• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Badkamer in droge ruimte maken

Joined
28 Jan 2015
Messages
24
Reaction score
0
Points
1
Beste,

Dit jaar willen we onze badkamer verbouwen, maar de huidige ruimte is te klein en niet praktisch aangezien de trap naar de zolder hier ook uitkomt wat nog meer beperking geeft.

We hebben nog een kamer vrij van 2mx3m waar we de badkamer willen maken. Korte schets: Je komt binnen via de deur en links heb je een muur van 1 meter. aan de overzijde heb je een buitenmuur met in het midden een raam van ongeveer 80cm en 70cm van de grond. Links en rechts heb je dan een volledige muur van 3 meter en de ruimte is 2m60 hoog.

Deze ruimte grenst niet aan de huidige badkamer, dus alle leidingen moeten ook opnieuw gelegd worden. Langs de andere zijde van de muur is de hal en daaronder kom ik juist in  het keldergat waar ik met al mijn toevoer- en afvoerleidingen wegraak. Dus hier voorzie ik niet direct een probleem. Langs de hal maak ik dan een valse gyprocwand zodat alle leidingen niet meer zichtbaar zijn.

Nu is mijn vraag of jullie tips hebben om dit zelf te doen of te laten doen en waar ik zeker moet op letten. Wij zijn een koppel en hebben geen kinderwens, wat bepaalde keuzes gemakkelijker maakt. Zij is 33 en ik 31, dus dat is nog steeds een bewuste keuze 
wink_smile.png


Ons idee:

Geen WC (dit blijft in de huidige badkamer wat later wordt gerenoveerd tot enkel een toilet)

Geen bad, aangezien wij voorkeur geven aan de douche

Een inloopdouche: Wij dachten aan 160x90cm aan de linkerzijde als je binnen komt. We zouden hier wel opteren voor een douchebak met een glazen wand, maar bij voorkeur geen deur. We willen geen regendouche, maar hadden graag een vaste douche gehad met een hardere straal zoals een handsproeier en dan nog een extra handsproeier. Wat zijn de voordelen van inbouw of met een opbouwstang? En iemand een idee wat hier een gepaste douchekop voor zou zijn. De keuze in regendouche is gigantisch, maar hetgeen wij zoeken is eerder beperkt. En op wat moeten we letten voor de douchebak? Wat is de minimale hoogte die ik nodig heb? Ik kan eventueel ook nog een paar cm chape uitbreken om de douchebak lager te plaatsen. De inloopdouche zou ik volledig betegelen, maar de rest van de badkamer niet. En hoe zeker ben ik dat er niet te veel water buiten de inloopdouche spat?

Badkamermeubel van 80cm met 1 kleine lavabo zodat we nog een beetje ruimte over hebben op het meubel. Dit plaatsen we rechtsachteraan in de ruimte.

Spiegelkast van 80cm breed.

Kolomkast plaatsen we in de hoek achter het badkamermeubel.

Elektrische radiator: Dit is het makkelijkst en de extra verbruikkosten zullen lager zijn dan dat ik een nieuwe sturing moet voorzien voor mijn huidige cv ketel. En ik ben van mening dat de radiator in de badkamer nooit lang opstaat. 

Ventilatie: zo'n inbouwventilator dat ik of rechtstreeks naar buiten stuur of via het plafond in de zolderruimte laat komen.

Gyproc(wr)-plafond met inbouwspots

Nieuwe elektriciteit en gezekerd  achter een 30mA differentieel.

Een mat glazen deur die naar binnen opengaat (in de hal zou ze te veel in de weg staan + dat de deur veel zal blijven open staan).

Een nieuwe warmwaterboiler om te douche. Hier ben ik nog niet uit wat de beste keuze voor ons is. De boiler zou ik op het zolder plaatsen boven de nieuwe badkamer en de nieuweleidingen kunnen dan achter de valse wand naar het zolder gebracht worden. Ik dacht voor de makkelijkheid aan een elektrische boiler van 80l met droge weerstand. Bij een gasboiler, moet ik door het dak een afvoer voorzien. En aangezien ons dak uit asbest bestaat en we dit nog niet direct gaan vervangen, dacht ik dat Kostprijs (aanschaf en verbruik) tov levensduur elektrisch in onze situatie nog wel voordeliger kan zijn.

Voor de vloer zouden we egaliseren en tegelen.

Voor de muren twijfel ik ook nog wat de beste oplossing is. Oftewel moeten alle leidingen in de muur gekapt worden (voor de wastafel zal het in de chape komen) en laat ik deze bezetten. Oftewel dacht ik om wr gyproc te plaatsen  met een osb plaat achter om dingen te kunnen bevestigen. Voor de douche dacht ik dan aan een WEDI platen tegen de OSB om achteraf te betegelen.

 We hebben dus wel een idee wat we willen en denken dat het mogelijk is, maar we hebben totaal geen ervaring met badkamers en sainitair. Dus als de ervaren experts ideetjes hebben of ons bepaalde zaken gaan afraden, staan we hier zeker voor open.

Alvast bedankt voor jullie info.

 

 

 

 

 
 

Attachments

  • 20170202_134734.jpg
    20170202_134734.jpg
    1,3 MB · Views: 1
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top