Hier halfopen bebouwing gebouwd in de strengste winter van België namelijk 1962-1963 met beton en spouwmuren (die nog opgevuld kunnen worden), dan isoleer ik eventueel dubbel..., vorig jaar grondig gerenoveerd en vorige maand de belangrijkste binnendeuren geplaatst. Vorig jaar had ik een verbruik tussen half oktober en 2 mei van zo'n 1250m³ gas. Maar vorig jaar had ik begin oktober de vloerverwarming laten oplopen tot het meer dan 27 graden werd in huis om erna te kunnen vloeren. Dit jaar heb ik geen verwarmingsverbruik gehad in oktober, hierdoor heb ik op dit moment al een voorsprong van 200 à 250m³ op 1 maand tijd gewonnen ten opzicht van vorig jaar. Wel dit jaar in september 2-3 dagen zonder dat ik het door had; maar stelde niet veel voor.
We zijn vorig jaar pas begin december ingetrokken in ons verbouwd huis en bleek dat ik van december tot en met februari toen tussen 200-240m³ gasverbruik had per maand zonder binnendeuren en open rolluikbakken. Daarnaast was mijn verwarmingssysteem totaal niet ingeregeld doordat mijn aannemer enkel instond voor de aansluiting van de ketel. Uiteindelijk zelf veel zitten zoeken en nu pas draait de boel op wieltjes. Vloerverwarming draait perfect met stooklijn 0.3 en buitentemperatuur op -2.5°C offset.
De radiatoren in de slaapkamer staan op stooklijn 0.65 en werken veel samen met de vloerverwarming. Mijn ketel staat begrenst op maximaal 40 graden aanvoer maar de radiatoren werken in de tussenseizoen zelfs maar op zo'n 33-35 aanvoer, 30-31 retour. En als ze alleen werken wanneer de vloerverwarming uitgeschakeld is dan gaan ze tot die 40 graden aanvoer een warmere maar een kortere sessie doen. Retour dan hooguit even 35. Maar gezamenlijk altijd maar rond 30 gemiddeld. Ketel begrenst op 30% deellalst vermogen. Volgens Vaillant 109.5% ketelrendement en maximum regime dus 40/30 @ 108%. Met 5-6 rustige stookuren op 20-30% deellast duurt het wel even maar met vloerverwarming is het niet de bedoeling een shock effect te creëren.
Iedereen zei hier dat mijn ketel te zwaar is maar eigenlijk juist niet. Men moet gewoon weten hoe je de boel moet afregelen. 2 verschillende systemen op elkaar afregelen is niet zomaar gebakken. Ik ben zelf technieker maar dan op elektrisch gebied. Ik begrijp heel goed dat een aannemer een verwarmingssysteem niet perfect kan afregelen. En perfect afregelen kost veel tijd. veel tijd = geen geld voor een aannemer. Eigenlijk is dat niet mogelijk op een paar uur. Je hebt meerdere stooksessies nodig en je moet het systeem op de voet volgen. Een aannemer zal zich daar niet mee bezig houden. Het heeft mij weken tijd gekost maar nu pluk ik er de vruchten vanaf, vaak temperatuurmetingen met infrarood + debietmetingen 2-3x per dag gedaan en een volledig stookprogramma van 3 uur afgelezen op de ketel, niet leuk maar het is nodig als je het systeem perfect wil doen afstemmen.
Het gaat om vermogen, flow, opwarmingstijd, max. temperatuur, stooklijn, druk, debiet mbt tot hoogtemeters, debiet mbt warmteafgifte (dus de grote van radiatoren, vvw kringen,...), minimaal benodigd vermogen bij -8 of -10°C, branderwachttijd juist afstellen, minimum aanvoer instellen voor kleine warmteafgifte systemen. Bij mij moet de vloerverwarming minstens 26°C aanvoer krijgen aangezien de ketel op de laagste stand te snel naar 30°C (en dat is een minimum voor een doorstroomketel) gaat en de driewegkraan zo dan bijna volledig dicht gaat. Een juiste branderwachtijd is hier dus ook weer belangrijk voor momenten waar 26 graden aanvoer nog teveel is. En dan nog alle instellingen van de thermostaat en ketel begrijpen.
Een juist stookprogramma / tijdsblok instellen. Het is verspilling om op niet aanwezige momenten een comfort temperatuur ter beschikking te hebben. Een kleine nachtverlaging is een besparing zonder veel comfort te verliezen. Daarnaast kunnen ketel die niet zo diep kunnen moduleren daarna beter stationair branden wat het rendement te goede komt zolang de retour niet voorbij 30gr gaat. Tussen 30 graden en 40 graden retour kan 7% schelen of 7% staat voor 1 graad minder warmte binnenshuis voor hetzelfde verbruik!
En bij mij zit een programma ingebouwd dat mijn tijdsblokken wegvallen van zodra het koud genoeg is. Dan draait de boel vrij. Dan blijf ik gewoon op lage temperaturen stoken maar krijgt het de vrijheid om dat in 24 uur te voldoen, en nogmaals liefst zo stationair mogelijk. Weinig/geen onderbrekingen.
Nu de binnendeuren en rolluikbakken dicht zijn denk ik met 1000m³ gas rond te komen als het een zachte winter wordt zoals vorig jaar.
Typisch huis met plateaus van 84m² + 64m² + 64m² zolderverdiep maar eigenlijk mag je de zolder maar voor de helft rekenen als bewoonbaar oppervlakte. En daaronder 77m² volledig onderkelderd, aleja aan de ene kant onder de grond en aan de andere kant boven de grond, mijn oprit loopt erlangs naar beneden.
Maar let op. Die 1000m³ is door zuinig te stoken en op de juiste momenten en met minstens 17.5 als nachtverlaging en 19.5 als maximum te hanteren, met de zon erbij wordt het in de namiddag soms nog 20. Maar met vloerverwarming vind ik dit al behaaglijk genoeg, en met dure gasprijzen is dat de compromis voor dit jaar. Met radiatoren vind ik 21 in een grote living pas comfortabel. Onze slaapkamers zijn altijd tussen 17.5 en 18.5