persoon in kwestie en dat je je kan vinden in zijn/haar smaak of stijl. Niet andersom. Een (interieur)architect die jouw stijl kan overnemen, daar geloof ik niet in.Een ander punt: iedereen kan zich als interieurarchitect vestigen, zonder opleiding. Dat heb je natuurlijk niet met een architect. Maar het belangrijkste is dat het klikt. Toch zou ik eerder voor een architect kiezen als je muren wil uitbreken, deuren verplaatsen, enz ... .
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
2.156
Waarderingsscore
0
Punten
0
Een interieurarchitect is van de technische kanten op de hoogte en kan perfect een bouwaanvraag indienen indien het om een bouwaanvraag met beperkte dossiersamenstelling gaatDat wil zeggen al die vergunningen waarvoor geen architect vereist is, wat nog korter wil zeggen: alles waarvoor geen aanpassingen gebeuren die de constructieve aard wijzigen.Maar België zou België niet zijn als ook hier niet nuances in zaten die verschillen van gemeente tot gemeente.

Ik heb al bouwaanvragen gedaan waarbij openingen van de gevel wijzigden, en andere gemeenten weigerden dan weer.Als je in grote lijnen kan uitleggen op de gemeente wat jullie van plan zijn, dan zullen zij je al op voorhand kunnen vertellen of het een "uitgebreid" dossier moet zijn mét architect of een beperkt waar architet niet nodig is en dus interieurarchitect vostaat.
 
Lid geworden
15 aug 2006
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ik treed bij in de reactie van CvdBinterieurontwerp.

Vaak neemt een interieurarchitect voor dergelijke projecten een architect/ingenieur onder de arm maar houdt het project en dus het ontwerp wel in eigen handen.@sirus: als interieurarchitecte met opleiding ben ik blij dat ik heb gelezen dat men ons beroep (en nog anderen) beter gaan beschermen :)
 
Lid geworden
28 sep 2006
Berichten
31
Waarderingsscore
0
Punten
0
Juiste weergave CvdBinterieurontwerp en aKCent.

Als je constructieve werken wil uitvoeren kan je best een architect raadplegen.

Een bouwaanvraag met beperkte dossiersamenstelling kan zelfs mijn bomma tot en goed einde brengen, dat is niet zo moeilijk.

Op de gemeente weten ze inderdaad wel wat kan en mag zonder je er een architect moet bijhalen (en betalen)De opleiding is trouwens te beperkt om deze ingewikkelde materie van stabilititeit enzo onder de knie te hebben.

Ik heb de opleiding in hoger onderwijs gedaan, geen enkele uurtje wiskunde of info over stabiliteitswerken gehad.
 
Lid geworden
15 aug 2006
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
0
@tridavid: Heb je het over de opleiding interieurarchitectuur? Zo ja dan moet ik je toch wel tegenspreken. Wij hebben wel degelijk wiskunde gehad en sterkteleer dus de basis kennen we als interieurarchitect wel. Ik vind zelfs dat je die als interieurarchitect zeker ook moet kennen!

Het houdt bij ons niet op bij het kiezen van kleurtjes voor de muren of een ontwerp voor een keuken of badkamer en dergelijke hè... Een grote renovatie of dergelijke kunnen wij zeker ook aan. Wij weten ook wel wat een dragende muur is en beseffen ook wel waar een draagconstructie moet ondersteunt worden... Wij moeten enkel daarvoor beroep doen op een architect/ingenieur.

Ik ben echter wel van mening dat in dergelijke samenwerking de architect het ontwerp niet moet overnemen en bijsturen... Het idee blijft van de interieurarchitect en de stabiliteit moet een oplossing krijgen in functie van het ontwerp van de interieurarchitect... Want anders kan je inderdaad beter direct gewoon een architect onder de arm nemen...
 
Lid geworden
10 nov 2006
Berichten
374
Waarderingsscore
0
Punten
0
een interieurarchitect kan deze taak zeker en vast aan, hij zal wanneer nodig een architect onder de arm nemen (meesten interieurarchitecten hebben een aantal vaste mensen waar zij mee werken)Quote:
Een ander punt: iedereen kan zich als interieurarchitect vestigen, zonder opleiding. Dat heb je natuurlijk niet met een architect. Maar het belangrijkste is dat het klikt. Toch zou ik eerder voor een architect kiezen als je muren wil uitbreken, deuren verplaatsen, enz ... .een interieurarchitect is geen beschermde titel, maar er is wel een opleiding voor (interieurarchitectuur, hoge school lange type) je kan altijd vragen welke opleiding deze mensen hebben genoten. de eerste twee jaren lopen trouwens samen met de opleiding van architect (waar alle basisstabiliteit en constructieprincipes van een gebouw worden aangeleerd, sterkteleer, fysica, wiskunde, ...)

iemand die zich interieurarchitect noemt zonder deze studie gedaan te hebben vindt ik zelf toch niet kunnen van die mensen. (maar het gebeurd wel)
 
Lid geworden
15 aug 2006
Berichten
37
Waarderingsscore
0
Punten
0
@petert: Ik moet je corrigeren... Tijdens mijn studiejaren waren de eerste 2 jaren van architect en interieurarchitect inderdaad samen maar dit is momenteel gewijzigd. (toch op de school waar ik mijn opleiding gevolgd heb...) In welke mate we nu in de opleiding nog stabiliteit krijgen weet ik niet maar ik ben wel voorstander om een basis mee te krijgen... het heeft in de praktijk alleen maar voordelen denk ik.
 
Lid geworden
28 sep 2006
Berichten
31
Waarderingsscore
0
Punten
0
@aKCent

In hoger onderwijs korte type is er geen wiskunde of stabiliteit in het lessenrooster opgenomen.

Daar legt men ook wel de principes uit van dragende muren en ondersteuning in het vak bouwconstructie, 1ste jaar - 2u/week. Maar niet echt uitgebreid.

Vanaf men wijzigingen zou aanbrengen aan dragende constructies vind ik het toch opportuun om een architect/ingenieur onder de arm te nemen hoor, alleen al voor de aansprakelijkheid als er iets mis zou gaan!
 
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
2.156
Waarderingsscore
0
Punten
0
tridavid wrote:
@aKCent

In hoger onderwijs korte type is er geen wiskunde of stabiliteit in het lessenrooster opgenomen.

Daar legt men ook wel de principes uit van dragende muren en ondersteuning in het vak bouwconstructie, 1ste jaar - 2u/week. Maar niet echt uitgebreid.

Vanaf men wijzigingen zou aanbrengen aan dragende constructies vind ik het toch opportuun om een architect/ingenieur onder de arm te nemen hoor, alleen al voor de aansprakelijkheid als er iets mis zou gaan!korte type is niet de richting Interieurarchitectuur maar interieurvormgeving. Niet?probleem bij korte type is dat veel van de studenten daar totaal geen vooropleiding hebben gehad. Ik was reeds bouwkundig tekenaar (heb zelfs in secundair berekeningen van betonoverspanningen en wapening) en vond het dus voldoende om mij te focussen op het ontwerpmatige en voor het korte type te zorgen.

Raar is wel dat studenten van mijn jaar later verder hebben gestudeerd om het lange type te halen en 70% van de opdrachten en lessen waren gewoonweg klak dezelfde...

dus waar ligt de grens? aan de eindstreep hebben beide richtingen dezelfde bevoegdheden...
 
Lid geworden
28 sep 2006
Berichten
31
Waarderingsscore
0
Punten
0
Korte type is idd interieurvormgeving.

Vele studenten hebben daar idd geen vooropleiding gehad, een klein deel wel. In Mechelen kan je een secundaire "vooropleiding" vanaf 3de tot 6de middelbaar doen. Zaols ik heb gedaan. :D

En men nu korte of lange type doet, men heeft dan dezelfde bevoegheden aan de eindstreep, das juist.

Dan kan je ook nog een avondopleiding volgen ook in een centrum voor volwassenenonderwijs, wat dan de bevoegdheden zijn weet ik niet.
 
Bovenaan