filo wrote:
dan zo een kleine badkamer :shock:
klein maar gezellig.
Ben eigenlijk op zoek naar een elek- vuurtje om aan te leggen bij het douchen.Daar de zomerzon niet de gewenste hitte doorstraalt.Voorlopig
Graag kommentaar en merk van een door U goed bevonden toestel.
dank
onze badkamer is vergelijkbaar van grootte, zit meteen onder het plat dak van een half-open bel-etage, op de NW-hoek van de woning én met drie ramen (telkens 80x80).
Toen we het huis kochten hing er een immense radiator in de badkamer die niet alleen heel veel plaats innam, maar bovendien nog steeds de badkamer niet opgewarmd kreeg.
We hebben dus eerst de radiator vervangen door een modernere (2 panelen, ca 1m², met van die tussenlamellen) die minder plaats in neemt maar toch een beter rendement haalt.
Omdat dat nog niet genoeg was, hebben we een "blazertje" van CéWé gekocht (in een of andere DHZ), met een geïntegreerde timer, zodat de badkamer al lekker warm kon worden een kwartiertje voor we opstonden.
Verbruik: alles bij elkaar toch zo'n 2 uur aan 2000 Watt, of zo'n kleine 75 Euro per jaar (in de zomer is bijverwarming zelfs in België uiteraard zelden nodig).
Vorige herfst hebben we dan eindelijk overal dubbel glas gestoken en een nieuwe verwarmingsketel, sindsdien hebben we geen bijverwarming meer nodig...
Rendement ? Om alleen het glas van de ramen voor de badkamer terug te verdienen met wat we uitsparen aan bijverwarming zijn we op een paar jaar effen. De ramen zelf en de nieuwe verwarmingsketel zullen we op iets anders moeten afschrijven 8)
Een timer die in het kacheltje geïntegreerd is, zou ik niet meer doen, dat levert een minder betrouwbare combinatie op. We hebben wel nog een tijdje met een losse electronische timer gewerkt, zodat we verschil konden maken tussen weekdagen en weekeinde. Grof geschat zal ons dat zo'n halve euro per weekeinde uitgespaard hebben.
Tijdens de verbouwing de afgelopen winter, hebben we wel terug bijverwarming nodig gehad in andere gedeelten van het huis, omdat de achtergevel voorlopig door (niet geïsoleerde) houten panelen vervangen was. Daarvoor hebben we een aantal verschillende systemen gebruikt (meestal geleend): kacheltje met ventilator ("blazertje"), zo'n "keramisch" stralingskacheltje en een "olieradiator". Alledrie 2000 watt. De olieradiator is het traagst warm, maar geeft het beste resultaat (en verspreidt minder stof omdat die geen ventilator heeft).
Dat "keramisch" gedoe is m.i. een heel goeie marketing sunt, maar het model dat wij in dienst hadden, was geen haar beter dan de gewone (en veeeel goedkopere) modellen.