Goulashsoep moet je in brood eten, zoals in Tsjechië. Geweldig lekker en geen afwas achteraf.
Iets wat hier niet zo gekend is is kartoffelsuppe... Gewoonlijk ging ik elk jaar begin januari naar Frankfurt om standenelektriciteit te doen en veel pinten te drinken
Maar omdat dat niet doorgaat heb ik het zelf even opgezocht en 't is poepsimpel.
Nodig: een kilo patatten, 2-3 wortels, 2 preien, 3 ajuinen, blikje Frankfurter of Weense worstjes, 2 bouillonketeltjes/-blokjes, water, eventueel room.
- Ongeveer een kilo aardappelen, schillen en in blokjes van ca 1cmx1cmx1cm snijden.
- een twee-drietal wortels en een prei of twee in stukjes snijden
- idem met een ajuin of drie.
- ajuinen en patatten in een voldoende grote pan al wat aanstoven - zo 'n minuut of vijf, dan de wortels en prei er bij, ook nog een minuut of vijf geven, en dan ongeveer een liter hete bouillon er bij. Gewoonlijk maak ik het mij gemakkelijk en gooi ik gewoon twee bouillonketeltjes (eentje runds en eentje groenten) bij de patatten en laat ik een liter water koken in de waterkoker en kap ik dat er bij. Dat spaart weer een pan uit.
- wat kruiden tussendoor, dat mag genoeg peper en zout zijn anders kan ze wat flauwtjes zijn.
- 20 minuten laten pruttelen en dan een klein pollepeltje patattenblokjes er uit vissen. (Dat is 't lastigste want er zit gewoonlijk wat ajuin en wortel bij ook en die moeten dan terug in de pan).
- De mixer er in zetten tot je een goeie dikke soep hebt. Indien tè dik (genre pek), nog wat aanlengen.
- De patattenblokjes van daarnet er in doen, en dan het beste: 6 in stukjes gesneden Frankfurter of Weense worstjes er in. En voor de liefhebbers een scheut room.
Idealiter opdienen met van dat donkerbruin zurig brood, maar dat vind je hier niet zo vaak... en degusteren met een frisse Duitse pils of schwarzbier.