• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Aankoop nieuwe woning

D16

Nieuw Lid
Lid geworden
2 jun 2021
Berichten
50
Waarderingsscore
5
Punten
8
Mijn excuses als het topic hier niet hoort, maar wou toch eigenlijk wat algemene betreffende een woning dat we op het oog hebben.

Wij hebben een huis op het oog van '90 dat op het eerste zicht nog heel goed in orde is. Het gaat om een 4-gevel, gelegen in een doodlopend straatje met een tuin die uitgeeft op agrarisch gebied. Wanneer ik alle gegevens en adres ingeef van ons huidige woning, krijg ik een waardebepaling die zo goed als overeen komt met datgene wat de bank schat, en wat reeds 3 immokantoren geschat hebben. We hebben dan net hetzelfde gedaan met de woning die we op het oog hadden, en daar kwam ik 100.000 meer uit dan wat de vraagprijs was. In onze zoektocht naar een 4-gevel regio Pajottenland en niet te ver van Brussel kwamen we amper woningen in deze staat tegen in onze prijscategorie, of het ging om een 3-gevel in een woonwijk, of woningen waar nog heel veel werk aan is met beperkte ruimte. Hier gaat het om een woning met 4 kamers op de bovenverdieping, en een zolder waar we nog 2 kamers zouden kunnen van maken (wat wel niet de bedoeling is). Tijdens ons eerste bezoek ben ik op zolder gegaan en was het daar zelfs vrij fris, net in een periode wanneer het gedurende enige tijd rond de 25 graden was. De prijs in combinatie met het uitzicht en het doodlopend straatje geven ons echt een WOW gevoel, alleen zitten we verveeld met het feit dat de woning is uitgerust met accumulatieverwarming (in combi met een recente pelletkachel). Badkamer en keuken zijn nog perfect bruikbaar, al is het niet helemaal onze stijl. De bovenverdieping is volledig af, daar dient niets meer vernieuwd te worden, buiten wat schilderwerken, en eventueel de elektrische radiatoren die vervangen moeten worden.
De woning heeft epc D en zouden muren, dak, vloer en deuren heel goed geïsoleerd zijn. Enkel de ramen (reeds dubbele beglazing) en de verwarming (accumulatie) en ontbreken van eventueel zonnepanelen zijn een negatief punt. Onze bedoeling zou zijn om zonnepanelen te laten plaatsen, in combinatie met warmtepomp lucht lucht voor de benedenverdieping en alle kamers boven. De vloer beneden is in uitstekende staat, al is het wel niet onze smaak, maar om veel breekwerk te vermijden zouden we daar voor een Rigid Vinyl vloer kiezen. Nog een ander "nadeel" aan het huis is dat er na 2000 nog een veranda is aangebouwd aan het reeds overdekte terras, en dit met een polycarbonaat dak. Deze is echt nog in uitstekende staat, tijdens ons bezoek met warme temperaturen was het daar pal op de middag in volle zon nog vrij koel, maar ik vind dat helemaal passé, en de rode kleur van het frame in aluminium is al helemaal vreselijk.

Goed, we waren de eerste bezoekers, alleen twijfelden we door die accumulatieverwarming en die veranda die op termijn gewijzigd moet worden. We reden naar huis, belden in de namiddag nog naar de makelaar voor bijkomende info te vragen, en die raadde ons aan om er toch eens een nachtje over te slapen. Een half uurtje later belde hij terug met de melding dat de bezoekers na ons, zonder zijn medeweten teruggekeerd waren naar de eigenaars en de vraagprijs hadden geboden dat aanvaard was.

Bij andere huizen hadden wij steeds hetzelfde gevoel: "ach, ander en beter", alleen weten we dat we voor die prijs met die rustige locatie en dat uitzicht nooit beter gaan vinden, althans niet in onze regio. Eergisteren belt de makelaar ons terug met de vraag of we nog interesse hebben. Door een erfeniskwestie van de nieuwe kopers zou de verkoop waarschijnlijk niet doorgaan, en krijgen wij opnieuw voorrang alvorens ze de woning weer te koop gaan aanbieden. We hebben alvast nog eens een bezoekje gevraagd, om alles nog eens in detail te gaan bekijken, maar de mensen zijn nog tot deze week met verlof. Gisteren ben ik nog eens gaan kijken, en is de buurman mij komen aanspreken dat ik te laat was, en dat het reeds van de eerste dag verkocht was. "Ja jong, ze vroegen veel te weinig, ni normaal jong" 😝

Heb sinds eergisteren dus al wat installateurs van warmtepompen, ramen en verandabouwers bestookt met de vraag om offertes te vragen (op basis van de huisplannen) om toch een zicht te krijgen op de grootste kosten waarmee we rekening mee moeten houden. Afhankelijk van wat we van ons huis zouden krijgen zouden we dus een aantal zaken onmiddellijk willen uitvoeren, en anders wat bijslapen en zaken op termijn uitvoeren... Die veranda is mijn laatste zorg bijvoorbeeld, ik vind het zo passé, alleen zou ik die wel in een andere kleur willen verven als dat mogelijk is, en aangezien we toch voor zonnepanelen en warmtepomp zouden gaan, daar ook een binnenunit insteken. Een andere discussie hier met het vrouwtje: ik heb voor de ramen offertes gevraagd voor 3-dubbel glas (in pvc) zij wil dat totaal (nu nog) niet aanpakken en zou indien mogelijk alle pvc ramen gewoon zwart willen verven. Ze vreest anders dat dit teveel budget zou opslorpen en dat dit "overkill" is en al zeker omdat we zouden overschakelen naar zonnepanelen... Mijn gedacht was, ik wil van die lelijke ramen af en wil onmiddellijk iets "heel goed". Heeft ze een punt, en zou dit overkill zijn t.o.v een huis van dat bouwjaar bijvoorbeeld, en kunnen we hier nog een paar jaar mee wachten? Zijn er nog zaken waar we dienen mee rekening te houden naar de toekomst toe? Ik vrees doordat we weer wat overdonderd zijn doordat we die "unieke" kans hebben gekregen en verliefd zijn op de locatie, dat we ons zouden miskijken op een aantal zaken of ergens zouden overkijken.
 
* de veranda, daar ga je nog heel blij mee zijn in het tussenseizoen. In de zomer kan je veel oplossen met een buitenzonwering op het dak en folie op de vertikale glasvlakken. In de winter zal het grotendeels een plaats zijn waar veel warmte verloren gaat als je die niet afsluit.
Ik zou het zelf ook niet plaatsen, want vind het duur en lelijk, maar ik zie bij mijn ouders dat ze daar heel vaak zitten, zelfs in de zomer, en dat het in het tussenseizoen de woning mee helpt verwarmen.
* metaal schilderen is perfect mogelijk
* je kan waarschijnlijk in de huidige raamkaders gewoon nieuw dubbel glas laten steken. Met de juiste glaslatten kan er misschien zelfs 3-voudig glas in, maar voor bewegende delen kan dat te zwaar zijn in gewicht.
PVC duurzaam schilderen lijkt me een minder goed idee, dat zal regelmatig te herhalen zijn en vereist speciale kennis en misschien zelfs gereedschap.
* de prijs van lucht/lucht WP valt zeer goed mee. Dat is eigenlijk een airco. De besparing in de winter tov accu zal ergens tussen 200 en 300% zweven. Er zijn wel heel wat leidingen te verbergen en de buitenunit is niet stil.
* zonnepanelen hebben weinig meerwaarde voor iets wat je in de winter wil verbruiken, want op dat moment produceren ze weinig. Je krijgt hoedanook zeer snel een digitale meter. Het injectietarief dat je vandaag kan krijgen dekt met moeite de kost van een kWh uit panelen (ongeveer 6 a 7ct gerekend over 20j). Een batterij haalt het rendement zelfs nog naar beneden (voorlopig).
* een badkamer en keuken kan je heel wild in doen, dus dat hangt van de eigen smaak af.
* als het tegenvalt dan verkoop je het toch gewoon weer als de prijs zo goed zit?

Het is overal bouwverlof, dus die offertes gaan een tijdje moeten wachten.
 
Aan elk huis gaat wel iets mankeren, daar moet je gewoon rekening mee houden. Hou er alvast wat budget voor vrij.
Als je bang bent om je te miskijken kan je best iemand meenemen die wat kennis van zaken heeft.
 
Laatst bewerkt:
Hallo,

Als de locatie voor jullie helemaal goed zit dan kun je al serieus overwegen, mijn broer is architect en zegt altijd locatie-locatie-locatie.
Alles kan je aanpassen maar de ligging ga je nooit veranderen.

Wat de waardebepalingen betreft, tja, wij kregen 4 schattingen voor ons huis omtrent 390-400000 als we geluk hadden zeiden ze nog, daar zat bank bij en 3 immokantoren.

1 immokantoor als laatste schatte de waarde richting de 500 000 en we zijn uiteindelijk gestrand op 485 000 :)

Wij hebben ook boven de waarde gekocht wat ons nieuw project betreft maar we beklagen het ons geen second.
Als het echt jullie ding is dan moet je durven springen.
 
Bang is veel gezegd, maar ik lees bijvoorbeeld af een toe zaken waar ze zeggen dat huizen van eind de jaren '80, begin '90 bijvoorbeeld een grote miskoop zijn in die zin, dat ze bijvoorbeeld nog te goed in staat zijn om volledig te renoveren. En grote renovatieplannen zien we echt niet meer zitten, toch niet op korte termijn. Tegen mijn vrouw zei ik bijvoorbeeld om liever onmiddellijk de ramen aan te pakken, ipv bijvoorbeeld na 5 jaar, om dan weer alles te moeten openbreken. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het gewoon héél lelijke ramen vindt, bruine pvc in houtkleur. Zij wil die gewoon in eerste instantie herverven. Ik sta daar eerder sceptisch tegen over, naar onderhoud naartoe, want heb geen zin om daar dan jaarlijks veel tijd en wat geld aan te spenderen, vandaar mijn twijfels. Maar dat zijn uiteraard geen zaken die "dringend" aangepakt dienen te worden, dat hangt allemaal af van het budget dat overblijft. Het enige wat onmiddellijk dient aangepakt te worden zijn die accumulaties. Via mijn vrouw haar werk hebben we sowieso wel 30% korting op onze energiefactuur, maar toch zou ik al willen opteren voor zonnepanelen (ik heb trouwens geen idee of dat nog gedaan wordt, warmtepomp/boiler zonder zonnepanelen?).

Wat betreft die veranda is dat ook onze mening, de eerste jaren zouden we dat perfect kunnen gebruiken als extra ruimte in het tussenseizoen, of wanneer het regent om toch "buiten" te kunnen zitten. Ik heb gezien dat er ook firma's zijn die isolerende dakpanelen produceren en verkopen, al heb ik geen idee of dit ook kan bij zo'n polycarbonaat dak. Het zal alleszins minder wegen dan een nieuw glazen dak, wat in principe niet kan (of gedaan wordt) op de bestaande frames.

Het is inderdaad al bouwverlof, maar zowel verandabouwers, als installateurs van warmtepompen hebben mij reeds al een offerte opgemaakt. (y)

Nogmaals, veel hangt af van het budget dat we zouden over hebben na de verkoop van ons huis. Volgens de schattingen van ons huis moeten we een 60 à 70.000 opleggen, wat geen probleem is voor de bank omdat we nog "makkelijk" een 140 kunnen bijlenen, al wil ik zo een lening (voor zo een huis) niet aflossen.

Afgezien van de investeringen van die warmtepomp zouden we inderdaad een kleine 20.000 voorzien van budget om kleine aanpassingen te doen, met name de benedenverdieping (100m2 zonder garage, berging en wasruimte) voorzien van zo'n Rigid vloer, wat schilderwerken, 2 binnendeuren vervangen, het keukenblad vervangen, en alle handgrepen van de keuken vervangen.

Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.

Deze ochtend kreeg ik trouwens via immoweb een melding binnen vaan een soortgelijk huis aan exact dezelfde prijs. Maar toen ik ging kijken ging het om een terrein dat maar 1/3e zo groot was, het huis was 4 jaar ouder en 40m2 kleiner, maar 3 slaapkamers, en op een drukke straat/steenweg. De badkamer en keuken waren daar helemaal passé, dus moesten ook onmiddellijk aangepakt worden, en het terras was voorzien van blauwe "dallen" die schots en scheef lagen...
 
Hallo,

Als de locatie voor jullie helemaal goed zit dan kun je al serieus overwegen, mijn broer is architect en zegt altijd locatie-locatie-locatie.
Alles kan je aanpassen maar de ligging ga je nooit veranderen.

Wat de waardebepalingen betreft, tja, wij kregen 4 schattingen voor ons huis omtrent 390-400000 als we geluk hadden zeiden ze nog, daar zat bank bij en 3 immokantoren.

1 immokantoor als laatste schatte de waarde richting de 500 000 en we zijn uiteindelijk gestrand op 485 000 :)

Wij hebben ook boven de waarde gekocht wat ons nieuw project betreft maar we beklagen het ons geen second.
Als het echt jullie ding is dan moet je durven springen.

Dit dus, 't is de locatie en het uitzicht (in combinatie met een degelijk huis) die het hem doet.
3 immokantoren, schattingstool en de bank schatten ons huis op tussen de 380 en de 390. De benedenverdieping werd binnenin volledig gerenoveerd zo'n 8 jaar geleden, en zowat iedereen zegt dat we daar minstens 400 van kunnen krijgen. Zelfs de makelaars die hier langs zijn geweest. Rand van Brussel, 3-gevel, zuidgericht tuin op terrein van 5a, dat gaat gemakkelijk die prijs zijn, maar wanneer ze een officiële schatting hebben uitgevoerd komen ze telkens rond de 390 uit, omdat dat ook de prijs is die ze in principe kunnen garanderen. Om meer geintresseerden te lokken, raden ze ons ook aan om een prijs van 399 te geven, zodat alle mensen met een budget van 400 toch dit pand te zien krijgen. Zowat elke makelaar zei wel dat ze ook adverteren in Brussel zelf, en dat zo'n huizen zeer gewild zijn, en dat het gerust kan oplopen, al ga ik altijd liever uit van een worst case scenario, en hou ik rekening met een bedrag van 370...
 
Bang is veel gezegd, maar ik lees bijvoorbeeld af een toe zaken waar ze zeggen dat huizen van eind de jaren '80, begin '90 bijvoorbeeld een grote miskoop zijn in die zin, dat ze bijvoorbeeld nog te goed in staat zijn om volledig te renoveren. En grote renovatieplannen zien we echt niet meer zitten, toch niet op korte termijn. Tegen mijn vrouw zei ik bijvoorbeeld om liever onmiddellijk de ramen aan te pakken, ipv bijvoorbeeld na 5 jaar, om dan weer alles te moeten openbreken. En ik moet eerlijk bekennen dat ik het gewoon héél lelijke ramen vindt, bruine pvc in houtkleur. Zij wil die gewoon in eerste instantie herverven. Ik sta daar eerder sceptisch tegen over, naar onderhoud naartoe, want heb geen zin om daar dan jaarlijks veel tijd en wat geld aan te spenderen, vandaar mijn twijfels. Maar dat zijn uiteraard geen zaken die "dringend" aangepakt dienen te worden, dat hangt allemaal af van het budget dat overblijft. Het enige wat onmiddellijk dient aangepakt te worden zijn die accumulaties. Via mijn vrouw haar werk hebben we sowieso wel 30% korting op onze energiefactuur, maar toch zou ik al willen opteren voor zonnepanelen (ik heb trouwens geen idee of dat nog gedaan wordt, warmtepomp/boiler zonder zonnepanelen?).

Wat betreft die veranda is dat ook onze mening, de eerste jaren zouden we dat perfect kunnen gebruiken als extra ruimte in het tussenseizoen, of wanneer het regent om toch "buiten" te kunnen zitten. Ik heb gezien dat er ook firma's zijn die isolerende dakpanelen produceren en verkopen, al heb ik geen idee of dit ook kan bij zo'n polycarbonaat dak. Het zal alleszins minder wegen dan een nieuw glazen dak, wat in principe niet kan (of gedaan wordt) op de bestaande frames.

Het is inderdaad al bouwverlof, maar zowel verandabouwers, als installateurs van warmtepompen hebben mij reeds al een offerte opgemaakt. (y)

Nogmaals, veel hangt af van het budget dat we zouden over hebben na de verkoop van ons huis. Volgens de schattingen van ons huis moeten we een 60 à 70.000 opleggen, wat geen probleem is voor de bank omdat we nog "makkelijk" een 140 kunnen bijlenen, al wil ik zo een lening (voor zo een huis) niet aflossen.

Afgezien van de investeringen van die warmtepomp zouden we inderdaad een kleine 20.000 voorzien van budget om kleine aanpassingen te doen, met name de benedenverdieping (100m2 zonder garage, berging en wasruimte) voorzien van zo'n Rigid vloer, wat schilderwerken, 2 binnendeuren vervangen, het keukenblad vervangen, en alle handgrepen van de keuken vervangen.

Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.

Deze ochtend kreeg ik trouwens via immoweb een melding binnen vaan een soortgelijk huis aan exact dezelfde prijs. Maar toen ik ging kijken ging het om een terrein dat maar 1/3e zo groot was, het huis was 4 jaar ouder en 40m2 kleiner, maar 3 slaapkamers, en op een drukke straat/steenweg. De badkamer en keuken waren daar helemaal passé, dus moesten ook onmiddellijk aangepakt worden, en het terras was voorzien van blauwe "dallen" die schots en scheef lagen...

Als ik zo hoor inderdaad zeker eerst zelf proberen te verkopen, als het heel wat troeven heeft dan hoef je daar niet aan te twijfelen .

Wij hebben 11 jaar terug ook ons eerste huis uit de hand verkocht, in 1 week verkocht.

-Nu was ons 2 de huis (oktober vorige jaar) iets moeilijker, beletageachtige woning, 2 uiterst kleine slaapkamers en mini badkamer liggend in overstromingsgebied.
Dat zagen we niet zitten om zelf te verkopen :)
Het was wel een woning die af was tot in de puntjes en was dus een voordeel naar verkoop toe.

Ons huis van jaren 80 die we nu hebben aangekocht op een locatie waar we zo lang van droomden is wel een totaalrenovatie.
Het is een pittig jaar dusver .
 
Hallo,

Als de locatie voor jullie helemaal goed zit dan kun je al serieus overwegen, mijn broer is architect en zegt altijd locatie-locatie-locatie.
Alles kan je aanpassen maar de ligging ga je nooit veranderen.

Wat de waardebepalingen betreft, tja, wij kregen 4 schattingen voor ons huis omtrent 390-400000 als we geluk hadden zeiden ze nog, daar zat bank bij en 3 immokantoren.

1 immokantoor als laatste schatte de waarde richting de 500 000 en we zijn uiteindelijk gestrand op 485 000 :)

Wij hebben ook boven de waarde gekocht wat ons nieuw project betreft maar we beklagen het ons geen second.
Als het echt jullie ding is dan moet je durven springen.

Dit dus, 't is de locatie en het uitzicht (in combinatie met een degelijk huis) die het hem doet.
3 immokantoren, schattingstool en de bank schatten ons huis op tussen de 380 en de 390. De benedenverdieping werd binnenin volledig gerenoveerd zo'n 8 jaar geleden, en zowat iedereen zegt dat we daar minstens 400 van kunnen krijgen. Zelfs de makelaars die hier langs zijn geweest. Rand van Brussel, 3-gevel, zuidgericht tuin op terrein van 5a, dat gaat gemakkelijk die prijs zijn, maar wanneer ze een officiële schatting hebben uitgevoerd komen ze telkens rond de 390 uit, omdat dat ook de prijs is die ze in principe kunnen garanderen. Om meer geintresseerden te lokken, raden ze ons ook aan om een prijs van 399 te geven, zodat alle mensen met een budget van 400 toch dit pand te zien krijgen. Zowat elke makelaar zei wel dat ze ook adverteren in Brussel zelf, en dat zo'n huizen zeer gewild zijn, en dat het gerust kan oplopen, al ga ik altijd liever uit van een worst case scenario, en hou ik rekening met een bedrag van 370...

Zeker niet zakken zou ik zeggen!
De gingen ze bij ons ook proberen, ik heb tegen die mannen gezegd, minimaal 480 of het is niks.
Alle respect voor de immo maar die mannen doen dat alleen maar om snel te kunnen verkopen zonder veel energie in te steken.
Blijf bij je prijs en ga niet uit van het slechtste geval maar mik gewoon hoger , zakken kan altijd maar als je reeds een tik naar beneden gaat nog voor het op de markt komt dan zet je al een stap achteruit.
 
Als de huizen toch zo gewild zijn en de makelaar speelt het slim, houdt deze best 1 open kijkdag en nodigt meerdere potentiële kopers uit. Nadien kan het (op)bieden starten.
Deze praktijken worden meer en meer door de makelaars toegepast bij ons in de buurt waarbij de uiteindelijke verkoopprijs ruim 20.000 tot 50.000€ de al ruim geschatte instelprijs overstijgt.
 
Als de huizen toch zo gewild zijn en de makelaar speelt het slim, houdt deze best 1 open kijkdag en nodigt meerdere potentiële kopers uit. Nadien kan het (op)bieden starten.
Deze praktijken worden meer en meer door de makelaars toegepast bij ons in de buurt waarbij de uiteindelijke verkoopprijs ruim 20.000 tot 50.000€ de al ruim geschatte instelprijs overstijgt.

Zo hebben wij ook onze woning verkocht, enkel is het aantal kopers die effectief opdaagt op de kijkdag serieus vermindert.
Vroeger had je makkelijk 20-30 kandidaten, vandaag mag je blij zijn met 5

Wij hadden er 4 en daar zaten gelukkig 2 serieuze in.

De notaris wist me te vertellen dat de markt gedraaid is van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt, wat wil zeggen dat het gedaan is met rijen kopers en je vandaag tevreden mag zijn als er interesse is .
Het word er dus niet makkelijker op...

Ook alle bijkomende regelgeving maakt verkopen steeds moeilijker.

-EPC -attest
-Asbest
-verplicht te melden al dan niet overstromingsgevoelig
-bouwovertredingen duidelijk in kaart brengen.

enz enz ...
 
Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.
Hier ben ik nog niet zo zeker van. Ik denk dat je je behalve de kleur van de ramen ook moet bezig houden met het administratieve financiële luik van een aan/verkoop.
Het verlijden van de akte duurt 3-4 maand. De meeste kopers willen dat de akte van verkoop wordt verleden voor die van aankoop owv de gunstigere tarieven als je slechts 1 huis hebt ipv 2. Bevraag je daar goed over, want het is mogelijk dat je best verkoopt voor je koopt.

Als de locatie goed is en het enige wat je echt niet aanstaat zijn wat kleuren, dan zou ik niet twijfelen.
 
@Tomdevogel : ik zou prijs ook in je lijstje durven zetten... met de stijgende prijzen en vooral de stijgende leningen wordt het helemaal onbetaalbaar om nog iets te kopen.

Titeltje uit "de standaard": Kopers moeten maandelijks gemiddeld al 700 euro meer afbetalen voor een huis dan in 2018

Als ik daar snel reken: Woning 30% duurder geworden, rentevoet maal bijna 2,5... op 20 jaar scheelt dat echt hééél veel geld :cry:

Scheelt inderdaad veel geld t.o.v. 2 jaar geleden.
 
die rentevoet maakt het vooral duur. Snel gerekend: Ze spreken van een gemiddelde prijs van 356.863€ voor een woning. Aan de huidige gemiddelde rentevoet van 3,345% betaal je daar zoals ze zeggen 2.033€/mnd voor ofte een totaal bedrag 487.734,86€ voor...
Als je datzelfde aan de rentevoet van 2018 kon doen, 1,385% dan betaal je "maar" 408.431,19 € voor of een verschil van bijna 80k enkel en alleen door de rentevoet 🙈 ... Dus 80k extra voor de woning & 80k extra voor de lening, en dat voor hetzelfde huis :s.
 
Goh, rentevoet hoog? In 2004 stond de vaste rente rond de 4,50% - 4,80%. Da's toch nog een stukske hoger. De huizen waren toen ook goedkoper maar mijne pree was nog niet de helft van hetgeen ik nu heb.
 
Laatst bewerkt:
Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.
Hier ben ik nog niet zo zeker van. Ik denk dat je je behalve de kleur van de ramen ook moet bezig houden met het administratieve financiële luik van een aan/verkoop.
Het verlijden van de akte duurt 3-4 maand. De meeste kopers willen dat de akte van verkoop wordt verleden voor die van aankoop owv de gunstigere tarieven als je slechts 1 huis hebt ipv 2. Bevraag je daar goed over, want het is mogelijk dat je best verkoopt voor je koopt.

Als de locatie goed is en het enige wat je echt niet aanstaat zijn wat kleuren, dan zou ik niet twijfelen.

Uiteraard, maar voor de immomakelaar maakte het volgens de bewoners (die toen ook ter plaatse waren) niet uit. Ik vroeg wanneer de effectieve verkoop zou moeten doorgaan, en dat maakte hen niet uit. Ofwel "onmiddellijk", en dan zouden ze een soort van huur betalen aan ons, ofwel alles "uitstellen" naar eind dit jaar en in optie zetten. Hun nieuwbouwappartement zou tegen dan moeten klaar zijn. Ik denk trouwens dat ze al een 2e verblijf hebben aan de kust, al ben ik daar niet zeker van. Ook wat betreft het voorschot deden ze niet moeilijk. Dat mocht gerust 5 of 10K zijn, en hoefde geen 5 of 10% te zijn.
Nu dat ze dat voorgehad hebben met die andere kopers, weet ik niet of ze daar nog hetzelfde over denken eerlijk gezegd... De makelaar zei dat ze niet willen profiteren van een schadevergoeding, maar dat ze ook willen zeker zijn (volgens hun notaris) dat ze het huis wel "opnieuw" kunnen verkopen, zodat er geen 2 overeenkomsten getekend zouden zijn.
Dat is immers onze grootste "vrees" nu, dat de huidige kopers het pand toch zouden nemen mocht er een schadevergoeding betaald moeten worden. 't is bang afwachten dus tot volgende week wanneer de verkopers terug uit verlof zijn...
 
Titeltje uit "de standaard": Kopers moeten maandelijks gemiddeld al 700 euro meer afbetalen voor een huis dan in 2018

Als ik daar snel reken: Woning 30% duurder geworden, rentevoet maal bijna 2,5... op 20 jaar scheelt dat echt hééél veel geld :cry:
ALS ze moeten lenen.
Buren hebben hier recent hun huis verkocht (bouwjaar 2017). 1 kijkdag, 14 koppels kijklustigen. 8 biedingen in buurt van of boven de vraagprijs (tot 13% er boven). Deze 8 bieders konden het geld "leggen" zonder lening (omdat ze eigen huis verkochten).
Afhankelijk van je regio en wat je juist te bieden hebt (in geval van de buren: laag e-peil, volledig afgewerkt, rustige buurt doch redelijk dicht bij winkels/bakker etc, kleine tuin met weinig onderhoud: dat laatste was voor velen doorslaggevend) is er een doelpubliek dat zich van die stijgende rentes niets moet aantrekken (straf genoeg!)
 
Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.
Hier ben ik nog niet zo zeker van. Ik denk dat je je behalve de kleur van de ramen ook moet bezig houden met het administratieve financiële luik van een aan/verkoop.
Het verlijden van de akte duurt 3-4 maand. De meeste kopers willen dat de akte van verkoop wordt verleden voor die van aankoop owv de gunstigere tarieven als je slechts 1 huis hebt ipv 2. Bevraag je daar goed over, want het is mogelijk dat je best verkoopt voor je koopt.

Als de locatie goed is en het enige wat je echt niet aanstaat zijn wat kleuren, dan zou ik niet twijfelen.

Uiteraard, maar voor de immomakelaar maakte het volgens de bewoners (die toen ook ter plaatse waren) niet uit. Ik vroeg wanneer de effectieve verkoop zou moeten doorgaan, en dat maakte hen niet uit. Ofwel "onmiddellijk", en dan zouden ze een soort van huur betalen aan ons, ofwel alles "uitstellen" naar eind dit jaar en in optie zetten. Hun nieuwbouwappartement zou tegen dan moeten klaar zijn. Ik denk trouwens dat ze al een 2e verblijf hebben aan de kust, al ben ik daar niet zeker van. Ook wat betreft het voorschot deden ze niet moeilijk. Dat mocht gerust 5 of 10K zijn, en hoefde geen 5 of 10% te zijn.
Nu dat ze dat voorgehad hebben met die andere kopers, weet ik niet of ze daar nog hetzelfde over denken eerlijk gezegd... De makelaar zei dat ze niet willen profiteren van een schadevergoeding, maar dat ze ook willen zeker zijn (volgens hun notaris) dat ze het huis wel "opnieuw" kunnen verkopen, zodat er geen 2 overeenkomsten getekend zouden zijn.
Dat is immers onze grootste "vrees" nu, dat de huidige kopers het pand toch zouden nemen mocht er een schadevergoeding betaald moeten worden. 't is bang afwachten dus tot volgende week wanneer de verkopers terug uit verlof zijn...
De termijnen heb je niet zelf te kiezen, na het tekenen van het compromis moet de akte verleden worden binnen de 4 maanden. https://www.vlaanderen.be/registratie-van-de-akte
Het feit wie dan in het huis al dan niet nog blijft staat daar los van, het gaat niet over het verhuizen, maar over wie eigenaar is van wat. Als je dus het huis koopt en het jouwe is nog niet verkocht, dan kan dat er, afhankelijk van je situatie, eventueel voor zorgen dat je 12% beschrijf betaalt ipv 3%.
 
Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.
Hier ben ik nog niet zo zeker van. Ik denk dat je je behalve de kleur van de ramen ook moet bezig houden met het administratieve financiële luik van een aan/verkoop.
Het verlijden van de akte duurt 3-4 maand. De meeste kopers willen dat de akte van verkoop wordt verleden voor die van aankoop owv de gunstigere tarieven als je slechts 1 huis hebt ipv 2. Bevraag je daar goed over, want het is mogelijk dat je best verkoopt voor je koopt.

Als de locatie goed is en het enige wat je echt niet aanstaat zijn wat kleuren, dan zou ik niet twijfelen.

Uiteraard, maar voor de immomakelaar maakte het volgens de bewoners (die toen ook ter plaatse waren) niet uit. Ik vroeg wanneer de effectieve verkoop zou moeten doorgaan, en dat maakte hen niet uit. Ofwel "onmiddellijk", en dan zouden ze een soort van huur betalen aan ons, ofwel alles "uitstellen" naar eind dit jaar en in optie zetten. Hun nieuwbouwappartement zou tegen dan moeten klaar zijn. Ik denk trouwens dat ze al een 2e verblijf hebben aan de kust, al ben ik daar niet zeker van. Ook wat betreft het voorschot deden ze niet moeilijk. Dat mocht gerust 5 of 10K zijn, en hoefde geen 5 of 10% te zijn.
Nu dat ze dat voorgehad hebben met die andere kopers, weet ik niet of ze daar nog hetzelfde over denken eerlijk gezegd... De makelaar zei dat ze niet willen profiteren van een schadevergoeding, maar dat ze ook willen zeker zijn (volgens hun notaris) dat ze het huis wel "opnieuw" kunnen verkopen, zodat er geen 2 overeenkomsten getekend zouden zijn.
Dat is immers onze grootste "vrees" nu, dat de huidige kopers het pand toch zouden nemen mocht er een schadevergoeding betaald moeten worden. 't is bang afwachten dus tot volgende week wanneer de verkopers terug uit verlof zijn...
De termijnen heb je niet zelf te kiezen, na het tekenen van het compromis moet de akte verleden worden binnen de 4 maanden. https://www.vlaanderen.be/registratie-van-de-akte
Het feit wie dan in het huis al dan niet nog blijft staat daar los van, het gaat niet over het verhuizen, maar over wie eigenaar is van wat. Als je dus het huis koopt en het jouwe is nog niet verkocht, dan kan dat er, afhankelijk van je situatie, eventueel voor zorgen dat je 12% beschrijf betaalt ipv 3%.
Je kan wel werken met een aan -en verkoopbelofte. Dan kan je termijnen wel kiezen.
Probleem is dan wel dat je kredietaanvraag nog niet kan opgestart worden, omdat de geldigheidsperiode bij banken 3 tot 4 maanden is.
 
Voordeel van dit pand is trouwens dat het pas beschikbaar is vanaf april, dus hebben we sowieso meer tijd om het onze te verkopen. De gedachte is hierbij om het eerst te proberen zonder makelaar, als we zo een paar % kunnen uitsparen scheelt dat ook al wat budget, en huizen (met tuin) in de streek rond Brussel worden hier vrij makkelijk verkocht heb ik de indruk.
Hier ben ik nog niet zo zeker van. Ik denk dat je je behalve de kleur van de ramen ook moet bezig houden met het administratieve financiële luik van een aan/verkoop.
Het verlijden van de akte duurt 3-4 maand. De meeste kopers willen dat de akte van verkoop wordt verleden voor die van aankoop owv de gunstigere tarieven als je slechts 1 huis hebt ipv 2. Bevraag je daar goed over, want het is mogelijk dat je best verkoopt voor je koopt.

Als de locatie goed is en het enige wat je echt niet aanstaat zijn wat kleuren, dan zou ik niet twijfelen.

Uiteraard, maar voor de immomakelaar maakte het volgens de bewoners (die toen ook ter plaatse waren) niet uit. Ik vroeg wanneer de effectieve verkoop zou moeten doorgaan, en dat maakte hen niet uit. Ofwel "onmiddellijk", en dan zouden ze een soort van huur betalen aan ons, ofwel alles "uitstellen" naar eind dit jaar en in optie zetten. Hun nieuwbouwappartement zou tegen dan moeten klaar zijn. Ik denk trouwens dat ze al een 2e verblijf hebben aan de kust, al ben ik daar niet zeker van. Ook wat betreft het voorschot deden ze niet moeilijk. Dat mocht gerust 5 of 10K zijn, en hoefde geen 5 of 10% te zijn.
Nu dat ze dat voorgehad hebben met die andere kopers, weet ik niet of ze daar nog hetzelfde over denken eerlijk gezegd... De makelaar zei dat ze niet willen profiteren van een schadevergoeding, maar dat ze ook willen zeker zijn (volgens hun notaris) dat ze het huis wel "opnieuw" kunnen verkopen, zodat er geen 2 overeenkomsten getekend zouden zijn.
Dat is immers onze grootste "vrees" nu, dat de huidige kopers het pand toch zouden nemen mocht er een schadevergoeding betaald moeten worden. 't is bang afwachten dus tot volgende week wanneer de verkopers terug uit verlof zijn...
De termijnen heb je niet zelf te kiezen, na het tekenen van het compromis moet de akte verleden worden binnen de 4 maanden. https://www.vlaanderen.be/registratie-van-de-akte
Het feit wie dan in het huis al dan niet nog blijft staat daar los van, het gaat niet over het verhuizen, maar over wie eigenaar is van wat. Als je dus het huis koopt en het jouwe is nog niet verkocht, dan kan dat er, afhankelijk van je situatie, eventueel voor zorgen dat je 12% beschrijf betaalt ipv 3%.
Je kan wel werken met een aan -en verkoopbelofte. Dan kan je termijnen wel kiezen.
Probleem is dan wel dat je kredietaanvraag nog niet kan opgestart worden, omdat de geldigheidsperiode bij banken 3 tot 4 maanden is.
Ja, dat is de theorie, en voor een korte periode goed om een optie vast te leggen, maar om dat maanden te laten duren ... en vaak worden daar ook risico's in ingedekt. Ik zou er, behalve voor een korte optie, niet aan beginnen.
 
Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bovenaan