Betonnen plafond met inbouwspots

Lid geworden
22 okt 2009
Berichten
110
Waarderingsscore
0
Punten
0
Allen,Wij overwegen in onze nog te bouwen woning een plafond te laten gieten in beton.Ik weet dat er dan een bekisting in hout moet worden gemaakt die dan na het uitharden eraf gehaald wordt.

Mijn vraag is nu, is het mogelijk dat, als je al weet waar je inbouwspots komen, je al een soort "potje" (stukje PVC-buis of zo...) kan voorzien op dat hout om achteraf, na het verwijderen van de bekisting, het er gewoon uit te halen en je zo een holte hebt waar je dan kan inbouwen.

is dit mogelijk? en zoja, kan je dat dan best invetten?... om het er gemakkelijk uit te krijgen?

mss ook mooi afdichten onderaan dat de kanten achteraf mooi zijn en niet verhakkeld.

Wat wij eigenlijk voor ogen hebben is het volgende:

Het uitzicht van het plafond beton met een houtstructuur, met ovale uitsparingen in, waarin dan per uitsparing 2 spots komen.

Haalbaar?
 

wufkodabi

Lid
Lid geworden
19 dec 2007
Berichten
625
Waarderingsscore
1
Punten
18
Da's perfect mogelijk, wij hebben iets soortgelijks gedaan om spaarlampspots in te bouwen in de plafond van onze kelder. Je kan de 'bekisting' van je spots maken met eender wat, wij hebben een ring van PVC-afvoerbuis gebruikt voor het ronde gedeelte, en er piepschuim aan geplakt voor de vierkante uitsparing. We hebben dat achteraf uitgeklopt om een uitsparing te maken, en dan bedekt met een galvanisé plaat vooralleer erover te chapen.Bij ons hebben de spots een brede rand die oneffenheden verbergt, als jouw spots die niet hebben dan moet je wel precies werken. En da's niet gemakkelijk tijdens een ruw proces zoals beton storten. Je kan eventueel de basisvorm uitsnijden in dikke multiplex, en deze op de houten bekisting nagelen. Je gaat dan een vrij precieze uitsparing krijgen. De rest van de benodigde hoogte boven de multiplex zou ik opvullen met piepschuim, dan kan je later de multiplex doorboren en een koevoet tot in het piepschuim steken om alles uit de beton te trekken.

Onderschat wel de druk van beton niet. Zorg dat alles stevig vast zit, als er iets schuift of breekt terwijl je beton aan het gieten bent dan kan je je spotjes vergeten.
 

gln

Lid geworden
17 jan 2010
Berichten
32
Waarderingsscore
0
Punten
0
Spots in beton... Niet altijd even makkelijk!Zorg dan wel voor genoeg afkoeling voor de spots. Als je geen ventilatie voorziet in de betonnen vloer dan zullen de spots makkelijk 'springen'.Bij LED's heb je dit probleem niet, dus is dit misschien iets om over na te denken.
 
Lid geworden
22 okt 2009
Berichten
110
Waarderingsscore
0
Punten
0
We willen blijkbaar weer iets speciaals :)even een doorsnede:er is genoeg ruimte rondom de spots, dus ventilatiegewijs zal dit wel meevallen denk ik.

Moeilijker zal zijn om dit mooi afgewerkt te krijgen, je hebt maar 1 kans, bekisting maken, beton gieten en hopen dat alles mooi uitdraait.
 
Lid geworden
10 apr 2008
Berichten
878
Waarderingsscore
0
Punten
0
gln wrote:
Spots in beton... Niet altijd even makkelijk!Zorg dan wel voor genoeg afkoeling voor de spots. Als je geen ventilatie voorziet in de betonnen vloer dan zullen de spots makkelijk 'springen'.Bij LED's heb je dit probleem niet, dus is dit misschien iets om over na te denken.bij leds heb je dat warmteprobleem even goed , niet de led zelf maar wel de voorschakelapparatuur geeft daar de warmte . voldoende ventilatie voorzien blijft de boodschap .
 

chime

Zeer Actief lid
Lid geworden
10 apr 2007
Berichten
9.177
Waarderingsscore
2
Punten
36
Lucky bastard wrote:
We willen blijkbaar weer iets speciaals :)even een doorsnede:er is genoeg ruimte rondom de spots, dus ventilatiegewijs zal dit wel meevallen denk ik.

Moeilijker zal zijn om dit mooi afgewerkt te krijgen, je hebt maar 1 kans, bekisting maken, beton gieten en hopen dat alles mooi uitdraait.Als je al weet welke armaturen je wilt steken kan je soms bij de fabrikant zo van die spotboxen kopen die je ineens mee kan ingieten.

Je vijst dat gewoon vast op de bekisting.

Wij hebben er zo gestoken van Deltalight.

Maar echt logica zat daar ook niet in:

- sommige dubbele spots hebben alleen inbouw boxen voor in gyproc, kartonnen box, dus gaat niet in beton

- andere hebben alleen boxen om in een betonplaat in te bouwen.

Waarom dat ze geen standaardmaat hebben gemaakt voor al hun armaturen is mij een raadsel ... maar zal misschien iets met 'design' te maken hebben :wink:Voor gewone spotjes heeft men ook al standaard spotboxen, die zal je elentrieker wel kunnen leveren.

Voordeel van die dingen is dat je daar spots tot 11cm diameter (of mss zelfs meer) kan insteken.

Dus stel dat je nu een buis steekt van 8cm en je wilt later toch iets grotere spots ... dan sta je dermee, met die boxen heb je iets meer spelling.
 
Bovenaan