• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2024 in gent aan!

Akoestiek nieuwbouw

Gent32m

Lid
Joined
14 Dec 2015
Messages
100
Reaction score
15
Points
18
Hoi,

Is het mogelijk als je een nieuwbouw (anno 2024) plaatst om die woning zo akoestisch mogelijk te isoleren ?
D.w.z dat er zo weinig mogelijk geluid van buitenaf je huis nog binnenkomt.

De reden dat ik dit hier vraag is... je kan b.v. ramen plaatsen met geluidsisolerend glas (met 2 akoestische folies in). Of nog beter.
Idem met je deuren (het kader waarin die deur geplaatst wordt).

Echter zijn er ook EPB normen (met de nodige ventilatie eisen).
Je kan hierbij kiezen uit ventilatiesysteem C en D.

Er worden dan ventilatieroosters in je ramen (of deuren) geplaatst.
Alsook zijn er 1 of 2 ventilatiemotoren die staan te draaien.
Dit lawaai kan via de buizen verder in je huis komen.

Ik snap al die bouwregels akoestisch wel niet zo goed. Neem nu dat er buiten stank is (van iemand die zijn schoorsteen laat branden). Ik zet mijn ramen tijdens de dag graag eventjes open om het huis te verluchten. Waarna ik ze terug dichtdoe voor de stilte. Of ook de stank. Met zo een ventilatiesysteem komt die stank en ook het geluid van buiten toch veel gemakkelijker je huis binnen ? Of je je ramen nu sluit of niet. Gezien daar b.v. roosters in zitten.

Is het dan nog wel mogelijk anno 2024 om een nieuwbouw te zetten, die akoestisch zo stil mogelijk is.
Of lukt dat niet meer ?

Graag jullie advies.

Mvg,
Bart
 
0dB bestaat niet. Er zijn kamers die zo ontworpen zijn dat je echt niets hoort. Iedereen wordt daar zot!! Je begint jouw eigen bloed te horen stromen.

Ga eens met een decibelmeter zitten op een locatie waar je nu echt comfortabel bent. Je zal zien dat je toch heel wat decibels kan meten.

Ook qua tocht: het systeem is net ontworpen om de ganse dag de lucht te verversen waardoor de luchtstroom net zeer laag gehouden wordt. Hier voel noch hoor je het systeem.
 
0,0..... En wat met alle andere geluiden in een gebouw ?
En hoe stiller het is, hoe harder je alles hoort
ik heb het specifiek over duidelijk hoorbaar gezoem en geruis door de ventilatie omdat TS daar precies wel schrik van heeft. Ik heb niet het gevoel dat we non stop een gebrom of wat dan ook horen van die buizen.

Natuurlijk heb je altijd omgevingsgeluid in huis.
En hier aan de voorkant van het huis - zelfs met 3V glas- nog wel wat buitengeluid, wegens gelegen aan drukke baan waar ze 70 mogen rijden.
 
Bedankt voor de reacties. Klopt, ik wil dat ventilatiesysteem niet actief horen. Met 0 db bedoel ik hoorbaar geluid. Een beetje zoals je een videkaart in je computer kan kopen die passief gekoeld is. Die videokaarten maken ook 0 db geluid. Dus zijn helemaal stil. Zoiets zoek ik, maar dan binnen het ventilatiesysteem D.

Ik heb contact opgenomen met een ventilatiespecialist (Comfort Home). Die man vertelde me dat zij erin slagen om akoestisch een stil systeem D af te leveren. Heeft te maken met de keuze van het toestel, dimensionering van het leidingwerk, soort kanalen en geluidsdempers. Ze hebben deze vraag nog gekregen van klanten. In de ruimtes die je echt stil wilt hebben, voorzien ze een (zelf op maat gemaakte) geïsoleerde plenumbox. Deze demper kan per aftakpunt worden voorzien. Maar heeft zowel zijn meer kostprijs (350 euro / box) als inbouwdiepte nodig.

Ik kan de sleutel op de deur firma (waar ik later mee zou willen samenwerken) die ventilatiespecialist (of aannemer) voordragen. Zodat zij met die firma samenwerken. Voor het ventilatiegegeven zou ik dat wel willen doen. Zodat ik dat echt stil krijg. Al moet ik 10 van die plenumboxen plaatsen (ter waarde van 3500 euro). Dat is het me wel waard. Of dit systeem bij Comfort Home goed werkt, kan ik bij hen eens gaan beluisteren. Alvorens ik de offerte onderteken.
 
misschien te laat maar hier mijn bevindingen
situatie: Comfoair Q450 ingeregeld op 355m³/h. Verbruik 120m³:12W verbruik 200m³: 22W. Verbruik 355m³:66W. Verbruik zegt iets over weerstand van leidingen

Je moet echt wel rekening houden met geluid van ventilatie vind ik. Ik heb gerekend met dimsilencer (gratis software) om wat voeling te krijgen. We gebruiken uitblaasroosters die in spirobuizen gemonteerd worden, plenums van grada (met 9mm isolatie), standaard zehnder ventielen. tussen 2 slaapkamers een demper en in de master bedroom geen demper met het gedacht dat de plenums ook zouden zorgen van een geluidsreductie.

aan het ventilatietoestel zitten 2 dembers D200 L1200 met 100mm isolatie.

Conlusie:
op 200m³/h hoor je nergens iets. ook niet op de plaatsen zonder bijkomende demper.
op 350m³/h hoor je in de 2 slaapkamers niets (met bijkomende dember D125 L900 met 50mm isolatie) maar op de locaties zonder die bijkomende demper hoor je wel goed een brom. Voor mij persoonlijk storend voor een slaapkamer maar voor een werkruimte zou het mij niet storen.

de afzuig is minder kritisch omdat je warmtewisselaar ook fungeert als demper. Bij de toevoer zit de ventilator kant toevoer waardoor je warmtewisselaar geen dempende functie heeft.

Dus persoonlijk zou ik volgende adviseren voor een standaard woonhuis
ventilatietoeste zehnder Qxxx of brink flair of etc met 2 dembers D200 L1200 met 100mm isolatie en in elke kritische toevoerruimte ook nog een dempber D125 L900.

Inderdaad een nieuwbouw passief of etc is akelig qua akoestiek. Sinds de avond van de verhuis staat de radio hier altijd te spelen (overdag) omdat het anders echt "dood" is. Je hoort niets meer.

MAAR wat ik over het hoofd het gezien: het geluid van het toestel zelf. De kast zelf dus (geplaatst op een dempende sokkel, aangesloten met dempende rubbers op de spirobuizen). Die zit wel in een technische ruimte met wanden waar de RW voldoende hoog zou moeten zijn. MAAR alle geluid gaat door onder de spleet van de deur. Nu is dit niet storend omdat het toestel continu op 200m³ draait maar het zou kunnen in de zomer ofzo (voor bijkomende koeling) dat de hoge stand storend zal zijn als we slapen. Overdag niet want de radio staat toch te spelen ;)
 
Klopt deze redenering ?

Als je een zo stil mogelijk ventilatiesysteem in een nieuwbouw wilt ontwerpen, dat je best:

1). De ventilatieunit in een aparte (geïsoleerde) ruimte op zolder of in de kelder plaatst. In de leefruimtes zit je inderdaad met die spleet onder de deuren waar geluid gemakkelijker doorheen kan komen.

2) Van valse plafonds (min 20 cm) gebruik maakt, waarin je de buizen en plenumbox (geluidsdemper voor het ventiel) kan plaatsen. Dit schept voldoende ruimte. Hoe kleiner de ventilatiebuizen, hoe meer kans op geluid. Ik ben geen fan om die in de chappe in te werken (minder plaats). Ook mogelijke kruising met andere sanitaire buizen. Je kan er ook later niet zo goed meer aan. In het vals plafond kun je ook akoestische isolatie rondom die buizen steken, etc.

3) De ventilatiebuizen dienen niet enkel voldoende groot te zijn. Maar ook glad en vast. Geen flexibels (uitgezonderd bij het verbinden met de ventilatieunit). Zo weinig mogelijk bochten gebruiken. En 1 apart kanaal per ventiel (om overspraak te vermijden).
 
Klopt deze redenering ?

Als je een zo stil mogelijk ventilatiesysteem in een nieuwbouw wilt ontwerpen, dat je best:

1). De ventilatieunit in een aparte (geïsoleerde) ruimte op zolder of in de kelder plaatst. In de leefruimtes zit je inderdaad met die spleet onder de deuren waar geluid gemakkelijker doorheen kan komen.
Klopt en klinkt ook heel logisch
2) Van valse plafonds (min 20 cm) gebruik maakt, waarin je de buizen en plenumbox (geluidsdemper voor het ventiel) kan plaatsen. Dit schept voldoende ruimte. Hoe kleiner de ventilatiebuizen, hoe meer kans op geluid. Ik ben geen fan om die in de chappe in te werken (minder plaats). Ook mogelijke kruising met andere sanitaire buizen. Je kan er ook later niet zo goed meer aan. In het vals plafond kun je ook akoestische isolatie rondom die buizen steken, etc.
Gho, klopt waarschijnlijk voor jouw specifiek situatie. Maar dit is heel afhankelijk van situatie tot situatie. Deze stelling kan je veralgemeniseren naar: "zorg dat je bij de ontwerp van je huis van in het begin reeds rekening houdt met hoe en waar je de kanalen wilt plaatsen en zorg dat er daar genoeg plaats voor wordt voorzien"
3) De ventilatiebuizen dienen niet enkel voldoende groot te zijn. Maar ook glad en vast. Geen flexibels (uitgezonderd bij het verbinden met de ventilatieunit).
In theorie wel, maar in praktijk lijkt me dat een te verwaarlozen punt indien je je ventielen en kanalen voldoende dimensioneert op een voldoende lage luchtstroomsnelheid. Ik zou dit theoretisch puntje zeker niet mijn keuze laten beïnvloeden tussen flexibels versus starre galva kanalen.
Bij beide systemen, moet je gewoonweg voldoende dimensioneren op voldoende lage luchtstroomsnelheid en dan zit je goed.
Voor de rest laat een systeem met flexibele kanalen toch veel makkelijker toe om in ster-topologie te gaan werken (1 apart kanaal per ventiel).
Galva kanalen worden meestal (maar hoeft niet perse) in bus-topologie gebruikt, of een hybride oplossing.

Bijkomend puntje zou kunnen zijn dat het materiaal zelf (staal versus kunststof) ook anders geluidsgolven propageert. Beschouw een verticaal galva kanaal van 10m dat ook doorheen 2 verdiepen gaat versus dat exact hetzelfde traject in kunststof kanaal. Indien persoon A op het uiteinde van het galva/kunststof kanaal met een schroevendraaier tapt en persoon B legt ondertussen 10m verder zijn oor te luisteren, bij welk materiaal ga je dan het beste het getap horen?
Zo weinig mogelijk bochten gebruiken.
Klopt, zeker een aanrader om het ontwerp van trajecten hierop te optimaliseren.
En ook: waar je bochten gebruikt: slappe bochten gebruiken ipv scherpe bochten (wat ook weer makkelijk is met flexibels).
En 1 apart kanaal per ventiel (om overspraak te vermijden).
Klopt, zou ik zeker doen.

Ik denk dat de belangrijkste punten vooral zijn: zorgen dat je je installatie wat "overdimensioneert" op gebied van kanaalwerk en aantallen ventielen, zodanig dat er overal hoge debieten kunnen gehaald worden met in elk kanaal en ventiel een heel lage luchtstroomsnelheid, en een totale lage drukval die de ventilator van de unit moet overwinnen zodanig dat deze op lage snelheid kan werken. Een demper en een verdeelbox en vandaar uit met stertopologie werken. En eventueel een goede grote filterbox voor nog een externe filtering met groot filteroppervlak te voorzien.
 
Flexibele buizen gaan maar 9 jaar mee (hebben de architecten van vzw Dialoog op de cursus dagen me verteld).

Dan moet je die flexibels vervangen. Wat een heel werk is. En niet evident als die in je chappe zitten.

Ik blijf een leek in deze materie. Het is aan de ventilatie specialist, om de juiste keuzes inzake plaatsing, akoestische materialen, etc. te gebruiken.

Voor de plenumbox (geluidsdemper voor het ventiel) is een vals plafond van 20cm nodig. Anders kan dit niet geplaatst worden.
 
Flexibele buizen gaan maar 9 jaar mee (hebben de architecten van vzw Dialoog op de cursus dagen me verteld).

Dan moet je die flexibels vervangen. Wat een heel werk is. En niet evident als die in je chappe zitten.
Dit zal gaan over de grote flexibele aansluitbuizen met een folietje rond diameter 20 en meer die dienen voor de aan- en afvoer naar buiten, niet over de flexibels die je in de chappe plaatst.

Wij plaatsen binnenkort zelf onze ventilatie en daar zijn stevige buizen voorzien voor aan en afvoer van lucht naar buiten toe. Die flexibele werden afgeraden.
 
De bezorgdheid waar ik mee zit, is die akoestiek. Als ik de ventilatiebuizen in een grotere chappe giet. En niet van een vals plafond voorzie. Kan ik geen geluidsdemper (plenumbox) aan het ventiel plaatsen.

De architecten van vzw Dialoog en ook de ventilatie specialist raden beide het gebruik van een vals plafond aan. Zodoende zit ik ook meer in die richting bij het ontwerp te denken.
 
De bezorgdheid waar ik mee zit, is die akoestiek. Als ik de ventilatiebuizen in een grotere chappe giet. En niet van een vals plafond voorzie. Kan ik geen geluidsdemper (plenumbox) aan het ventiel plaatsen.
Je hebt inno dempers die ook kunnen helpen, deze plaats je aan het ventiel.
 
De bezorgdheid waar ik mee zit, is die akoestiek. Als ik de ventilatiebuizen in een grotere chappe giet. En niet van een vals plafond voorzie. Kan ik geen geluidsdemper (plenumbox) aan het ventiel plaatsen.

De architecten van vzw Dialoog en ook de ventilatie specialist raden beide het gebruik van een vals plafond aan. Zodoende zit ik ook meer in die richting bij het ontwerp te denken.
Ik heb een vals plafond gebruikt en ben er tevreden van.
 
De grond die ik gekocht heb. Daarop heeft de verkoper een bouwplan gemaakt. We kunnen de indeling zelf kiezen. Maar zijn gebonden aan de hoogte, omtrek en positionering van de ramen aan de achterzijde.

Er is een boete clausule van 150.000 euro opgenomen als we tegen deze regels zondigen. Ik twijfel wel wat of ik met een bouw op deze grond later zou starten

Hij heeft dit gedaan omdat hij zelf ook bouwt achteraan. En zijn privacy plus zonlicht wat wilt beschermen. Wat ik ergens wel begrijp.

Het vervelende is wel dat die hoogte vastligt. Of daar nog 40 cm bijkan, wellicht niet. Hij sprak van de isolatiebuizen op het dak buiten te leggen. Of bij de onderkeldering de woning daar wat te laten zakken. Zodat we onze plafondhoogte op 2m60 kunnen houden. En de kroonlijsthoogte van onze woning voor hem niet groter wordt.

Ik ga dit met de architect en ventilatie aannemer eens moeten bespreken. Wat er mogelijk is. Als ik met de huidige hoogte nu een vals plafond inbouw, houd ik maar 2m40 over.

De totale hoogte van de woning is 6m15. 2m60 per verdiep. Houd je ongeveer 95 cm over. Ruimte die door de chappe, keramische tegel, isolatie en betonplaten wordt ingenomen. En kun je wellicht zo een plenumbox niet inwerken. Die onderaan het vals plafond zit.

Komende weken spreken we met de architect eens. Het liefst zou ik van zo een vals plafond gebruik willen kunnen maken. Dat is het plan.

Een zolder is er niet. Enkel een plat dak. Dat is ook een voorwaarde die de verkopers wilden. Een hellend dak zou teveel zonlicht van hen afnemen.
 
Last edited:
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Top