• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

advies vloerverwarming

Lid geworden
14 mrt 2024
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Beste,

Ik las al een aantal posts, maar ik zou indien mogelijk graag mijn ideeën laten toetsen door meer ervaren mensen.

Ik ben in de ontwerpfase wat betreft mijn vloerverwarming. Uiteindelijk is het de bedoeling om geen extra bijverwarming te plaatsen, en de mogelijkheid open te houden voor zowel gasketel als lucht-water warmtepomp. Gezien er nog wel wat tijd over zal gaan tussen plaatsing van de vloerverwarmingsbuizen, en plaatsing van de ketel, wil ik nu nog geen installateurs lastig vallen met de vraag om gedetailleerde warmteberekeningen. Vandaar graag even jullie mening over een aantal van mijn uitgangspunten.
Betreft nieuwbouw vergunning 2020, E-peil E30/35. 14/18cm recticel in de muren, 16cm unilin op mijn platte daken, en 10cm gespoten pur voorzien in de vloer. Alle beglazing tripple, Reynaers ALU masterline 8HI profielen. Geringe warmteverliezen dus, hoop ik.

Bovenverdieping met badkamer en slaapkamers, ongeveer 140m²
Benedenverdieping ongeveer 230m² waarvan 150m² verwarmde ruimtes: inkom, living, keuken, hobbyruimte, bureau en extra badkamer

Ik heb in onze huidige woning ook vloerverwarming in combinatie met een gasketel, ik zet de thermostaat nooit hoger dan 18-19 graden. Ik heb dus niet snel koud (maar op latere leeftijd weet je nooit...)

Ik zou dus opteren om vloerverwarming kringen te leggen in diameter 16, maar de kringen niet langer dan 50-70 meter te maken om niet te veel weerstand te maken.
In de badkamers buisjes op 10cm, in slaapkamers en leefruimtes op 15tot20cm (maar deze zou ik wel in dubbele kring leggen, zodat ik eventueel kan beslissen om er maar eentje te gebruiken, bijvoorbeeld in slaapkamers, zie schets. Het lijkt me interessanter om 1 kring uit te zetten, dan een kring half dicht te snoeren door met het kraantje te spelen -> meer weerstand?)

Ik vermoed ook dat het voor een circulatiepomp beter is om 2 kringen van 50m te hebben dan eentje van 100m?

Gangen/inkom zou ik 20tot25cm uit elkaar leggen, gewoon om toch een klein beetje gevoel van warmte te hebben.

Als ik dan uiteindelijk beslis om een warmtepomp te nemen, kan ik ook lichtjes ermee koelen, dacht ik.

Alles samen gerekend wordt dit een redelijk aantal kringen, en een redelijk aantal meters buis. (schatting 1500+ meter) Wordt dit een probleem voor de ketel of circulatiepomp?

Is dit ongeveer de juiste denkwijze, of zitten er serieuze denkfouten in mijn idee?

Alvast bedankt!
 

Bijlagen

  • schets dubbele kring.jpg
    schets dubbele kring.jpg
    118,1 KB · Weergaven: 14
Tip … Vloerverwarming nooit rechtstreeks op de ketel … altijd met evenwichtsfles en gemengde pompgroep werken. Zowel hydraulisch als regeltechnisch de beste oplossing
 
Eerst warmteverlies studie en daarna kan je op basis daarvan je VVE (laten) dimensioneren. Anders is het zoals we spuiten voor roze olifanten
 
Tip … Vloerverwarming nooit rechtstreeks op de ketel … altijd met evenwichtsfles en gemengde pompgroep werken. Zowel hydraulisch als regeltechnisch de beste oplossing
Geeft dat veel voordeel als je enkel vloerverwarming hebt dan?
 
Laatst bewerkt:
Der is al flink overgeschreven waarom best met evenwichtsfles en menggroep … vooral voordeel belastende startfase ketel , starts/stops / zuinigheid

Lees u even in op gespecialiseerde Duitse vakbladen en een wereld gaat voor u open

Rechtstreeks op ketel zou in bepaalde gevallen kunnen als opp niet meer is dan 80m en gebruik wordt gemaakt van de juiste diameter buis
 
Daar heb ik helaas de tijd niet voor, anders graag. Of misschien prioriteit, t is maar hoe je het bekijkt :).

Het was eerder uit interesse om te achterhalen of ik onze installatie zou moeten verbeteren.

Maar ik vermoed dat dit niet nodig is omdat:
-goede isolatie en dus weinig verbruik
-enkel beneden vloerverwarming in een deel van het huis <80m2
-beperkte kringen en waterzijdig ingeregeld
-lichte condenserende moderne gasketel. (Modulerende pomp)
-Ik monitor ons verbruik en er is geen/amper gependel. Slijtage bij opstart is dus beperkter.

Dat er minder slijtage is bij een gebalanceerd primair circuit kan ik mij wel inbeelden. Wat het effect op de ketel is, geen idee. Paar jaar extra levensduur?

To be fair zo'n keteltje kost €1500.
Gaat die kapot binnen 10-15 jaar, gezien de verschuiving naar warmtepompen, maakt mij dat weinig uit. De kost van een evenwichtsfles ga ik er in mijn situatie dan vermoedelijk niet uithalen? En dan nog kan ik onderdelen van de ketel vervangen.

Dus ga niks veranderen, tenzij ik nog iets essentieel mis?
 
evenwichtsfles, is beter maar ik doe het ook altijd zonder voor vloerverwarming :)
 
Stroomsnelheid van je vloerverwarming?
welke afgiftevermogen?

lang verhaal kort er gaat iets werken maar hoe…
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan