Alle vragen over Niko Home Control

Lid geworden
11 aug 2006
Berichten
85
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoi,



Ik ben sinds enige jaren een tevreden gebruiker van Nikobus. Er zijn uiteraard voor- en tegenstanders van het systeem, maar voor mij doet het zeer goed zijn werk en ik breid nog regelmatig uit.



Vermits Niko op 1 augustus Niko Home Control zal lanceren, wat naast Nikobus zal blijven bestaan, lijkt het me interessant een apart topic te maken waarbinnen we gedachten kunnen wisselen over beide systemen en over de integratie van deze systemen. Ongetwijfeld zullen er een hoop vragen rijzen over hoe ver de integratie zal gaan en wat al dan niet mogelijk zal zijn...



mvg
Johan
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Een digitale sensormodule kan je helaas niet gebruiken als belknop. Ik vind het stom, maar ja. Je moet een volledige 550-20000 opofferen voor een belknop. Je moet dan bij spelers toevoegen->"toegangscontrole"->"drukknopinterface als beldrukknop" gebruiken. Dan kan je denk ik ook toegangscontrole met extra gong toevoegen en een uitgang van een drievoudige of zesvoudige schakelmodule gebruiken om eender wat anders te laten bellen.
Bedankt, daar was ik al bang voor. Lijkt mij eerder een softwarematige limitatie... Hopen dan Niko dit aanpast zodat er ook een "Digitale sensor als belknop" beschikbaar komt... Snap niet echt waarom het "... als belknop" toegevoegt moet worden. Waarom kan ik niet een "Virtueel toestel" gebruiken als belknop?
wij hebben op een installatie een infraroodstraal geplaatst die dan via een digitaal sensor een draadloze bel aanstuurt.
Maar in de sofware moet je dan deze nemen voor beldrukknop: Drukknopinterface als belknop en die staat er zo in.
Dus je kan Drukknopinterface als belknop koppelen aan een Digitale sensormodule ipv een echte drukknopinterface? Dat is net wat ik wil.
Kan die wel niet selecteren als ik doe "Fill cabinet" op een sensormodule...
op de sensormodule moet je gewoon een contact laten sluiten, daar heb je geen drukknopinterface nodig dan. een drukknopinterface moet je gewoon op de bus aansluiten en zo programmeren.
Ik denk dat je wat verward. Ik wil namelijk de sensormodule gebruiken om zo een drukknopinterface aankoop uit te sparen. Want die zou exact hetzelfde kunnen doen. Een externe input omzetten in een buscommando.... Ik kan geen sensormodule input gebruiken als bel. Ik zou wel kunnen een gong laten gaan via een schakelmodule, maar ik wil de gong op de touchscreen laten af gaan.
wij hebben het zo gedaan.
Leuk, maar dit betreft een gong op een schakelmodule. Ik wens de gong op het touchscreen (display) te gebruiken. Kan dit zonder Toegangscontrole module en Drukknopinterface?
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Een digitale sensormodule kan je helaas niet gebruiken als belknop. Ik vind het stom, maar ja. Je moet een volledige 550-20000 opofferen voor een belknop. Je moet dan bij spelers toevoegen->"toegangscontrole"->"drukknopinterface als beldrukknop" gebruiken. Dan kan je denk ik ook toegangscontrole met extra gong toevoegen en een uitgang van een drievoudige of zesvoudige schakelmodule gebruiken om eender wat anders te laten bellen.
Bedankt, daar was ik al bang voor. Lijkt mij eerder een softwarematige limitatie... Hopen dan Niko dit aanpast zodat er ook een "Digitale sensor als belknop" beschikbaar komt... Snap niet echt waarom het "... als belknop" toegevoegt moet worden. Waarom kan ik niet een "Virtueel toestel" gebruiken als belknop?
wij hebben op een installatie een infraroodstraal geplaatst die dan via een digitaal sensor een draadloze bel aanstuurt.
Maar in de sofware moet je dan deze nemen voor beldrukknop: Drukknopinterface als belknop en die staat er zo in.
Dus je kan Drukknopinterface als belknop koppelen aan een Digitale sensormodule ipv een echte drukknopinterface? Dat is net wat ik wil.
Kan die wel niet selecteren als ik doe "Fill cabinet" op een sensormodule...
op de sensormodule moet je gewoon een contact laten sluiten, daar heb je geen drukknopinterface nodig dan. een drukknopinterface moet je gewoon op de bus aansluiten en zo programmeren.
Ik denk dat je wat verward. Ik wil namelijk de sensormodule gebruiken om zo een drukknopinterface aankoop uit te sparen. Want die zou exact hetzelfde kunnen doen. Een externe input omzetten in een buscommando.... Ik kan geen sensormodule input gebruiken als bel. Ik zou wel kunnen een gong laten gaan via een schakelmodule, maar ik wil de gong op de touchscreen laten af gaan.
wij hebben het zo gedaan.
Leuk, maar dit betreft een gong op een schakelmodule. Ik wens de gong op het touchscreen (display) te gebruiken. Kan dit zonder Toegangscontrole module en Drukknopinterface?
Nee, dit zijn zo van die zaken die niko niet in hun software steekt zoals vele andere simpele programmaties.
 

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Een digitale sensormodule kan je helaas niet gebruiken als belknop. Ik vind het stom, maar ja. Je moet een volledige 550-20000 opofferen voor een belknop. Je moet dan bij spelers toevoegen->"toegangscontrole"->"drukknopinterface als beldrukknop" gebruiken. Dan kan je denk ik ook toegangscontrole met extra gong toevoegen en een uitgang van een drievoudige of zesvoudige schakelmodule gebruiken om eender wat anders te laten bellen.
Bedankt, daar was ik al bang voor. Lijkt mij eerder een softwarematige limitatie... Hopen dan Niko dit aanpast zodat er ook een "Digitale sensor als belknop" beschikbaar komt... Snap niet echt waarom het "... als belknop" toegevoegt moet worden. Waarom kan ik niet een "Virtueel toestel" gebruiken als belknop?
wij hebben op een installatie een infraroodstraal geplaatst die dan via een digitaal sensor een draadloze bel aanstuurt.
Maar in de sofware moet je dan deze nemen voor beldrukknop: Drukknopinterface als belknop en die staat er zo in.
Dus je kan Drukknopinterface als belknop koppelen aan een Digitale sensormodule ipv een echte drukknopinterface? Dat is net wat ik wil.
Kan die wel niet selecteren als ik doe "Fill cabinet" op een sensormodule...
op de sensormodule moet je gewoon een contact laten sluiten, daar heb je geen drukknopinterface nodig dan. een drukknopinterface moet je gewoon op de bus aansluiten en zo programmeren.
Ik denk dat je wat verward. Ik wil namelijk de sensormodule gebruiken om zo een drukknopinterface aankoop uit te sparen. Want die zou exact hetzelfde kunnen doen. Een externe input omzetten in een buscommando.... Ik kan geen sensormodule input gebruiken als bel. Ik zou wel kunnen een gong laten gaan via een schakelmodule, maar ik wil de gong op de touchscreen laten af gaan.
wij hebben het zo gedaan.
Leuk, maar dit betreft een gong op een schakelmodule. Ik wens de gong op het touchscreen (display) te gebruiken. Kan dit zonder Toegangscontrole module en Drukknopinterface?
Nee, dit zijn zo van die zaken die niko niet in hun software steekt zoals vele andere simpele programmaties.
Dat is wel stom. Snap niet waarom simpele acties niet mogelijk zijn in de software. Waarom zou je niet eender welke knop/input kunnen gebruiken als "bel". Waarom moet dat een "... als bel" zijn. Je kan bv. ook geen 4 voudige drukknop als bel gebruiken. En zo'n drukknopinterface kan in totaal 4 inputs omzetten. Dus dan koop je zo'n duur ding waarvan je dan maar 1 kan gebruiken?
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Een digitale sensormodule kan je helaas niet gebruiken als belknop. Ik vind het stom, maar ja. Je moet een volledige 550-20000 opofferen voor een belknop. Je moet dan bij spelers toevoegen->"toegangscontrole"->"drukknopinterface als beldrukknop" gebruiken. Dan kan je denk ik ook toegangscontrole met extra gong toevoegen en een uitgang van een drievoudige of zesvoudige schakelmodule gebruiken om eender wat anders te laten bellen.
Bedankt, daar was ik al bang voor. Lijkt mij eerder een softwarematige limitatie... Hopen dan Niko dit aanpast zodat er ook een "Digitale sensor als belknop" beschikbaar komt... Snap niet echt waarom het "... als belknop" toegevoegt moet worden. Waarom kan ik niet een "Virtueel toestel" gebruiken als belknop?
wij hebben op een installatie een infraroodstraal geplaatst die dan via een digitaal sensor een draadloze bel aanstuurt.
Maar in de sofware moet je dan deze nemen voor beldrukknop: Drukknopinterface als belknop en die staat er zo in.
Dus je kan Drukknopinterface als belknop koppelen aan een Digitale sensormodule ipv een echte drukknopinterface? Dat is net wat ik wil.
Kan die wel niet selecteren als ik doe "Fill cabinet" op een sensormodule...
op de sensormodule moet je gewoon een contact laten sluiten, daar heb je geen drukknopinterface nodig dan. een drukknopinterface moet je gewoon op de bus aansluiten en zo programmeren.
Ik denk dat je wat verward. Ik wil namelijk de sensormodule gebruiken om zo een drukknopinterface aankoop uit te sparen. Want die zou exact hetzelfde kunnen doen. Een externe input omzetten in een buscommando.... Ik kan geen sensormodule input gebruiken als bel. Ik zou wel kunnen een gong laten gaan via een schakelmodule, maar ik wil de gong op de touchscreen laten af gaan.
wij hebben het zo gedaan.
Leuk, maar dit betreft een gong op een schakelmodule. Ik wens de gong op het touchscreen (display) te gebruiken. Kan dit zonder Toegangscontrole module en Drukknopinterface?
Nee, dit zijn zo van die zaken die niko niet in hun software steekt zoals vele andere simpele programmaties.
Dat is wel stom. Snap niet waarom simpele acties niet mogelijk zijn in de software. Waarom zou je niet eender welke knop/input kunnen gebruiken als "bel". Waarom moet dat een "... als bel" zijn. Je kan bv. ook geen 4 voudige drukknop als bel gebruiken. En zo'n drukknopinterface kan in totaal 4 inputs omzetten. Dus dan koop je zo'n duur ding waarvan je dan maar 1 kan gebruiken?
De groothandel waar wij onze materialen halen zeggen het zelf dat niko enkel wat zij willen en toekomst in zien in hun software steken.
 
Lid geworden
1 aug 2012
Berichten
18
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo,
In onze woning die we aan het renoveren zijn hebben we 3 screens die we gaan sturen via de motor module. Nu is er echter nog een luifel bijgekomen, die ook bediend zou moeten worden. Ik zou graag vermijden om nog een extra motor module te moeten gebruiken.
Wat zijn mijn alternatieven?

Kan ik twee screens op één uitgang bedienen ( tegelijkertijd dan weliswaar)?

Of is er een oplossing waar alle 4 onafhankelijk gestuurd kunnen worden?

Mvg,
Steven
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.113
Waarderingsscore
1.014
Punten
113
Sommige motoren van screens mag je parallel zetten, andere niet. Dit moet je navragen bij de leverancier of uitproberen. Als je ze eens parallel zet en er begint een screen overwacht in de verkeerde richting te rollen of andere grappige effecten mogen ze niet parallel.
En anders kan je gewoon twee relais parallel zetten op de contacten van de rolluikmodule. Maar of dat dan nog veel gaat schelen in prijs...
 

Aguynguerran

Zeer Actief lid
Lid geworden
9 aug 2021
Berichten
373
Waarderingsscore
231
Punten
43
Voor mijn nieuwbouw met NHC heb ik bij een zelfbouwfirma offerte gevraagd voor een PV installatie. Het gaat om een installatie met 8kW omvormer. Nu had ik altijd m'n zinnen gezet op een SMA wegens de ondersteunde interface, maar het prijsverschil met een Goodwe van hetzelfde vermogen is zo'n €1100... Ik ga sowieso een driefasige meetmodule gebruiken om mijn netaansluiting te meten voor solarmode. (heb deze al klaarliggen). Nadeel is dan nog dat ik de PV opbrengst curves niet in de NHC app kan zien, maar via de Goodwe app moet bekijken. Dit zou op te lossen zijn door bvb de toekomstige P1-interface bij te kopen, en de meetmodule verplaatsen naar mijn PV aansluiting. Dan nog zit ik ruim onder die €1100 prijsverschil.

Is m'n gedachtegang zowat correct? Is het in dit geval een nobrainer om toch voor de Goodwe te gaan? Garantie is op beide merken 10 jaar.

Ik wil met de solarmode het SWW van de Daikin Altherma boosten. Er komt ook een laadpaal, maar vrees dat die op zichzelf opnieuw het netvermogen moet meten om te laden op basis van zon.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.113
Waarderingsscore
1.014
Punten
113
Gedachtengang is correct, je gebruikt dan de interface 550-00640 voor de meting van je slimme meter (niet vergeten de P1-poort te laten openzetten) en de meetmodule voor de zonnepanelen. Als je een enkelfasige omvormer hebt (<5kW) dan kan je de andere 2 kringen nog gebruiken om andere zaken te meten.

Voor een laadpaal is het inderdaad interessantst dat deze ook nog eens de stroom gaat meten, dan kan deze zijn laadstroom instellen op de injectie van de zonnepanelen, dat is interessanter dan de aan/uit van de solar mode.
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Vandaag nieuwe update van software.
 

Bijlagen

  • Screenshot_20221108-164801_Email.jpg
    Screenshot_20221108-164801_Email.jpg
    272,3 KB · Weergaven: 24

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Morgen zou er nog een nieuwe update uitkomen. Er zou in de versie van nu een bug zitten. Bij sommige werkt niks meer na de update.
 
Lid geworden
30 mei 2011
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
1
Nog mensen waarvan na update plots bijna alle snelkoppelingen weg zijn op dashboard touchscreen? Enkel de laatste 4 staan er nog op. Kan ik dit ergens terug plaatsen? Ik weet namelijk niet direct van buiten waar alles stond :)

Favorieten in app gsm zijn wel blijven staan.

Of zou het terug in orde zijn na update die ze vandaag zouden vrijgeven? Misschien toch beter wat langer gewacht met upgraden :/
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Nog mensen waarvan na update plots bijna alle snelkoppelingen weg zijn op dashboard touchscreen? Enkel de laatste 4 staan er nog op. Kan ik dit ergens terug plaatsen? Ik weet namelijk niet direct van buiten waar alles stond :)

Favorieten in app gsm zijn wel blijven staan.

Of zou het terug in orde zijn na update die ze vandaag zouden vrijgeven? Misschien toch beter wat langer gewacht met upgraden :/
Welke update heb je gedaan de 2.16.1 van dinsdag of de 2.16.2 van gisteren.
 
Lid geworden
30 mei 2011
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Punten
1
Als ik kijk in NHC programming software op pc staat er daar Versie 2.16.22273 (1.0.0.1)
Maar als ik gegevens opvraag op touchscreen staat er 2.16.1.577
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Als ik kijk in NHC programming software op pc staat er daar Versie 2.16.22273 (1.0.0.1)
Maar als ik gegevens opvraag op touchscreen staat er 2.16.1.577
Controller of niko hub al eens opnieuw opgestart.
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.113
Waarderingsscore
1.014
Punten
113
Nog mensen waarvan na update plots bijna alle snelkoppelingen weg zijn op dashboard touchscreen? Enkel de laatste 4 staan er nog op. Kan ik dit ergens terug plaatsen? Ik weet namelijk niet direct van buiten waar alles stond :)

Favorieten in app gsm zijn wel blijven staan.

Of zou het terug in orde zijn na update die ze vandaag zouden vrijgeven? Misschien toch beter wat langer gewacht met upgraden :/
Dat is al een oud zeer. Ik heb het elke keer voor op 1 van de 2 touch screens. Soms is alles weg, soms maar een deeltje. Ik heb al een foto genomen met de gsm van het dashboard. Bij Niko kennen ze de fout en beloven ze al maanden dat het bij "een" volgende update opgelost zal zijn. Stuur gerust een mail naar support@niko.be om te melden dat je dit probleem hebt... Mijn gezaag kennen ze daar al ;-)
Voor de rest ben ik nog steeds heel tevreden hoor :p
 

Jan004

Nieuw Lid
Lid geworden
2 okt 2012
Berichten
59
Waarderingsscore
3
Punten
8
Kan iemand mij verder begeleiden met de installatie van mijn Touchscreen voor NHC?

Ik zit met volgende vragen:

1. Als jullie werken met een POE, waar plaatsen jullie deze dan? Naast de zekeringskast? Ergens anders? Het lijkt me wat slordig om zoiets in opbouw te plaatsen nabij de kast.

2. Als jullie werken met een een afzonderlijke 24V voeding in de kast zelf, welke voeding kunnen jullie mij aanraden? Plaatsen jullie deze op een afzonderlijke zekering? Van hoeveel A? In mijn geval heb ik een afzonderlijke EIB kabel getrokken naar de kast. Ik zou dan deze gebruiken als voeding.

Bedankt!
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.113
Waarderingsscore
1.014
Punten
113
Gewoonlijk neem ik een kleine PoE-switch, dat is goedkoper en minder lomp dan 2 afzonderlijke voedingen (als je touch screen en videofoon hebt bijvoorbeeld). Een gewone d-link of zo volstaat.
Waar die komt hangt af van de installatie. Als er een patchkast is: in de patchkast; bij kleinere installaties soms zelfs in de zekeringkast.
Ik verbind deze steeds met een Lan-poort van de controller en label duidelijk dat hij enkel voor NHC is.
 
Bovenaan