Architect - stijl jaren 30 woning: hoe te vinden?

J Pierre

Lid
Lid geworden
22 apr 2007
Berichten
128
Waarderingsscore
2
Punten
18
We zijn op zoek naar een architect om een huis te verbouwen naar de stijl van de jaren 30 woning.
In Nederland worden er nog veel huizen in deze stijl gebouwd, in Belgie lijkt dit minder gebruikelijk.

Het is me echter niet duidelijk hoe je nu best een architect kunt zoeken die "gespecialiseerd" is in of toch kennis en kunde heeft van een bepaalde stijl?
Voor zover ik weet bestaat er geen database of website waar je alle architecten kunt terugvinden?
Hoe pak ik dit best aan?
 

c00kie

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
22 mrt 2006
Berichten
11.629
Waarderingsscore
1.827
Punten
113
Hoe je het aanpakt kan ik je niet echt vertellen, ik weet wel dat Caroline van den Berghe, vroegere gebruikster van bouwinfo, zich hier in gespecialisseerd heeft.  Haar bedrijf : P & Carreauline : https://www.pencarreauline.be/ waar de P staat voor een andere gebruiker van bouwinfo.

Ik heb ooit met haar samengewerkt voor iets totaal anders, en dat is super gelopen.  Voor mij is het een toppertje, super aangename persoon!  Als je ze zou contacteren : doe ze zeker de groeten van mij :p.  
 

J Pierre

Lid
Lid geworden
22 apr 2007
Berichten
128
Waarderingsscore
2
Punten
18
Bedankt, al lijkt het ernaar dat zij alleen interieurs aanpakken. We zijn op zoek naar een (exterieur)-architect. Misschien kunnen ze ons wel doorverwijzen.
 

Keon

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
14 nov 2015
Berichten
5.610
Waarderingsscore
661
Punten
113
JP,

Wat trekt u zo aan in een woning "stijl jaren 30"?

Is dat het typische uiterlijk?
  • Uitdrukkelijke horizontale lijnen (bakgoten, dakkapellen)
  • Gecombineerd met verticale elementen (traphal)
  • Een (groot) zadeldak?

Of toch meer de interne opbouw? Qua interne structuur komt zo'n jaren 30 woning overeen met een moderne woning met het accent op licht, structuur en functionaliteit.

Dat laatste zou iedere architect moeten aankunnen, dat eerste is idd. een specialiteit op zich als je eenzwak hebt voor bepaalde stijlelementen...

Misschien kan je in Nederland een voorontwerp laten maken en dat dan door een Belgisch architect laten uitwerken...

Of eens horen of er tussen die Nederlandse architecten enkelen zijn die al eens in België gebouwd hebben... 

 
 

Nu7s

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 aug 2011
Berichten
8.397
Waarderingsscore
345
Punten
83
Trek uw stoute schoenen aan, rij rond en bel aan bij elke woning in de stijl die er toch nieuwer uitziet dan de jaren 30. 
 

Carreau-Line

Zeer Actief lid
Lid geworden
12 mrt 2006
Berichten
2.156
Waarderingsscore
0
Punten
36
Ik hoorde onze naam dus komen we maar even piepen ;-) Als het over jaren '30 gaat, dan zijn we van de partij.

eerst en vooral misschien eerst eens onder de loep nemen dat de jaren '30 voornamelijk 3 stijlstromen kende. Rond 1932 onstaat de nieuwe zakelijkheid (tegenreactie was op de art nouveau). lijnvoeringen worden veel geometrischer, strakker en "zakelijk". De gebouwen hebben iets fabrieksachtig en zijn gebouwd met bakstenen en lange horizontale ramen. constructeve element is vooral het beton. Daarnaast is er het modernisme (eveneens eind jaren 20 / jaren '30) waar de gebouwen van Le Corbusier om bekend zijn, als slaat 'modernisme' niet zo zeer op de bouwstijl maar op het gedachtengoed. Er wordt gebruik gemaakt van staalskeletten, horizontale ramen en beplesterde gevels (meeste denken aan witte gebouwen, maar studies leerden dat er vaak veel kleur gebruikt werd. denk maar aan huis Peeters van Gaston eyselinck in deurne) . En naast deze twee stijlen heb je nog het "jaren '30 huis" met een traditionelere lijnvoering (puntdak, brede dakoversteken, glas-in-lood-ramen, bakstenen die zijn oorsprong kent uit de Engelse tuinwijk architectuur en waar we er honderden van in België en Nederland vinden.

Om een architect te vinden die één van de eerste twee stijen aan kan zal je niet veel moeite moeten doen. de lijnvoering is nog steeds actueel en vaak toegepast. voor de laatste traditionelere stijl moet je al wat meer moeite doen, behalve dan in Nederland. daar hebben ze nog bouwfirma's die deze bouwstijl hanteren. met een google opdrachtje heb je die in drie klikken gevonden: (voor u in één klik) :)

http://www.bouwgroephuiskes.nl/pagina/6/Jaren_'30.html

Wij zouden het een uitdagen vinden dergelijk bouwproject te begeleiden. De jaren '30 hebben we volledig onder de knie qua materiaalgebruik, inrichting, sfeer, etc... maar zoals je zelf al aangaf: wij zijn geen architectenbureau. wel een interieurarchitectenbureau en restauratieatelier. Spijtig genoeg stopte één van onze vrienden met architect zijn. anders waren we zeker in de bres gesprongen!!  

Grts

Caroline en Paris

beetje kijk- en leesvoer:

http://www.architectenwoning.be/index.php/te-koop/detail/24/huis-peeters

http://www.huissonneveld.nl/

http://www.villa-savoye.fr/

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/persoon/2092

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/persoon/2834
 

J Pierre

Lid
Lid geworden
22 apr 2007
Berichten
128
Waarderingsscore
2
Punten
18
Bedankt voor jullie feedback, inclusief de extra info van Carreau-Line! We weten jullie iig te vinden eens we verder staan.

Wij zijn vooral op zoek naar een architect die die 3e stijl, het jaren '30 huis, genegen is. Ik zal nog even grasduinen in de links (en google). Jullie hebben wellicht gelijk dat ik best even over de grens ga kijken of op zoek ga naar een gerenoveerd huis om zo de naam van een architect te bekomen.

Toch vind ik het wat jammer dat er anno 2017 niet meer info digitaal beschikbaar is Het is natuurlijk niet de meest populaire stijl, en misschien vergt het geen specifieke expertise. Maar ik dacht dat architecten wat meer per stijl/expertise werkten en daar zo ook over communiceerden. Ik vond 1 website waar je architecten kon zoeken, en daar was 1 filter op stijl: modern of traditioneel.
confused_smile.png
 
 

Keon

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
14 nov 2015
Berichten
5.610
Waarderingsscore
661
Punten
113
J P,

Had je dit topic al gezien op het Bouwinfo-forum? (Al vind ik het finale ontwerp niet echt geslaagd qua interne structuur).

Uw geestesgenoot heeft blijkbaar samengewerkt met ArtTec uit Knokke-Heist. Op hun web-site zie ik toch wat fraaie voorbeelden...

De Engelse cottage-stijl is eigenlijk qua structuur nauw verwand met de typische jaren-30 woning, architecten die dat aankunnen moeten ook een jaren-30 woning aankunnen. 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan