• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Bekabeling Loxone + KNX. CAT7?

Lid geworden
20 jun 2017
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
Ik heb al veel topics gelezen over "bekabeling domotica", maar nooit het antwoord gevonden dat ik zoek, vandaar de nieuwe topic. 

Ik ben van plan om in onze nieuwbouw een domotica systeem te installeren. Momenteel twijfel ik nog hard tussen KNX, KNX+Loxone of gewoon Loxone. Zoals iedereen, wil ik uiteraard genoeg flexibiliteit. Idealiter kan ik later kiezen of ik schakelaars of andere sensoren via Loxone of KNX schakel. Sommige zaken zoals weerstations hebben in KNX meer keuze en features. Daarom had ik gedacht om ipv buskabel, overal CAT7 draad in ster te trekken naar de kast. Dat is shielded en sowieso goed voor de toekomst in 10Gb. Maar dan moet ik er wel van uit gaan dat de KNX toestellen ofwel IP aansluiting hebben, ofwel de busvoeding en signaal over CAT7 kunnen laten gaan. Verder twijfel er aan of ik slaapkamer verlichting ook via het domotica systeem zou laten lopen. Ik zie er het voordeel niet van in? Of trekt iedereen echt ALLES naar de kast in ster?

Mijn vragen :
  • Kunnen KNX toestellen over CAT7 werken? Waarom zou ik toch buskabel nodig hebben?
  • Welke zaken neem ik op in het ster systeem? Alles, of laat ik sommige zaken traditioneel bekabeld werken?
  •  

 
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
418
Punten
83
Eib-kabel heeft dikkere aders (0,8mm) dan netwerkkabel (cat7 is AWG23 oftwewel 0,5-0,6mm) waardoor er minder verlies optreedt en de aders minder snel afbreken. Vooral voor dat laatste zou ik zeker voor de voorgeschreven eib-kabel gaan.

Doe gewoon alles in ster, je gaat je het later niet beklagen.

Bekijk ook eens het topic uit mijn signature.
 
Lid geworden
20 jun 2017
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
Bedankt voor uw reactie! 

Dat wil wel zeggen dat ik al op voorhand goed moet bepalen welke componenten ik in KNX wil en welke in Loxone of een ander IP/ethernet gestuurd systeem.  En daar wringt nu net het schoentje. Ik ben geen expert, en ik kan dit op voorhand niet uitmaken. En overal EIB én CAT7 naartoe trekken lijkt me nu ook wat overdreven. 

Wat zijn volgens uw opinie componenten die je veel beter in KNX doet? Ik denk aan: Weerstation, CO2/Luchtkwaliteit sensoren,...?
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.396
Waarderingsscore
355
Punten
83
Ik heb naar elk schakelpunt een 12x0.8 SVV getrokken + een EIB kabel.
 
Lid geworden
20 jun 2017
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
maar daar kan je geen TCP signaal op ? of wel? Alvast toch niet zo goed voor signaal kwaliteit? het lijkt me nogal overkill om beide te moeten trekken, of wordt dat vaker gedaan?
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
418
Punten
83
Wat zijn volgens uw opinie componenten die je veel beter in KNX doet? Ik denk aan: Weerstation, CO2/Luchtkwaliteit sensoren,...?

Ik denk eerder: schakelaars en actoren. M.a.w. het basissysteem in KNX. Persoonlijk zou ik er ook helemaal geen Loxone aanhangen, maar da's mijn mening :)

Weerstations en dergelijke andere sensoren die je opnoemt zijn relatief duur in KNX. Je zegt dat er meer keuze en features zijn, maar als het in de KNX wereld om geavanceerdere logica gaat, hang je vast aan hetgeen de fabrikant in zijn toestel inbouwt. Wil je daarvan afwijken dan moet je je in moeilijke bochten gaan wringen met allerlei logicapoorten en dergelijke.

Mijn insteek is een systeem dat uit 2 lagen bestaat:

1. een betrouwbare basislaag waarmee je altijd je licht, zonwering, ... kan bedienen. Gebruik hiervoor een betrouwbaar systeem zoals KNX (er zijn er die bij andere systemen zweren  - een beperkt overzicht vind je in het grote domoticatopic)
2. daarboven een slimme laag die de geavanceerdere logica voor zijn rekening neemt, zoals bv slimme sturing van zonwering adhv omgevingsfactoren. Als dit systeem uitvalt kun je nog altijd alles manueel bedienen, dus de betrouwbaarheid is van veel minder belang.

Voor 2 heb ik een Raspberry Pi met OpenHAB draaien. Voorlopig dient deze enkel als visualisatieserver en datalogger, logica zit er nog niet in.

Nadeel is dat het voor die tweede laag minder evident is een kant-en-klare oplossing te vinden. Met wat IT kennis zet je snel bv OpenHAB op, maar dat is dus niet voor iedereen weggelegd. Een eventueel betaalbare oplossing is een Logic Machine (heeft oa KNX koppeling) maar daar heb ik zelf geen ervaring mee dus ik kan ook niet zeggen hoe moeilijk of makkelijk dat op te zetten is.

De eerste vraag die je je eigenlijk moet stellen is: wat wil ik precies allemaal bereiken met mijn domotica. Van daaruit kun je een systeem kiezen (en pas daarna dus de bekabeling ;) ). Het is ook niet eenvoudig om hier eventjes de beste oplossing te geven want er zijn 1001 mogelijkheden om een bepaald doel te verwezenlijken.
 
Lid geworden
20 jun 2017
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
Een raspberry PI zou ik nooit willen gebruiken, liever een stuk betrouwbare hardware zoals een PLC (Loxone). Ik dacht inderdaad de basislaag met KNX uit te voeren, waar ik dan later een andere laag zou op bouwen. Maar die laag moet in staat zijn om componenten in het huis aan te sturen met programmeerbare logica en zal eigenlijk ook een belangrijk deel van de "domotica ervaring" voor zijn rekening nemen. Dat mag dus ook niet uitvallen, of ik krijg mijn vrouw op mijn dak :). Dus blijf ik met 2 kabeltypes zitten, CAT7 en EIB. Maar kan ik bvb later ook ethernet als EIB gebruiken, voor bvb een weerstation of een buitensensor? Ik weet dat het niet best practice is, maar het zou wel veel makkelijker in bekabeling zijn.
 

ToToA

Lid
Lid geworden
18 mrt 2016
Berichten
313
Waarderingsscore
4
Punten
18
Ik ga ook met Loxone werken maar heb zelf nog geen kabel getrokken.

Ben net bezig met alles te "bedenken" en bestellen

Ik ga overal CAT7 in ster naar toe trekken.

waarom: in mijn opinie de kabel die je voor het meeste kan (mis)bruiken

24V signalen : mischien iets te dun maar er kan toch al een redelijke stroom lopen

internet: daar wordt de kabel voor gebruikt

KNX: is twisted pair en afstand is niet zo groot. Dus zal wel goed gaan

RS485,CAN,.., kan ook allemaal via die kabel

 

 
 

Thorgal

Gewaardeerd lid
Lid geworden
2 mrt 2007
Berichten
1.425
Waarderingsscore
163
Punten
63
Formeel gezien gaat iedereen er zijn handen afhouden als je een KNX installatie met niet-KNX kabel, bvb. Cat7 gaat bedraden. Een profi zal dat dus niet doen.

Cat7 is alleen genormeert binnen de frequenties die nodig zijn (100 Mhz tot 250 MHz). Daarbuiten, op de 9600 Hz die KNX gebruikt, wijken Cat7 kabels zeer sterk van elkaar af. Vooral de Ohmse weerstand.

In de praktijk komt het erop neer dat je niet zoveel apparaten aan één kabel zou kunnen hangen en dat je totale kabellengte korter zou kunnen zijn dan wat KNX garandeert.

Bon.

Vermits je toch in ster werkt, kan je het proberen. Als het niet werkt, kan je met meerdere sterren werken (bvb. 1 per verdiep) en meerdere spanningsverzorgingen.

Gaat dat werken? Heel wellicht.
Gaat iemand je dit garanderen? Neen.
 
Lid geworden
20 jun 2017
Berichten
19
Waarderingsscore
2
Punten
3
Da's duidelijke info. Bedankt!
 

Sceppi

Lid
Lid geworden
22 mei 2015
Berichten
137
Waarderingsscore
6
Punten
18
Ik kan alleen Teaser bijtreden: KNX basis installatie + extra 'smart' laag erboven
Een raspberry PI zou ik nooit willen gebruiken, liever een stuk betrouwbare hardware zoals een PLC

Ik heb OpenHAB draaien op mijn synology NAS. Werkt perfect, super betrouwbaar en mijn NAS staat toch altijd aan. Toegegeven, je moet iets of wat van IT kennen voor openHAB, maar het is echt een fantastisch systeem. Je kan koppelingen maken tussen zeer veel verschillende standaarden: Denon, Sonos, KNX, hue, LG, Nest,  plex, etc... Mogelijkheden zijn eindeloos: Verlichting aanpassan als je je TV aanzet, 1 touchscreen om alle devices te bedienen via HabPanel, etc... Bovendien kan je ook kosten uistparen. Neem bv. een astroklok. In sommige systemen heb je hier een fysieke unit voor nodig in je zekeringskast. Met OpenHab kan je gewoon verbinding maken met een astroserver: kost 0€.

 
 

teaser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
8 apr 2009
Berichten
3.239
Waarderingsscore
418
Punten
83
OpenHAB kun je inderdaad op verschillende apparaten draaien. Als je liever geen RPI gebruikt kun je eender welke server hardware gebruiken (een NAS zou ik nu ook niet gebruiken, die hebben meestal niet zo'n performante CPU).
 

Sceppi

Lid
Lid geworden
22 mei 2015
Berichten
137
Waarderingsscore
6
Punten
18
Je hebt heus niet veel CPU power nodig om OpenHab te draaien. Bij mij gaat hij prima op mijn DS214play die bovendien ook nog fungeert als surveillance station en video streamer naar mijn chromecast. Op oudere NAS'en zal het inderdaad wel moeilijker zijn.

Echt een aparte server daarvoor opzetten lijkt mij nu ook overkill, enkel voor het stroomverbruik alleen al. Dan is een PI of NAS toch een betere oplossing. Tenzij je reeds een server hebt draaien voor andere toepassingen uiteraard.
 
Lid geworden
11 apr 2017
Berichten
9
Waarderingsscore
0
Punten
0
Die cat7 naar elke schakelaar lijkt mij geen slecht idee. En als je gewoon dit aanvult met een KNX kabel  (doorlussen+ ster) denk ik niet dat dit veel extra werk oplevert, dan hen je heel zeker dat dit gaat werken. Met 200m kom je dan al ver in een standaard huis.

Een cat7 kabel zou moeten werken, maar wie gaat het je garanderen hé, het is vrij dunne sectie + moeilijk in de KNW Wagoklemmen te steken (+ houden).

Met die cat7 ga je in de toekomst met heel veel zaken compatibel zitten (in combinatie met POE), dus goed doen.

Succes!
 

sdep

Lid
Lid geworden
10 jun 2008
Berichten
773
Waarderingsscore
1
Punten
16
In 2007 hebben we gebouwd en zat ik met hetzelfde probleem.

CAT7 kabels hebben getrokken naar elke kamer met een dubble RJ45 aansluiting voor de IP connectiviteit(PC , Multimedia streaming ( HDMI over IP)

Ik heb voor alle componenten KNX gebruikt.  Ik heb per schakelaar/sensor steeds een dubbele KNX kabel getrokken.  Alles in ster naar de kast en daar de KNX bus gemaakt.

Voozie ook genoeg RJ45 aansluitingen in je elektriciteistkast want veel van de intelligente modules hebben ook een Internet Aansluiting nodig . (Videophonie gateway , knx/ip-router , Visualisatie server , ...)

Met nieuwe componenten vandaag zoals de GiRA G1 zie je ook dat  ze niet enkel meer KNX + eventueel 24 hulpspannning hebben maar ook bv POE  voeding.  Ik zou nu 3 kabels getrokken hebben per schakelaar.

knx buskabel 1, knx buskabl 2 en  CAT 6a/7  kabel.

Kostprijs van de kabel is peanuts tov de knX componenten.

Het verhaal van basis KNX uitgevoerd  in de componeten zelf (die altijd werkt ) en de meer intelligente apart (Logic Module,  PLC (wago,loxone,..) , OPC Server)  is niet zomaar te verwezenlijken  .  bv hoe gaat je de  aanwezigheidschakelaar in stand alarmmelding, verlichting zetten en ook manueel nog de verlichting kunnen bedienen bij uitval van de logische module ?

Mvg

Stephan
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan