• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!
  • Vraag hier je gratis tickets voor bis beurs 2024 in gent aan!

Aankoop nieuwe woning

D16

Nieuw Lid
Lid geworden
2 jun 2021
Berichten
50
Waarderingsscore
5
Punten
8
Mijn excuses als het topic hier niet hoort, maar wou toch eigenlijk wat algemene betreffende een woning dat we op het oog hebben.

Wij hebben een huis op het oog van '90 dat op het eerste zicht nog heel goed in orde is. Het gaat om een 4-gevel, gelegen in een doodlopend straatje met een tuin die uitgeeft op agrarisch gebied. Wanneer ik alle gegevens en adres ingeef van ons huidige woning, krijg ik een waardebepaling die zo goed als overeen komt met datgene wat de bank schat, en wat reeds 3 immokantoren geschat hebben. We hebben dan net hetzelfde gedaan met de woning die we op het oog hadden, en daar kwam ik 100.000 meer uit dan wat de vraagprijs was. In onze zoektocht naar een 4-gevel regio Pajottenland en niet te ver van Brussel kwamen we amper woningen in deze staat tegen in onze prijscategorie, of het ging om een 3-gevel in een woonwijk, of woningen waar nog heel veel werk aan is met beperkte ruimte. Hier gaat het om een woning met 4 kamers op de bovenverdieping, en een zolder waar we nog 2 kamers zouden kunnen van maken (wat wel niet de bedoeling is). Tijdens ons eerste bezoek ben ik op zolder gegaan en was het daar zelfs vrij fris, net in een periode wanneer het gedurende enige tijd rond de 25 graden was. De prijs in combinatie met het uitzicht en het doodlopend straatje geven ons echt een WOW gevoel, alleen zitten we verveeld met het feit dat de woning is uitgerust met accumulatieverwarming (in combi met een recente pelletkachel). Badkamer en keuken zijn nog perfect bruikbaar, al is het niet helemaal onze stijl. De bovenverdieping is volledig af, daar dient niets meer vernieuwd te worden, buiten wat schilderwerken, en eventueel de elektrische radiatoren die vervangen moeten worden.
De woning heeft epc D en zouden muren, dak, vloer en deuren heel goed geïsoleerd zijn. Enkel de ramen (reeds dubbele beglazing) en de verwarming (accumulatie) en ontbreken van eventueel zonnepanelen zijn een negatief punt. Onze bedoeling zou zijn om zonnepanelen te laten plaatsen, in combinatie met warmtepomp lucht lucht voor de benedenverdieping en alle kamers boven. De vloer beneden is in uitstekende staat, al is het wel niet onze smaak, maar om veel breekwerk te vermijden zouden we daar voor een Rigid Vinyl vloer kiezen. Nog een ander "nadeel" aan het huis is dat er na 2000 nog een veranda is aangebouwd aan het reeds overdekte terras, en dit met een polycarbonaat dak. Deze is echt nog in uitstekende staat, tijdens ons bezoek met warme temperaturen was het daar pal op de middag in volle zon nog vrij koel, maar ik vind dat helemaal passé, en de rode kleur van het frame in aluminium is al helemaal vreselijk.

Goed, we waren de eerste bezoekers, alleen twijfelden we door die accumulatieverwarming en die veranda die op termijn gewijzigd moet worden. We reden naar huis, belden in de namiddag nog naar de makelaar voor bijkomende info te vragen, en die raadde ons aan om er toch eens een nachtje over te slapen. Een half uurtje later belde hij terug met de melding dat de bezoekers na ons, zonder zijn medeweten teruggekeerd waren naar de eigenaars en de vraagprijs hadden geboden dat aanvaard was.

Bij andere huizen hadden wij steeds hetzelfde gevoel: "ach, ander en beter", alleen weten we dat we voor die prijs met die rustige locatie en dat uitzicht nooit beter gaan vinden, althans niet in onze regio. Eergisteren belt de makelaar ons terug met de vraag of we nog interesse hebben. Door een erfeniskwestie van de nieuwe kopers zou de verkoop waarschijnlijk niet doorgaan, en krijgen wij opnieuw voorrang alvorens ze de woning weer te koop gaan aanbieden. We hebben alvast nog eens een bezoekje gevraagd, om alles nog eens in detail te gaan bekijken, maar de mensen zijn nog tot deze week met verlof. Gisteren ben ik nog eens gaan kijken, en is de buurman mij komen aanspreken dat ik te laat was, en dat het reeds van de eerste dag verkocht was. "Ja jong, ze vroegen veel te weinig, ni normaal jong" 😝

Heb sinds eergisteren dus al wat installateurs van warmtepompen, ramen en verandabouwers bestookt met de vraag om offertes te vragen (op basis van de huisplannen) om toch een zicht te krijgen op de grootste kosten waarmee we rekening mee moeten houden. Afhankelijk van wat we van ons huis zouden krijgen zouden we dus een aantal zaken onmiddellijk willen uitvoeren, en anders wat bijslapen en zaken op termijn uitvoeren... Die veranda is mijn laatste zorg bijvoorbeeld, ik vind het zo passé, alleen zou ik die wel in een andere kleur willen verven als dat mogelijk is, en aangezien we toch voor zonnepanelen en warmtepomp zouden gaan, daar ook een binnenunit insteken. Een andere discussie hier met het vrouwtje: ik heb voor de ramen offertes gevraagd voor 3-dubbel glas (in pvc) zij wil dat totaal (nu nog) niet aanpakken en zou indien mogelijk alle pvc ramen gewoon zwart willen verven. Ze vreest anders dat dit teveel budget zou opslorpen en dat dit "overkill" is en al zeker omdat we zouden overschakelen naar zonnepanelen... Mijn gedacht was, ik wil van die lelijke ramen af en wil onmiddellijk iets "heel goed". Heeft ze een punt, en zou dit overkill zijn t.o.v een huis van dat bouwjaar bijvoorbeeld, en kunnen we hier nog een paar jaar mee wachten? Zijn er nog zaken waar we dienen mee rekening te houden naar de toekomst toe? Ik vrees doordat we weer wat overdonderd zijn doordat we die "unieke" kans hebben gekregen en verliefd zijn op de locatie, dat we ons zouden miskijken op een aantal zaken of ergens zouden overkijken.
 
Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.
Hier ben ik nog niet zo zeker van. Ik denk dat je je behalve de kleur van de ramen ook moet bezig houden met het administratieve financiële luik van een aan/verkoop.
Het verlijden van de akte duurt 3-4 maand. De meeste kopers willen dat de akte van verkoop wordt verleden voor die van aankoop owv de gunstigere tarieven als je slechts 1 huis hebt ipv 2. Bevraag je daar goed over, want het is mogelijk dat je best verkoopt voor je koopt.

Als de locatie goed is en het enige wat je echt niet aanstaat zijn wat kleuren, dan zou ik niet twijfelen.

Uiteraard, maar voor de immomakelaar maakte het volgens de bewoners (die toen ook ter plaatse waren) niet uit. Ik vroeg wanneer de effectieve verkoop zou moeten doorgaan, en dat maakte hen niet uit. Ofwel "onmiddellijk", en dan zouden ze een soort van huur betalen aan ons, ofwel alles "uitstellen" naar eind dit jaar en in optie zetten. Hun nieuwbouwappartement zou tegen dan moeten klaar zijn. Ik denk trouwens dat ze al een 2e verblijf hebben aan de kust, al ben ik daar niet zeker van. Ook wat betreft het voorschot deden ze niet moeilijk. Dat mocht gerust 5 of 10K zijn, en hoefde geen 5 of 10% te zijn.
Nu dat ze dat voorgehad hebben met die andere kopers, weet ik niet of ze daar nog hetzelfde over denken eerlijk gezegd... De makelaar zei dat ze niet willen profiteren van een schadevergoeding, maar dat ze ook willen zeker zijn (volgens hun notaris) dat ze het huis wel "opnieuw" kunnen verkopen, zodat er geen 2 overeenkomsten getekend zouden zijn.
Dat is immers onze grootste "vrees" nu, dat de huidige kopers het pand toch zouden nemen mocht er een schadevergoeding betaald moeten worden. 't is bang afwachten dus tot volgende week wanneer de verkopers terug uit verlof zijn...
De termijnen heb je niet zelf te kiezen, na het tekenen van het compromis moet de akte verleden worden binnen de 4 maanden. https://www.vlaanderen.be/registratie-van-de-akte
Het feit wie dan in het huis al dan niet nog blijft staat daar los van, het gaat niet over het verhuizen, maar over wie eigenaar is van wat. Als je dus het huis koopt en het jouwe is nog niet verkocht, dan kan dat er, afhankelijk van je situatie, eventueel voor zorgen dat je 12% beschrijf betaalt ipv 3%.
Je kan wel werken met een aan -en verkoopbelofte. Dan kan je termijnen wel kiezen.
Probleem is dan wel dat je kredietaanvraag nog niet kan opgestart worden, omdat de geldigheidsperiode bij banken 3 tot 4 maanden is.
Ja, dat is de theorie, en voor een korte periode goed om een optie vast te leggen, maar om dat maanden te laten duren ... en vaak worden daar ook risico's in ingedekt. Ik zou er, behalve voor een korte optie, niet aan beginnen.
Bon, het is inderdaad gegaan zoals de makelaar het ons had voorgesteld, en wat onze voorkeur had: met aan- en verkoopbelofte voor eind maart 2024. Hun nieuwbouw zou af zijn eind dit jaar, maar zo spelen ze op zeker mocht het uitlopen. Wij kunnen er dus eventueel al vroeger intrekken of in werken mocht de kans zich voordoen.

Een ander vraagje: Op zolder staat een grote (niet zo oude) elektrische boiler die zowel de badkamer en de keuken voorziet. Zou deze kunnen werken met een warmtepomp? Ik had een installateur/verdeler van Daikin aan de lijn voor een offerte, en ik vroeg oa. 2 buitenunits (aan elke zijde van het huis), en hij vroeg zich af of dat niet teveel zou zijn (hij zag bv. de living en de veranda als 1 ruimte). Aangezien we op gelijkvloers al een grote living, afzonderlijke keuken en veranda hebben, en we boven nog minstens 4 kamers (zonder de badkamer) hebben, zei ik dus van niet, zelfs al zouden we de verwarming van de bovenverdieping misschien niet onmiddelijk veranderen. Nu is de vraag, kan je een gewone elektrische boiler combineren met de warmtepomp, laat ik die gewoon werken op de electriciteit in combinatie met zonnepanelen of voorzie ik daar later eerder bv. een zonneboiler voor?
 
Proficiat met de (bijna) aankoop.
Ik hoop dat je ook zelf een notaris hebt ingeschakeld bij het opmaken van die aankoopbelofte oa. om alles verzekerd te hebben bv. bij overlijden of ernstige ziekte van iemand van een van de partijen, mogelijke calamiteiten aan de woning, andere onverwachte onverhoopte zaken. In een normaal traject: compromis - akte zijn die dingen geregeld via de notaris.

Geen idee ivm je boiler vraag.
 
Bon, het is inderdaad gegaan zoals de makelaar het ons had voorgesteld, en wat onze voorkeur had: met aan- en verkoopbelofte voor eind maart 2024. Hun nieuwbouw zou af zijn eind dit jaar, maar zo spelen ze op zeker mocht het uitlopen. Wij kunnen er dus eventueel al vroeger intrekken of in werken mocht de kans zich voordoen.

Een ander vraagje: Op zolder staat een grote (niet zo oude) elektrische boiler die zowel de badkamer en de keuken voorziet. Zou deze kunnen werken met een warmtepomp? Ik had een installateur/verdeler van Daikin aan de lijn voor een offerte, en ik vroeg oa. 2 buitenunits (aan elke zijde van het huis), en hij vroeg zich af of dat niet teveel zou zijn (hij zag bv. de living en de veranda als 1 ruimte). Aangezien we op gelijkvloers al een grote living, afzonderlijke keuken en veranda hebben, en we boven nog minstens 4 kamers (zonder de badkamer) hebben, zei ik dus van niet, zelfs al zouden we de verwarming van de bovenverdieping misschien niet onmiddelijk veranderen. Nu is de vraag, kan je een gewone elektrische boiler combineren met de warmtepomp, laat ik die gewoon werken op de electriciteit in combinatie met zonnepanelen of voorzie ik daar later eerder bv. een zonneboiler voor?
Voor je de warmtevraag gaat invullen , kan je best eerst kijken welke ingrepen je kan doen om het warmteverlies te beperken. Isolatie, luchtdichtheid.
1 of 2 buitenunits... Het gaat er niet om hoeveel stuks, maar het vermogen dat die hebben.
Electrische boiler, kan je eventueel extra isoleren. De kost van wpboiler of zonneboiler ga je er niet uithalen.
Zelf heb ik liever een doorstromer. Enkel water verwarmen als je verbruikt.
 
  • Leuk
Waarderingen: D16
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan