afzien aankoop huis

Lid geworden
20 apr 2011
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
ik en mijn vriendin hebben een onderhandse verkoopsovereenkomst getekend bij een makelaar, dus nog niet bij een notaris, op 29/3/2011 voor de aankoop van een bestaand huis voor de prijs van 190000 euro. de effectieve aankoop bij de notaris moet nog volgen. nu heb ik ook al een voorschot op de aankoop overgeschreven op de rekening van de notaris. dit was 19000 euro. en we krijgen een financiering bij de bank. nu is de relatie tussen mij en mijn vriendin verslechterd en denk ik om de aankoop stop te zetten. kan ik hier nog onderuit of wat gaat mij dit kosten?
 

jvd30

Gewaardeerd lid
Lid geworden
22 okt 2007
Berichten
2.402
Waarderingsscore
149
Punten
63
Afhankelijk wat er in het contract staat en dat is meestal 10% (zal waarschijnlijk de 19k€ zijn). Je kan eventueel op de goedwil van de verkoper hopen en dit bedrag heronderhandelen
 
Lid geworden
6 jan 2008
Berichten
475
Waarderingsscore
0
Punten
0
Die 10% zijn normaal gezien de kosten die je kwijt bent als je de koop nu nog wilt annuleren, zeker omdat je die al gestort hebt...Is toch wel een bittere (lees : dure) pil om slikken.Nu, misschien hoeft het allemaal niet zo een vaart te lopen. Overal zijn er wel eens strubbelingen...Is er eventueel geen mogelijkheid dat jij (of je vriendin) de woning alleen aankoopt of is dat financieel niet haalbaar? Makkelijk zal het misschien niet zijn maar op een paar dagen 19000 euro in rook zien opgaan is dat ook niet...Ik hoop in ieder geval dat het wat positief uitdraait voor jullie, sterkte!
 
Lid geworden
20 apr 2011
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
ok. alvast voor de info. maar stel dat ik de verkoop gewoon laat doorgaan, en meteen na de aankoop zet ik het terug te koop, is dit wettelijk? het was wel klein beschrijf, dus daar komt een boete op, maar is er een wettelijke termijn die tussen aankoop en verkoop moet zitten?
 

jvd30

Gewaardeerd lid
Lid geworden
22 okt 2007
Berichten
2.402
Waarderingsscore
149
Punten
63
zeker eens aan je notaris vragen maar volgens mij:

Je notaris en beschrijfkosten ben je kwijt

De bank zal je ook wel iets aanrekenen (ik veronderstel dat je toch een tijdelijk financiering nodig zal hebben tussen aankoop en verkoop)

Als je winst maakt zal je hier belasting op moeten betalen

hopelijk krijg je er dan nog evenveel voor
 
Lid geworden
19 mrt 2011
Berichten
91
Waarderingsscore
0
Punten
0
Wij hebben vóór de aankoop van onze huidige woning ook eens een compromis laten stopzetten en dit kon volledig kosteloos gebeuren. Wij hadden wel nog geen voorschot gestort.We hadden in een zotte bui een huis aangekocht, maar vooral door het toedoen van de makelaar die ons - en ik ben daar eerlijk in - volledig onder tafel praatte... Het duurde niet lang voor we in zijn "val" trapten. Het was een oude woning en kostte toen € 120 000, wat eigenlijk wel goedkoop was, maar het was wel totaal renovatie. We hadden dringend een woning nodig want ik was hoogzwanger en we hadden in ons appartement geen plaats voor een baby. We hadden gelukkig wel in de compromis de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening laten bijzetten.

Achteraf toen we thuis waren kregen we meer en meer twijfels en hadden we na veel overwegingen beslist om van de aankoop af te zien.

Wij zijn naar drie banken gestapt (dat is wel de vereiste, drie banken moeten je weigeren) en we zijn overal "geweigerd". Met die drie attesten naar de makelaar en alles was in orde.

Hier ging in totaal wel maar drie dagen of zo over, en we hadden de makelaar de dag nadien al onmiddellijk op de hoogte gebracht.

De eigenares kon er niet mee lachen en dreigde zelfs met advocaten en de rechtbank, maar wij stonden volledig recht in onze schoenen.

In ieder geval, de week nadien was het huis dan effectief verkocht, dus ze mochten niet klagen.

Ik besef ook wel dat wij toen absoluut niet fair waren, maar ja... Jong en onbezonnen zeker?Als je zo'n opschortende voorwaarde hebt laten insluiten, kan je er vaak wel vanaf geraken zonder al te veel schade.

Moest het inderdaad slecht aflopen tussen jou en je vriendin, dan zou ik de eigenaars contacteren en de situatie uitleggen. Ze zullen vast en zeker begrip willen opbrengen en je niet de volledige € 19 000 laten betalen.
 
Lid geworden
19 feb 2009
Berichten
8.652
Waarderingsscore
5
Punten
0
Stardust wrote:
... Ze zullen vast en zeker begrip willen opbrengen en je niet de volledige € 19 000 laten betalen.

Nog steeds onbezonnen ?

Hopelijk ook nog jong ... ?@TS ... indien jij de notaris koos zou ik met deze man/vrouw eens praten ...

Deze kan U wat uitleg verschaffen over de mogelijkheden , kan wat bemiddelen bij de verkoper en kan ook enige woordjes praten tegen het immo-kantoor.Lijkt mij toch niet het simpelste om alles af te blazen en 15 a 20 k€ te laten liggen.Bekijk uw vriendin nog eens goed ... misschien zit hem nu net daar de oplossing ...k.b.
 
Lid geworden
3 sep 2010
Berichten
269
Waarderingsscore
0
Punten
0
Een onderhandse akte, aankoopbelofte of compromis is steeds bindend.

Als je dan reeds een voorschot betaald hebt en dit staat hierin beschreven dan ben je deze effectief wel kwijt.

Daarom dat je altijd de clause "onder opschortende voorwaarde van goedkeuring van lening" moet laten opnemen in je contract.In principe is er niet echt een termijn geloof ik dat je moet wachten om je huis terug te koop te zetten. Reken wel op een boete van de dienst registratie en hoe er rekening mee dat, indien je binnen 2 jaar na aankoop het huis terug verkoopt, je een serieuze belasting moet betalen op de meerwaarde.

Is dit niet naar de zin van registratie of BTW dan zullen zij zelf het huis schatten en hun hierop baseren.Toch veel succes
 

chime

Zeer Actief lid
Lid geworden
10 apr 2007
Berichten
9.177
Waarderingsscore
1
Punten
36
Serieuze belasting op meerwaarde valt ook wel mee, zeker mits goede reden (waar verbreken relatie toch onder valt)Komt erbij dat meerwaarde de waarde is na aftrek van alle kosten die je moest maken voor het huis (dus notariskosten enzo)Laten we eerlijk zijn: als de prijs van het huis nu correct is, dan gaat het vlak erna terug te koop zetten van dat huis niet echt veel meerwaarde genereren, in het beste geval recupereer je je notariskosten.
 
Lid geworden
16 aug 2009
Berichten
90
Waarderingsscore
0
Punten
0
chime wrote:
Serieuze belasting op meerwaarde valt ook wel mee, zeker mits goede reden (waar verbreken relatie toch onder valt)Komt erbij dat meerwaarde de waarde is na aftrek van alle kosten die je moest maken voor het huis (dus notariskosten enzo)Laten we eerlijk zijn: als de prijs van het huis nu correct is, dan gaat het vlak erna terug te koop zetten van dat huis niet echt veel meerwaarde genereren, in het beste geval recupereer je je notariskosten.Komt nog eens bij dat de TS waarschijnlijk niet veel zin heeft om 6 maanden te wachten voor het verkocht is. Elk bod, waarbij het originele verlies van 19.000 bvb. wordt gehalveerd (na verrekening kosten), zal al snel interessant lijken.Mijn inziens moet je eens een optelsom maken van alle kosten die je hebt als je het echt koopt. Hierna moet je eens realistisch bekijken of je het huis goedkoop, gewoon of redelijk veel hebt betaald. Heb je het huis dan toch niet zo goedkoop gekocht, dan moet je al serieus nadenken om gewoon die 19.000 te slikken. Hierna ben je van alle zever vanaf.
 
Lid geworden
6 jan 2008
Berichten
475
Waarderingsscore
0
Punten
0
frank76 wrote:
ok. alvast voor de info. maar stel dat ik de verkoop gewoon laat doorgaan, en meteen na de aankoop zet ik het terug te koop, is dit wettelijk? het was wel klein beschrijf, dus daar komt een boete op, maar is er een wettelijke termijn die tussen aankoop en verkoop moet zitten?Ik weet niet hoe 'zwaar' die lening is natuurlijk en wat de kosten zijn waar je nu woont maar bestaat de mogelijkheid niet dat indien je het zelf aankoopt en dan onmiddellijk verhuurt om zo je lening (gedeeltelijk) te dekken?Pas op, verhuren is ook niet rozegeur en maneschijn en als er kosten zijn zullen ze bij jou komen aankloppen maar we gaan hier alle opties af hé...
 

Milo72

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 jun 2009
Berichten
2.719
Waarderingsscore
0
Punten
36
Eigenlijk simpel te berekenen he ...We gaan er van uit dat je, na de aankoop en voor de verkoop op zijn minst tijdelijk je verblijfplaats op het huis zet (zodat je recht op abattement hebt)

Je zal (bij onmiddellijke her-verkoop, dus groot beschrijf) 16.500 euro registratierechten moeten betalen, 2107 euro ereloon voor de notaris, en 625 euro aktekosten. Aankoopkosten: 19.232 euroJe zal hiervoor natuurlijk ook een hypothecaire lening nodig hebben, neem bvb lening van 190.000 euro, 25 jaar, 4% vast (is maar indicatief he),

dan betaal je 4.339 euro aktekosten op je lening (ereloon, hyp. inschrijving, ...). (Hier kan je eventueel een 1.000 euro af doen door een deel in hypothecair mandaat te stoppen)

Dan betaal je, bij een vervroegde terugbetaling, een wederbeleggingsvergoeding van 3 maand huur, zijnde een 1.800 euro.Dus de kosten voor je hypothecair krediet, komt in totaal op 6.139 euro.(eventueel kan u bij de bank proberen een andere vorm van lenen te bekomen, zonder hypothecaire inschrijving, maar ik vrees dat de bank dit niet zal toestaan ...)Dus in totaal maakt u 25.371 kosten.Als je het huis na bvb een of 2 maand kan verkopen voor 196.371 euro of meer, (want we houden nog geen rekening met andere kosten, zoals onroerende voorheffing, brandverzekering, ...) kan u beter deze piste kiezen. In het andere geval is die 19.000 euro schadevergoeding goedkoper.
 

Milo72

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 jun 2009
Berichten
2.719
Waarderingsscore
0
Punten
36
kleine aanvulling voor de volledigheid:

ALS u binnen de twee jaar na de verkoop een ander huis zou kopen, zou u de helft van de betaalde registratierechten (zijnde 8.250 euro) aan registratierechten kunnen "meenemen" en dit aftrekken van de verschuldigde registratierechten op de nieuwe woning. Aangezien hierdoor wel abattement en verhoogd abattement wegvalt (dus -2.500 euro), worden in deze situatie 5.750 euro extra kosten gerecupereerd.
 
Lid geworden
20 apr 2011
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
alvast bedankt voor alle info. de aankoop van het huis was 190000euro. we krijgen een lening van de bank, dus daar moet ik niet meer mee afkomen, maar dit bedrag is te hoog om alleen te betalen. het is klein beschrijf en we hebben recht op gewoon + verhoogd abbatement. kan het zijn dat allr kosten(bank+notaris+beschrijf) ongeveer gedekt worden met die 19000euro? het huis is oud marr goed bewoonbaar. overal dubbel glas, verwarming en nieuwe verwarmingsketel. en badkamer is vernieuwd maar niet naar moderne smaak. ik denk dat het voor meer dan dit bedrag te verkopen is aangezien wij de allereerste waren en er veel animo voor was volgens de makelaar. dus voor welk bedrag moet ik verkopen om uit de kosten te geraken?
 
Lid geworden
16 aug 2009
Berichten
90
Waarderingsscore
0
Punten
0
frank76 wrote:
en er veel animo voor was volgens de makelaar.Als je de makelaars mag geloven dan is er voor elk krot veel animo 8) Maar bon, het kan natuurlijk.
 
Lid geworden
16 aug 2009
Berichten
90
Waarderingsscore
0
Punten
0
frank76 wrote:
alvast bedankt voor alle info. de aankoop van het huis was 190000euro. we krijgen een lening van de bank, dus daar moet ik niet meer mee afkomen, maar dit bedrag is te hoog om alleen te betalen. het is klein beschrijf en we hebben recht op gewoon + verhoogd abbatement. kan het zijn dat allr kosten(bank+notaris+beschrijf) ongeveer gedekt worden met die 19000euro? het huis is oud marr goed bewoonbaar. overal dubbel glas, verwarming en nieuwe verwarmingsketel. en badkamer is vernieuwd maar niet naar moderne smaak. ik denk dat het voor meer dan dit bedrag te verkopen is aangezien wij de allereerste waren en er veel animo voor was volgens de makelaar. dus voor welk bedrag moet ik verkopen om uit de kosten te geraken?En nog iets, het is hier al gezegd geweest, maar kan je niet onderhandelen over die €19.000? Op zich heb je "pech", maar misschien kan je het reduceren tot €10.000? Personen in mijn directe omgeving hebben dit reeds gedaan gekregen in het verleden, maar ja, dat is een natuurlijk geen garantie.Als er echt veel animo was dan zullen ze misschien wel ok zeggen om het nogmaals te verkopen voor €190.000?En als ze echt NEE zeggen, dan is dit misschien wel een teken dat ze "blij zijn dat ze er vanaf zijn".€10.000 en je bent van al dat gezever vanaf :evil:
 

Milo72

Zeer Actief lid
Lid geworden
17 jun 2009
Berichten
2.719
Waarderingsscore
0
Punten
36
frank76 wrote:
alvast bedankt voor alle info. de aankoop van het huis was 190000euro. we krijgen een lening van de bank, dus daar moet ik niet meer mee afkomen, maar dit bedrag is te hoog om alleen te betalen. het is klein beschrijf en we hebben recht op gewoon + verhoogd abbatement. kan het zijn dat allr kosten(bank+notaris+beschrijf) ongeveer gedekt worden met die 19000euro? het huis is oud marr goed bewoonbaar. overal dubbel glas, verwarming en nieuwe verwarmingsketel. en badkamer is vernieuwd maar niet naar moderne smaak. ik denk dat het voor meer dan dit bedrag te verkopen is aangezien wij de allereerste waren en er veel animo voor was volgens de makelaar. dus voor welk bedrag moet ik verkopen om uit de kosten te geraken?

ik dacht dat ik net die berekening gemaakt had ? :p
 
Lid geworden
20 jan 2007
Berichten
534
Waarderingsscore
0
Punten
0
Staat er in het compromis een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een financiering?

Zo ja, dan ga je met je nieuwe situatie (paar dat huis wil kopen en al weet dat ze uit elkaar gaan en het huis meteen weer hopen te verkopen) naar de bank en je zult per direct een afwijzing krijgen. Als je 3 afwijzingen nodig hebt ga je langs nog twee banken.

De notaris zal dan normaal gesproken je geld terug storten.Dit is niet helemaal fair naar de verkoper toe, maar je doet niks illegaals.
 

chime

Zeer Actief lid
Lid geworden
10 apr 2007
Berichten
9.177
Waarderingsscore
1
Punten
36
jeanhup wrote:
Staat er in het compromis een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een financiering?

Zo ja, dan ga je met je nieuwe situatie (paar dat huis wil kopen en al weet dat ze uit elkaar gaan en het huis meteen weer hopen te verkopen) naar de bank en je zult per direct een afwijzing krijgen. Als je 3 afwijzingen nodig hebt ga je langs nog twee banken.

De notaris zal dan normaal gesproken je geld terug storten.Dit is niet helemaal fair naar de verkoper toe, maar je doet niks illegaals.Opgepast, als die formulering nogal vaag is dan kan de verkoper even gaan horen bij een andere bank => als die wel een lening willen verstrekken heb je dus een probleem.
 
Lid geworden
19 mrt 2011
Berichten
91
Waarderingsscore
0
Punten
0
chime wrote:
jeanhup wrote:
Staat er in het compromis een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een financiering?

Zo ja, dan ga je met je nieuwe situatie (paar dat huis wil kopen en al weet dat ze uit elkaar gaan en het huis meteen weer hopen te verkopen) naar de bank en je zult per direct een afwijzing krijgen. Als je 3 afwijzingen nodig hebt ga je langs nog twee banken.

De notaris zal dan normaal gesproken je geld terug storten.Dit is niet helemaal fair naar de verkoper toe, maar je doet niks illegaals.Opgepast, als die formulering nogal vaag is dan kan de verkoper even gaan horen bij een andere bank => als die wel een lening willen verstrekken heb je dus een probleem.De verkoper heeft bij mijn weten geen weet van je financiële toestand, tenzij je loonfiches gegeven hebt, maar dat betwijfel ik. Hij/Zij mag dus gaan horen hoeveel je aankan en of je je lening kan verkrijgen, maar zolang hij niet weet over welk kapitaal je beschikt, staat hij nergens.

Er zijn wel enkele banken die je zo'n attest kunnen geven, zelfs als je de lening aankan. Maar dit is dan eigenlijk wel fraude, dus niet alle banken willen dit doen.
 
Bovenaan