Alle vragen over Niko Home Control

Lid geworden
11 aug 2006
Berichten
85
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hoi,



Ik ben sinds enige jaren een tevreden gebruiker van Nikobus. Er zijn uiteraard voor- en tegenstanders van het systeem, maar voor mij doet het zeer goed zijn werk en ik breid nog regelmatig uit.



Vermits Niko op 1 augustus Niko Home Control zal lanceren, wat naast Nikobus zal blijven bestaan, lijkt het me interessant een apart topic te maken waarbinnen we gedachten kunnen wisselen over beide systemen en over de integratie van deze systemen. Ongetwijfeld zullen er een hoop vragen rijzen over hoe ver de integratie zal gaan en wat al dan niet mogelijk zal zijn...



mvg
Johan
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.113
Waarderingsscore
1.014
Punten
113
Heb je de app gemachtigd om je berichten te sturen? Eventueel app de-installeren en opnieuw installeren en berichten sturen toelaten.
Voor je andere vraag: je laat elk van je voorwaarden een virtuele uitgang sturen (bvb "licht met astro", "licht met deurbel","licht manueel",...) en dan maak je een voorwaarde aan waarbij je de virtuele uitgangen met een "or"-functie de lamp laat bedienen. Zeker niet vergeten het stopgedrag in te vullen.
 

leiepisser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 feb 2016
Berichten
1.528
Waarderingsscore
668
Punten
113

Er is een instelling in de Connected Controller II waarbij de 3de Ethernetpoort anders kan werken dan poorten 1 en 2. Als de videobuitenpost is verbonden aan die 3de poort, dan zou ik eens proberen poort 1 of 2 te gebruiken.
Ik heb de connectie van videopost en touchscreen binnen omgewisseld, maar dat geeft geen verschil.

Heb je de app gemachtigd om je berichten te sturen? Eventueel app de-installeren en opnieuw installeren en berichten sturen toelaten.
App is gemachtigd voor "meldingen" (alsook camera, locatie, microfoon en opslagruimte).
Ook na verwijderen en herinstalleren geen verschil.
 

Maarten Vanhoucke

Actief Lid
Lid geworden
24 jul 2016
Berichten
129
Waarderingsscore
71
Punten
28
Nu komen de vragen voor de NHC-specialisten:
- hoe kan ik op de Niko Home app de oproepen aan de buitenpost beantwoorden? Ik krijg wel (stilstaand) beeld en meldingen van gemiste oproepen. Echter geen knoppen "negeren" of "oproepen aanvaarden".
- ik zou de verlichting aan de voordeur op 3 manieren willen laten branden:
1. met de aanwezige minimelder
2. op het moment dat iemand op de bel drukt (gedurende x aantal minuten)
3. tussen bepaalde uren volgens de astroklok
Kan ik deze 3 combineren (en als iemand het ziet zitten: hoe?)
Voor puntje één helpt onderstaande tip van Niko support misschien? Ik had in 2018 ook problemen met de betrouwbaarheid om op te nemen via de app en dan kreeg ik volgende instructie:
Dit probleem kan je verhelpen door op de Service-knop van je Connected Controller te drukken (550-00003).

Dan installeert deze de laatste update die specifiek uitgerold werd om de stabiliteit van de videobuitenpost te verbeteren.

Daarna zou dit geen probleem meer mogen zijn.

Tweede puntje:
Ik denk dat het op de bel drukken weggelaten mag worden? De minimelder neemt die functionaliteit op zich (en anders gaat je licht aan op klaarlichte dag als ze aanbellen).
Je kan dat alvast met de IF THEN gaan doen. Uit het hoofd gezegd maak je een tijdschema aan wanneer die aan moet (zonsondergang tot 22u bvb) en dan zet je met je minimelder een virtuele output hoog. Met de IF THEN kan je beide onder een OR innemen. Wat ik zelf meestal doe is een virtuele output bijmaken om de astroklok aan of uit te zetten.
Als je wil kijk ik wel eens in m'n software om een screenshot te sturen?
 

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Ik ben op zoek naar een plafondventilator die ik kan sturen met NHC, maar kan niet meteen iets vinden. Velen hebben een WIFI bediening die je dan met een app op je smartphone kan bedienen, maar dat is altijd een gesloten systeem... Ik heb nu enkel in de slaapkamer een stroomkabel waar een lamp aan hangt en wil deze vervangen door een plafondventilator met ingebouwde LED. Ik wil dan met een druk op de knop waar ik nu normaal de stroom naar die lamp schakel enkel de lamp bedienen van het toestel. Dus er zal dan constante stroom zitten op die kabel en niet meer schakelen met de schakelmodule. En als het kan dan ook bv. een extra bedieningsknop plaatsen om de snelheid te regelen. Een open API systeem zou handig zijn en dan zelf programmeren (al weet ik niet of dit makkelijk te koppelen is aan NHC).
 

leiepisser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 feb 2016
Berichten
1.528
Waarderingsscore
668
Punten
113
Voor puntje één helpt onderstaande tip van Niko support misschien? Ik had in 2018 ook problemen met de betrouwbaarheid om op te nemen via de app en dan kreeg ik volgende instructie:
Dit probleem kan je verhelpen door op de Service-knop van je Connected Controller te drukken (550-00003).

Dan installeert deze de laatste update die specifiek uitgerold werd om de stabiliteit van de videobuitenpost te verbeteren.

Daarna zou dit geen probleem meer mogen zijn.
Ook dat al geprobeerd, zonder resultaat. Misschien ligt het toch ergens aan mijn "smart"-phone...
Ik zal eens proberen de app op mijn vrouw haar telefoon te installeren (zonder dat ze de instellingen kan veranderen, weliswaar).



Tweede puntje:
Ik denk dat het op de bel drukken weggelaten mag worden? De minimelder neemt die functionaliteit op zich (en anders gaat je licht aan op klaarlichte dag als ze aanbellen).
Je kan dat alvast met de IF THEN gaan doen. Uit het hoofd gezegd maak je een tijdschema aan wanneer die aan moet (zonsondergang tot 22u bvb) en dan zet je met je minimelder een virtuele output hoog. Met de IF THEN kan je beide onder een OR innemen. Wat ik zelf meestal doe is een virtuele output bijmaken om de astroklok aan of uit te zetten.
Als je wil kijk ik wel eens in m'n software om een screenshot te sturen?
Goed punt van die minimelder.
Screenshotje is zeker welkom! (y)
 

Maarten Vanhoucke

Actief Lid
Lid geworden
24 jul 2016
Berichten
129
Waarderingsscore
71
Punten
28
Screenshotje is zeker welkom! (y)
A.JPG

B.JPG
C.JPG
D.JPG
Helpt dit je wat op weg?
THEN = aan
ELSE = uit
Dit stuurt de grondspots aan de bomen aan, maar zelfde logica gaat voor veel zaken op (opritverlichting is gelijkaardig).

Hieronder de logica van de oversteek verlichting.
Lamp.JPG
 
Lid geworden
24 aug 2022
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Ik ga zelf verbouwen en met en met alles overzetten op Niko Home Control. Heb al een hele doos modules verzameld om mee te spelen. Echter zit ik in mijn haar over de raambedekking. Ik zou graag horizontale jalouzien willen plaatsen, en deze elektrisch aansturen met NHC. Echter kan ik geen tilt en lift motor vinden die ik gewoon kan bedraden. Ik zag dat @Qlii256 een somfy motor had gebruikt, echter ik kan er alleen eentje vinden die met hun RTS systeem werkt. Dan bij Geiger de GJ5606-DuoDrive gevonden. Deze motor heeft 2 snelheden voor het liften en het kantelen, voor meer precieze bediening, maar ook alleen draadloos of met "SMI" verkrijgbaar. Ook is het mij niet helemaal duidelijk hoe 1 motor zowel de lift als de tilt actie doet en welke motor dan wel geschikt is voor jalouzien.
 

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Ik ga zelf verbouwen en met en met alles overzetten op Niko Home Control. Heb al een hele doos modules verzameld om mee te spelen. Echter zit ik in mijn haar over de raambedekking. Ik zou graag horizontale jalouzien willen plaatsen, en deze elektrisch aansturen met NHC. Echter kan ik geen tilt en lift motor vinden die ik gewoon kan bedraden. Ik zag dat @Qlii256 een somfy motor had gebruikt, echter ik kan er alleen eentje vinden die met hun RTS systeem werkt. Dan bij Geiger de GJ5606-DuoDrive gevonden. Deze motor heeft 2 snelheden voor het liften en het kantelen, voor meer precieze bediening, maar ook alleen draadloos of met "SMI" verkrijgbaar. Ook is het mij niet helemaal duidelijk hoe 1 motor zowel de lift als de tilt actie doet en welke motor dan wel geschikt is voor jalouzien.
Ik ben inderdaad zelf lang op zoek gweest. Er is weinig info te vinden over hoe de sturing nu juist in zijn werk gaat. Ik ben uiteindelijk bij een winkel/firma geweest die lamellen en gordijnen installeerd. Het zijn Somfy motoren, althans dat is me verteld, maar ze zitten in een behuizing van een ander merk (zou eens moeten kijken wat de naam is). Het sturing is vrij simpel (of net niet).

Als je de jaloezie zakt, dan gaat hij eerst volledig kantelen in een richting en dan zakt hij. Als je de jaloezie omhoog doet dan gaat hij de andere richting kantelen en dan omhoog. Wat je dus moet doen is je motor op "puls sturing" instellen. Wat dit doet is als je bv. een schakelaar instelt om de jaloezie te bedienen, dan kan je blijven indrukken waardoor er korte pulsen (tijd in te stellen) gegeven worden. Dit is "makkelijk" bij het bedienen van de kantelrichting. Een voorbeeld: je wil de jaloezie volledig naar beneden maar wel doorkijkbaar (kantelen plat). Dan klik je een maal op de knop waardoor de jaloezie zal zakken naar de laagste stant. Wat er eerst gebeurt is dat de jaloezie volledig kantelt in een richting (naar binnen) waarna hij dan zakt tot beneden. Eenmaal beneden houd je diezelfde knop ingedrukt. Hierdoor geef je korte pulsen. Omdat hij volledig beneden is wil hij terug omhoog. Als je omhoog doet kantelt hij eerst in de andere richting. Dus als jij met die pulsen ingedrukt houdt net zolang tot de lamellen plat staan (of de gewenste hoek) en dan lost laat, dan staat je jaloezie net zoals jij het wil. Je kan dus ook wat regelen hiermee zodat de zon niet binnen zit maar je wel nog wat door kan kijken.

Dit is een handig systeem, enige wat ik er niet zo goed aan vindt is het programmeren. Het gaat goed zolang je een drukknop gebruikt. Ik heb een automatisch programma die je lammelen plat (open) en toe draait naargelang de tijd. Bij zonsopgang gaan ze open en bij zonsondergang toe. Dit doe ik door ze eerst te sluiten (ook al zijn ze toe), en dan na de totale looptijd terug omhoog naar een bepaald percentage. Dit is bv. 4 % bij een van mijn jaloezien. Bij 4 % terug openen staan ze ongeveer plat (dit is niet altijd 100 % juist). Dit werkt wel en heb er al tal van verbeteringen aan gemaakt. Maar echt super vloeiend werken is het ook niet. Hierbij is ook nog eens zo dat als je in NHC een motor stuurt naar 0 of 100 % hij de totale looptijd aanneemt ongeacht de huidige positie. Staat hij bv. op 50 % en je gaat naar 100 %, en de totale looptijd is 10 seconden, dan gaat hij alsnog 10 seconden sturen ipv. 5 seconden... Dit is niet als je andere posities kiest. Waarschijnlijk ingebouwt omdat de looptijd kan mislopen als je vaak open/dicht doet.

Ik ben laatst zelf begonnen met een Python script om de lamellen aan te sturen. Het zit nog in de beginfase want ik heb moeten leren hoe de API werkt om ermee te verbinden. Maar hierdoor kan ik veel gerichten sturen. Zo kan ik de lamellen draaien dmv. een draaitijd en niet meer een vaste positie. Waar ik nu bv. naar 0 % en dan terug open naar 4 % moet, kan ik gewoon naar een bepaalde positie gaan en dan voor een bepaalde tijd (1,5 seconden) terug omhoog. Dit werkt prima, maar er zitten nog wat foutjes in. Enige nadeel is dat je het script op een computer moet runnen, dit kan ook op een Raspberry Pi of iets dergelijks natuurlijk.

Als je meer informatie wil, laat het gerust weten!
 

lening

Actief Lid
Lid geworden
17 jul 2018
Berichten
175
Waarderingsscore
55
Punten
28
Heb gemerkt dat je de niko home installatie ook via de app niko home kunt updaten zonder pc aan de installatie te hangen. Dus voor degene die niet weten hoe je niko home control kunt updaten via PC kunnen het mss via de app doen. Als u installatie nog niet geüpdate is ga je in de niko home app naar instellingen en je probeert een routine ofzo te maken. Dan geeft de app aan dat u installatie geüpdate kan worden en zo kun je u installatie updaten.
 
Lid geworden
28 aug 2020
Berichten
14
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo,
Heeft er iemand idee of Niko slimme hub en controlled buiten videopost op hetzelfde touchscreen (versie3) combineerbaar zijn?
Mijn keuze is voor bekabeld systeem en videopost enkel met bus systeem en wil geen 2 aparte scherm in huis hebben.


Alvast bedankt
 

leiepisser

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 feb 2016
Berichten
1.528
Waarderingsscore
668
Punten
113
Screenshotje is zeker welkom! (y)
Bekijk bijlage 89503

Bekijk bijlage 89504
Bekijk bijlage 89505
Bekijk bijlage 89506
Helpt dit je wat op weg?
THEN = aan
ELSE = uit
Dit stuurt de grondspots aan de bomen aan, maar zelfde logica gaat voor veel zaken op (opritverlichting is gelijkaardig).

Hieronder de logica van de oversteek verlichting.
Bekijk bijlage 89507
Heel erg bedankt daarvoor. (y)
Als ik deze week ergens wat tijd vind, zal ik dat eens uitproberen.
 
Lid geworden
10 jan 2021
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
1
NHC 2 samen met Somfy motoren.

Onze lamellen kunnen aan de hand van een routine open of gesloten worden.
Echter blijven de lamellen steeds 20-30 cm van de grond hangen bij het sluiten, na een 2de druk op de routine sluiten deze helemaal.

Ik heb gehoord dat dit zou te maken hebben met 'open time' binnen NHC2?
Een instelling waarbij een bepaalde tijd is ingesteld dat er stroom naar de module mag gaan (bv. 20 sec), waardoor deze stopt na deze tijd.
Kan iemand zeggen waar deze 'tijd' te kunnen veranderen?
Ik kan het helaas niet terugvinden.
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
NHC 2 samen met Somfy motoren.

Onze lamellen kunnen aan de hand van een routine open of gesloten worden.
Echter blijven de lamellen steeds 20-30 cm van de grond hangen bij het sluiten, na een 2de druk op de routine sluiten deze helemaal.

Ik heb gehoord dat dit zou te maken hebben met 'open time' binnen NHC2?
Een instelling waarbij een bepaalde tijd is ingesteld dat er stroom naar de module mag gaan (bv. 20 sec), waardoor deze stopt na deze tijd.
Kan iemand zeggen waar deze 'tijd' te kunnen veranderen?
Ik kan het helaas niet terugvinden.
In de actie van de rolluik bediening.
 
Lid geworden
10 jan 2021
Berichten
16
Waarderingsscore
0
Punten
1
NHC 2 samen met Somfy motoren.

Onze lamellen kunnen aan de hand van een routine open of gesloten worden.
Echter blijven de lamellen steeds 20-30 cm van de grond hangen bij het sluiten, na een 2de druk op de routine sluiten deze helemaal.

Ik heb gehoord dat dit zou te maken hebben met 'open time' binnen NHC2?
Een instelling waarbij een bepaalde tijd is ingesteld dat er stroom naar de module mag gaan (bv. 20 sec), waardoor deze stopt na deze tijd.
Kan iemand zeggen waar deze 'tijd' te kunnen veranderen?
Ik kan het helaas niet terugvinden.
In de actie van de rolluik bediening.
Niet mogelijk via de Niko Home app veronderstel ik?
Enkel met de programmeersoftware op pc?
 

Stefaan Van Slycken

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mei 2017
Berichten
3.113
Waarderingsscore
1.014
Punten
113
Enige tijd geleden postte iemand een topic (of in dit topic?) dat zijn drukknopextensies op de smart switches niet meer werkten na het programmeren van de smart hub, maar na factory reset wel.

Hier zit dus de oplossing:
https://guide.niko.eu/display/SMNHCLV/Create+a+push+button+extension - je moet de extensies dus effectief nog toewijzen.


Voor de rolluiken: de looptijd kan je wijzigen door in de programmeersoftware op het icoontje van het rolluik te klikken. Dan krijg je dit venster:
1661957748228.png
 

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Voor de geinteresseerden hier een voorbeeldproject in bijlage voor het (automatisch) bedienen van lammelen. Meer bepaald het openen (doorkijkbaar) van de lamellen en terug sluiten, al of niet bij zonsopgang/zonsondergang. Er is een routine die geactiveerd kan worden om de lamellen te openen (doorkijkbaar), deactiveren sluit ze terug. Er is een andere routine om het automatisch openen/sluiten in/uit te schakelen met de zon (zons op- en ondergang).

Looptijd (sluittijd) van de lamellen moet worden aangepast niet alleen op de lamellen, maar ook in de routine. Verander de "vertraging" voor het terug openen van de lamellen naar de gepaste sluittijd. Verander de waarde (%) naar de juiste waarde om de lamellen plat (doorkijkbaar) te krijgen.

Let wel, de lamellen openen (routine activeren) duurt de volledig sluittijd alvorens de lamellen openen. Dit heeft te maken met het fijt dat NHC2 bij totale opening of sluiting van motors de volledige looptijden gebruikt ongeacht de huidige positie. Dit is hoogstwaarschijnlijk om desynchronisatie tegen te gaan.

Vragen of opmerkingen? Ik hoor het graag!
 

Bijlagen

  • Lamellen bedienen.zip
    11,6 KB · Weergaven: 5

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Iemand een idee of ik een bel kan nabootsen? Ik heb geen toegangscontrole van Niko, maar heb op mijn terras een bewegingsmelder. Ik heb deze zo ingesteld dat als er beweging gedetecteerd is (soms komen mensen via terras aan), dat er twee LEDs op een 4 voudige drukknop beginnen te flikkeren (werkt wel mooi). Enkel moet je er dan wel op letten. Ik wil nu vragen of het mogelijk is het display een gong geluid te laten spelen zonder dat ik echt een intercom module heb... Dus gewoon het geluid afspelen.
 

Eendraadsschema

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
20 jul 2017
Berichten
2.150
Waarderingsscore
1.094
Punten
113
Iemand een idee of ik een bel kan nabootsen? Ik heb geen toegangscontrole van Niko, maar heb op mijn terras een bewegingsmelder. Ik heb deze zo ingesteld dat als er beweging gedetecteerd is (soms komen mensen via terras aan), dat er twee LEDs op een 4 voudige drukknop beginnen te flikkeren (werkt wel mooi). Enkel moet je er dan wel op letten. Ik wil nu vragen of het mogelijk is het display een gong geluid te laten spelen zonder dat ik echt een intercom module heb... Dus gewoon het geluid afspelen.
Wij hebben dit eens gedaan met op de inrit een infraroodstraal te plaatsen die dan via niko home control een drukknop van een draadloze bel bediend.
 

Qlii256

Lid
Lid geworden
8 feb 2021
Berichten
146
Waarderingsscore
11
Punten
18
Iemand een idee of ik een bel kan nabootsen? Ik heb geen toegangscontrole van Niko, maar heb op mijn terras een bewegingsmelder. Ik heb deze zo ingesteld dat als er beweging gedetecteerd is (soms komen mensen via terras aan), dat er twee LEDs op een 4 voudige drukknop beginnen te flikkeren (werkt wel mooi). Enkel moet je er dan wel op letten. Ik wil nu vragen of het mogelijk is het display een gong geluid te laten spelen zonder dat ik echt een intercom module heb... Dus gewoon het geluid afspelen.
Wij hebben dit eens gedaan met op de inrit een infraroodstraal te plaatsen die dan via niko home control een drukknop van een draadloze bel bediend.
En hoe zou ik dat in stellen? Ik heb gewoon een routine die geactiveerd wordt zodra er beweging is, hoe kan ik dan een bel nabootsen op het display?
 
Bovenaan