Aarding kelder - gronddrainage

Lid geworden
18 apr 2019
Berichten
12
Waarderingsscore
0
Punten
1
We zijn de elektriciteit aan het vernieuwen en momenteel hebben we een aarding die onder onze zekeringkast de grond ingaat (los de cement in) en verder geen idee waar die heen gaat. Die is ook geen 16 carré maar 10.
Dus moet deze vervangen worden veronderstel ik (al vermeld het keuringsverslag hier niets van).
Nu hebben we een kelder met een grond drainage put die dieper dan de vloer zit en een dompelpomp in.

Volgens de ene is het mogelijk om zonder probleem in de kelder een aarding de grond in te slaan omdat het grondwater toch via die put zou weggepompt worden.
Volgens de andere niet en leggen we onze aarding best in de tuin. Maar dan moeten we wel een 25 m door ons huis in de chape slepen en de reeds aanwezige vloer in de keuken (die binne x jaar aan vervanging toe is).
Zelf opteer ik wel voor de veiligste oplossing en de tuin in.
Maar als ik hier de confirmatie krijg dat de kelder ook geen probleem is overweeg ik dat wel vermits dit toch minder ingrijpend werk is. :) 
 

jan 007

Zeer Actief lid
Lid geworden
16 nov 2018
Berichten
3.025
Waarderingsscore
12
Punten
38
Je hoeft die pin niet perse buiten in de grond te kloppen.
Je kan deze ook naast de kelder in de grond slaan.
In de keldervloer is altijd een risico omdat er extra water in je kelder zal lopen, drainage pomp zal dat wel opvangen, maar ik zou toch ook geen extra gat in de bodem maken.
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
14.154
Waarderingsscore
3.249
Punten
113
Als uw aarding niet afgekeurd is, dan moet je er ook niets aan veranderen. 10mm² zal meer dan genoeg zijn voor een standaard woning. Een keurder gaat die ook niet losmaken om de sectie te meten. Belangrijker is dat de aardweerstand zo laag mogelijk is. Als dat gemeten is en goed bevonden, dan zit je safe.
Als er echter bvb een aardingsonderbreker ontbrak, en de aarding verder gewoon niet gecontroleerd is daardoor, dan loop je bij de volgende keuring wel wat risico.
 
Lid geworden
18 apr 2019
Berichten
12
Waarderingsscore
0
Punten
1
Tijdens de keuring is de aarding idd niet opgemeten omdat deze niet zichtbaar was, het zat in een inbouwkast met wand voor. 

 

Gewoon ter bevestiging:

 

- Dus als de weerstand laag genoeg is hoeft die niet vervangen te worden zonder risico dat ze nadien afkeuren. 

 

- Als hij toch vervangen moet worden kan ik die staven eventueel door de chappe in de eetplaats (niet onderkelderd) slaan ipv de tuin? 

 

Alvast bedankt
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
14.154
Waarderingsscore
3.249
Punten
113
Als ze voorheen goedgekeurd was dan zou er geen probleem zijn, maar ze is gewoon niet gekeurd, dus dat is wel een risico.

Veel kans dat een keurder er niet over valt onder het motto beter een aarding met goeie weerstand en 10mm2 dan een slechte aarding met 25mm2.
 
Bovenaan